2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIA PAUPERA - UNJR cere ajutorul Parlamentului pentru indreptarea "greselii" Guvernului Ciolos de reducere a bugetului Ministerului Justitiei in 2016: "Bugetul propus de Guvern pentru Ministerul Justitiei va produce un regres in justitie... Aceasta grava eroare va conduce la blocarea unor reforme esentiale... Reducerea bugetului Ministerului Justitiei vine in contradictie cu hotararea Guvernului luata inca dinainte de adoptarea noilor Coduri"

Scris de: E.D. | pdf | print

12 decembrie 2015 11:51
Vizualizari: 5195

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto), cere Parlamentului sa indrepte de urgenta greseala Guvernului Ciolos in ceea ce priveste alocarea bugetului pentru Ministerului Justitiei in anul 2016 si avertizeaza ca fara o interventie rapida in acest sens Justitia va regresa. Semnalul de alarma tras de UNJR vine in contextul in care Guvernul condus de premierul Dacian Ciolos a propus ca in anul 2016 pentru Ministerul Justitiei sa fie prevazuta o suma mai mica fata de cea de anul anterior.


In acest sens, intr-un comunicat de presa din data de 10 decembrie 2015, UNJR acuza ca reducerea bugetului Ministerului Justitiei pentru anul 2016 vine in contradictie cu o alta decizie a Guvernului, in care era asumata obligatia de a se efectua investitii substantinale in vederea implementarii noii reforme in Justitie.

Or, arata UNJR, sistemul judiciar are nevoie de investitii substantiale, atat in ce priveste resursele umane, cat si dotarile instantelor, in conditiile in care se vorbeste despre o insuficienta a numarului de sali de judecata si de birouri, despre infrastructura tehnica si materiala depasita, despre lipsa accesului de catre judecatori la o baza de date nationala si internationala de date sau de imposibilitatea publicarii tuturor hotararilor judecatoresti pe o platforma.

In final, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania reprezentata de judecatoarea Dan Girbovan evidentiaza ca reforma Justitiei nu se rezuma la adoptarea unui nou cadru legislativ si la rapoarte "care nu cunosc profunzimea reala din instante", ci la fapte concrete care vin sa ajute si sa sustina buna desfasurare a activitatii judecatorilor in instante, iar una dintre aceste fapte o reprezinta investitiile pentru modernizarea Justitiei.

Prezentam in continuare comunicatul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania:

"Bugetul propus de Guvern pentru Ministerul Justitiei va produce un regres in justitie
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a luat act cu deosebita ingrijorare de faptul ca, in propunerea de buget pe 2016, Guvernul a redus suma atribuita Ministerului Justitiei si solicita pe aceasta cale Parlamentului sa corecteze aceasta grava eroare, care va conduce la blocarea unor reforme esentiale pentru ca cetatenii Romaniei sa se bucure de o justitie modernizata si eficienta.
Reducerea bugetului Ministerului Justitiei vine in contradictie cu hotararea Guvernului luata inca dinainte de adoptarea noilor Coduri, cand si-a asumat obligatia de a efectua investitii substantiale, atat in ceea ce priveste resursele umane, cat si dotarile instantelor, pentru a se putea implementa noile reforme din domeniul justitiei.

In conditiile actualei propuneri de buget, reforme esentiale din justitie prevazuta de noua legislatie nu se vor putea implementa din lipsa acuta de dotari, spatii si personal auxiliar. Una dintre aceste reforme, care din nou nu se va putea pune in practica, este cercetarea procesului in camera de consiliu in materie civila.

Mai mult, UNJR apreciaza ca inacceptabile conditiile vadit improprii in care unele instante sunt obligate sa-si desfasoare activitatea. Insuficienta numarului de sali de judecata si de birouri, infrastructura tehnica si materiala depasita, inexistenta unei platforme care sa permita publicarea tuturor hotararilor judecatoresti, lipsa accesului la bazele nationale si internationale de date s.a. sunt probleme frecvent invocate de catre judecatori, care insa nu au primit niciun raspuns pana in momentul de fata.

UNJR subliniaza inca odata ca reforma justitiei nu se poate rezuma la adoptarea unui nou cadru legislativ, la rapoarte care nu cunosc in profunzime situatia reala din instante si la actiuni pur declarative.

In lipsa unor masuri concrete care sa le permita judecatorilor sa se documenteze in mod real si temeinic cu privire la fiecare cauza, sa acorde timpul necesar studierii dosarului si redactarii hotararii si sa ofere partilor posibilitatea de a cunoaste practica instantelor in anumite materii si de a-si sustine cauza in conditii optime, nu se poate vorbi despre reforma sistemului de justitie in Romania.

Fata de toate acestea, UNJR solicita Parlamentului sa corecteze aceasta grava eroare si sa aloce Ministerului Justitiei suma necesara pentru a realiza investitiile necesare in sistemul judiciar, pentru a permite efectuarea unui act de justitie calitativ, in acord cu asteptarile intemeiate ale justitiabililor".

Sursa foto: clujust.ro

Comentarii

# remember date 13 decembrie 2015 18:09 +5

Sunt unul dintre cei urmaresc indeaproape fenomenul inedit cunoscut si sub denumirea de "injustitia romaneasca".Este ceva gretos, de-a dreptul scandalos si foarte penal in multe cazuri. Justia este populata din plin de impostori,nemernici,lichele securiste, declasati etc.Si atunci ma intreb:pentru ce va trebuie mai multi bani???Pentru a face injustitia si mai profunda??? Eu zic sa va faceti curatenie in propria curte, sa inlaturati balastul din curtea voastra, sa va ridicati standardele profesionale, sa ajungeti sa faceti numai justite, si-atunci ati avea dreptul moral sa cereti mai multi bani. Acum, pentru cat faceti, primiti prea multi bani.Parerea mea. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh:

# DODI date 13 decembrie 2015 21:18 +4

Remember este răutăcios: Acoperitii si cei care fac justitie la comanda (vezi cazul Rarinca, etc.) au nevoie de "deplasari", de "studii de specialitate" si multe alte lucruri pe care noi, profanii, nu le intelegem. Ce poti astepta de la o justitie care nici dupa 25 de ani nu reuseste (in sala de judecata) sa aseze in pozitii similare (dar opuse) acuzarea cu apararea. Nu vedeti ce salarii mici au ca unii dintre judecatori sunt obligati sa ia mita ca sa isi compleze veniturile.

# Carcotas date 13 decembrie 2015 22:13 +2

Se zice ca diavolul apare in detalii; daca bugetul se diminueaza asta inseamna ca magistratii vor fi mai repsonsabili cu cheltuielile si ca de exemplu nu vor cere avocati din oficiu si cand sunt avocati alesi pentru inculpati, sau ca nu vor mai intercepta telefoanele doar pentru ca vreun mahar din servicii trebuie sa acopere interesul de a afla lucruri compromitatoare fata de unul ori altul etc. Oare de ce nu auzim de verificarea curtilor si tribunalelor ca ordonatori de credite ce catre Curtea de Conturi?

# avi avi date 14 decembrie 2015 10:51 +1

pai la salaroaiele pe care le aveti de unde bani si pentru alte cele?

# Mihalcea date 14 martie 2017 17:49 0

http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5599

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva