17 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LULUTA SE CREDE MAI PRESUS DE LEGE – Presedintele Senatului o distruge pe Kovesi: „Avem de-a face cu o atitudine incompatibila pentru un magistrat... Procurorul sef al DNA sfideaza acum Parlamentul, situandu-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un inalt demnitar al statului roman sa trateze cu dispret suveran si in forma continuata Parlamentul Romaniei... Ne pune mari semne de intrebare cu privire la mentalitatea si competenta profesionala a procurorului sef al DNA"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 June 2017 14:28
Vizualizari: 7102

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) o desfiinteaza pe sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Intr-o pozitie publicata pe site-ul Senatului, Calin Popescu Tariceanu isi exprima dezacordul fata de decizia procurorului-sef al DNA de a refuza sa se prezinte la Parlament pentru a fi audiata in cadrul Comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 si apreciaza ca gestul Laurei Codruta Kovesi reprezinta un act de sfidare la adresa Parlamentului, fiind o atitudine incompatibila cu statutul de magistrat pe care aceasta il detine.


In pozitia sa, presedintele Senatului evidentiaza ca prin atitudinea sa Laura Kovesi se situeaza deasupra legii, opinand ca refuzul sefei DNA de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta poate demonstra o necunoastere a unor principii de drept sau ignorare a principiilor cu buna stiinta.

In acest context, Calin Popescu Tariceanu da drept exemplu faptul ca sefa DNA a invocat in motivarea refuzului sau o decizie a CSM din 2007, „ca si cand CSM ar fi organ legiuitor si ar putea sa acorde procurorilor statutul de 'stat in stat', ceea ce, sustine presedintele Senatului, “ne pune mari semne de intrebare cu privire la mentalitatea si competenta profesionala” a Laurei Codruta Kovesi.

Prezentam integral pozitia presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu fata de refuzul Laurei Kovesi de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta:

"Am luat act cu surprindere de refuzul procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, de a se prezenta pentru audieri in fata Comisiei speciale de ancheta a Parlamentului.

Motivatia refuzului sau demonstreaza fie o necunoastere a unor principii de drept, fie ignorarea acestora cu buna-stiinta. N-ar fi pentru prima data, daca ne amintim de initiativa anchetarii Guvernului de catre DNA invalidata prompt de Curtea Constitutionala. Si intr-un caz, si in celalalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibila pentru un magistrat, mai cu seama daca ne raportam la functia cheie pe care o ocupa in ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui sa fie un model de profesionalism si corectitudine. Motivatia refuzului de a se prezenta in fata Comisiei este cu siguranta si o recunoastere involuntara ca s-a aflat la celebra intalnire in calitate oficiala.

Lasand la o parte pretextele total neconvingatoare in spatele carora s-a ascuns procurorul sef al DNA, mult mai relevanta mi se pare atitudinea inconsecventa a doamnei Kovesi dictata de conjunctura politica si de interesele personale de moment. Ne amintim cu totii de sloganul invocat permanent de DNA si de slujitorii sai platiti: „Daca e nevinovat, sa-si sustina cauza in instanta si va fi achitat”. Oare acest argument nu mai este valabil si acum, cand subiectul este chiar dna. Kovesi? Daca nu are nimic de ascuns in fata opiniei publice si in fata Parlamentului Romaniei, daca poate explica prezenta sa partizana ca magistrat intr-un moment de maxima importanta politica alaturi de politicieni de varf, de ce se eschiveaza de la audieri? Sa vina cu explicatii in fata Comisiei si sa-si sustina cauza. Ne amintim cu totii cand invoca articolul din Constitutie care proclama ca toti cetateni sunt egali in fata legii. Procurorul sef al DNA sfideaza acum Parlamentul, situandu-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un inalt demnitar al statului roman sa trateze cu dispret suveran si in forma continuata Parlamentul Romaniei.

In calitate de presedinte al Senatului ma simt obligat sa subliniez rolul si responsabilitatile Parlamentului intr-o democratie si principiul controlului si echilibrului reciproc al puterilor intr-un stat. Faptul ca doamna Kovesi invoca o decizie a CSM – ca si cand CSM ar fi organ legiuitor si ar putea sa acorde procurorilor statutul de „stat in stat”, ne pune mari semne de intrebare cu privire la mentalitatea si competenta profesionala a procurorului sef al DNA.

Asa cum in SUA, tara pe care o consideram un model de democratie parlamentara, la comisiile Senatului si ale Camerei Reprezentantilor s-au prezentat insisi presedintele tarii si Procurorul General al SUA, cand au fost invitati, consider ca de aceeasi consideratie si respect trebuie sa se bucure si Comisia speciala de ancheta a Parlamentului Romaniei si vom face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru sa se intample.

Calin Popescu-Tariceanu,

presedintele Senatului Romaniei".

Comentarii

# NAC date 9 June 2017 15:06 -14

CHIAR ASA? "Presedintele Senatului o distruge pe Kovesi"

# DODI date 9 June 2017 17:56 +10

Este dreptate în spusele dl. Tăriceanu. Dar cu vorbe de bun simț nu o miști pe luluța, demnă urmașă a școlii băsiste. Singura soluție este o lege clară, simplă, având minim două articole: 1 = blocarea bugetului instituției care își permite să ignore solicitările Parlamentului și 2 = demiterea din funcției a persoanei (persoanelor) care fac acest lucru (fapt valabil și pentru cei care se prezintă dar comit sperjur).

# Iulian date 9 June 2017 15:11 +2

Nea Caline, mai lasatio cu teoria si treceti la practica ca de 6 luni va fandositi printre cuvinte! Spunei si lui Dragnea ca poate a uitat avand prea multe in agenda. Clamati principii, teorii, precepte legale si morale si alte sforaieli si lucrurile nu se schimba deloc. Sau chiar asta este mareata strategie? Ar fi pacat!

# Gagiu date 9 June 2017 15:55 +5

Schimbati-o Domnule Tariceanu , ODATA , pe incompetenta aia .Ministru Justitiei este subordonat LA ALDE chiovesi & company ?

# Tica date 9 June 2017 16:19 +2

La tema de fata, acelasi discurs rasuflat, stereotip si fara efect al lui Tariceanu de la alegerille trecute si pana azi, preluat ocazional si de Dragnea. Domnlilor guvernanti, ati promis tarii legea raspunderii magistratilor si retragerea calitatii de magistrati de care se bucura in prezent si de care ( in special ) abuzeaza "domnii"procurori !?!

# Vasile date 9 June 2017 17:33 +7

Sau va este frica stimati politicieni sau sunteti incompetenti, treceti pentru numele lui dumnezeu odata si pentru todeauna procurori acolo unde le este locul lor, adica fiind avocatul acuzari ( al statului) trebuie sa stea la acelasi nivel cu avocatul apararii, procurorul intro lume normala nu este magistrat ci numai judecatorul este magistrat! MAGISTRÁT = Persoană învestită cu dreptul de a judeca! Procuror = Acuzator public sau persoană însărcinată în împrejurări excepționale cu urmărirea, trimiterea în judecată și susținerea învinuirii în fața instanței în anumite cauze penale! Domnilor asta este diferenta intre JUDECATOR si PROCUROR, Judecator = magistrat si Procuror = acuzator! Unde este raspunderea acestor persoane? Poate va ganditi totusi sa dati legea raspunderi JUDECATORULUI si a PROCURORULUI nu raspunderea magistratiilor! Mai mult doresc sa subliniez ca in actuala conjunctura judecatori nu isi pot indeplini juramantul de frica de ai baga procurori la puscarie! Stan Mustata!

# Dreptaciul date 9 June 2017 17:59 +3

Legea raspunderii magistratiilor , urgent !

# ?????? date 9 June 2017 23:07 -3

Considerați că Popescu Tăriceanu ar putea fi un bun magistrat (judector sau procuror) , atâta vreme cât nu ar respecta deciziile CCR, ale CSM sau legile ? Considerați că Popescu Tăriceanu este un bun legiuitor ,zis și "Parlamentaru' Tăriceanu" ?

# ADEVARUL date 11 June 2017 08:36 0

TARICEANU DACĂ ARE VRE-O VINĂ, ÎN PERPETUAREA SISTEMULUI BĂSIST, ACEASTA SE NUMESTE TUDOREL T. CARE OFERA TITLURI DE DR. DIN BURTĂ, ADICĂ FĂRĂ SĂ LE VERIFICE, ȘI ASTFEL FACE POSIBILĂ EXISTENȚA IN PROCURATURĂ A UNOR MARIONETE INSTABILE DE CARE-SI BAT JOC AGENTII DE INFLUENTA GEN BASESCU SAU ESCROCII, CARE ÎN CURÂND SE V-OR PLÂNGE CĂ... NU MAI AU CE FURA ÎN ROMÂNIA. -DE CE NU AU FOST INDEPĂRTATI ACESTI MIZERABILI?

# ?????? date 12 June 2017 01:16 0

Considerați că domnul Popescu Tăriceanu ar putea fi  "specializat legislativ" îndeosebi pe problematici de conflicte între puteri și între autoritåți, pe problematici de democrație și de drepturi, la celelalte problematici discutate votând după cum îi indicå șeful de grup parlamentar ;pe problematicile pe care ar fi "specializat" dumnealui indicând dumnealui celor din grupul parlamentar cum să voteze ?

# Adi date 16 June 2017 14:46 0

Serios? Infractorul mincinos deschide gura ca sa dea lectii?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.08.2022 – Pirlog o umileste pe Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva