18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MISCARE “TECTONICA” SURPRINZATOARE IN DNA – Procurorul General Tiberiu Nitu a dispus incetarea delegarii lui Lucian Papici in functia de procuror sef al Sectiei I si a adjunctei sale, Mariana Alexandru. Procuroarea Iuliana Bendeac, cea care a trimis in judecata Antenele, a fost promovata in locul lui Papici. Bendeac va fi secondata de Viorel Cerbu, printre altele, procurorul din cauza caruia Romania a fost sanctionata la CEDO pentru perchezitia abuziva din cazul sotilor Birsan

Scris de: L.J. | pdf | print

2 October 2013 19:10
Vizualizari: 7679

La nici doua zile de la trimiterea in instanta a dosarului de santaj in care sunt vizati Dan Voiculescu, fiica acestuia Camelia Voiculescu, precum si Antena 3, Antena TV Group si Intact Publishing, procuroarea care a semnat rechizitoriul in acest caz, Iuliana Bendeac, a fost promovata. Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, a revocat delegarea lui Lucian Papici (foto) in functia de procuror sef al Sectiei I a DNA de Combatere a Coruptiei.


Decizia este una cu adevarat surprinzatoare in conditiile in care ea vine la aproximativ doua saptamani dupa ce Nitu aprobase propunerea Laurei Codruta Kovesi de delegare a lui Papici, caruia ii expirase si cel de-al doilea mandat, la conducerea Sectiei I.

Mult mai interesanta este insa decizia lui Tiberiu Nitu cu privire la succesorul lui Lucian Papici. Astfel, Procurorul General al Romaniei a delegat-o, incepand cu 2 octombrie 2013, pe o perioada de 6 luni, in functia de sef al Sectiei I a DNA pe procuroarea Iulina Bendeac, adica cea care, alaturi de procurorul Gheorghe Popovici, a semnat rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu si societatile Antena 3, Antena TV Group si Intact Media.

De asemenea, Tiberiu Nitu a dispus si revocarea delegarii adjunctei lui Papici, Mariana Alexandru. In locul acesteia, a fost numit procurorul Viorel Cerbu, anchetatorul din dosarul judecatorilor Gabriela si Corneliu Birsan.

Cel de-al doilea mandat al lui Lucian Papici in functia de procuror sef al Sectiei I DNA de combatere a coruptiei a fost prelungit cu trei luni la propunerea sefei Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, din data de 19 septembrie 2013, propunere care a fost aprobata de Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu. Prelungirea cu trei luni in fruntea Sectiei I DNA a survenit ca urmare a faptului ca in data de 23 septembrie 2013, lui Papici ii expira si cel de-al doilea mandat in aceasta functie, iar pana la acel moment ministrul Justitiei nu facuse nominalizari in acest sens.

La acea data, procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi isi motiva decizia de prelungire a mandatului lui Papici invocand nevoia de continuitate: “In cursul saptamanii trecute am propus delegarea domnului procuror sef Lucian Papici pentru conducerea Sectiei I, avand in vedere faptul ca ii va expira mandatul in 23 septembrie. Pentru continuitate la fel cum procedat si cand eram procuror general. Am solicitat ca el sa fie delegat pana la formularea unei noi propuneri si numirea unei noi persoane in functia de conducere”.

La randul sau, Ministerul Public a anuntat printr-un comunicat ca Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, a primit din partea Laurei Codruta Kovesi cererea de delegare pe functie a lui Papici, pe care a si aprobat-o: “Procurorul General, Tiberiu Nitu, a primit din partea procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi cererea de delegare pe functie pentru trei luni pentru domnul Lucian Papici in functia de sef al sectiei I a DNA si pentru doamna Elena Matiesescu in functia de sef al sectiei judiciare din DNA incepand cu data de 23 septembrie. Cererile au fost aprobate, domnul Papici si doamna Matiesescu fiind delegati pe functie incepand cu data de 23 septembrie”.

UPDATE - Procurorul General Tiberiu Nitu explica cine e in spatele rocadei de procurori: ministrul Justitiei Robert Cazanciuc

Ca urmare a speculatiilor lansate in spatiul public in legatura cu incetarea unor delegari in functii de conducere a unor procurori la Directiei Nationale Anticoruptie, Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, la data de 02.10.2013, incetarea delegarii domnului Lucian Papici in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei si delegarea in aceeasi functie a doamnei Iuliana Bendeac.

De asemenea, la aceeasi data, a dispus incetarea delegarii doamnei Mariana Alexandru in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei si delegarea in aceeasi functie a domnului Viorel Cerbu.

Totodata, a fost mentinuta delegarea doamnei Elena Matiesescu in functia de procuror sef al Sectiei judiciar penala, precum si delegarea domnului Ion Alexandru in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.

Masurile dispuse au avut in vedere faptul ca ministrul Justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire in functii de conducere la Directia Nationala Anticoruptie, dupa cum urmeaza:

- doamna Iuliana Bendeac in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei;

- domnul Viorel Cerbu in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei;

- doamna Elena Matiesescu in functia de procuror sef al Sectiei judiciar penala;

- domnul Ion Alexandru in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.

S-a urmarit, astfel, asigurarea continuitatii si a unei eficiente manageriale sporite, in perspectiva prezentarii candidatilor propusi la interviu.

Propunerile ministrului Robert Cazanciuc demonstreaza pe deplin ca exact procurorii agreati de Traian Basescu sunt cei care vor asigura "continuitatea" la DNA. Adaugam ca in orice stat civilizat, procurorul Viorel Cerbu ar fi fost exclus din magistratura si i s-ar fi deschis dosar penal, pentru urmarirea penala, interceptarea si perchezitia abuziva de la domiciliul sotilor Birsan (judecatorul roman la CEDO si sotia acestuia judecator la ICCJ). De asemenea, generalul magistrat Ion Alexandru (sotul Marianei Alexandru) a fost facut general cu doua stele, prin avansari succesive, chiar de Traian Basescu.

UPDATE – Sefii marilor parchete de incaiera intre ei. Comunicat furios al Laurei Kovesi, preferata lui Monica Macovei si Traian Basescu. Kovesi minte ca activitatea lui Papici a fost “excelenta” si acuza: “Nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere”

“Biroul de Informare si Relatii Publice al Directiei Nationale Anticoruptie este abilitat sa transmita urmatoarele:
La data de 02.10.2013, ora 17.00, au fost transmise Directiei Nationale Anticoruptie ordinele procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care s-a dispus, incepand cu data de 02.10.2013 incetarea delegarii domnului PAPICI LUCIAN GHEORGHE, procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), nivel central, in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei a DNA. Delegarea fusese dispusa prin ordinul din 23.09.2013 al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea, s-a dispus, incepand cu data de 02.10.2013 incetarea delegarii doamnei ALEXANDRU MARIANA procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, nivel central, in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei a DNA.

Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de incetare a delegarii celor doi procurori din functiile de conducere ale Sectiei de combatere a coruptiei, nu au fost aduse la cunostinta conducerii Directiei Nationale Anticoruptie motivele care au stat la baza acestei dispozitii.

Activitatea profesionala a procurorilor sefi, a caror delegare a fost incetata prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a remarcat prin rigoare si rezultate remarcabile si
nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere.
incepand cu aceeasi data, 02.10.2013, prin ordin procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie s-a dispus delegarea doamnei BENDEAC IULIANA, procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, nivel central, in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei si a domnului CERBU IOAN VIOREL procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, nivel central, in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a coruptiei.

Potrivit dispozitiilor art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justitiei, publicat in Monitorul Oficial nr. 852 din 17 octombrie 2006, se prevad urmatoarele: "Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie indeplineste urmatoarele atributii: I) recomanda procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie delegarea procurorilor la Directia Nationala Anticoruptie".

Pentru delegarea procurorilor BENDEAC IULIANA si CERBU IOAN VIOREL nu a fost solicitata in prealabil recomandarea prevazuta expres de dispozitiile mentionate.”

Mentionam ca activitatea procurorului Lucian Papici nu poate fi sub nicio forma apreciata drept “excelenta”, aceasta fiind o sustinere falsa. Dimpotriva, acest procuror sef sectie a incasat achitari inacceptabile, la sectia sa s-au comis nenumarate abuzuri, santaje dovedite, presiuni asupra judecatorilor, inscenari judiciare si multe alte asemenea fapte, descrise pe larg de-a lungul ultimilor sase ani de Lumeajustitiei.ro si alte institutii de presa.

 

 

 

 

Comentarii

# geo date 2 October 2013 19:42 +12

Bun strateg si dl Nitu! :lol: Imediat dupa delegare...da, dovada de gandire cu premeditare.

# Obs date 2 October 2013 19:46 +15

Capii parchetelor, in special, vor fi credibili in ochii romanilor atunci cand vor emite rechizitorii de trimitere in judecata si pentru marile dosare de coruptie care zac in sertarele lor, unele de ani de zile.

# NE-AM LAMURIT ! NITZZA E DE PARTEA BANDITILOR ! date 2 October 2013 19:47 +5

NE-AM LAMURIT ! MITZZA E DE PARTEA BANDITILOR ! SA-I FIE RUSINE ! Mitza daca ai o ramasita de onoare DA-TI DEMISIA ! ACUM ! Intelegem ca s-au facut presiuni infernale asaupra ta ,dar POTI SA-TI DAI DEMISIA! Stim ca esti santajat cu faptul ca ai TRAS LA REVOLUTIE , DE CE TI-E FRICA ..? POATE N-AI OMORAT PE NIMENI ...SI ATUNCI DE CE SA TE LASI SANTAJAT ? Mitzza fi barbat ! Da-ti demisia si da-i in gat pe santajisti !

# Koabitatorul date 2 October 2013 19:50 +9

Ma bucur ca a fost demis! Totusi, :lol: sper sa nu fie repus in functie de ,,Curtea Constitutionala\" caci in ultimul timp cam asta-i strategia.....

# Gelu date 2 October 2013 21:50 +5

Inlocuitorul Iuliei Motoc la CCR trebuie propus de Senat 

# george date 2 October 2013 21:36 -3

FELIX A FOST VANDUT DE PSD: El ara o piatra de picioarele usl si a fost dat la schimb cu SCAPAREA BARONILOR PSD SI CU SCAPAREA LUI LIVIU DRAGONEA .Pasul 1: S-a dat decizia de condamnare a varanului la 5 ani ( DE CE NUMAI 5 ANI ?) Si pe cresterea de incredere in justitie obtinuta in urma condamnarii varanului , a fost SCAPAT Johanis cam pe furis . S-A ALES iohanis CA AVEA IMGINE BUNA. Apoi pe PRECEDENTUL IOHANIS vor fi scapati TOTI BARONII PSD .Intre timp s-a inlaturat Papici ca sa fie scapat Dragonea .

# DOREL date 3 October 2013 10:58 +6

Mai draga, te crezi inteligent, mare autor de diversiuni cand, de fapt, bati campii, ca sa nu spun ca prinzi muste ! Parerea mea ...

# Gelu date 2 October 2013 21:56 +4

Era si timpul. Papici, omul presedintelui de ani de zile a crezut ca este nemuritor dupa ce i s-a prelungit delegarea delegarii. A muscat multe funduri tari sub umbrela prezidentiala dar acum se pare ca a muscat dintrun fund in care si-a rupt dintii (sa speram ca de tot ). Curioasa insa miscarea cu inlocuitorii lui Papici si Alexandru.. 

# Hipster date 2 October 2013 22:50 +7

Sa-si rupa dintii de tot?! Interesanta abordare... Daca omul are curaj si trimite in judecata oameni de varf, asta e ceva de nedorit?! Mai bine sa se ocupe de gainarii, sa se prefaca ca aduce invinuiri, altii sa se prefaca ca judeca?! Este rusinos ca nu este sustinut! 

# Dora date 3 October 2013 08:47 +2

Cred ca ai vrut sa spui \"oameni de varf din USL\"Dar de cei din PDL ce zici?Sau pe aia i-ai trecut la categoria \"gainarii\"?Tie iti par gainarii furturile de zeci de mii de euro din bugetul statului?

# Raspuns date 3 October 2013 10:40 +3

Eu as zice sa va mai ganditi! Nu cred ca invinuirile au fost aduse pe criterii politice... Nu stiu care din ce partid este, dar am auzit de un primar de Cluj, de Ridtzi, de Boldea etc. ca au facut parte din alte partide decat cele sustinute de LUJU. 

# Avocatul pagubitiilor Radisson date 2 October 2013 22:59 -2

Procurorul Papici a fost  si este un profesionist dedicat, un om de calibru, personal il apreciez pentru faptul ca s a luptat cu toti nemernicii din tara asta care sunt pusi pe jaf si capatuiala! Procurorul Papici nu a facut niciodata rabat de la crezul sau profesional, de a lupta impotriva celor care se cred mai presus de lege, iar in calitate de avocat am apreciat profesionalismul sau, indiferent de carcotasii de serviciu, care cu siguranta sunt subiecti de ancheta de aceea il injura cu atata sarg. Insa nu mor caii cand vor caini, sunt convins ca va straluci in continuare in calitate de procuror, indiferent daca fa fi sef sau simplu procuror. Papici este cel care a infirmat solutia de nup data de Speriusi in cazul escrocilor de la Radisson si care dupa 3 ani de procese au fost condamnati la 10 ani de inchisoare de catre Tribunalul Bucuresti pt ca au inselat sute de oameni carora le au promis apartamente. E penibil sa il injurati pt ca e un profesionist.

# Alt avocat date 2 October 2013 23:32 +3

Papici nu e prost, e doar ticalos

# Celalalt avocat date 3 October 2013 04:46 +5

Da ai dreptate nu e prost...este inimaginabil de prost si de nepregatit. Cu a doua teza sun de acord.

# justitiarul date 2 October 2013 23:09 +1

Schimbarea sefului bucuria prostilor:):) Ma bucur ca exista DNA in tara aceasta,poate ne scapa de toti coruptii si nemernicii care ne au supt sangele!

# Ian date 2 October 2013 22:51 +3

daca in curtea unguroaicei koorvesi sunt doar ticalosi nici nu avea cu cine sa-i inlocuiasca pe cei doi... dna este noul \"tonomat\", canta la comanda, probabil tot in euro...

# prostie si incompetenta date 2 October 2013 23:05 +3

oameni incompetenti in sistem ......plec din tara asta ./.......

# Tudor Raneti date 4 October 2013 04:06 0

Asa e. Nu se poate trai in tara asta, si de aceea nu plec nicaieri :D

# Romaniamai exista? date 3 October 2013 00:00 +3

Pa piciu asta,a fost facut procuror din copii strazii? Ben deaca asta ii pusa pe functie direct din Spitalu 9? Cerbu ii mocofanu care ne pune platim NOI banii pentru prostia lui(ca pentru BOUU de morar ghe la Cluj am platit si basescu l-a facut el de la ma-sa judecator la CCR? DNA inseamna directia nebunilor avansati iar SRI,senilii retardati incurabili?Revolutia romana a fost pentru ca incompetentii,paranoicii,sclerozatii,hotii,mincinosii,securistii lui ceasca,informatorii,turnatorii,cretinii sa conduca aceasta tara?Pai atunci,ramane intrebarea:UNDE DRACU SUNT ROMANII? :o

# Romaniamai exista? date 3 October 2013 00:01 -1

Pa piciu asta,a fost facut procuror din copii strazii? Ben deaca asta ii pusa pe functie direct din Spitalu 9? Cerbu ii mocofanu care ne pune platim NOI banii pentru prostia lui(ca pentru BOUU de morar ghe la Cluj am platit si basescu l-a facut el de la ma-sa judecator la CCR? DNA inseamna directia nebunilor avansati iar SRI,senilii retardati incurabili?Revolutia romana a fost pentru ca incompetentii,paranoicii,sclerozatii,hotii,mincinosii,securistii lui ceasca,informatorii,turnatorii,cretinii sa conduca aceasta tara?Pai atunci,ramane intrebarea:UNDE DRACU SUNT ROMANII? :o

# Pol date 3 October 2013 07:43 +3

Ce naste din macovei, antene mananca! Ce sa zicem si noi acum?! Nitu a fost mana dreapta a mainii drepte a lui macovei....Locurile s-au schimabt doar pentru ca broasca a crezut ca poate sa coabiteze cu scorpionul....nici nu a simtit cand a fost intepata. Degeaba s-au zbarlit penele....Veninul care a otravit intreaga societate este letal si nu s-a gasit decat un antidot impotriva lui, dar se pare ca a fost consumat in decembrie 89....mai e putin si suntem mai rau ca in perioada anilor 80-89...Preturile la produsele necesare traiului zilnic,raportate la veniturile po******tiei, o dovedesc din plin....

# Dora date 3 October 2013 08:58 +4

In ultimul timp toti basisti au invadat luju.ro.Aduc osanale celor mai basisti procurori.Eu cred ca problema este destul de simpla:Papici a avut deja doua mandate ,conform legii,si era in prelungirea prelungirilor.Oare in tara asta nu mai sunt procurori capabili sa ocupe functii in varful ierarhiei inafara de Morar,Kovesi,Papici &co?Nici un om nu este de neinlocuit.

# FANELL date 3 October 2013 09:04 0

EU NU CRED CA PAPONEES M.AI EXECUTA PTR TATAIE !!! POATE PTR UN ALT APROPIAT DE.AL LUI TATAITA !!! NIMIC NU E INTAMPLATOR = UN GENERAL PENSIONAT SI UN PROC CUMINTIT !!! 

# Margelatu date 3 October 2013 10:27 0

Ponta da comanda politica la DNA. Ce mai, e democratie din plin! :D

# Ian date 3 October 2013 12:22 0

Din marinar: cele 2 socuri erau 3 (vedeti in text), iar \"sefii DNA propune numirile\". Era cumva beat? Iar? Ce inseamna \"am securizat DNA si DIICOT\"? Probabil sa nu scoata dosarele Mihaileanu, flota etc. Ce inseamna \"asa era regula\"? Nu ar fi fost mult mai corect sa se respecte legea? Sau, in cazul asta, respectarea legii era \"impotriva statului de drept\"? In plus si cel mai grav: \"nu e bine domnule procuror\"?? Asta nu e santaj? Alo, DNA? PS CUm de nu apare cealalta betiva, catastrafon maCACovei? PS2 Doar eu am vazut cum marinarul o asmute pe Haimaneala si CSM-ul cu penibilul Danilet pe procurorul general? PS3 Si totusi, marinarul de ce are voie sa vorbeasca cu procurorii si ceilalti nu??

# Aramis date 3 October 2013 13:27 +2

procurorul papici si lucian, este unul dintre marii mafioti ai DNA, care a rapuns la toate comenzile politice basiste si sunt pe deplin convins cand spun asta. S-a ajuns in situatia penibila, ca băşescu si clica lui sa sara in sus, chiar si atunci cand, cu respectarea intocmai a legii, sunt schimbati doi executanti ai lui, cu alti doi executanti, tot ai lui. La ce orgolii de jupan a putut ajunge băşescu, care este ofticat ca nu i s-a cerut acceptul, chiar si atunci cand nu este catusi de putin indreptatit sa i se ceara. In alta ordine de idei, Regulamentul de Ordine Interioara(ROI) a DNA, nu poate avea caracter de lege, el nu are decat rolul de a functiona strict in interiorul institutiei. Mai pe intelesul basistilor, daca ministrul justitiei ar fi solicitat propuneri de la DNA, cel indreptatit cf acestui ROI sa le faca, este procurorul sef al DNA, dar si aceste propuneri au caracter de RECOMANDARE. Asa ca dna luluta: HAI, ROIU !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva