17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

„Justitie pentru oameni”?

Scris de: Marian NAZAT, avocat | pdf | print

17 November 2022 13:32
Vizualizari: 4874

Primul clip al campaniei derulate pe micile ecrane si pe panourile publicitare din oras si-a atins din plin scopul – la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii (perioada iulie 2022- martie 2023) s-au inscris numai 1650 de candidati ! Spun numai fiindca in anii anteriori numarul acestora a fost semnificativ mai mare. Acest concurs, potrivit anuntului Consiliului Superior al Magistraturii, „se organizeaza pentru ocuparea a 300 locuri de auditori de justitie - INM si pentru ocuparea unui numar de 26 de posturi vacante de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, astfel:


- 10 posturi in cadrul Ministerului Justitiei

- 2 posturi la Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

- 6 posturi la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

- 2 posturi in cadrul Directiei Nationala de Probatiune

- 4 posturi in cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie şi Justitie

- 2 posturi in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.”

Din nefericire, dupa prima proba eliminatorie, constand in verificarea cunostintelor juridice, au ramas 347 de concurenti, dintre care 120 au obtinut peste 70 de puncte (punctajul maxim fiind de 90). In logica lucrurilor, locurile scoase la mezat nu se vor ocupa, ceea ce va adanci criza de magistrati, in perspectiva pensionarii in bloc a multora dintre ei, ca efect al ridicarii limitei de varsta preconizata a se legifera curand.


Revenind la spotul cu pricina, partea a doua este la fel de stupida ca si cea dintai. Sigur, a disparut jalnicul avocat, incaltat cu niste pantofi scalciati si imbracat cu o roba lalaie, basca geanta de perceptor. Imagine mai umila, mai degradanta a aparatorului nici ca se putea! In definitiv, cam asta este perceptia despre latratores in sistemul judiciar transformat in „camp tactic” , de ce m-as mira? Dar sa depasesc momentul, unul frustrant pentru o categorie de juristi desconsiderati si deveniti personaje de bancuri si de bascalie, si sa vedem cine infaptuieste justitia in vatra carpato-danubiano-pontica!

Nu va grabiti sa raspundeti, caci la noi nimic nu-i ca oriunde ! Ei bine, pretoriul din filmuletul de desene animate este alcatuit nu din oameni, ci din papusi. Sa te crucesti si sa sudui fara contenire, zau ! Ce mai batjocura ! Sau o fi o recunoastere explicita a rolului de marionete ce se preconizeaza a fi interpretat de viitorii onorabili ?! Daca e asa, de ce nu sunt aratati si papusarii, indivizii de la capatul firelor ! Cica astfel se infatiseaza justitia pentru oameni... Multumesc Celui de Sus ca nu voi mai apuca sinistrele vremuri ce ni se pregatesc ostentativ !


Si inca ceva, in aceeasi nota de amatorism scandalos – o voce din off ne asigura ca, anual, trec prin mainile inamovibililor doua milioane de dosare si „toate se solutioneaza”! toate, retineti, nu doar unele ! De parca judecatorii ar avea optiunea nerezolvarii pricinilor intrate pe rolul instantei... si da, „fiecare cauza conteaza” pentru figurile din jocul de copii difuzat la ore de maxima audienta in numele justitiei pentru oameni...


Pana una, alta, stimati justitiabili, grabiti-va sa va judecati de urgenta, cat in jilturile sacrosancte se gasesc inca oameni! Altminteri, veti ajunge la mana papusilor, a figurinelor din lut, ceara, plastilina, teracota, granit, adica... Alea din carne si sange vor fi alungate din salile de judecata, in desavarsirea celei mai radicale reforme a justitiei neaose!


P.S.: Inteleg ca programul finantat de bosii de la Bruxelles vizeaza „investitii in oameni, coeziune sociala, valori” si costa 25 de milioane de lei, din care CSM aloca 4 milioane. Desi nu am date la indemana, cred, totusi, ca niciun alt desen animat n-a costat atat...

 

 

 

Comentarii

# maxtor date 17 November 2022 18:05 +1

ati pleda in fatza(!) unui robot? anul 2018:wired,com/story/henry-the-sexbot-wants-to-know-all-your-hopes-and-dreams/

# robespierre date 18 November 2022 12:15 +221

Asa e, "toate se solutioneaza" dar nu ni se spune cand...Ori sunt dosare, mai ales pe pensii, care au termene peste un an, doi sau trei, timp in care bietul pensionar, si asa copt de boli, o sa moara linistit, cu dosarul "solutionat". Asta in prima instanta. Ulterior, domnul cu mila.

# FUNDASUL FACULTATII DE DREPT date 22 November 2022 22:37 -43

Stimabile domn Nazat !Toate articolele dvs.au avut darul de a ma incinta! Priviti lumea sistemului judiciar ca un OM,sesizati ideea,celuilant sistem,ca judecatorii si procurorii cu experienta se duc,eliminati cu metode ,in care a fost implicat tot poporul. S-a stirnit ura si patima impotriva celor care imparteau DREPTATEA !Cetateanul de rind nu cunoaste importanta si privatiunile muncii unui judecator sau procuror !El vede doar ce i se da pe sticla,minciuna si dezinformarea legata de veniturile acestora,fara a cunoaste ca acestea au fost praguri impuse prin acordul de aderare la UE ! Dar...mentionez ca nu fac parte din acesta categorie profesionala ! Asi fi fost mindru sa fiu...OM !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva