4 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII ACUZA POLITIA POLITICA – Maestrii Baroului condamna practicile DNA si dosarele spectacol lansate in prag de alegeri. Dan Chitic: „Este strict o masura de imagine pentru parchet... Sunt implicari directe in politica”. Alexandru Morarescu, citand din Vechiul Testament: „Speciile si informatorii nu vor avea speranta, si toti ticalosii acum se vor pierde”. Laura Vicol: „Mi se pare halucinant!”. Lucian Bolcas: „Nu pluripartidismul este garantul democratiei in Romania, ci DNA-ul”

Scris de: Cristina GHENEA | pdf | print

31 March 2016 15:48
Vizualizari: 6950

Spectacolul catuselor oferit aproape zilnic de DNA – cu nerespectarea directivelor clare ale UE si a jurisprudentei UE care interzic acest tip de discreditare si de incalcare a prezumtiei de nevinovatie – devine incalificabil si inacceptabil in opinia specialistilor. Ultimul exemplu de acest tip – cazul Liei Olguta Vasilescu (foto 1) – vine sa intareasca si mai mult ideea de politie politica pe care o fac procurorii Codrutei Kovesi, in conditiile in care primarul Craiovei a fost retinut, plimbat in catuse prin fata camerelor si umilit in fata intregii tari, intr-un dosar bazat pe un denunt facut in 2015 de ruda unui contracandidat al acesteia. Mai mult, Olguta Vasilescu a fost saltata de DNA in pragul campaniei electorale pentru alegerile locale, campanie din care ar putea fi scoasa de procurori desi sondajele indica faptul ca avea toate sansele de a obtine un nou mandat.

Plecand de la cazul Liei Olguta Vasilescu, Lumeajustitiei.ro a cerut opinia unor avocati privind practicile DNA, necesitatea retinerii si solicitarii arestarii preventive a unor politicieni deveniti peste noapte pericol pentru ordinea publica, chiar si atunci cand dosarele sunt vechi de mai multi ani. Iar reactiile nu au fost deloc favorabile procurorilor anticoruptie.


Lucian Bolcas: „O asemenea situatie de implicare a parchetului in viata politica nu reprezinta un semnal bun”

Maestrul Lucian Bolcas (foto 2) a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca, in opinia sa, comunicatul emis de procurorii Codrutei Kovesi cu privire la retinerea edilului Craiovei Lia Olguta Vasilescu arata ca DNA „a recunoscut categoric ca art. 8 alin. (1) din Constitutie nu mai are nicio valoare” si demonstreaza ca parchetul anticoruptie „face politica”: „Comunicatul DNA-ului a fost de-a dreptul terifiant. Prin acest comunicat, DNA-ul a recunoscut categoric - in primul rand ca art. 8 alin. (1) din Constitutie nu mai are nicio valoare. Nu pluripartidismul este cel care este garantul democratiei in Romania, ci DNA-ul este garantul democratiei. In al doilea rand, din acest comunicat rezulta in mod categoric ca DNA-ul face politica; politica in sensul ca orice candidat care incearca sa castige simpatia alegatorilor savarseste o infractiune prin aceea ca isi asigura folosul unei popularitati in beneficiul propriu. Este o interpretare mai mult decat abuziva a textului de lege. In plus, in al treilea rand, mi se pare interesant cum aceasta situatie apare in momentul in care PSD-ul este decimat la varf de acelasi parchet - DNA. Este efectiv un partid care este decimat si evident ca o asemenea situatie de implicare a parchetului in viata politica nu reprezinta un semnal bun cu atat mai mult cu cat se recunoaste fara niciun fel de pudoare o asemenea situatie. In ceea ce priveste arestarea, se continua ceea ce DNA-ul incearca sa creeze, si anume un circ al terorii – oameni care intra liberi si ies incatusati de acolo. Ca sa-si demonstreze, pe de-o parte, autoritatea, ca singur organ care are autoritate in tara noastra, sub obladuirea liderilor PNL si a presedintelui Iohannis, care interzic parlamentarilor sa-si exercite dreptul lor de optiune in ceea ce priveste votul cu privire la imunitate”.

Avocatul Dan Chitic: „Nu poate fi justificata sub nicio forma o astfel de masura luata, ea fiind strict o masura de imagine pentru parchet”

Contactat de Lumeajustitiei.ro cu privire la acest subiect, avocatul Dan Chitic (foto 3) a declarat ca spectacolul catuselor a devenit, de fapt, o situatie generalizata, care „este, categoric, mai mult un fel de campanie, in situatia in care doamna Kovesi va ramane inca trei ani la sefia DNA si va termina mandatul in preajma alegerilor prezidentiale, ceea ce ar putea constitui un element pentru a intelege implicarea ei in politica”.

Iata declaratia avocatului Dan Chitic:

Este foarte mult, asa ca o prima opinie – dar este o opinie care vine sa constate, de fapt, o situatie generalizata – si anume utilizarea pe scara larga si abuziva a masurii macar a retinerii, daca nu si a arestului preventiv. Si asta in lipsa oricarui pericol iminent si concret pentru ordinea publica. In lipsa oricarui element care sa justifice o opinie conform careia persoana respectiva ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica, nu poate fi justificata sub nicio forma o astfel de masura luata, ea fiind o masura strict o masura de imagine pentru parchet. Asta este, categoric, mai mult un fel de campanie in situatia in care doamna Kovesi va ramane inca trei ani la sefia DNA si va termina mandatul in preajma alegerilor prezidentiale, ceea ce ar putea constitui un element pentru a intelege implicarea ei in politica – pentru ca asta e deja o implicare in politica. Nu mai este vorba de ceva care sa aiba in vedere strict niste elemente ale unor dosare penale. Sunt niste implicari directe in scena politica, cu atat mai mult cu cat faptele sunt de foarte multa vreme produse, nu s-a intreprins niciun fel de act de urmarire penala, nu a fost considerata un pericol social atata amar de vreme si a devenit un pericol social, cu ghilimelele de rigoare, doar in momentul in care era in fruntea tuturor sondajelor pentru castigarea Primariei Craiovei. Asta indiferent de opiniile si simpatiile politice pe care le avem. Motiv pentru care o astfel de acuzatie poate fi demontata din doua puncte de vedere – in mod evident lipsa pericolului social, iar a doua – nu trebuie uitat ca instanta trebuie doar sa pipaie fondul, nu sa cerceteze si sa se antepronunte pe o situatie. Ea trebuie sa aibe judecatorul de drepturi si libertati trebuie sa aibe in vedere doar situatia care este pusa imediat in fata lui, si anume existenta acestui pericol.

Astea sunt lucruri pe care deja le stie toata lumea, ajung sa fie repetate atat de mult pana cand ajung sa fie niste fluisme, si totusi, din pacate, in instantele din Romania rareori sunt avute in vedere argumentele acestea. Se trece foarte, foarte usor peste ceea ce este normal. Exista deja si directive UE, nu sunt inca incidente, ele fiind prorogate doi ani pana la obligativitatea aplicarii lor, cu toate astea ele exista si ar fi trebuit avute in vedere de catre parchet cu atat mai mult cu cat nu se impune o astfel de masura. Nu cred ca doamna Olguta Vasilescu s-ar fi smuls din bratele politistilor si nici nu ar fi atacat presa sau ar fi incercat sa fuga. Pentru toate chestiunile astea, cred ca daca trebuie spus ceva, in momentul de fata este ca aceasta speta nu poate fi sub nicio forma analizata, din pacate, dintr-o perspectiva juridica asa cum ar fi trebuit sa fie. Ea poate fi analizata doar din perspectiva evenimentelor politice care vor urma in foarte scurt timp de acum incolo. Altfel decat cheia politica, o astfel de masura nu poate fi nici explicata, nici justificata, avand in vedere conditiile in care pot fi luate masurile preventive”.

Avocatul Morarescu, citat din Vechiul Testament

Cunoscutul avocat Alexandru Morarescu (foto 4) si-a exprimat opinia in ceea ce priveste dosarele spectacol facute de procurori in baza unor denunturi printr-un citat extras dintr-o rugaciune din Vechiul Testament. Morarescu a tinut sa precizeze insa ca aceasta practica a parchetelor n-ar mai trebui sa existe.

Iata citatul din Vechiul Testament citat de Alexandru Morarescu:

Speciile si informatorii nu vor avea speranta, si toti ticalosii acum se vor pierde, si toti dusmanii tai si toti cei care te urasc. In curand vor fi starpiti, iar imparatia raului in curand dezradacineaz-o si sparge-o si umileste-o si copleseste-i”.

Avocata Laura Vicol: „La noi clar este calcata in picioare prezumtia de nevinovatie... Din start omul este privit ca o persoana vinovata, si, pana la urma, sunt si carti de specialitate care arata ca i se imprima inculsiv in perceptia proprie starea de vinovatie”

O alta reactie care dezaproba spectacolul anticoruptie prin care se creaza falsa idee ca procurorii Codrutei Kovesi chiar fac curatenie in tara, desi in realitate DNA a ajuns sa fie un instrument implicat in lupta politica, a venit din partea avocatei Laura Vicol (foto 5): „Mi se pare inacceptabil si incalificabil ce se intampla. Exista reglementari clare europene prin care se interzice folosirea catuselor in aproape toate cazurile, cu exceptia celor in care – asa cum spune legislatia europeana – sunt indicii clare ca inculpatul sau persoana cercetata ar putea sa evadeze, sau infractiunea este de o violenta extrema, adica in niciun caz nu incatusezi o femeie cercetata pentru niste fapte presupus a fi comise in 2015... Este inacceptabil sa constati dupa un an de zile, in baza unui denunt, ca acum ar reprezenta pericol pentru ordinea publica. In opinia mea, normalitatea este urmatoarea: procurorul cerceteaza, judecatorul decide daca persoana este vinovata sau nu. Insa la noi clar este calcata in picioare prezumtia de nevinovatie, omul este incatusat, fluturat in fata camerelor si a telespectatorilor, din start nevinovatia nu mai exista, din start omul este privit ca o persoana vinovata, si pana la urma, sunt si carti de specialitate care arata ca i se imprima inculsiv in perceptia proprie starea de vinovatie. La un moment dat nu mai ai puterea sa te aperi. Pe de alta parte, mi se pare halucinant momentul in care se intampla toate astea, inaintea campaniei electorale. Tuturor primarilor care au sanse reale de castig intr-un singur tur li se aplica metoda incatusarii ca sa ii stearga de pe liste. E incalificabil ce se intampla, dar din pacate asta e tara in care traim”.

Comentarii

# Mikael date 31 March 2016 16:16 +2

Si eu sunt hartuit din 2012 de niste baieti de la SRI. Se pare ca le face placere ce fac. Toti par a avea afectiuni psihice in diferite forme. Am sesizat Centrala SRI si degeaba. 

# CHE GUEVARA date 31 March 2016 16:49 +3

Nu trebuie sa ne intrebam atat,toate aceste practici se foloseau frecvent in systemul de pana in "89",si cum in aceste functii,se intalnesc aceias actori,s-au odraslele lor,ne putem da seama ca lucrurile nu s-au schimbat,ci din contra,acum sub mataua DEMON CRATII,fiecare nu face ce vrea,ci ceia ce i se ordona,si cum in dictatura totul trebuie dus pana la capat,slugile trebuie sa se execute,caci toti din functiile sociale ,nu si-au castigat postul printrun examen(gazul kovesi),ci numiti pe anumite criterii,stabilite de sacali din varful puterii,nu osa avem o DEMOCRATIE,ci vom avea cum ziceam mai inainte,oDEMON GRATII,si afirm acestea,vazand ca acestia se poarta caniste DEMONI,si la care mai devreme s-au mai tarziu trebuie sa le taiem coarnele,caci si nu o vom face,va fi foarte rau pentru acest popor.Amintitiva ce orori a facut HITLER,PINOCHET,STALIN,CEAUSESCU,si multi alti ca ei,si-au batut joc de semeni si compatriotii lor.Nu acestia nu au ce cauta printre noi,pentru acestia,ar trebui 

# ARGUS date 1 April 2016 01:29 +8

Pe vremea lui Ceausescu femeilor nu li se puneau catuse!

# DNA a greşit - grav - cerînd arestarea lui LOV date 31 March 2016 16:53 +13

Procedînd astfel ... adică improvizat şi abuziv ... i-au mărit capitalul politic ... în loc să-i blocheze candidatura. Asta dacă presupunem corect ... că asta au urmărit. Așa că, dacă mai era vreo îndoială în privinţa cîştigătorului din alegerile de la Craiova ... acum e sigur LOV va fi aleasă primar :-| Chiar dacă Curtea de Apel îi dă arest în detenţie. ;-)

# CHE GUEVARA date 31 March 2016 17:09 +5

Vreau sa continui cu comentariu de mai inainte,si anume ziceam ca,aceste HIENE,trebuie pregatita o insula,fara vegetatie,si colonizati acolo,ca poate vor invata cum trebuie sa te porti cu semeni tai,si cred ca nici atunci nu vor invata,dar din contra se vor manca uni pe alti ca niste salbatici.Nu vedeti JUSTITIA,infrunte ANA PAUKER(kovesi),se mandresc ca au umplut INCHISORILE,cu politicieni,dar ce au facut cei care furat statul,de ordinul sutelor de milioane,da acestia sant in libertate,ca vorba ceia,si-au denuntat apropiati,iar dupa ce se mai zauta lumea,au si ei o parte din prada,ca vezi,trebuie sa inparta frateste,ca HIENELE,pai asta este JUSTITIA care o doream cand am esit in "89",nu dracilor,noi vroiam cu totul alceva cere pe voi nu va duce capul,caci cum se zicea o zicala,CINE A FACUT SCOALA LA RUSI;NU POATE GANDI CA BUS,astia santeti voi,santeti niste relicve ale trecutului,si noi trebuie sa ne debarasam de serviciile voastre,si ar trebuie sa va tragem pe o linie moarta.......

# pelin date 31 March 2016 17:27 +13

Romania este tara unde urla din toti rarunchii impotriva arestarlor abuzive cei care au sprijinit si pus la cale acest mecanism,nespecific democratiilor europene.Aceleasi persoane se plang de prea multe interceptari si obsesia nationala generate de acest obicei,chear furnizorii echipamentelor si softului de interceptare.Este prea tarziu si nimeni nu-i crede.!La noi disparut definitiv,prezumtia de nevinvatie,lucru care pune in primejdie,drepturile si liberatatile cetateanului.!

# Camp tactic date 31 March 2016 18:29 +10

Curat stalinism!

# Olguta merge mai departe date 31 March 2016 20:34 +4

Si din arest la domiciliu sau detentie, Lia Olguta Vasilescu poate castiga lejer primaria Craiovei. Doar sa vrea.Campania e deja facuta de DNA. Niste afise cu dna. Vasilescu si catusele...

# vorba lui Zorba date 1 April 2016 04:36 +5

Oare chiar am ajuns sa ne fie frica de ...Noul circ de stat: - DNA/ regie: SRI/ producatori: puteri imperialiste(est-vest)/ spectatori: natiunea romana sustinuta de parlamentarul Farfuridi & Branzovenescu. Halal sa ne fie, in orice imprejurare: - ciocolata cu denunt, te face din nimc, ...si mai mic/ Merge bandaaa?!!! https://www.youtube.com/watch?v=EN_WEHMhLDs   Nu trbuie omis scenaristul:  Basescu "Terfelitorul" romanilor, maniacul in stare continuat furibund-depravata de debilizare, si care se crede cu doua perechi de oua, isi mai inchipuie in utopiile lui ca-i mai voteaza cativa tembeli, - rasi de circumvolutiuni pe creier, buni la lins dosul sefului suprem si inghitit rahat cu tona, un asa zis partid al mi_scula_tiunlor po_pula_tioniste*!* Sa nu ne mai lasam mintiti si intimidati de prostii care pretind ca ne guverneaza, si care in loc sa ne reprezinte si sa ne apere ca cetateni, vor sa ne foloseasca drept cobai(animale de laborator) pentru interesele lor meschine.

# ANCUTA date 1 April 2016 07:47 +6

IN ROMANIA CALITATEA MUNCII ESTE CONSIDERATA INFRACTIUNE . DACA PE TARABA ARANJEZI , MERE LA MERE , PERE LA PERE ETC SE CONSIDERA CA ATRAGI PERSOANE MULTE SI FACI FOLOASE NE CUVENITE .DUPA PAREREA MEA JUSTIA A DEVENIT CEA MAI INEXACTA STINTA (fara logica). DACA UN DOCTOR TREBUIE SA FACA O INTEVENTIE O FACE IMEDIAT, DACA UN MECANIC AUTO ESTE NECESAR SA INLOCUIEASCA UN PIVOT O FCE ( au raspundere ). PE CIND RASPUNE JUSTITIA DE CALITATEA MUNCII .

# Groza date 1 April 2016 08:52 +3

Simbriasii isi aleg niste puncte atragatoare ,dar in slujba stapanului.Propuneti trei candidati pentru o circumscriptie(unu de la centru ,unu de la judet si unul de al cirumscriptie,iar cei cu o avere de peste o suta de mii euro,sa o justifice(inclusiv cea instrainata).Jumatate din parveniti nu vor mai fi.

# Corneliu Riegler date 1 April 2016 12:25 +4

si educatiei sunt pompati in aceasta masina totalitara care este DNA - SRI. Bugetul serviciilor secrete care fac politie politica depaseste bugetul intregii sanatati din Romania.si educatiei sunt pompati in aceasta masina totalitara care este DNA - SRI. Bugetul serviciilor secrete care fac politie politica depaseste bugetul intregii sanatati din Romania.

# DODI date 1 April 2016 20:48 +3

Avocații care acuză se vede treaba că nu au avut de-a face cu judecătoarea BIVOL care i-ar fi amendat usturător pentru că și-au permis să aibă o opinie proprie fără aprobarea dânsei.De unde până unde atâta impertinență la acești avocați? Cine se cred ei? Procurori la DNA sau niscaiva neamuri cu Lascu?

# Cremenarul date 2 April 2016 09:33 +4

Este regretabil ca autoarea acestui articol și avocati remarcabil (dnii Bolcaș, Chitic, Morarescu și dna Vicol) nu au înțeles că actuala JUSTITIE POLITICA SELECTIVA va fi promovata cu obedieneta de uneltele MCV-ului din Romania (DNA, ICCJ, CSM, IJ ș.a.) pana când agenturile din România ales PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN (PDL, PNL, UDMR, PMP, M10, PNTCD ș.a.) nu vor detine puterea in România. Orice incercare de reformare/modernizare/depolitizare/democratizare a Justiției române nu va fi permisă de PPE, prin intermediul instrumentului său de baza - COMISIA EUROPEANĂ. Deoarece partidele din afara PPE (PSD, UNPR și ALDE) nu prea dau semne ca ar fi dispuse sa actioneze în vederea întronării unei JUSTIȚII realmente INDEPENDENTE, IMPARTIALE si - mai ales - ECHIDISTANTE D.P.D.V. POLITIC , numai o răscoală/revoluție a magistraților iubitori de dreptate și adevăr ar mai putea scoate țara la liman !? Rolul „Lumii Justiției” ar trebui să fie enorm în această direcție !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.02.2023 – Tot Buda e sef la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva