Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

DAVID ARANJAT LA ICCJ – Fostul ministru de Interne Cristian David a primit 5 ani inchisoare cu executare in dosarul construit de DNA in baza unui denunt din puscarie. Trimis in judecata pentru o mita care nu a fost probata niciodata, David a fost condamnat pentru trafic de influenta, dupa ce ICCJ a decis schimbarea incadrarii. Decizia de condamnare a fost luata cu 2 la 1, dupa ce un judecator s-a pronuntat pentru achitare. Ionut Matei a intrat pe ultima suta de metri in dosar (Minuta)

Marţi, 5 decembrie 2017 18:07 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Fostul ministru de Interne Cristian David (foto) a fost condamnat marti, 5 decembrie 2017, la 5 ani de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul construit de DNA impotriva sa in baza unui denunt facut din puscarie de fostul primar din Jilava Adrian Mladin. David a fost condamnat pentru trafic de influenta, desi el fusese trimis in judecata pentru luare de mita. S-a intamplat astfel dupa ce completul ICCJ, in care a intrat pe ultima suta de metri vestitul judecator Ionut Matei, a dispus schimbarea incadrarii juridice, in conditiile in care pretinsa mita nu putea fi niciodata dovedita.


Condamnarea lui David a fost luata insa "la mustata". Mai exact, Cristian David a fost condamnat cu 2 la 1, in conditiile in care un membru al completului de judecata al ICCJ a facut opinie separata in sensul achitarii in baza art.16 alin. (1) lit. c) C.pr.pen care prevede ca: “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

De asemenea, Roger Nitescu, fostul sef de cabinet al lui Cristian David, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Nitescu a fost insa achitat pentru spalare de bani, la fel ca alti doi inculpati, Cristinel Bigiu si Gheorghe Doloiu. Sentinta definitiva in acest dosar urmeaza sa fie dispusa de un Complet de 5 judecatori al ICCJ.

Tulus s-a incurcat in pretinsa mita

Rechizitoriul intocmit de procurorul Doru Tulus a fost facut inca de la inceput pe genunchi in ceea ce priveste infractiunile de mita, avand in vedere ca nu a existat flagrant si ca DNA nu a putut proba ca David a incasat cei 500.000 de euro, “proba” fiind doar denuntul din puscarie al lui Adrian Mladin, fostul primar din Jilava. Potrivit rechizitoriului, David ar fi pretins in cursul anului 2007 si ar fi primit in cursul anului 2008 suma de 500.000 euro de la denuntatorul Adrian Mladin (denunt facut de acesta dupa ce primise o condamnare pe fond de 7 ani inchisoare si ulterior denuntului, i s-a scazut la 5 ani inchisoare), suma de bani in schimbul careia ar fi intervenit direct si prin intermediul inculpatului Nitescu Valeriu in vederea emiterii cu celeritate a unor titluri de proprietate.
La dosar au existat declaratii care contineau grave neconcordante. Spre exemplu, Doru Tulus, in referatul de arestare a lui David, sutinea urmatoarele:

In acest sens, la data de 01.02.2008, Mladin Adrian s-a deplasat cu Nitulescu Valeriu la Banca Transilvania, a retras suma de 500.000 euro si au plecat la sediul Ministerului de Interne. Aici, Mladin Adrian, i-a predat suma retrasa lui Nitescu Valeriu Roger care a intrat in biroul ministrului David Cristian, acesta fiind in birou. La iesirea din birou, Nitescu Valeriu Roger nu mai avea asupra sa suma de bani si ulterior, fiind intrebat de Mladin Adrian daca totul a fost in regula, acesta a raspuns afirmativ”.

Numai ca Roger Nitescu a prezentat o alta varianta. Si anume ca banii ar fi fost dati in apartamentul lui Cristian David, suma nefiind inmanata acestuia, ci menajerei sale:

La data de 01 februarie 2008, Mladin Adrian mi-a spus sa ma prezint la sediul Bancii Transilvania – Sucursala Lipscani, unde mi-a inmanat o geanta, explicandu-mi faptul ca in ea se afla suma de 500.000 euro si mi-a spus sa o predau ministrul David Cristian pentru ajutorul acordat de aceasta in rezolvarea problemelor pe care le-a avut cu dosarul de revendicare a suprafetelor de teren din judetul Buzau. Precizez ca m-am deplasat la sediul Bancii Transilvania cu masina de serviciu a ministrul David Cristian, situata in Bucuresti, in zona Pietei Galati, si, avand in vedere ca ofiterul de paza mi-a comunicat ca acesta se afla in locuinta, mi-a permis accesul si am urcat. Avand in vedere ca ministrul David Cristian se afla in baie, menajera acestuia mi-a deschis usa apartamentului si i-am comunicat ca ii las o geanta domnului ministru. Arat faptul ca este vorba de aceeasi geanta continand suma de 500.000 euro, pe care anterior Mladin Adrian mi-a predat-o in fata sediului Bancii Transilvania, mai sus amintit”.

Iata minuta ICCJ din 5 decembrie 2017:

In unanimitate:

In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., achita pe inculpatul Doloiu Gheorghe (....) pentru infractiunea de spalare de bani, prevazuta de art. 29 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 5 C.pen. In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., achita pe inculpatul Bigiu Marian Cristinel (....) pentru infractiunea de spalare de bani, prevazuta de art. 29 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 5 C.pen. Ridica masurile asiguratorii instituite asupra bunurilor mobile si imobile proprietatea inculpatilor Doloiu Gheorghe si Bigiu Marian Cristinel, prin ordonanta nr. 553/P/2014 din 11.03.2015 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.

In baza art. 386 C.pr.pen. schimba incadrarea juridica a faptei retinute in sarcina inculpatului Nitescu Valeriu - Roger din infractiunea de complicitate la luare de mita prevazuta de art. 48 raportat la art. 289 C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen. si art. 38 C.pen., in complicitate la infractiunea de trafic de influenta prevazuta de art. 26 C.pen. (1969) raportat la art. 257 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 5 C.pen. In baza art. 386 C.pr.pen. schimba incadrarea juridica a faptei retinute in sarcina inculpatului David Cristian, din infractiunea de luare de mita, prevazuta de art. 289 C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen., in infractiunea de trafic de influenta prevazuta de art. 257 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 5 C.pen. In baza art. 257 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 5 C.pen., condamna pe inculpatul Nitescu Valeriu Roger (.....) la pedeapsa de 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Face aplicarea art. 71, 64 alin. (1) lit. a) teza a – II - a si b) C.pen. (1969). in baza art. 65 C.pen. (1969), interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara, exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a -II-a si b) C.pen. (1969) pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale.

Mentine masura asiguratorie privind sechestrul instituit asupra bunurilor mobile si imobile proprietatea inculpatului Nitescu Valeriu - Roger, prin ordonanta nr. 553/P/2014 din 11.03.2015 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.
In baza art. 118 lit. a) C.pen. (1969) raportat la art. 257 alin. (2) C.pen. (1969) confisca de la inculpatul inculpatul Nitescu Valeriu Roger suma de 1.585.000 lei, precum si autoturismul marca BMW X33.0.

In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., achita pe inculpatul Nitescu Valeriu Roger pentru infractiunea de spalare de bani, prevazuta de art. 29 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 5 C.pen. si art. 38 alin. (1) C.pen. In baza art. 274 alin. (1) C.pr.pen., obliga inculpatul Nitescu Valeriu - Roger la plata sumei de cate 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care 12.500 lei in faza de urmarire penala.

In baza art. 398 C.pr.pen. raportat la art. 275 alin. (3) C.pr.pen., celelalte cheltuieli judiciare privind pe inculpatii Doloiu Gheorghe si Bigiu Marian Cristinel raman in sarcina statului.

In baza art. 274 alin. (1) teza finala si art. 275 alin. (6) C.pr.pen., onorariul aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii David Cristian, Nitescu Valeriu - Roger, Doloiu Gheorghe si Bigiu Marian Cristinel, in suma de cate 690 lei (330 lei in faza camerei preliminare, respectiv 360 lei in faza de judecata), se plateste din fondul Ministerului Justitiei.

In majoritate:

In baza art. 26 C.pen. (1969) raportat la art. 257 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 5 C.pen., condamna pe inculpatul Nitescu Valeriu Roger la pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la trafic de influenta. Face aplicarea art. 71, 64 alin. (1) lit. a) teza a - II - a si b) C.pen. (1969). In baza art. 65 C.pen. (1969), interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara, exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a -II-a si b) C.pen. (1969) pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 33 lit. a), 34 lit. b), 35 alin. (3) C.pen.(1969), contopeste pedepsele aplicate inculpatului Nitescu Valeriu Roger prin prezenta, urmand ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea de 6 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a - II-a si b) C.pen. (1969), ca pedeapsa complementara dupa executarea celei principale. Face aplicarea art. 71, 64 alin. (1) lit. a), teza a - II - a si b) C.pen. (1969).

In baza art. 257 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 5 C.pen., condamna pe inculpatul David Cristian (.....) la pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Face aplicarea art. 71, 64 alin. (1) lit. a) teza a - II - a si b) C.pen. (1969). In baza art. 65 C.pen. (1969), interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara, exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a si b) C.pen. (1969) pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art. 88 C.pen. (1969), deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii, arestarii preventive si a arestului la domiciliu de la data de 21.01.2015, pana la 18.04.2015, inclusiv.

Mentine masura asiguratorie privind sechestrul instituit asupra bunurilor mobile si imobile proprietatea inculpatului David Cristian, prin ordonanta nr. 553/P/2014 din 11.03.2015 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie. In baza art. 118 lit. a) C.pen. (1969) raportat la art. 257 alin. (2) C.pen. (1969) confisca de la inculpatul David Cristian echivalentul in lei, la cursul BNR de la data punerii in executare, al sumei de 500.000 euro.

In baza art. 274 alin. (1) C.pr.pen., obliga inculpatul David Cristian la plata sumei de cate 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care 12.500 lei in faza de urmarire penala.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror si inculpati.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 05 decembrie 2017.

Cu opinie separata, in sensul achitarii, in temeiul dispozitiilor art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. c) C.pr.pen., a inculpatului David Cristian pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 257 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 5 C.pen., precum si a inculpatului Nitescu Valeriu Roger pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 26 C.pen. (1969) raportat la art. 257 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 5 C.pen., cu consecinta ridicarii masurii asiguratorie privind sechestrul instituit asupra bunurilor mobile si imobile proprietatea inculpatului David Cristian, prin ordonanta nr. 553/P/2014 din 11.03.2015 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie”.


Accesari:7139

Comentarii

# Vladimârrr...!!! date 5 decembrie 2017 19:08 +12

Când rechizitoriile se intocmesc cum se intocmesc, iar condamnarile se dau cum se dau, toate intr-o crasa lipsa de raspundere, increderea in jalnica si jumulita noastra justitie, este o cheală fata morgana ...!!!

# PSD , hai cu egalarea ! date 5 decembrie 2017 23:30 +8

Urgent legea raspunderii magistratiilor cu condamnarea acestora la plata despagubirilor explicit ! Alo PSD , ce faceti ba , dormiti pe voi ? :o

# Coly date 5 decembrie 2017 23:45 0

Ssi ca un facvut, prefectul Biciu, care a recunoscut cxa a luat mita de la Nitescu a fost achitat! Vivat justitia! Vai steaua ei!

# santinela date 6 decembrie 2017 07:51 +1

Ei uite de aia "specimene" ca acest Matei lupta sa nu fie votate legile justitiei pentru a face el ce-i trece prin dovleacul ala care-i spune cap !! Poate mai sint 5 juecatori la ICCJ cu scaun la cap si-i dau peste bot acestei nulitati Kovesiste si Iohaniste !

# David Nelu Oprea date 6 decembrie 2017 08:25 +2

Cand un un om iesit din puscarie acuza DNA-ul toti maimutoii sar de fund in sus ca nu sunt credibili puscariasii,cand puscariasii fac denunturi din puscarie pentru DNA,ce sa vezi,pentru maimutoi sunt credibili.Dracia dracului.

# Surgent date 6 decembrie 2017 12:38 +2

"“In acest sens, la data de 01.02.2008, Mladin Adrian s-a deplasat cu Nitulescu Valeriu la Banca Transilvania, a retras suma de 500.000 euro si au plecat la sediul Ministerului de Interne." Nici o banca de pe planeta asta nu-ti da 500.000 de orice, cash, ca sa-i pui in geanta, si fara sa fie alertate autoritatile... nici o alta dovada scrisa / document, nu exista, decat povestile unui retardat????

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Sefii Completelor de 5 ale ICCJ, care nu au fost trasi la sorti, prezideaza ilegal sedintele de judecata?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 17.10.2018 – Kovesi ramane la PICCJ, fratele traducatoarei Pruna nu a scapat

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER