luju luju luju

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

ESEC IN CURTEA LUI KOVESI DE SUCEAVA – ICCJ a taiat elanul DNA in dosarul fabricat senatorului ALDE Ilie Nita. Instanta suprema a constatat neregularitatea rechizitoriului in cauza in care Nita este acuzat de pretinse infractiuni de instigare la abuz in serviciu, evaziune fiscala, fals si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia. DNA nu s-a multumit doar cu senatorul Ilie Nita, trimitand-o in judecata si pe sotia acestuia (Minuta)

Vineri, 16 noiembrie 2018 14:07 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Se naruie dosarul pe cate DNA Suceava, structura condusa de procuroarea Mihaela Mihai Popa (foto), zisa “Kovesi de Suceava”, i l-a fabricat senatorului ALDE Ilie Nita. O prima confirmare a modului extrem de “profesionist” in care au lucrat procurorii DNA in aceasta cauza a venit de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prin incheierea din 13 noiembrie 2018, judecatorul de camera preliminara de la instanta suprema a constatat neregularitatea rechizitoriului, solicitand DNA sa remedieze problemele si sa comunice daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei. Neregularitatea rechizitoriului a fost constatata atat in ceea ce priveste pretinsele fapte pentru care este acuzat senatorul Nita, cat si fata de ceilalti inculpat.


Iata minuta ICCJ:

“Admite cererile si exceptiile de camera preliminara formulate de inculpatii Nita Ilie, Ivanovici Florin, Casa de Insolventa Bucovina IPURL, Nita Niculina, Chitic Ilie si ridicate din oficiu de judecatorul de camera preliminara cu referire la inculpatii Chitic Ilie, SC TEONA BUILD SRL si Casa de Insolventa Bucovina IPURL numai in ceea ce priveste neregularitatea actului de sesizare si, in consecinta:

Constata neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr.117/P/2015 din 17.05.2018 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava, dupa cum urmeaza:

1.-pentru inculpatul Nita Ilie cu privire la instigare la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art.47 C.pen. rap. la art.297 alin.1 C.pen. si art.13/2 din Legea nr.78/2000, infractiunea de evaziune fiscala prev. de art.9 alin.1 lit.a din Legea nr.241/2005, infractiunea de evaziune fiscala prev. de art.9 alin.1 lit.a si alin.2 din Legea nr.241/2005, cele trei infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (cu 19, 13 si, respectiv, 3 acte materiale) fiecare prev. de art.322 alin.1 C.pen. cu aplic. art.35 alin.1 C.pen., infractiunea de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prev. de art.12 lit.a teza I din Legea nr.78/2000;

2.-pentru inculpatul Ivanovici Florin cu privire la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art.297 alin.1 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000; 3.-pentru inculpata Casa de Insolventa Bucovina IPURL cu privire la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art.297 alin.1 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000;

4.-pentru inculpata Nita Niculina cu privire la cele patru infractiuni de folosirea functiei pentru favorizarea altor persoane prev. de art.301 alin.1 C.pen.;

5.-pentru inculpatul Chitic Ilie cu privire la infractiunea de uz de fals in forma continuata prev. de art.323 C.pen. cu aplic. art.35 alin.1 C.pen.;

6.-pentru inculpata SC TEONA BUILD SRL Suceava cu privire la infractiunea de evaziune fiscala prev. de art.9 alin.1 lit.a din Legea nr.241/2005.

In baza art.345 alin.2 C.pr.pen., copia incheierii motivate va fi comunicata Parchetului, inculpatilor, partilor civile si partii responsabile civilmente.

Conform art.345 alin.3 C.pr.pen., in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii motivate, procurorul va remedia neregularitatile actului de sesizare si va comunica daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei. Cu drept de contestatie odata cu incheierea pronuntata in temeiul art.346 C.pr.pen. Pronuntata in Camera de Consiliu, astazi, 13 noiembrie 2018”.

Acuzatiile DNA

Senatorul ALDE Ilie Nita a fost trimis in judecata de DNA, in mai 2018, pentru instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, doua infractiuni de evaziune fiscala, patru infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si sapte infractiuni de fals in declaratii.

In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si sotia senatorului ALDE, Niculina Nita, pentru patru infractiuni de folosirea functiei pentru favorizarea altor persoane si patru infractiuni de fals in declaratii, dar si avocatul Florin Ivanovici, acuzat de abuz in serviciu.

Prezentam comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a senatorului ALDE Ilie Nita:

“In dosarul mediatizat prin comunicatul nr.1170 din 13 decembrie 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

NITA ILIE, la data faptelor vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava si, ulterior, senator in Parlamentul Romaniei, pentru savarsirea infractiunilor de:

-instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

-efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

-doua infractiuni de evaziune fiscala,

-patru infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata

-sapte infractiuni de fals in declaratii,

IVANOVICI FLORIN, avocat in Baroul Suceava si reprezentant legal al Casa De Insolventa Bucovina IPURL, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

si in stare de libertate a inculpatilor:

NITA NICULINA, sotia primului, director al unei gradinite, pentru savarsirea a:

-patru infractiuni de folosirea functiei pentru favorizarea altor persoane,

-patru infractiuni de fals in declaratii,

CHITIC ILIE, administrator al SC Teona Build SRL Suceava, pentru savarsirea infractiunii de uz de fals in forma continuata,

CASA DE INSOLVENTA BUCOVINA IPURL pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

SC TEONA BUILD SRL Suceava pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2009-2017, inculpatul Nita Ilie, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Suceava si ulterior senator in Parlamentul Romaniei, a exercitat in fapt atributiile de control si administrare a unei societati comerciale, desi, potrivit statutului societatii, administrator era o alta persoana. Inculpatul a actionat in aceeasi maniera si dupa intrarea societatii in procedura de insolventa din dispozitia judecatorului sindic, desi prerogativele acestei functii au fost preluate de catre inculpatul Ivanovici Florin, in calitate de lichidator judiciar.

In acest context, in perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Ivanovici Florin, in calitatea mentionata mai sus, la instigarea inculpatului Nita Ilie, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu prevazute de legislatia primara, in sensul ca:

-nu a condus intreaga activitate a societatii comerciale respective,

-a tergiversat procedura de insolventa pe o perioada de peste 4 ani, in conditiile in care activul societatii se limita la patru autovehicule, din care trei nefunctionale, procedura nefiind incheiata pana la momentul la care judecatorul sindic a dispus inlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar,

-nu si-a precizat pozitia de a mentine si executa sau de a denunta un contract de parteneriat public privat incheiat anterior intre societatea comerciala respectiva si o unitate administrativ teritoriala, despre existenta caruia avea cunostinta.

Actionand in aceasta maniera, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activitatii comerciale de catre inculpatul Nita Ilie, in numele acelei societati, perioada in care acesta a realizat incasari in cuantum total de 871.518 lei, neevidentiate si nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material in acelasi cuantum creditorilor firmei respective, intrucat sumele de bani obtinute nu au fost aportate la masa credala in vederea stingerii debitelor.
In aceeasi perioada, inculpatul Nita Ilie, in calitate de administrator al aceleiasi firme, dar si al SC Teona Build SRL Suceava, cu intentie, a ascuns sursa impozabila sau taxabila, pentru activitatea comerciala desfasurata inclusiv in perioada insolventei, pentru care a incasat suma totala de 2.929.664 lei, neevidentiata contabil si nedeclarata organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinta sustragerea de la plata obligatiilor fiscale in cuantum total de 693.289 lei.

In perioada 2016 – 2017, inculpata Nita Niculina, in calitate de reprezentant al autoritatii contractante (gradinita al carei director era) si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu incalcarea dispozitiilor legale, a semnat mai multe documente esentiale intocmite in procedurile de achizitie publica derulate, fapt ce a determinat ca sotul sau, inculpatul Nita Ilie, avand calitatea de administrator in fapt a doua societati comerciale, printre care si SC Teona Build SRL, sa obtina, in mod indirect, foloase patrimoniale in cuantum total de 146.552 lei, reprezentand totalul valorii a patru contracte de executie lucrari. in acelasi context, in scopul adjudecarii celor patru contracte de lucrari inculpatul Nita Ilie a folosit mai multe inscrisuri falsificate cu ocazia organizarii licitatiilor.

In acelasi interval de timp, inculpata Nita Niculina a consemnat in fals in declaratiile date in calitate de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor ca nu are nici un interes de natura sa afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, in conditiile in care cunostea ca sotul sau, inculpatul Nita Ilie, era administratorul in fapt al celor doua societati comerciale care au adjudecat contractele mentionate anterior.
in perioada 2014 - 2017, inculpatul Nita Ilie, cu intentie, a omis sa consemneze veniturile in valoare totala de 2.041.482 lei, incasate in nume propriu, dar obtinute sub aparenta derularii activitatii comerciale a societatilor pe care le controla.

In lunile ianuarie – februarie 2018, inculpatul Chitic Ilie, in calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce in eroare organele judiciare a depus la dosarul cauzei un inscris falsificat intitulat 'contract de subantrepriza nr. 14 din 18.02.2013'. Ulterior, o copie a aceluiasi document a fost depus de inculpat si la Primaria municipiului Suceava – Directia Patrimoniu.

In cauza s-au constituit parti civile: Primaria municipiului Suceava, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Suceava, Inspectoratul scolar Judetean Suceava si scoala Gimnaziala Speciala Sf. Stelian Radauti.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului Nita Ilie, pana la concurenta sumei de 1.564.807 lei.

In cauza s-a mai dispus indisponibilizarea si instituirea masurii asiguratorii a popririi de catre Senatul Romaniei sumelor de bani datorate sau care urmeaza a fi datorate in viitor cu titlu de venituri din munca inculpatului Nita Ilie, pana la concurenta sumei de 1.564.807 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Foto: btonline.ro

Accesari:4660

Comentarii

# Vr date 16 noiembrie 2018 14:52 +7

Ha,ha,coana Berbec Mihaela,toate dosarele ti pocnesc,ori achitari,ori restituiri,indata ies la iveala si care e echipa mixta din care faceai parte...cate dosare mai ai sub fund de cand te au cocotat acolo?cate foloase necuvenite ai obtinut?tu si prietenii tai,care ati distrus atatea familii,bieti,firme,multe familii cu copii.....pe toate este doar semnatura ta...ca na,trebuia sa dai bine,ca de aia te au pus..de lemnele de la Radauti ce se mai aude?dar de dosarul anaf ului?au trecut multi ani....multa bafta

# un mizantrop date 16 noiembrie 2018 17:26 +2

N-au mai avut rabdare, sa se atenueze urmele mizeriei kovesiste. Ii mana din urma ticalosia si lipsa de carte, cine mai credea in "renovarea", macar de fatada a DNA, are ocazia sa-si vada sperantele prabusite, DNA este un esec monumental, o groapa a justitiei, adunatura de cadre de la aceasta institutie nu poate fi reformata, dovada, ca, in ciuda plesnelor incasate in instanta, ei continua pe aceeasi cale...Pana nu sunt inlaturati din magistratura toti "colaboratorii" securisti nu e speranta pentru justitie, Totusi, DNA si DIICOT trebuie desfiintate si reinfiintate pe baze constitutionale ca sectii speciale in PG. Chiar ticalosul, din ce in ce mai rau, raportul MCV ne arata ca aceste parchete sunt un esec si scopul infiintarii lor a fost unul corupt din start, un act de vanzare a cetateanului roman...

# eva date 17 noiembrie 2018 13:04 +1

STATUTUL DE MAGISTRAT AL procurorului...este un statut abuziv ilegal...procurorul a batjocorit NEAMUL ROMANESC PE TIMPUL COMUNISTILOR...O FACE SI ACUM...portocala lucica luluta tractoristul eva.... :lol: cu aportul SECURISTILOR

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - In cazul crimelor de la Caracal avem de-a face cu:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 19.08.2019 – DIICOT si-a schimbat denumirea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER