24 September 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IPOCRIZIA NEMTEASCA – Germania tine Romaniei lectii de anticoruptie in timp ce ea insasi nu catadicseste sa implementeze recomandarile GRECO. Impotriva Germaniei a fost declansata procedura de neconformitate: “GRECO regreta lipsa continuarii progreselor din partea Bundestagului... GRECO isi exprima dezamagirea legata de absenta oricaror evolutii cand vine vorba despre a le cere parlamentarilor sa-si dezvaluie posibile conflicte dintre interesele lor private” (Raportul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 August 2019 16:15
Vizualizari: 10228

Cu nemarginit tupeu, Germania – prin vocea ambasadorului de la Bucuresti, Cord-Hinrich Meier-Klodt (foto) – isi permite sa traga de urechi Romania in legatura cu asa-zisa lupta anticoruptie, in timp ce ea insasi nu catadicseste sa transparentizeze veniturile parlamentarilor si chiar ale judecatorilor. Nu o spunem noi, ci Grupul de state impotriva Coruptiei (GRECO, organism al Consilliului Europei) in cel mai recent raport, adoptat pe 21 iunie 2019 si publicat luni, 12 august 2019.


Inainte sa va prezentam principalele idei din raportul GRECO (pe care il gasiti atasat la final, in limba engleza), amintim cum acelasi ambasador german Cord Meier-Klodt s-a napustit in martie 2017 sa laude protestele #rezist impotriva Ordonantei 13, iar in februarie 2019 a mers chiar pana acolo incat sa-si permita a o chema la ordin pe Viorica Dancila, pentru ca premierul roman sa le dea explicatii lui si altor 12 ambasadori in legatura cu asa-zisele ordonante in domeniul justitiei, care n-au mai fost date nici pana-n ziua de azi (click aici pentru a citi).

Revenind la GRECO, trebuie sa spunem ca organismul critica Germania pentru faptul ca nu a impus reguli mai stricte cand vine vorba ca parlamentarii nemti sa-si completeze declaratiile de interese. In ceea ce-i priveste pe judecatori, GRECO saluta faptul ca autoritatile de la Berlin au implementat recomandarile ca magistratii sa-si completeze declaratiile de avere inclusiv cu veniturile primite de pe urma unor publicatii sau a unor evenimente. (Nota bene: in Germania, procurorii nu sunt magistrati, ci simpli functionari publici.) Cu toate acestea, GRECO remarca faptul ca doar Curtea Constitutionala Federala si inca o instanta nemteasca au binevoit sa le impuna efectiv judecatorilor sa publice aceste informatii in declaratiile de avere.

GRECO le-a dat termen autoritatilor de la Berlin data de 30 iunie 2020 ca sa prezinte felul in care s-au conformat recomandarilor.

Redam comunicatul prin care GRECO anunta publicarea raportului:

Germania: progresul insuficient in limitarea coruptiei conduce la procedura de neconformitate

In cel mai recent raport legat de prevenirea coruptiei in randurile parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor din Germania, GRECO constata un 'nivel general foarte scazut de conformitate' cu recomandarile din 2015. Aceasta realizare 'per ansamblu nesatisfacatoare' a determinat GRECO sa-i aplice Germaniei o procedura de neconformitate, ceea ce inseamna ca delegatia germana trebuie ca nu mai devreme de 30 iunie 2020 sa ofere un raport privind progresele legate de implementarea recomandarilor.

Intr-un raport anterior pe aceeasi tema (adoptat in martie 2017), GRECO a mentionat pasii pozitivi facuti [de Germania] pentru a implementa recomandarile din 2015 cu privire la procurori si judecatori, dar [GRECO] deja observa progresul insuficient legat de parlamentarii federali. Raportul publicat astazi (n.r. luni, 12 august 2019) confirma aceasta lipsa a progresului, nefiind implementata complet pana in prezent niciuna dintre cele patru recomandari legate de prevenirea coruptiei in randurile parlamentarilor.

In special, GRECO regreta lipsa continuarii progreselor din partea Bundestagului (n.r. parlamenul federal german) in ceea ce priveste cresterea transparentei procesului parlamentar (in pofida pasilor facuti chiar de catre guvernul federal pentru imbunatatirea transparentei procesului legislativ), [GRECO] referindu-se la ingrijorari mai vechi legate de neajunsurile privind inregistrarea lobby-istilor si a altor terte parti interesate de influentarea activitatii parlamentarilor germani, precum si cu referire la publicarea tarzie a proiectelor de legi. De asemenea, GRECO isi exprima dezamagirea legata de absenta oricaror evolutii cand vine vorba despre a le cere parlamentarilor sa-si dezvaluie posibile conflicte dintre interesele lor private si orice chestiuni discutate in procedurile parlamentare.

In plus, GRECO observa cu ingrijorare ca parlamentul federal a respins includerea in regimul declaratiilor de interese pe care trebuie sa le completeze parlamentarii a datoriilor si a bunurilor semnificative – precum imobiliarele si actiunile de sub 25% din drepturile de vot intr-o intreprindere. GRECO ia nota de o analiza juridica germana realizata anul trecut, care a stabilit ca recomandarile GRECO chipurile ar incalca articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (privind dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei), precum si articolul 1 din Protocolul 1 la Conventia EDO (privind dreptul la proprietate). Cu toate acestea, GRECO invoca jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, considerand ca solicitarile similare privind transparenta sunt o interferenta justificabila asupra dreptului la intimitate. GRECO subliniaza ca alte state membre au gasit 'solutii adecvate' in concordanta cu prevederile constitutionale interne si in deplin acord cu CEDO.

Chiar si in legatura cu actualele cerinte legate de declaratiile de interese, GRECO constata ca nu au fost implementate complet nici recomandarile anterioare pentru ca Germania sa ia masurile adecvate care sa asigure supravegherea si implementarea eficiente ale regulilor in materie de conflicte de interese ale parlamentarilor.

In ceea ce-i priveste pe judecatori, GRECO saluta masurile luate de Curtea Constitutionala Federala care imbunatatesc transparenta veniturilor primite de judecatori de pe urma unor publicatii sau a unor evenimente, precum si masurile luate de o instanta federala pentru a imbunatati monitorizarea activitatilor secundare ale judecatorilor ei. Totusi, cat timp aceste masuri raman limitate la Curtea Constitutionala Federala si la o singura instanta federala, trebuie facute mai multe progrese pentru a spori transparenta si monitorizarea activitatilor secundare ale judecatorilor, in general.

Cand este foarte scazut nivelul de implementare a recomandarilor GRECO din partea unei tari, aceasta poate fi plasata intr-o asa-numita procedura de neconformitate, care contine mai multe stadii. Stadiul final este un comunicat public extraordinar, ceea ce s-a intamplat doar in cazul Belarusului.

In plus fata de Germania, tarile aflate in prezent in procedura de neconformitate sunt Belarus, Ungaria, Luxemburg, Irlanda, Turcia, Romania, Portugalia, Cehia, Danemarca, Franta, Macedonia si Austria.

Cel mai recent raport anual al GRECO indica faptul ca, per ansamblu, implementarea recomandarilor facute de organism a incetinit anul trecut, doar 34% dintre recomandari fiind implementate complet pana la finele anului. Sunt incluse aici si tarile aflate in procedura de neconformitate”.

* Cititi aici raportul GRECO legat de Germania (in limba engleza)

Comentarii

# EADS sau SIEMENS sau VOLKSWAGEN sau DEUTSHE BANK date 13 August 2019 19:02 +23

Da de ale lor E.A.D.S, SIEMENS, VOLKSWAGEN, DEUTSHE BANK, si altele, mega tunuri de miliarde in lume, nu zice nimic fascistu asta?

# Procurorul date 13 August 2019 19:11 +13

Mein gott ! Was is das ! Korruption im Deutschland ! SCHEISSE ! EINE GROSSE SCHEISSE HERR BOTSCHAFTER !

# imun/teanu date 13 August 2019 19:42 +13

Asta-i ambasadoRElE lor? Nu-l stiam. Mai bine i-ar sat - ca tuturor ei - cu traditionala cascheta pe cap si la gat cu crucea de fier. Si "heil"!

# x-link date 13 August 2019 21:08 +13

cititi raportul despre germanika - paradisul fiscal nr 7 din lume - ca sa vedeti cum "lupta" nemtzalii cu cei care spala banii murdari chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/https://www.financialsecrecyindex.com/PDF/Germany.pdf

# x-link date 13 August 2019 21:09 0

restul lumii https://www.financialsecrecyindex.com/en/introduction/fsi-2018-results

# Alo Nemtzia? Vedeti ba ca sunteti mai corupti ca altii .... date 13 August 2019 21:20 +19

Bine, broblema nu e ei , hanțiștii , ci viermalaii nostri care i-au bagat in seama . Nici macar waca de Macovei sau Pruna , de vina e PSD lu` Veorica care a fost introdusa acolo sa-l faca praf partidul. Ea stie exact ca nu va reusi ca presedinta si , sanki, isi asuma raspunderea ....Mda si eu la fel :-) . In alta ordine de idei , pe scurt , iata femeia la putere unde te duce (vezi si Firea ) . Li se urca la cap imediat ; cum dracu nu li se urca sa faca o ciorba ca lumea , sa calce dracu hainele, sa faca curat ,etc. Ele ce fac ? Va zic eu : isi lasa mustata si par sub brat , ca vor sa fie barbate (dar totusi cu miros de peste ...) :-x

# Lina date 14 August 2019 11:51 +12

Bine ne face neamtu, bine ne fac toti. Ne iau de prosti pt ca in mod sigur....suntem, altfel nu si-ar fi permis. Logic nu ? Rasa romaneasca este plina de ignoranta si...prostie. Nu exista tara care de 30 de ani sa se vada ilegalitati din ce in ce mai mari in justitie, mafie cat cuprinde mai ales la SRI si DIICOT, care protejeaza furturile de sute miliarde euro si romanii... zero reactie. Aceste institutii planteaza si sterg probe( cel mai recent cazul caracal) iar romanii zero ba mai mult se bucura ca cica"in sfarsit institutiile au inceput sa-si faca treaba". Cata prostie. DIICOT a fost luat prin surprindere ca a fost demascata mafia prin apel la 112 si au avut nevoie de ceva timp sa-si faca cartile, caci nu stiau ce au de facut. Dar noi inghitim vrajelile tuturor ,caracteristic romanilor. De asta si suntem unde suntem toti ne scuipa seminte in cap. Meritam

# surprins date 15 August 2019 00:05 +3

Rasa romaneasca este infiltrata de toate scarnaviile analfabete alogene, pusi pe capatuiala rapida, nemerniciti pana in maduva oaselor.

# linaura date 16 August 2019 11:49 0

jumatate din ce spui este drept iar cealalata nu este ... ............. .1 -ROMANII nu sunt prosti ci mult mai avansati in foarte multe dar li se ia maul cu forta ca si toate bogatiile... ................................... 2 - GERMANIA nu este ORICE NATIUNE ci cea care prin doua razboaie mondiale a vrut sa ocupe toata EUROPA SI DACA A VAZUT CA NU REUSESTE PRIN RAZBOI NE IAU CU VORBA DULCE CARE CRED EI CA LE VA ADUCE OCUPAREA UNUI SPATIU VITAL SI COMERCIAL DE CARE AU NEVOIE CA SA SE DEZVOLTE - ei cred ca ARIENII CE SUNT sunt superiori tuturor celor diin jurul lor; asta este DRAGA LINA... iar eu spun ca romanii care si au tradat neamul romanesc au o problema de constiinta daca cu adevarat sunt intregi la minte.... dar putem sa ne asteptam sa nu mai fie... DE GASIT...

# Lili Putana date 14 August 2019 09:37 +9

Daca-i pui o cashcheta de nazist juri ca-i de-acolo!

# tamaris.lucian date 14 August 2019 11:24 +6

Eu zic sa infiintam o oaste de haiduci si sa incepem executarea javrelor din Politie Parchete si instante. Latratul nu se mai justifica. Va anunt cum ne organizam

# Krixus date 14 August 2019 12:28 +7

Haideţi să fim cinstiţi măcar cu noi înşine: "pretenii" noştri mai mult sau mai puţin stragegici îşi permit ce-şi permit pentru că noi, firi de slugoi fără demnitate, le permitem! Pentru că la orice flegmă pe care ne-o trântesc în obraz în loc să le tragem un pumn în figură, mulţumim frumos pentru "ajutor" şi rugăm să fim "ajutaţi" şi pe celalălt obraz! Nu avem să aşteptăm de la "pretenii" (de care, ştim din cele mai vechi timpuri, că pe lângă Dumnezeu ar trebui să ne mai apăram şi singuri) să ne respecte demnitatea, de vreme ce zi de zi şi cea de ceas demonstrăm că idealul noastru naţional este cel de a fi sluga fără simbrie şi pasărea de centură a cui ne-o vrea iar pe cei care încearcă să schimbe starea asta de fapt îi băgăm în puşcărie aşa cum ne poruncesc stăpânii! Asta este!

# linaura date 16 August 2019 11:58 -1

ma faci sa rid: ORI CREZI CA ESTI SINGURUL CU DEMNITATE???? baieti demnitatea nu este cea care se afiseaza; intrebatii pe cei care in numele ROMANIEI lucreaza in AMERICA SI PE ALTE CONTINENTE SI CHIAR SI IN EUROPA - DAR IN NUMELE ROMANIEI SE IMBOGATESC EI INSISI... HAI SA FIM SERIOSI NU VA MAI INSULTATI UNII PE ALTII AICI UNDE TOTI SUNTETI CONSTIENTI DE ***ADEVARUL*** CARE NU NE APARTINE SI DE MAI BINE DE 150 DE ANI ISI FACE LOC IN MINTILE HULPAVILOR... SI MAI BINE DE 200 LA FEL ... si mai bine de 300 la fel... si mai bine de 400 la fel... si mai bine de 500 la fel... si mai bine de 1000 la fel... si mai bine de 2000 la fel ... FRATILOR 1 - NOI SUNTEM VESNICI, 2 - nu suntem singurii, 3 - NU VOR AVEA NICIODATA SORTI DE IZBINDA, 4 - ORICE PASARE PE LIMBA EI PIERE... ASA CUM SE PREZINTA SITUATIA ESTE TRAGICA PENTRU EI DAR NU PENTRU NOI... FRATIE SI IUBIRE DE NEAM SI CONSTIINTA IN LUMINA...! :-)

# escu date 14 August 2019 13:01 +7

Ce vă surprinde? În Imperiul, numit pompos UE, dictează două state. Franța și Germania. Anglia își ia tălpășița deoarece s-au convins că nu e de trăit într-o uniune în care numai unii pot dicta, ceilalți fiind executanți. Totodată, la noi și-au permis să-și bage nasul în ciorba noastră toți neaveniți, politicieni noștri de toate culorile adoptând poziția struțului, să nu mai spunem ce rău au făcut și fac unii tâmpiți de-ai noștri prin PE, unde votează contra intereselor ROMÂNIEI.

# Ioan Barbatei date 14 August 2019 14:04 +6

NAZISTII NU AU DISPARUT...CRED K LOR LI SE CUVINE TOTUL...NISTE NEMERNICI, FATARNICI, DOAR SE ASCUND SI IN RELATIILE ECONOMICE CU RUSIA SI CHINA SI PE NOI NE INVATA SA NU PROCEDAM...K EI!!!

# Valter Cojman date 14 August 2019 19:18 +7

La ei e dezastru... La noi e mai nimica... La ei, coruptia, inseamna sute de milioane si chiar miliarde de euro... La noi, coruptia, inseamna 30 000 de lei(si aia recuperati) si, daca ai depasit 1 000 000 de euro, nu se mai pune... De aia Romania nu mai are flota, de aia IohaniSS nu a returnat banii datorati statului, etc. si de aia e Dragnea la puscarie...

# X -link date 14 August 2019 21:21 +1

Adresa corecta a raportului despre germanika - paradisul fiscal nr 7 din lume https://www.financialsecrecyindex.com/PDF/Germany.pdf

# TITULESCU date 17 August 2019 13:42 0

POLITICA PE CARE AU DUS-O FATA DE EVREI ACUM O DUC FATA DE NOI ,NU NE DUC IN LAGAR cu sarmulita ... DAR AU FACUT DIN ROMANIA UN MARE LAGAR SI NE EXTERMINA IN ALT MOD ...chiar ne dau mancare multa ,multa si aparenta de libertate ... se poarta cu noi de parca ne-ar crede animale ... DE ASTA AU TINUT CU DINTII DE JUSTITIA ASTA DOAR ESTE INSTRUMENTUL LOR SI AL TUTUROR CELOR CARE VOR DISTRUGEREA ROMANIEI ... Dar fara un popor ca asta n-ar fi reusit !!!!!!!!!!

# Nu uita ca esti roman date 19 August 2019 14:52 0

Ce zâmbet!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.09.2023 – Negocierile pe pensiile magistratilor nu s-au incheiat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva