28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

La lansarea Studiului privind Sistemul National de Integritate realizat de TI Romania, judecatorul Cristi Danilet de la CSM a atacat MJ pentru gestionarea implementarii Codurilor

Scris de: A.A.S - R.S. | pdf | print

26 ianuarie 2012 17:28
Vizualizari: 9239

La sediul Academiei Romane, Transparency International Romania a lansat, in 26.01.2012, editia a 3-a a Studiului privind Sistemul National de Integritate, despre care directorul executiv Victor Alistar a explicat ca urmareste sa evidentieze care sunt zonele in care trebuie imbunatatite rolul si capacitatea fiecarei institutii sau domeniu abordate. Publicatia este un produs al unui proiect european ambitios finantat de Comisia Europeana. Acest studiu arata ca  ”institutiile romanesti nu au resursele necesare si nu sunt suficient de independente pentru a rezista interferentelor politice sau de grup, generatoare de beneficii private si implicit de coruptie in detrimentul societatii”, dar si faptul ca oamenii ”si-au pierdut increderea ca liderii politici sau reprezentantii institutiilor pulvice ar putea fi trasi la raspundere”. In ce priveste sistemul judiciar, agentiile anticoruptie si agentiile de aplicare a legii aflate sub monitorizarea MCV, studiul releva ca desi exista progrese formale ale independentei, transparentei si raspunderii, ”resursele lor sunt afectate de criza economica si de politicile publice pripite”, iar ”rezultatul anchetelor, urmaririlor si proceselor impotriva coruptiei sunt inca asteptate, impunitatea coruptiei fiind o problema recunoscuta la nivel national si international prin MCV”.


In volumul Sistemul National de Integritate, valabil pe ultimii doi ani, au fost dezvoltate recomnadrile generale si specifice pentru fiecare institutie. Cercetarea s-a concretizat intr-un pachet legislativ si au fost transmise recomandari precum si idei pentru strategiile anticoruptie.

De la acest eveniment nu a lipsit judecatorul Cristi Vasilica Danilet, membru CSM (foto) care a spus, din capul locului, ca sistemul din care face parte ”e cel mai intens monitorizat”. Parerea lui despre integritate este ca abordarea trebuie facuta la ”nivel macro si apoi la nivel sectorial„. La nivel macro, il vede ca ceva fara lipsuri, fara fisuri, fara goluri, fiind necesara colaborarea intre parchete, instante, minister, CSM, Parlament, Guvern, dar „din pacate, asta nu se intampla”. Danilet a atacat lipsa de dialog si viziune comuna, si actele normative adoptate recent de Parlament (facand trimitere nuantata la Legea raspunderii magistratilor) si a avertizat ca acestea ”ating grav independenta magistratului” si ”acest lucru se va vedea in perioada imediat urmatoare, cand procurorii si judecatorii vor fi controlati pe fondul dosarelor de catre organele administrative ale statului, inclusiv de ministrul Justitiei, in cursul solutionarii lor, si organele administrative vor putea presa anumite solutii in dosar. ”Ne intoarcem cu sase ani in urma”, a concluzionat Danilet. Acesta si-a spus parerea si despre noile Coduri, care nu sunt acompaniate de masuri financiare pentru impactul lor, aratand ca Ministerul Justitiei a dat un milion de euro unui privat pentru un studiu de impact si ca Guvernul Romaniei va trebui sa suporte 700 milioane lei in primii trei ani de aplicare a codurilor, nu sunt oameni suficienti, iar lipsa de dialog se vede din faptul ca in privinta noului Cod de procedura civila a fost anuntata de Guvern fara sa se consulte cineva cu CSM-ul, instante si parchete despre data de intrare si se va intra intr-un mare blocaj inainte de intrarea in vacanta judecatoreasca.

Tot Danilet a vorbit de integritate si increderea in Justitie, spunand ca datele de opinie se adreseaza ”populatiei de pe strada, persoanelor care nu au contact direct cu sistemul de Justitie”, si ca atunci cand sunt intrebati cei implicati in sistem, raspunsul e cu totul altul”, adica au o incredere mai mare.

Maria Maxim, director executiv Romtelecom a subliniat ca in cadrul companiei a fost implementat un astfel de program, dar acesta e doar un inceput si au fost dezvoltate niste reguli si instructiuni flexibile, precum si evaluari ale companiei pe criterii de trasnparenta si integritate. Marian Muhulet, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente a aratat ca exista legislatii diferite in acest domeniu si ca ”nu e fericit mixajul intre AEP si Birourile electorale„ apoi a aratat ca atunci cand au aparut critici la nivelul Biroului Electoral Central, aspectele negative nu se regasesc in Cartea Alba a Alegerilor pe care AEP e obligata sa o prezinte Parlamentului, pentru ca Biroul Electoral are caracter temporar, iar AEP nu e cea care dirijeaza acest Birou Electoral Central. Reprezentantul AEP a aratat ca e nevoie de un Cod electoral, dar acest proiect nu a fost bagat in seama desi a fost trimis de multa vreme Parlamentului si nici acum nu a intrat in procedura legislativa.

Ca esenta pentru Justitie, Studiul privind Sistemul National de Integritate evidentiaza, printre altele, un aspect ingrijorator: ”Sistemul judiciar continua sa inregistreze performante limitate in lupa impotriva coruptiei, datele statistice fiind insa insuficiente pentru a determina cauzele acesteia: instrmentarea insufienta a dosarelor de catre parchete, lipsa de capacitate a instantelor sau lipsa unor reforme structurale in politica de resurse umane in interiorul sistemului”.

Comentarii

# Vasilica date 26 ianuarie 2012 19:25 +2

Vasilica asta e un mare excroc. Scuze, vroiam sa zic ageamiu. Ce dracu, una doua apare cu integritatea si cu anticoruptia. Dar drept material cunoaste, ceva mai in concret? Esti o rusine pentru sistem Vasilica si in afara de mascari si galagie, praf in ochi si oracaiala nu te remarci prin nimic. 

# intrebator date 27 ianuarie 2012 00:05 +2

Are dreptate Danilet. Codul de procedura civila nu poate intra in vigoare fara marirea schemelor, asa cum MJ a aflat, de altfel, in urma studiilor de impact pe care singur le-a finantat. Cu toate astea, legea de punere in aplicare in iunie a fost trimisa in Parlament fara a misca un degetel in zona schemelor de personal. Pai cum asa?

# Bazilica date 26 ianuarie 2012 21:47 0

TI Romania cu Alistar si Danilet sunt cei doi ******i nereusiti ai Monicai Macovei, europarlamentar procuror securisto-comunist care continua sa ne faca de arahat tara. Oare nu mai sunt alti oameni profesionisti in tara asta ???

# CI date 26 ianuarie 2012 22:05 +1

Doamne cât de dezagreabil și de arogant e Alistar. Nu știu cum reușește să mă enerveze, uneori fără motiv, omul ăsta!... :cry:

# TI date 26 ianuarie 2012 23:13 -1

Daniletule, nu mai posta la deruta. Numai cei care nu te cunosc nu inteleg ca esti Cd sub nume de Ci, dar cei obisnuiti cu stilul tau o stiu. Du-te acolo la postarea cu Betelie, acolo iti dai marimea competentei. Urla din tine anticoruptia. Hai, pa!

# Sugative date 26 ianuarie 2012 22:34 +2

Vasilica si Alistar sunt doi profitori ai sistemului public, doua capuse care au facut avere sau au dus-o bine si o duc si in prezent pe banul public. Faceti scandal si denigrati situatia din romania, urlati coruptie in permanenta ca sa aveti fonduri si sustinere din partea statelor membre UE. Jegosilor! Vasilica, e calduta functia de demnitar cu toate avantajele aferente?

# IOAN DUSCAS date 27 ianuarie 2012 10:43 +1

SA TE UMFLE RASU-PLANSU CAND AUZI CONSTATARI DAR MAI ALES RECOMANDARI SE GASESC SA FACA UNII ! PROBLEMA NR 1 IN ACEASTA TARA ESTE STRUCTURA CRIMINALO-MAFIOTA CARE CONTROLEAZA STATUL ROMAN ! ACEASTA ESTE SECURITATEA ROMANA ! NU PUTEM AVEA JUSTITIE OBIECTIVA IN ACEASTA TARA DEOARECE SECURISTII AU IMPANZIT JUSTITIA CU GUNOAIE SUB ACOPERIRE PENTRU A AVEA GARANTIA CA VOR FACE CEA CE VOR EI ! IAR MAGISTRATII DESCOPERITI SUNT MONITORIZATI DE CATRE SECURISTI PRIN SRI , SIE , SPP , DGIPI , ETC FIIND DIRECTIONATI IN ACEST MOD DUPA CUM VOR ACESTE GUNOAIE INFRACTIONALE ! NIMIC NU POATE SA FUNCTIONEZE CUM TREBUIE ATATA TIMP CAT SCURSURILE SECURISTE NU SUNT PUSE LA RESPECT ! RESPECTIV PANA CAND SERVICIILE SECRETE NU VOR FI RESTRUCTURATE SI PUSE SA LUCREZE IN SLUJBA CETATEANULUI ROMAN SI NU A MARILOR INFRACTORI TRANSNATIONALI SI A SUBORDONATILOR LOR AUTOHTONI ! ASTEPT CU NERABDARE SA REZOLVE GHIOCELUL LIBERAL ACEASTA SPINOASA PROBLEMA !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva