24 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TARCEA E DUSA DAR INCA NU STIE – Judecatoarea Lia Savonea din CSM solicita activarea procedurii de revocare a presedintei Inaltei Curti Cristina Tarcea: "Refuzul explicit de aplicare a legii impune Sectiei pentru judecatori masuri imediate... Demersurile conducerii ICCJ au fost de natura sa vulnerabilizeze dreptul partilor la un proces echitabil, prin riscul asumat de influentare a repartizarii aleatorii a dosarelor" (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 noiembrie 2018 18:10
Vizualizari: 12792

Cerere exploziva pe masa Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatoarea Lia Savonea (foto 2), unul dintre cei mai echilibrati membri ai CSM, a propus luni, 12 noiembrie 2018, sa se activeze procedura revocarii in ceea ce o priveste pe presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Cristina Tarcea (foto 1), dupa ce aceasta a decis sa nu aplice noua Lege nr. 304/2004 in legatura cu modul de constituire a Completelor de 5 judecatori, si dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au constatat conflictul de natura constitutionala generat de conducerea instantei supreme. Solicitarea judecatoarei Lia Savonea a fost motivata de faptul ca prin refuzul presedintei ICCJ Cristina Tarcea de a aplica legea a fost afectat dreptul partilor la un proces echitabil.


Tarcea, maestra in decizii scandaloase

In cererea inregistrata luni, 12 noiembrie 2018, la cabinetului presedintelui CSM de judecatoarea Lia Savonea, cerere pe care o prezentam in exclusivitate, este evidentiat un lucru extrem de grav, anume ca sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a decis sa nu respecte legea, asumandu-si "influentarea repartizarii aleatorii a dosarelor". In opinia judecatoarei Lia Savonea, situatia ar trebui sa atraga revocarea judecatoarei Cristina Tarcea din cea mai inalta functie din sistemul judiciar.

Acesta fapt, dar si altele au fost comise de Tarcea in mandatul sau, credem noi, tot in deserviciul justitiabilului si al asigurarii dreptului unui proces echitabil.

Spre exemplu, pe langa nelegala constituire a Completelor de 5 judecatori de la ICCJ, care va avea grave repercusiuni asupra justiabililor, prin aceea ca mii de dosare ale instantei supreme vor trebui rejudecate, Cristina Tarcea a decis, de la sine putere, sa limiteze si drepturilor justitiabililor in civil. Concret, printr-o Hotarare a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, condus de Cristina Tarcea, s-a decis intepretarea unei decizii a CCR, in sensul ca la Inalta Curte sa nu mai fie judecate recursurile in civil care nu depasesc valoare de 1 milion lei (Click aici pentru a citi). Ca a facut-o pentru ca la instanta suprema sa nu mai fie prea mult de lucru, este evident, insa cei ale caror drepturi au fost limitate au fost tot justiatiabilii. Noroc ca si in acest caz a intervenit Curtea Constitutionala, care a decis anularea hotararii Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila (Click aici pentru a citi).

O alta gafa de-a sefei ICCJ Cristina Tarcea este si cea privitoare la obligarea judecatorilor instantei supreme sa se prezinte in vacanta judecatoareasca la Ialta Curte pentru a motiva din dosarele restante.

Asa cum ne amintim, in vara, Cristina Tarcea a acordat un interviu la Realitatea TV, interviu pentru care a fost aspru criticata, in care sustinea ca le-a dat termen judecatorilor supremi pana la 1 septembrie 2018 pentru ca acestia sa termine de redactat "stocul de dosare". In caz contrar, sustinea Tarcea "vor suporta consecintele legii": "Din punctul meu de vedere, este imposibil la Inalta Curte, cel putin, sa respecti termenul de motivare de 30 de zile. S-au luat tot felul de masuri administrative, in prezent a fost redus mult numarul de dosare care au fost intarziate la redactare. Am acordat termen pana la 1 septembrie tuturor sa profite de vacanta judecatoreasca si sa-si termine stocul de dosare de redactat. In caz contrar, or sa suporte consecintele legii, respectiv voi sesiza Inspectia Judiciara (Click aici pentru a citi).

Toate aceste decizii si comportamente ii apartin sefei Inaltei Curti cu privire la care chiar Curtea Constitutionala a decis ca a generat un conflict de natura constitutionala, prin nerespectarea noii legi privind organizarea judiciara, astfel ca in prezent o doamna a Justitiei cere revocarea aceasteia din functia de presedinte al instantei supreme.

Prezentam in exclusivitate cerere formulata de judecatoarea Lia Savonea:


Iata cum s-a desfasurat sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, in ce priveste propunerea judecatoarei Lia Savonea:

Lia Savonea: Doamna presedinte, inainte de a intra pe fiecare dintre punctele ce se afla pe ordinea de zi, doresc sa imi permiteti, sigur, cu acordul si al colegilor mei, o cerere pe care am formulat-o vineri, insa am inregistrat-o abia in aceasta dimineata la cabinetul dvs., aceea de a supune dezbaterii Sectiei pentru judecatori a implicatiilor deciziei Curtii Constitutionale din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de catre conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In fapt, va rog sa asigurati cadrul necesar unei sedinta viitoare in care sa putem dezbate vis-a-vis de consecintele acestei decizii. Este un fapt ca avem un conflict juridic de natura constitutionala, fapt este ca acest conflict a fost generat de catre conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin refuzul asumat de aplicare a unei legii, ca s-au produs consecinte intr-un domeniu destul de sensibil, al legalei compuneri a completurilor de judecata, ca aceasta a putut sa influenteze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor, ca noi stim ca Justitia este egala, impartiala, unica pentru toti, ca responsabilitatile si obligatiile conducerilor instantelor trebuie sa fie egale de la Judecatoria Podu Turcului pana la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, asta scrie in lege, si eu vreau sa ma asigur ca se intampla si in fapt acest lucru. Cred ca Sectia trebuie sa dezbata in regim de urgenta, desigur, nu mai degraba de publicarea deciziei CCR in ce masura conduita conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu se inscrie intr-o veritabila abdicarea de la anumite valori ale Justitiei, respectiv de la obligatiile de a asigura partilor o judecata independenta, cu complete constituite numai in conditiile si in termenii legii si asa mai departe.

Simona Marcu: Am luat act de sustinerile dvs., vom aprecia pe viitor asupra acestora.

Comentarii

# Printre putinii in stare sa tina piept regimului date 12 noiembrie 2018 18:41 +14

Fie ca a judecat la Tribunalul Bucursti, fie la Curtea de apel, a fost mereu asa cum ii sta bine unui judecator.  Felicitari!

# Tracea-parcea , faec de ras magistratura ! date 12 noiembrie 2018 18:50 +8

Nu se poate ca o astfel de persoana sa mai stea la conducere . Ce exemplu ofera dansa ? Ar trebui sa zboare , cel puitin disciplinar daca nu si din alte motive . Exact cum Covesi , plagiatoarea a distrus DNA ca institutie asa face si Tarcea. Rusine ! Nu se poate sa nu aexiste alti magistrati capabili sa-i preia functia.

# paralela date 13 noiembrie 2018 08:08 +2

Lucreaza sub acoperire! Mai era o judecatoare de mare interes personal pe nume ASPASIA! Acestea sunt niste reziduuri ale vechiului regim care n-au niciun Dumnezeu pana nu-si asigura stranepotii pentru inca 100 de ani! Huuo criminalilor cu schelete (crime colaterale) in fisete!

# Mihail date 15 noiembrie 2018 18:26 0

Reziduul Tarcea nu ar trebui sa iasa la pensie ??? Are riduri cat pentru o sectie intreaga de geriatrie ! Ce varsta are asta de nu se mai da dusa la pensie ?

# DODI date 12 noiembrie 2018 18:50 -1

Este important nu doar că i s-a arătat pisica ci și că au fost scoase în evidență dimensiunile amatoristului și tupeului unor magistrați de a fi deasupra legii. Exemplul lui ciolanis și hăhăilă de a fi jupâni în țară, deasupra instituțiilor și a legii, a făcut pui și... puicuțe.

# DOREL date 12 noiembrie 2018 23:41 +1

Pentru Cristina Tarcea, statul paralel o sa faca un iures cat Casa Poporului, Cristina Tarcea e un cadru de mare nadejde, doar e statul paralel la a 2-a generatie ! Parerea mea ..

# unul din lumea cea mare date 12 noiembrie 2018 19:49 +6

ce sa/i faci cristinico,asa/i cind ajungi pe influientele batrinilor tai parinti care au lucrat in mj pe pile nu sari mai departe ca limbricul de danilet.parca si o venerabila judecatoare ti/a spus asta

# priviti valoarea sefului forumului judecatorilor 1 date 12 noiembrie 2018 19:51 +1

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000759557&id_inst=3

# priviti valoarea sefului forumului judecatorilor 2 date 12 noiembrie 2018 19:54 0

http://portal.just.ro/46/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000759557&id_inst=46

# Judecator iccj date 12 noiembrie 2018 22:16 +7

Este evident că Garcea Tarcea Garcea trebuie sa plece. Dna membru csm din păcate a analizat prea putine lucruri care impun revocarea. Nu a amintit dezastrul managerial si de la celelalte sectii. Si aceste mizerii retinute sunt suficiente totusi pt zburarea acestui monstru juridic. Felicitări doamna!sperăm că si ceilalti membri ai sectiei se vor alatura demersului

# Călin Iaru date 12 noiembrie 2018 22:22 +1

This is good stuff! Îi dorim d-nei Tarcea o carieră strălucită în orice alt domeniu decât cel în care activează acum.

# Andronic Aurel date 13 noiembrie 2018 01:21 0

Sa plece, Tarcea,Selaru,Dragomir oameni statului paralel ,scosi in afara tari securisti nenorociti ,dau ani de puscarie zici ca traesc oameni cit ciorile 300 ani. Ultima mea dorinta sa particip la o nunta de procurori sau judecatori????????

# santinela date 13 noiembrie 2018 07:29 +1

Uite ca incet, incet, judecatorii incep sa se miste( la procurori nici vorba inca ) si in curind vor disparea nulitati si slugi ca Livia Stanciu,Tarcea,Matei,Olaru etc.etc. !!

# indigenu date 13 noiembrie 2018 07:46 +3

Numai uitandu-te la cele doua judecatoare si veti vedea delicatetea versus venita din jungla. Cum cea venita din jungla urmeaza altei venite din jungla, tragem concluzia fireasca, ca ICCJ este o jungla(cu tot ce traieste in ea)

# dumitrescu date 13 noiembrie 2018 14:53 0

Catre LUJU Acum ca E.U. au aratat cine sinteti mobilizati f multi sa semneze un protest in care aceasta comisie sa fie invinuita de crime si prezentati cazurile pt ca ele exista! Acuzatii si la CEDO tot pt abuzuri care au dus la crime! Daca va vad papalapte profita! Nu stiti cum este cu vesticii si nu se discuta cu ei civilizat ci doar pe acuze cit mai dure si toate la limita jignirilor, trebuiesc minimalizati dupa practica lor pe care o folosesc impotriva noastra. Pot fi acuzati in justitia de la noi, faceti acest lucru! Daca va lasati vor face si mai rau! Nu tratati cu indiferenta pt ca nu i-ati aflat inca pretul si nu va jucati cu soarta vostra a tuturor!

# ?????? date 15 noiembrie 2018 13:03 0

Corectură, (..) competiții de "miss de la justiție" ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2022 – La ICCJ se umbla cu masca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva