Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

MAFIA DNA – Fostul director al DSVSA Sibiu Serban Tichindelean a fost inculpat pentru abuz in serviciu si conflict de interese dupa ce a facut o plangere la DNA, in atentia lui Kovesi. Uluitor, s-a trezit retinut si trimis in judecata, in timp ce medicul pe care l-a reclamat nu a patit nimic. Directorul a fost achitat pentru toate cele 6 acuzatii puse in carca de sefa DNA Alba Danusia Boicean si SRI. Achitata a fost si consiliera juridica Mirela Olteanu, la randul sau retinuta de DNA (Minuta)

Luni, 10 iulie 2017 14:41 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Iata o noua facatura oribila comisa de DNA, parchetul condus de doctorita Laura Kovesi, cea pe care presedintele Romaniei Klaus Iohannis o lauda de fiecare data cand prinde ocazia, ignorand toate nenorocirile procurorilor anticoruptie. Ne referim la cazul fostului director al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu, Serban Tichindelean, si al consilierei juridice a aceleasi institutii Mirela Olteanu, care au fost achitati dupa ce au fost saltati si aruncati dupa gratii de DNA. Incredibil este ca Tichindelean a devenit inculpat in septembrie 2014 si apoi a fost trimis in judecata de parchetul anticoruptie in martie 2015, dupa ce anterior, in aprilie 2013, facuse o plangere la DNA, chiar in atentia Laurei Kovesi, impotriva medicului veterinar Aurel Sterp (vezi facsimil 1), care, ce sa vedeti, este parte civila in dosarul in care directorul DSVSA Sibiu a fost achitat (vezi facsimil 2). Uluitor, Tichindelean s-a trezit saltat de DNA, aruncat dupa gratii si apoi trimis in judecata, iar medicul pe care l-a reclamat nu a patit nimic. Mai multe detalii despre acest caz vor fi publicate de Lumeajustitiei.ro in editiile viitoare.


Astfel, Tribunalul Sibiu a dispus, in 7 iulie 2017, achitarea fostului director executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, Serban Tichindelean, si a consilierei juridice din cadrul aceleasi institutii, Mirela Olteanu. Cei doi au fost achitati pentru toate acuzatiile pentru care au fost trimisi in judecata in dosarul instrumentat de sefa DNA Alba Iulia Danusia Boicean (foto), cu sprijinul SRI. Un dosar in care rechizitoriul a fost semnat de Danusia Boicean si confirmat de fostul sef al Sectiei a II-a DNA Claudiu Dumitrescu (vezi facsimil 2). In ceea ce priveste temeiurile achitarii, acestea au fost art. 16 alin. (1) lit. b) din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege” si art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”. Concret, Tinchindelean a fost achitat pentru 4 acuzatii de abuz in serviciu si 2 acuzatii de conflict de interese, iar Olteanu pentru 2 acuzatii de complicitate la abuz in serviciu.


De precizat este ca si in acest caz am avut parte de acelasi spectacol cu care ne-a obisnuit DNA in mandatele lui Kovesi. Serban Tichindelean s-a trezit cu mascatii acasa si la sediul institutiei, fiind saltat, defilat in catuse, retinut pentru 24 de ore si apoi propus pentru arestare preventiva, cerere refuzata de instante, care au dispus doar arest la domiciliu. La fel s-a intamplat si cu consiliera juriridica Mirela Olteanu, la randul ei saltata de DNA si aruncata dupa gratii timp de 24 de ore.


Iata minuta Tribunalului Sibiu (dosar 647/85/2015):

Solutia pe scurt: Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptei din infractiunea de abuz in serviciu prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin 1 C.p., cu aplicarea art. 5 c.p. (1 act material) in infractiunea de denuntare calomnioasa, prev. de art. 259 alin. 2 C.p. din 1969, cerere formulata de partea civila prin reprezentant. Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptei din infractiunea de abuz in serviciu prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin 1 C.p., cu aplicarea art. 5 c.p. (1 act material) in infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, prev. de art. 247 c.p. din 1969, cerere formulata de partea civila prin reprezentant.

*In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I, teza II C.p.p., cu aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/2016, achita pe inculpatul: T S C pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (6 acte materiale) prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 c.p. cu aplicarea art. 35 alin. 1 c.p. si a art. 5 c.p. (cap. 1 pct. 1 rechizitoriu, parte civila SA). In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.p.p., cu aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/2016, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 c.p. cu aplicarea art. 5 c.p. (cap. 1 pct. 2 rechizitoriu, parte civila ANSVSA). In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.p.p., cu aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/2016, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 c.p. cu aplicarea art. 5 c.p.( cap. 1 pct. 3 rechizitoriu, parte civila ANSVSA). In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.p.p., achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 c.p. cu aplicarea art. 5 c.p.( cap. 1 pct. 4 rechizitoriu, parte civila ANSVSA). In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.p.p., achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese prev. de art. 301 alin. 1 c.p. cu aplicarea art. 5 c.p. (cap. 2 pct. 1 rechizitoriu). In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. a C.p.p., achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese prev. de art. 301 alin. 1 c.p. cu aplicarea art. 5 c.p. (cap. 2 pct. 2 rechizitoriu), toate au aplicarea art. 38 alin. 1 c.p.

*In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. b C.p.p., achita pe inculpata: O M C, pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 26 c.p. anterior, rap la art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 246 alin. 1 c.p. din 1969 cu aplicarea art. 5 c.p.( cap. 4 pct. 1 rechizitoriu, parte civila S A). In baza art. 396 alin. 5 C.p.p. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.p.p., achita pe aceeasi inculpata pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 26 c.p. anterior, rap la art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 246 alin. 1 c.p. din 1969 cu aplicarea art. 5 c.p. (cap. 4 pct. 2 rechizitoriu, parte civila S A), cu aplicarea art. 33 lit. a, 34 c.p. din 1969.

*In baza art. 25 alin. 5 c.p.p. lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila S A, in baza art. 25 alin. 5 c.p.p. lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila AUTORITATEA NATIONALA SANITAR VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR, cu sediul in Bucuresti, str. Piata Presei Libere nr. 1 corp D1 sector 1. In baza art. 397 alin 5 c.p.p. mentine masura sechestrului asigurator instituita asupra imobilului cu nr. cadastral ....... prin ordonanta procurorului din data de 17.12.2014.

Constata ca inculpatul T S C a fost retinut pe o durata de 24 ore, din data de 29.09.2014 si a fost arestat la domiciliu in perioada 30.09.2014- 17.03.2015.

Constata ca inculpata O M a fost retinuta 24 ore, la data de 29.09.2014.

Constata ca Directia Sanitara si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, cu sediul in Sibiu, Calea Surii Mari nr. 21, jud. Sibiu, nu are calitate de parte responsabila civilmente in cauza. In baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramane in sarcina acestuia. In baza art. 275 alin. 6 c.p.p. respinge cererea partii civile S A de acordare a cheltuielilor judiciare. Cu apel in 10 zile de la comunicare”.

Prezentam comunicatul DNA 9 martie 2015 privind pe Serban Tinchindelean:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata

In stare de arest la domiciliu a inculpatului TICHINDELEAN SERBAN CONSTANTIN, director executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu (D.S.V.S.A.), la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

-abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (6 acte materiale) in forma continuata,

-abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infractiuni),

-conflict de interese (2 infractiuni).

sub control judiciar a inculpatei OLTEANU MIRELA COSMINA, consilier juridic in cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu (D.S.V.S.A.), la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011- 2013, inculpatul Tichindelean Serban Constantin, in calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu prin emiterea unor dispozitii nelegale, care au avut ca rezultat rezilierea unui contract de concesiune a Circumscriptiei Sanitar Veterinare Jina (ce fusese incheiat cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si incheierea, in conditii nelegale, a unui contract similar cu un alt medic veterinar.

La data de 25 februarie 2013, inculpata Olteanu Mirela Cosmina, in calitate de consilier juridic la DSVSA Sibiu, in scopul de a a-l ajuta pe inculpatul Tichindelean Serban Constantin, a avizat in mod nelegal notificarea de reziliere a contractului initial de concesiune, in lipsa acordului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

In acelasi context, la data de 04 septembrie 2013, inculpata Olteanu Mirela Cosmina, cu intentie indirecta, in scopul de a-l ajuta pe inculpatul Tichindelean Serban Constantin, a intocmit o adresa in numele DSVSA Sibiu, de constituire ca parte civila intr-o procedura judiciara, prin crearea unei aparente de legalitate a actului administrativ, stiind ca sumele nu au fost stabilite de catre compartimentele cu atributii in avizarea deconturilor, calculul fiind facut in mod arbitrar prin efectuarea unor verificari nelegale. Prin aceste actiuni inculpatul a produs o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale medicului veterinar, beneficiarul initial al contractului de concesiune, cauzandu-i acestuia un prejudiciu de 176.194, 85 lei, corelativ cu crearea unui folos pentru noul prestator de servicii sanitar veterinare, in cuantum de 67.192, 80 lei.

La data de 01 august 2011, in aceeasi calitate, inculpatul Tichindelean Serban Constantin a incalcat dispozitiile legale privind statutul functionarilor publici si a celor in materia achizitiilor publice de servicii, prin incheierea unui contract de prestari servicii (consultanta juridica), prelungit pana in anul 2014, cu inculpata Olteanu Mirela Cosmina, producand astfel o paguba institutiei publice, corelativ cu folosul material in favoarea acesteia, constand in plata efectiva serviciilor in cuantum total de 141.768,00 lei.

In perioada 2010 - septembrie 2014, inculpatul Tichindelean Serban Constantin, in calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, a dispus utilizarea nelegala a unei autoutilitare frigorifice a DSVSA Sibiu in cadrul programului de autocontrol al agentilor economici, in folosul acestora si corelativ creand o paguba Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in cuantum de 50.169,07 lei si 2681,40 euro.

La data de 25 aprilie 2012, inculpatul Tichindelean Serban Constantin, in calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, a dispus incheierea unui contract de inchiriere intre DSVSA Sibiu si Regia Nationala a Padurilor Romsilva, cu incalcarea dispozitiilor legale, cauzand o paguba in valoare de 1603,70 lei (chirie si carburant) in dauna ANVSA, corelativ cu crearea unui folos patrimonial injust in favoarea Regiei Nationale Padurilor Romsilva. Din probele administrate in cauza a rezultat ca autoturismul, obiect al contractului de inchiriere, a fost utilizat numai in cadrul verificarilor actiunilor sanitar veterinare de pe raza Circumscriptiei Sanitar Veterinare Jina, cu toate ca in baza dispozitiilor legale, autoritatilor si institutiilor publice le era interzisa achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme.

In perioada 2011-2013, inculpatul Tichindelean Serban Constantin, desi ocupa functia de director executiv al DSVSA Sibiu, a participat la luarea unor decizii prin care s-au obtinut in mod direct foloase patrimoniale de catre SC Cherry SRL, societate cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani anterior numirii in functie, in care doua persoane din familia sa detin calitatea de asociati.

In perioada 2012-2014, inculpatul Tichindelean Serban Constantin, desi ocupa functia de director executiv al DSVSA Sibiu, prin intermediul unei firme, a mentinut controlul real asupra actiunilor din programul strategic national derulat pe raza Circumscriptiei Sanitar Veterinare Rasinari. Astfel, societatea comerciala respectiva, controlata de inculpat si o ruda a acestuia, a beneficiat in mod direct de decontarea acestor actiuni din bugetul national alocat.

In cauza a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil, apartinand inculpatului tichindelean serban Constantin.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. - Sibiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Accesari:4994

Comentarii

# DODI date 10 iulie 2017 18:22 +4

Cum e turcul și pistolul. Portocalele și adunătura de lingăi ai luluței știu că nu pățesc nimic atâta vreme cât nu răspund, material sau administrativ, de fărădelegile comise, iar dorel zice, și zice, și nu face nimic. Este totuși deranjant faptul că PSD l-a menținut pe acest frânar în funcție deși nu e bun decât pentru deraieri de trenuri nu să pună justiția pe șine.

# Pai nu e clar? date 10 iulie 2017 20:13 +1

Scrie ca s a facut aplicarea deciziei CCR :lol: ccr e de vina pt achutare nu instanta sau procurorul...

# avocat traditional date 10 iulie 2017 20:30 +1

Nu va bucurati.Dosarul va merge in apel.iar daca ,,aleatoriu,,va fi repartizat unui complet partener al DNA,banuiti solutia.Eu sper sa pice la un complet de judecatori adevarati.PS dar daca nu era decizia CC,aveam achitare?

# Adevarul date 11 iulie 2017 00:46 +1

Nu prea...

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Veti vota la referendumul pe Justitie al lui Iohannis?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 24.05.2019 – Presiuni pe fata in dosarul lui Liviu Dragnea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER