22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MACELUL DE LA IASI – Marturii cutremuratoare din Penitenciarul condus de viitorul sef al ANP: "Unul dintre detinutii morti, vorbeau cadrele pe soptite, ar fi murit pe duba spre Bacau din cauza ranilor... Au schingiuit oameni in bataie, i-au tarait plini de sange pe jos in fata mea. Asistentele saracele radeau, intrigate ca stau peste program... Cine a autorizat macelul de la Iasi din acea noapte, avand in vedere ca au participat jandarmi si forte speciale?"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 July 2016 13:13
Vizualizari: 23523

Decizia ministresei Justitiei Raluca Pruna de a-l numi interimar la sefia Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe actualul director al Penitenciarului Iasi, Marius Vulpe, este de departe cea mai neinspirata alegere a tehnocratei de la Bruxelles. In primul rand, pentru ca in plina revolta in penitenciare, in care ministresa este blamata pentru declaratiile si atitudinile pe care le are fata de detinuti, Raluca Pruna decide sa il numeasca la conducerea ANP tocmai pe seful Penitenciarului care inregistreaza cel mai mare grad de ocupare din Romania, de peste 200%. In al doilea rand, pentru ca Penitenciarul Iasi a fost locul de unde s-a dat tonul rascoalelor detinutilor. Iar in al treilea rand, pentru ca, asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit in editiile precedente, la Penitenciarul Iasi exista informatii ca de la izbucnirea confictelor in inchisori cel putin trei oameni au decedat in urma violentelor la care au fost supusi de "mascati, forte speciale si jandarmi". Pana la acest moment, ANP nu a catadicsit insa sa ne comunice vreo cifra privind numarul mortilor, desi solicitarile in acest sens au fost facute de la mijlocul saptamanii trecute.


Grav este ca in ultimele zile, ne-au fost transmise mesaje de tip SMS din mai multe inchisori, unde detinutii striga disperati dupa ajutor, dezvaluind atrocitatile la care sunt supusi. Dar si mai grav este ca tot de la Penitenciarul Iasi de unde vine noul sef al ANP, ne-a fost transmis un mesaj de-a dreptul cutremurator, care prezinta o situatie din puscarii, usor comparabila cu perioada comunista, cand tortionarilor le era trecuta cu vederea agresarea fizica, pana la deces, a incarceratilor.

'Unul dintre detinutii morti, vorbeau cadrele pe soptitie, ar fi murit pe duba spre Bacau in acea noapte in care pe pe cei batuti i-a impartit intre mai multe unitati penitenciare. Ar fi murit in acea noapte din cauza ranilor. Am aflat ca a fost extras de la camera 2 Sectia 4 de la inchis.... Cert e ca au schingiut oameni in bataie, i-au tarait plini de sange pe jos in fata mea. Asistentele saracele rdeau ca stau si carpesc tot in fata geamului meu, intrigate ca stau peste program", este marturia unui detinut din Penitenciarul Iasi. 

Un alt detinut afirma ca are toate motivele sa creada ca in spatele activitatilor din penitenciare "exista un interes financiar enorm si niste fonduri care ajung undeva extrem de sus neputand fi controlate". Aceasta ar fi explicatia pentru care "nu se dau forme usoare de preventie, permisii, liberari conditionate celor care merita. Pentru ca se 'castiga' enorm pe cap de detinut prin tinerea lui in detentie numai ca pana acum nu a existat riscul sa fie pusa societate la plata".

Solicitam Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa ne comunice situatia persoanelor decedate in inchisori in ultimele saptamani, precum si cauza acestor decese! 

Prezentam mesajele transmise de detinuti de la mai multe penitenciare:

-La Jilava si chiar in camera in care sunt eu s-au bagat paturile 3. Ne-au inchesuit ca pe sardele. Cand a fost comisiile, i-au bagat pe Sectia 6 nu i-au aduse pe Sectia a 2-a sau a 3-a unde suntem dublu fata de ce am fost acum o luna.

-Sunt V. Imi cer scuze ca va scriu la ora asta, dar au scos doi detinuti la ora 22 noaptea si i-au dus la spitalul baltazar la control.... investigatii si pana acum, e ora 1.30, nu au venit.

-Sunt un detinut din Penitenciarul Galati. Murim aici, ne omoara mascatii cu bataia. E terorare.

-In Penitenciarul Galati e mafie toata conducerea. E jale in Penitenciarul Galati cu mascatii, directorul, directorul adjunct si domnul Proha Florin. Regim si paza. Au nenorocit detinutii in Penitenciarul Galati.

-Am hotarare judecatoareasca de la medicina legala sa fiu internat pentru interventie chirurgicala la un spital oncologic de o luna jumate, iar pana in prezent nu s-a pus in aplicare deoarece in penitenciar domnul doctor ia deciziile. De aproximativ o saptamana ma simt foarte rau, sangerez pe colon, nu mi se permite ca familia sa imi aduca medicamentatia necesara. Va rog sa trimiteti un control la Penitenciarul Timisoara – sectia medicala.

-Sa spuneti despre Penitenciarul Aiud, despre domnul director Nazare, cum bate detinutii si cum tortureaza Nazare si cu Soloveschi, Nazaroaica si judecatoarea delegat care este mana in mana cu ei. Pana la ora asta, in Penitenciarul Aiud nu deschid vizetele. Mor de cald, nu au aer. Cum e posibil sa bagi un detinut la izolare cu tratament de cap.

-Am fost si in 2006 la Arad in refuz de hrana sub conducerea... blanda a domnului Halchin.. tot pentu conditiile detinutilor din penitenciare... Am fost insemnat ca instigator, batut, izoltat, mutat, insemnat la dosar pe nedrept ca instigator pentru care m-am judecat ulterior in instanta si va speriati ce motivare au gasit atunci. Dar revolta din 2006 e un subiect care nu e cazul sa-l dezbatem acum. Insemnarea care exista si acum la dosar si toate dovezile conducerii blande a domnului Halchin, adjunct acum, sub patronarea caruia au murit iarasi in bataie cel putin trei detinuti multi fiind schingiuiti probabil, acesta fiind criteriul de avansare... dumnealui avand calitatea de a devenit sef de penitenciar la nici 30 de ani.

-Exista un interes financiar enorm si niste fonduri care ajung undeva extrem de sus neputand fi controlate... nefiind interes in acest sens pana acum... de aceea nu se dau forme usoare de preventie, permisii, liberari conditionate celor care merita. Pentru ca se 'castiga' enorm pe cap de detinut prin tinerea lui in detentie numai ca pana acum nu a existat riscul sa fie pusa societate la plata. De exemplu, din acte se poate constata ca masa noastra, cu tot cu TVA, cel putin pana la momentul revoltei, costa exact in jur de 4 roni, cu tot cu TVA. Cu generozitate punem 150 roni pe luna pe cap de detinut. Intretinere acestei epave cu opriri de apa...

-Acestea sunt conditiile, drepturile de care beneficiaza toti detinutii preventivi presupusi nevinovati aflati in cele trei camere de 25, 26 de oameni ale Penitenciarului Iasi. Mai are rost sa discutam despre detinutii condamnati si drepturile lor gasiti deja vinovati in fata legii... o exceptie sau doua maxim sunt camerele de protejati, cu gresie, faianta, unde sunt vreo doi politisti arestati, a fost un judecator... Ce a vazut doamna ministru. Sa faca dezbatere publica daca vrea. S-a sacrificat si a dat mana cu cine, unde, cand si ce camere a vizitat?

-Unul dintre detinutii morti, vorbeau cadrele pe soptitie, ar fi murit pe duba spre Bacau in acea noapte in care pe pe cei batuti i-a impartit intre mai multe unitati penitenciare. Ar fi murit in acea noapte din cauza ranilor. Am aflat ca a fost extras de la camera 2 Sectia 4 de la inchis. Prin aceeasi metoda, de intrare in forta. L-ar chema Urasariu, este la regim inchis. Sper sa ma duc la instanta si eu la Bacau si sa nu ma duc pentru altceva, avand in vedere ca eu figurez in dosarele lor si la greva foamei la Arad tot pentru conditii in 2006 si banuiesc ca nu stau fara telefon mobil...

-Cert e ca au schingiut oameni in bataie, i-au tarait plini de sange pe jos in fata mea. Asistentele saracele rdeau ca stau si carpesc tot in fata geamului meu, intrigate ca stau peste program. Ele oare nu au vazut in ce hal sunt oamenii astia? Pentru tot ce am vazut voi depune marturie. Nu se pot afla prea multe, suntem sigilati in camere, nu suntem scosi la plimbare, dus, cumparaturi pe langa mancare nu avem automat dreptul nici de a cumpara de la magazin apa sau tigari, igienice, etc. S-au sistat cumparaturile, orice. Dimineata, intr-un timp record, au montat peste 20 de bani in plimbatoare din schelet metalic sa justifice ce umanitate sau fonduri...? Intrebarea e 'cine a autorizat macelul de la Iasi din acea noapte, avand in vedere ca au participat jandarmi si forte speciale'?

Comentarii

# Ion date 17 July 2016 13:48 +28

suntem in anii '50 , in toata speldoarea lor. O nelamurire am. De ce l-au condamnat pe Visinescu? O eroare judiciara?

# DODI date 18 July 2016 08:26 +9

Eu cred că pe Vișinescu l-au luat pentru a-l face secretar de stat la Prună. Au aceeași sorginte ...horticolă, același ”respect” față de viața altora și aceeași conștiinciozitate în a respecta ordinele date de alții.

# bursuc date 17 July 2016 14:06 -28

Nu cred ca daca stateau cuminti le facea cineva ceva

# Lulu date 17 July 2016 14:29 +6

Nu știu de ce va mai mirați atât... Este ceva normal la noi... Trebuie pus un om cu sânge rece și care sa știe sa stârpeasca tot ce înseamnă revolta... Ca doar suntem un stat de drept și nu o dictatura... Iar noi oamenii trebuie sa dormim în continuare și sa ii lăsăm sa consolideze statul de drept...

# unul din lumea cea mare date 17 July 2016 14:53 +14

astia din in)justie (si bag toate institutiile de forta aici)nu inteleg caSE APROPIE SI JUDECATA DE APOI.LI SE PARE CA/S PE VECIE IN ,,SCAUNELE LOR,,.........CE ATI FACUT O SA VA FACA!!!!!!!!

# Ddan date 17 July 2016 15:09 +6

Cine? Dna Pruna , care este schimbătoare ca un cameleon , azi zice una , maine zice alta ! Da , este clar de situația penitenciarelor , nu e greu sa îți dai seama , dacă in spitalele din țara colcăie mizeria si frica de responsabilitate ! Învățământul este la pământ cum apare un ministru cum se schimba programa școlară ! La justiție nu mai vorbim , judecători bătrâni , unii sunt plictisiți si nu mai au chef sa citească dosarele si dau sentințe după ureche cei tineri sunt unii normali Dar sunt si anormali avizi de afirmare in baza unor pedepse mari !!!! Ma uit la Dna PRuna cum i-l scote pe BEjan elegant din situația creată de el . Dar peste ani morți o sa i-l cheme precum VIsinescu ! O sa vedeți aceeași soarta o sa o aibă si magistrați care dau Sentinete după bunul lor plac ! Guvernul de. tehnocrații sincer credeam in ceva bun ! Dar sunt pe dinafara sper cel de la sănătate sa dacă ceva sa aibă si susținere ca in rest nu cred ca se va face ceva !Ciolosi băgai in ședinta frate

# biet roman saracu' date 18 July 2016 07:56 +3

Visezi. Cum sa crezi in ceva bun cand au venit la putere cum au venit si de unde au venit?

# un cetatean ignorat si ignorant date 17 July 2016 15:21 +15

Abia acum aflu de ce se dau atat de greu liberarile conditionate.Se manipuleaza banii pentru detinutii amanati?Tot ce este posibil.Dar nu cred ca banii furati ajung undeva pe sus.Ei raman la cei care ii vehiculeaza.Daca-i asa,e grav.Si fiind grav, trebuie toti sefii de penitenciare demisi in frunte cu sefa suprema,madam Pruna,nestiutoarea.

# romän date 17 July 2016 17:22 +7

PRUNA-CRIMINALO IMPREUNA CU SASUL CIOLANIS SI CU GUVERNUL STRAZII SA VA TRASNEASCA DUMNEZEU pt. CRIMELE PE CARE LE AVETI PE CONSTIINTA- NENOROCICILOR SINTETI NISTE BESTII REINCARNATE DIN EPOCA DE PIATRA, IN SECOLUL XXI

# ariana date 17 July 2016 19:31 +15

Stiam Si eu ca inchisorile din Romania sunt lagare de exterminate nu institutii de reeducare. CE se intampla acolo nu are nici o legatura cu reeducarea. Oamenilor li se incalca drepturile grosolan, iar daca protesteaza, le trimit mascatii Sa ii gata pana ii omoara. Dupa aceea li se face un raport precum ca au alunecat in baie Si asta a fost. Exact ca in lagarele de exterminare naziste. Oamenii aceia, odata intrati acolo, nu Mai au nici un drept. Daca scapa cu viata inseamna ca au avut bani Sa dea spaga unde trebuie, iar cei care nu au bani mor asteptand Sa fie salvati de o societate careia nu ii pasa de ei.

# LILIANA date 18 July 2016 07:33 +4

CRIMINALI... GUVERNE DE CRIMINALI, BESTII VENITE DIN ABISURILE ISTORIEI, ALIATE CU FORTELE IADULUI, TRAZNI-V-AR DUMNEZEU !

# biet roman saracu' date 18 July 2016 08:01 +7

bagati o SEZIZARE la CEDO cu astia omoratiin bataie si cu poveste asta cu banii

# Sica date 18 July 2016 08:51 -2

Si totusi oamenii aia sunt in puscarie! Si nu pentru fapte de lauda. Puscaria nu trebuie sa fie ca o plecare in concediu unde ai platit bilet si acum faci scandal ca nu ai conditiile platite. Este normal sa aiba parte de anumite restrictii. 

# Ana date 18 July 2016 09:34 +9

Da. Este normal sa aiba parte de anumite restrictii !!! Pedeapsa privativa de libertate . Atat ! Nu sa fie umiliti , batuti, dezumanizati !

# Ciprian date 18 July 2016 22:37 +2

De acord cu Ana.

# andrew date 18 July 2016 10:47 -3

Oricine in special acest site poate sa zica orice,in spatele fiecarui deces sta hotararea unui procurer de a deschide sau nu un dosar pt omor .Sa nu credeti ca saracii criminali violatori talhari hoti ,cei care terorizeaza cetateanul simplu fara posibilitate de aparare sunt acum abuzati,tot ce scriu acesti detinuti este pura vrajeala(au trimis sms de pe telefoane obtinute in urma unor infractiuni) deci reabilitarea nu exista.Au pornit un val de agresiuni impotriva statului si acum isi merita soarta

# macelul de la Iasi date 20 July 2016 14:29 0

da' macelul de la Spit de arsi cine l-o fi autorizat? si cei din urma nici macar n-au dat foc la saloane....

# Maria date 20 July 2016 15:02 0

ce oameni falsi, cum poate dormii noaptea aceasta doamna Pruna, dupa ce le-a taiat si lichidele ce se puteau duce odata cu pachetul,acum il numeste sef pe omul care nu a fost in stare sa faca ceva cu un penitenciar mic dar cu toate penitenciarele, iar amenda de la CEDO sa o plateasca ministrul justitiei cu sefii de penitenciare si cu tot personalul din justitie ei sunt responsabili si de sentinte si de conditii, de ce sa platim noi, sa platesca ei asa vor fi mai atenti cand vor da sentintele, le vor citii cu atentie iar sefii de penitenciare vor face ceva bun cu banii statului, ca sunt destui, si pentru acei oameni care au gresit, dar cine oare nu a gresit, poate cineva arunca cu piatra?, oare mai suntem oameni?

# Alin date 22 July 2016 22:46 -1

Bine le fac!!! Astia sunt perversi, fac revolte in speranta ca le dau drumul .. pe viata sa ii tina pe cei care merita! Omoara lumea, jefuiesc, violeaza si apoi cand ajung acolo zic ca sunt nevinovati si vor conditii! Sa sufere pentru ca a doua oara sa nu mai faca! NU SUSTINETI DETINUTII ca nu merita! Se victimizeaza anumit!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva