22 September 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARLAMENTUL RESUSCITEAZA FANTOMA DIRECTIEI A VI-A A SECURITATII STATULUI – Prin noul Cod de procedura penala, servicile secrete vor intra cu bocancii in viata privata. Ofiterii SRI se vor putea infiltra, prin efractie, in casele oamenilor ca sa plaseze camere video si microfoane inclusiv in dormitoare si closet. Noile prevederi risca sa provoace o noua avalansa de condamnari la CEDO (Legea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

2 October 2013 17:00
Vizualizari: 10608

 

Ofiterii Serviciului Roman de Informatii vor putea, incepand cu luna februarie 2014, data la care va intra in vigoare noul Cod de procedura penala, sa intre la propriu in casele oamenilor, fie ca este vorba de inalti demnitari, magistrati, avocati sau simpli cetateni. Acest lucru a fost posibil ca urmare a neglijentei, indiferentei si superficialitatii parlamentarilor, care recent au votat, cel mai probabil fara sa citeasca, Legea nr. 255/2013, publicata in Monitorul Oficial la data de 14.08.2013, care se refera la punerea in aplicarea a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. In cuprinsul Legii 255/2013 sunt prezentate modificarile si completarile unor acte normative care vizeaza dispozitiile procesuale penale, asa cum urmeaza sa fie aplicate incepand cu data de 1 februarie 2014. Practic, gratie parlamentarilor, SRI se va transforma in vechea si temuta Directie a VI-a Securitatii.


Parlamentul a aprobat trecerea de la Siguranta la Securitate

Concret, la articolul 29 din Legea 255/2013 se specifica, in primul rand, ca incepand cu luna februarie 2014, Legea nr.51/1991, privind siguranta nationala a Romaniei se va modifica in sensul ca titlul legii va fi "Legea privind securitatea nationala a Romaniei". Tot la articolul 29 din Legea 255/2013 se precizeaza ca dupa articolul 12 din Legea 51/1991 vor fi introduse zece noi articole, 12/1, 12/2, 12/3, etc. In cuprinsul acestora au fost practic "aruncate", probabil in speranta ca vor trece neobservate, alineate care prevad ca serviciile vor putea intra in casele suspectilor, vor putea monta aparatura de inregistrare video in orice camera doresc, inclusiv in baie sau in dormitor, sub pretextul ca vor fi obtinute probe concludente pentru acuzare. Toate acestea, vor fi facute fara ca macar persoana in cauza sa fie instiintata de faptul ca viata ei privata a devenit publica.

Spre exemplu, la articolul 12/2, care se refera la activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea execitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului se precizeaza ca acestea pot consta in:

-interceptarea si inregistrarea comunicatiilor electronice, efectuate sub orice forma;

-cautarea unor informatii, documente sau inscrisuri pentru a caror obtinere este necesar accesul intr-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect;

-ridicarea si repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informatiilor pe care acesta le contine, cat si inregistrarea, copierea sau obtinerea de extrase prin orice procedee;

-instalarea de obiecte, intretinerea si ridicarea acestora din locurile in care au fost depuse, supravegherea prin fotografiere, filmare ori prin alte mijloace tehnice ori constatari personale, efectuate sistematic in locuri publice sau efectuate in orice mod in locuri private;

-localizarea, urmarirea si obtinerea de informatii prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere;

-interceptarea trimiterilor postale, ridicarea si repunerea la loc a acestora, examinarea lor, extragerea informatiilor pe care acestea le contin, cat si inregistrarea, copierea sau obtinerea de extrase prin orice procedee;

-obtinerea de informatii privind tranzactiile financiare sau datele financiare ale unei persoane, in conditiile legii.

Cu alte cuvinte, ofiterii SRI vor putea patrunde in casa oricui doresc atat timp cat acestia sunt considerati suspecti. Mai mult, este posibil sa fim filati in dormitor sau orice spatiu privat si nici macar sa nu stim acest lucru, in conditiile in care, dupa cum bine se cunoaste, in cazul unor mandate de siguranta nationala, nu este obligatoriu ca persoana vizata sa fie instiintata de faptul ca a fost urmarita. Asadar, nu este exclus ca un suspect sa fie urmarit peste tot timp de sase luni sau mai mult, in cazul in care mandatul de siguranta nationala este prelungit, fara sa stie acest lucru.

Mandate pe banda rulanta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie

In ceea ce priveste posibilitate SRI de a obtine mandate de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea autorizarii activitatilor de filaj, trebuie precizat ca toate mandatele solicitate de Serviciul Roman de Informatii pana in prezent nu au intampinat piedici la ICCJ, acestea fiind emise fara obiectii. Nici macar in cazul in care un procuror specializat de la Parchetul General, care avizeaza cererea SRI de emitere a unui mandat, inainte ca aceasta sa ajunga la Inalta Curte, refuza sa il aprobe, nu ar reprezenta o problema pentru serviciul de informatii, intrucat avizul este strict consultativ, iar hotararea sta in mana judecatorului.

De altfel, nici prelungirea autorizarii mandatului nu ar reprezenta o problema pentru SRI, intrucat dupa expirarea termenului de 6 luni de la primul mandat, poate fi solicitata de catre Serviciu o alta autorizare, din 3 in 3 luni, timp de maximum 2 ani.

In cazul in care, in urma inregistrarilor video/audio obtinute de SRI se constata savarsirea unor fapte de natura penala, atunci toate materialele obtinute se transmit organelor de urmarire penala, potrivit art. 61 din Codul de procedura penala, fiind insotite de mandatul emis pentru aceasta, la care se adauga, daca ofiterul de informatii doreste acest lucru, si propunerea de declasificare, totala sau in extras.

Altfel, daca dupa perioada maxima de 2 ani in care persoana in cauza a fost inregistrata audio/video nu se constata savarsirea unor fapte de natura penala, abia atunci se va dispune notificarea persoanei ale carei drepturi sau libertati au fost afectate prin activitatile autorizate de SRI.

Cu toate acestea exista posibilitatea ca persoana in cauza sa nu afle niciodata ca a fost inregistrata, si asta pentru ca la art.12/9 alin. 3 se specifica faptul ca notificarea nu se va face daca:

-ar putea conduce la periclitarea indeplinirii atributiilor de serviciu ale organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale, prin dezvaluirea unor surse ale acestora, inclusiv ale serviciilor de securitate si informatii ale altor state;

-ar putea afecta apararea securitatii nationale;

-ar putea aduce atingere drepturilor si libertatilor unor terte persoane;

-ar putea duce la deconspirarea metodelor si mijloacelor, inclusiv tehnicile speciale de investigare concrete, utilizate in cazul respectiv de organele de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale.

CEDO va abunda de acuzatii indreptate impotriva Romaniei

Grav este si ca noua prevedere adoptata de parlamentari poate duce la condamnari pe banda rulanta la CEDO. Asta intrucat, incalcarea articolului privind dreptul la viata privata este evidenta.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului stabileste la Articolul 8, privind dreptul la respectarea vietii private si de familie ca "orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale". In cuprinsul aceluiasi articol al Conventiei este specificat faptul ca "nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este prevazut de lege si constituie, intr-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si a libertatilor altora".

*Cititi aici Legea nr. 255/2013

Comentarii

# CEDO date 2 October 2013 20:28 +11

Popor de prosti, pregateste-te pt ce e mai rau. Securitatea lui Ceasca a fost mic copil pe langa ceea ce va urma..... Pacat ca la guvernare avem niste politicieni care habar n-au sa ne apere interesele.... In curand ne vor pune capra, ne vor viola si vom ajunge sa le si multumim la cat de imbecili suntem

# multumim din inima .... date 4 October 2013 09:23 +1

;-) partidului .... maistre, vezi matale ca ai confundat textul pcr-u ...  \" le si multumim \"

# nastratin date 2 October 2013 20:41 +6

cedo nu va face nimic ca si pana acum. sa nu traim din iluzii varate pe gat in anii \'50. serviciile insa incep sa guverneze prin multimea de tolomaci din partide, strecurand legi otravite .

# universul e .... date 4 October 2013 09:28 +2

:sad:  finantele lacomia unor .... big brother ochiu si timpanu, noi vrem sa .... numai noi .... 8)  

# Soldat universal date 2 October 2013 21:33 +1

Sa ne fereasca Dumnezeu sa, fie lasati in sistem lichele de genul fost ofiter DGIPI la Mures, (in 2011 fost adjunct pe tara), care isi instruia nepotul Karda Attila pe care la angajat ilegal in serviciul STS din Mures, ca sa obtina prin asta dosare cu interceptari din arhiva STS Mures, marele Sava Mihai un taran coclit din Deleni/Mures care este si producator de palinca, sa folosit de interceptari in scop personal si in special de autoaparare cand a fost interceptat pentru fapte ilicite, fapte care conducea la ajutorul acordat pentru un austriac condamnat la phuscarie, care a facut pe teritoriul romaniei zeci de milioane euro evaziune si spalare de bani, in acest scop la ajutat pe austriac marele Sava Mihai in spalatul banilor pe care Ignat Sorin, Ignat Mircea si Miklos Levente au scos milioane de euro prin procedeul de spalare de bani din romania, astfel marele fost ofiter DGIPI Sava Mihai si-a dat examenul si s-a specializat si d-ul min. Stroie la felicitat facund-ul sef mare la ANA,

# Soldat universal date 2 October 2013 21:37 +1

cred ca va dati seama, cand spun fapte ilicite, fiind iterceptate diua numere de telefon firmei de paza a lui sava Mihai care a functionat o perioada buna fara licenta, va dati seama ca am vazut dosarul cu interceptari acasa la sava mihai in apartament, cand spunea ca il fute el pe colegul sau deaconescu pt. ca la pus sub supraveghere, sa vedem pe Karda Attila d-ul ministru Stroie in ce postura il avanseaza in grad ? Apropo ar fi interesant sa se verifice daca sava mihai are armata facuta ! deci, cu cat esti mai penal intr-un serviciu atat de important, cu atat avansezi in grad in loc sa fi aruncat afara ca pisica la kakat !

# IOAN DUSCAS date 2 October 2013 22:27 -2

DE SAPTE ANI DE ZILE INFRACTORI DIN SERVICIILE SECRETE MA SUSPECTEAZA DE ABSOLUT ORICE LE PIKA BINE SI ASTA PENTRU SIMPLUL FAPT KA ACESTOR INFRACTORI LE PIKA BINE ! INFRACTORI DIN SERVICIILE SECRETE IMPREUNA CU INFRACTORI DIN RANDUL MAGISTRATILOR ACOPERITI SI ALATURI DE INFRACTORI DIN INTERNE ,JUSTITIE SI GUNOAIE INFRACTIONALE ACOPERITE DE PE SCENA POLITIKA IMI FURARA MOSTENIRILE PE BAZA DE DOCUMENTE FALSIFICATE DUPA CARE IN URMATOAREA FAZA AU HOTARAT ELIMINAREA IN STIL MAFIOT A TURUROR DESCENDENTILOR FOSTULUI MARE PROPRIETAR DE TERENURI CARE A FOST BUNICUL MAMEI MELE ! DE SAPTE ANI DE ZILE SUNT SUSPECTAT PE BAZA DE BUN PLAC DE CATRE ACESTI INFRACTORI DEOSEBIT DE PERICULOSI DE ABSOLUT ORUICE INCEPAND CU7 CELE MAI NEINSEMNATE FURTURI SI CULMINAND CU ATENTATELE TERORISTE COMISE ORIUNDE IN ACEASTA LUME ! DE PESTE SAPTE ANI DE ZILE ACESTI INFRACTORI DEOSEBIT DE PERICULOSI ZILNIC CHELTUIESC BANI PUBLICI PENTRU A DERULA ACTIUNI SPECIFICE UNOR GASTI MAFIOTE VIZAND IZOLAREA MEA DE ORICE PERS! 

# IOAN DUSCAS date 2 October 2013 22:33 -2

 DE PESTE SAPTE ANI DE ZILE INFRACTORI DIN SERVICIILE SECRETE ALATURI DE INFRACTORI DIN INTERNE SI JUSTITIE ZILNIC CHELTUIESC BANI PUBLICI PENTRU A MONTA SCENARII IN APROPIEREA MEA PENTRU A CREEA SCENARII DIN CARE DEUPA INTERCEPTARE ACEIIASI INFRACTORI SA DEDUCA CA AS FIN BANDIT DESI SUNT OM CINSTIT PANA IN MAADUVA OASELOR ! DE PESTE SAPTE ANI DE ZILE ACESTI INFRACTORI CHELTUIESSC BANI PUBLICI PENTRU A MA IZOLA DEE ABSOLUT ORICE PERSOANA SI A MA DISCREDITA PEORICE CALE POSIBILA PUNANDU MI IN ACEST SENS PE URME O TRUPA DE TIGANI SCARBOSI CARE SA CONVINGA LUMEA CA AS FI TIGAN DESI NUB AM ABSOLUT NIMIC CU ACEST NEAM SCARBOS ! ZI DE ZI SUNT PREZENTAT CA FIIND HOMOSEXUAL SENS IN CARE ACESTI INFRACTORI CU PRETENTII DE OAMENI AI LEGII CAUTA MEREU CAI PENTRU A MI ADMINISTRA PE ASCUNS DIOFERITE SUBSTANTE MEDICAMENTOASE CARE SA IMI IRITE COLONUL PENTRU CA LA MOMENTUL INTERCEPTARII ACEIASI INFRACTORI SA PRETINDA CA EFECTUL MEDICAMENTELOR AR FI DE FAPT SEMN CA AS FI HOMOESXUAL ! 

# BTS date 2 October 2013 23:28 +4

Medicamentatia este prea slaba la pacientul Duscas. MARITI DOZA DOMNILOR DOCTORI ! :o

# BTS date 2 October 2013 23:32 +1

Medicamentatia este prea slaba la pacientul Duscas. MARITI DOZA DOMNILOR DOCTORI ! :o

# Cornel date 3 October 2013 12:51 +1

E bine. Pâna acuma au facut la fel - i-a prins cineva, le-a făcut cineva ceva? Acuma au si legea - ai si pe MOTOC la CEDO - pot să facă pipi in capul nostru ziua in amiaza mare

# muică, cre`că mă apucă pandalia date 6 October 2013 12:52 0

Că fiindcă, mă duc la toalecă să-mi schimb ...ceva, na, că-s încă fertilă..., și nenicii mă văd! :cry: Păi, noi femeile, PROTESTĂM!

# gogu date 7 October 2013 15:25 +1

ma bucur pt parlamentari intrucat in prostia lor au uitat ca ei vor fii primii pe lista javrelor, multe succesuri

# Graur razvan date 8 October 2013 08:43 +2

Doamna E. Dumitrache,inainte sa scrieti ceva,informati-va!\"Resusciteaza fantoma directiei a VI-a....\"?noile atributii(de fapt atributiile pe care le are si acum,dar putin extinse,e adevarat) ale SRI sunt atributii pe linie de SUPRAVEGHERE INFORMATIVA ! Directia a VI-a a fostei DSS avea atributii pe linie de ANCHETE PENALE ! Sesizati diferenta ??? Sau trebuie sa va explic diferenta intre supraveghere informativa(ceea ce face orice serviciu de informatii din orice stat din lume;americanii sunt mai supravegheati de CIA,NSA,etc decat va supraveghea vreodata SRIul pe cineva) si anchete penale??? \"Practic, gratie parlamentarilor, SRI se va transforma in vechea si temuta Directie a VI-a Securitatii.\" Cine va plateste sa puneti SRIul si fosta DSS intr-o lumina proasta?Pentru cultura dumneavoastra generala,am avut unul dintre cele mai bune servicii de securitate din lume,care rivaliza inclusiv cu intr-adevar temuta STASI!Ca au fost savarsite si abuzuri,e adevarat!

# Graur Razvan date 8 October 2013 08:53 +2

Dar fata de ceea ce se intampla acum in Romania,ce facea DSSul e desen animat!Si in plus,datorita muncii celor din DSS,generatiile de dinainte de 1990 au crescut fara droguri,tiganii nu erau \"clanuri\",nu te sfidau din masini de zeci de mii de euro(sau dolari,pe vremea aia),nu faceau infractorii legea si nu iti era frica sa iesi din casa noaptea daca nu stiai ceva lupte de contact sau nu erai inarmat etc!Datorita lor strainii nu isi permiteau sa vina in Romania,sa faca ce vor si sa trateze romanii ca pe sclavi, etc!Cand a disparut teama de DSS,a fost facuta tara asta bucati!Iar in SRI sunt suficienti oameni cinstiti si buni profesionisti,care vor folosi noile atributii in scopul in care le-au fost acordate,si anume pentru apararea securitatii statului!Asa ca nu mai incercati sa creati panica si sa alarmati lumea degeaba!Sau sunteti platita special pentru asta???

# Graur Razvan date 8 October 2013 09:04 0

Dar fata de ceea ce se intampla acum in Romania,ce facea DSSul e desen animat!Si in plus,datorita muncii celor din DSS,generatiile de dinainte de 1990 au crescut fara droguri,tiganii nu erau \"clanuri\",nu te sfidau din masini de zeci de mii de euro(sau dolari,pe vremea aia),nu faceau infractorii legea si nu iti era frica sa iesi din casa noaptea daca nu stiai ceva lupte de contact sau nu erai inarmat etc!Datorita lor strainii nu isi permiteau sa vina in Romania,sa faca ce vor si sa trateze romanii ca pe sclavi, etc!Cand a disparut teama de DSS,a fost facuta tara asta bucati!Iar in SRI sunt suficienti oameni cinstiti si buni profesionisti,care vor folosi noile atributii in scopul in care le-au fost acordate,si anume pentru apararea securitatii statului!Asa ca nu mai incercati sa creati panica si sa alarmati lumea degeaba!Sau sunteti platita special pentru asta???

# laura date 7 July 2014 11:32 0

Jurisprudenta europeana spune sa faceti urinoterapie.Sunt cea care garanteaza inamovibilitatea magistratilor. Nimeni si nimic nu va condamna judecatori. Magistrati va da la****** pe fond si numai pe procedura si mai ales pe pensi speciale. Restul dati limbi la tovarasa.021 - 408.36.00; 408.37.00; 318.77.00-ANDREI ,LAURA MARINA,Daniela Bianca-Andreia Salalidis-Claudia Consuela-Dumitru Pelican,Ciucur Aurelia-Tache Jurubescu-Gavrila Alice-Andra-Sevcenco Cristian--Vasile-Sorin Botezatu-Alin Preda-Claudia Consuela-Dumitrescu Cristian-Sorin--Tiberiu Fratila-Corbea Cristian-Geaca Gabriel-Baciu Emanuel-Marian Dula-Popa Stefan -Volodea Ciuchilan-dan mihnea marinescu -Dorel Paunescu-Emil Vladesan-Catalin Dumitriu-György Keresztes-Aurel Harja--Alexandre Stark-Claudia Boghicevici-Claudiu Popescu-Lucia Raduly- adrian barbu-DORU VILCAN-Roanghesi Constantin -Irimie Mircea-Boboc Laurentiu -Marius Manolache-Daniel Coman-Alexandra N. Maxim,Alexandru Claudiu,Razvan Fabian,Sergiu Cananau,Hanibal Dumitrascu

# DIANA SCARLAT date 12 July 2014 14:40 +1

STAȚI AȘA, OAMENI BUNI! Fosta Direcție a VI-a a Securității a intervenit într-un caz celebru de om condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost torturat ca să scrie după dictare niște declarații, la Poliția Capitalei! „Temuta Direcție a VI-a a Securității” l-a salvat pe omul ăla de la moarte atunci când anchetatorii, criminaliștii și procurorii de la Poliția Capitalei i-au comandat asasinarea în închisoare, ca să scape de el! Scrie la voi pe site: http://www.luju.ro/dezvaluiri/cazuri-celebre/cazul-anca-500-000-euro-pentru-4-ani-de-inchisoare-pe-nedrept-tribunalul-bucuresti-a-obligat-statul-roman-sa-plateasca-fiicei-defunctului-sofer-de-taxi-gheorghe-samoilescu-daune-de-jumatate-de-milion-de-euro-pentru-omorul-care-i-s-a-inscenat-in-1977-samoi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.09.2023 – Lot nou de judecatori la disciplinar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva