6 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IORDACHESCU PENTRU NOI ESTE ILIESCU 2 – Candidatul Antonie Popescu il someaza pe avocatul Ilie Iordachescu sa-si retraga candidatura pentru al treilea mandat: “Avocatura nu mai poate trai in minciuna, functia de decan nu mai poate fi ocupata decat maximum doua mandate. Daca avocatul Ilie Iordachescu ar castiga alegerile, s-ar incalca art.52 alin.2 din Legea 51/1995” (Apelul)

Scris de: L.J. | pdf | print

13 May 2015 18:03
Vizualizari: 5686

Avocatul Antonie Popescu (foto) a lansat un apel catre toti candidatii la functia de decan al Baroului Bucuresti. Candidat la demnitatea de consilier in cadrul Consiliului Baroului Bucuresti, Antonie Popescu il someaza pe Ion Ilie-Iordachescu sa-si retraga candidatura la functia de decan, in conditiile in care a avut deja doua mandate. Popescu avertizeaza ca, in cazul in care Iordachescu ar castiga alegerile pentru functia de decan al Baroului Bucuresti, ar fi incalcate prevederile art. 52 alin. 2 din Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, potrivit carora decanul este ales pentru un mandat de patru ani.

Antonie Popescu arata ca, in cazul candidaturii lui Ilie Iordachescu, avem de-a face cu o tentativa clara de violare a prevederilor Legii 51/1995. De asemenea, avocatul compara aceasta situatie cu cea a fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu, cel care a detinut trei mandate de presedinte, desi Constitutia prevede ca nimeni nu poate avea mai mult de doua mandate.


Prezentam apelul avocatului Antonie Popescu:

APEL catre toti candidatii la functia de Decan al Baroului Bucuresti

Potrivit art. 52 din Legea avocaturii, nr. 51/1991, articol in vigoare in aceeasi forma chiar de la adoptarea legii din 1995, Adunarea generala, formata din toti avocatii inscrisi in tabloul baroului cu drept de exercitare a profesiei, alege si revoca decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori si pe cei ai comisiei de disciplina. In mod expres, teza a doua a lit. b) a alin.2 al art.52 dispune: 'Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani si poate fi reales o singura data'.

In fata acestei interdictii exprese, candidatura dlui Ion Ilie-Iordachescu pentru al treilea mandat, departe de a fi un simplu sondaj de opinie, care ar fi ridicol sa se desfasoare pe seama afectarii modului de desemnare a forurilor de conducere ale profesiei, constituie o tentativa clara de violare a interdictiei expres prevazute de lege la art. 52, alin.(2), lit.b), teza a doua.

O situatie similara, a fost inregistrata in cazul candidaturii lui Ion Iliescu pentru cel de-al treilea mandat de Presedinte al Romaniei, cand a fost validat impotriva interdictiei prevazute de art.81 din Constitutie, in anul 2000, sub pretextul ca numaratoarea mandatelor incepea doar din anul 1991, dupa adoptarea Constitutiei. In treacat fie spus, interdictia figura si in Declaratia CFSN, act cu valoare constitutionala din 22 Decembrie 1989, evenimentele revolutionare fiind izvor de drept. La acea vreme, Romania insa nu era nici inclusa in NATO si nici membru al Uniunii Europene iar institutiile sale nu asigurau functionarea statului de drept, stabilimentul democratic fiind extrem de fragil.

De aceea, avand in vedere faptul ca, majoritatea candidatilor, ca si majoritatea absoluta a electorilor declara ca avocatura trebuie sa revina in fruntea profesiilor juridice iar Baroul Bucuresti sa-si redobandeasca importanta de altadata, in consonanta cu spiritul si litera legii avocaturii, il invitam pe dl Ion Ilie Iordachescu sa se retraga din cursa electorala, cunoscand ca in mod eronat si interesat doar patru membri ai Consiliului si nu majoritatea ceruta de legea nr.51 i-au acceptat candidatura pentru un mandat pe care nu il mai poate primi legal, supunand Adunarea Generala a Baroului la un inutil sondaj de opinie, care nu este in beneficiul avocaturii si nici al imaginii dlui Iordachescu sau al confratilor - candidati ori electori. Chiar daca in mentalul colectiv avocatii sunt cei care gasesc portite ale legii, dar asta nu inseamna ca tocmai decanul in exercitiu al Baroului de avocati isi permite sa-si incalce legea. Este rolul avocaților sa verifice si sa imagineze toate interpretarile posibile ale unui text de lege, dar niciodata sa il incalce sau sa ii instige pe altii sa o faca. Aducerea legii in derizoriu acum cand atentia publica este focalizata pe campania electorala reprezinta de fapt o subminare a prestigiului avocaturii insasi.

Temeiul acestui apel public il constituie faptul ca dl Ion Ilie Iordachescu a fost ales in anul 2008 in functia de Decan iar in anul 2011 a fost reales. Daca legea spune ca un avocat poate fi reales o singura data Decan al Baroului, interdictia a avut in vedere principiul european al primatului interesului public al imbunatatirii activitatii institutiei/organizatiei in fata interesului particularului care ar mai putea fi ales. Dupa 2007, practica judiciara si administrativa a statuat, de exemplu, in acelasi sens in cazul aplicarii legii educatiei si alegerilor pentru functia de rector in Universitati, desi in majoritatea cazurilor in Universitati a fost respectat primatul interesului public.

Subliniem ca apelul este adresat tuturor candidatilor la functia de Decan, cu asupra de masura acelor candidati care reprezinta promotiile/generatiile de studenti la Facultatea de Drept, de dupa anul de gratie 1989. De la acestia, pentru ca o schimbare in sensul dorit sa se produca atat la Barou cat si la UNBR, asteptam ca, in urma consultarilor, in respectul fata de dorinta de schimbare exprimata de majoritatea confratilor, cu luciditate si pragmatism, sa faca in asa fel incat sa existe un singur candidat reformist, cel cu sansele electorale cele mai mari, in conditiile in care se stie ca nici incidentele si fraudele nu vor putea fi controlate decat de “lumea veche” care s-a ocupat de organizarea alegerilor.

Nota cu o explicatie necesara:

Aceasta solicitare vine abia acum pentru ca nu era de dorit sa afectam campania si sansele de a fi alesi in Consiliul Baroului, sau de reprezentant la Congres, ale candidatilor pentru functia de Decan”.

Comentarii

# cucuveaua firoscoasa date 13 May 2015 19:46 0

Eu sunt ingrijorat, daca nu ramine iordachescu si florea, postacul avi de la cine isi mai primeste simbria?  :D :D baietasul ala batrin care sta toata ziua pe site unde se va angaja?? 

# calul perturbat date 14 May 2015 11:40 -1

Tov. "I"-escu prieten f.b. cu tov. Nitu, dovada acest RIL halucinant si incoerent dpdv juridic.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2023 – Umbra lui Kovesi in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva