26 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DEZASTRU PE MOSIA LUI TALPA IUTE – Inspectia Judiciara scoate la iveala putregaiul de la Parchetul Judecatoriei Caracal sub conducerea procurorului Catalin Zavoianu: “Lipsa de asumare a responsabilitatii privind emiterea de rechizitorii... Lipsa de implicare a procurorilor in efectuarea cercetarii penale si adoptarea unei solutii legale... Solutiile de renuntare la urmarire penala depasind solutiile de clasare... Ignorarea calitatii urmaririi penale”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

12 September 2019 16:12
Vizualizari: 12755

E dezastru la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, unitate condusa de procurorul Catalin Zavoianu, zis “Talpa – Iute” (foto), dupa ce a luat-o la fuga imediat ce a iesit de la audieri din sediul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).


Acelasi parchet de la care provine si vestitul procuror #rezist Cristian Ovidiu Popescu, pana sa fie suspendat din magistratura, dupa ce a tinut ore intregi politistii la poarta lui Gheorghe Dinca, fara sa dispuna intrarea in locuinta, desi legea ii dadea dreptul, cu atat mai mult cu cat viata tinerei Alexandra Macesanu era in pericol.

Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal pare ca a devenit mosia procurorului Zavoianu si a altor procurori care fac diverse lucruri, insa nu catadicsesc sa se implice in efectuarea cercetarii penale si adoptarea unor solutii legale si temeinice. O spune Inspectia Judiciara, care a constatat grave nereguli in urma controlului efectuat la Parchetul Judecatoriei Caracal.

Astfel, potrivit Inspectiei Judiciare, la Caracal predomina clasarile in ceea ce priveste solutiile dispuse de procurori in dosarele inregistrate. Practic, Zavoianu si oamenii lui au “scapat” de multe dintre dosare, inchizandu-le. E mai simplu asa!

Inspectia Judiciara a mai constatat totodata si "lipsa de implicare a procurorilor in efectuarea cercetarii penale si adoptarea unei solutii legale si temeinice", dar si “lipsa de asumare a responsabilitatii in ceea ce priveste emiterea de rechizitorii, solutiile de renuntare la urmarire penala depasind in 2018 numeric solutiile de clasare”. Extrem de grav, procurorul “Talpa – Iute” si oamenii din subordinea sa au urmarit un singur indicator, cel cantitativ in solutionarea cauzelor, cu ignorarea calitatii urmaririi penale.

Avand in vedere Raportul IJ si gravele nereguli constatate, in opinia noastra seful PJ Caracal ar trebui s-o ia la fuga, asa cum a facut dupa iesirea de la SIIJ, insa de data aceasta s-o ia la fuga din functia de sef de parchet. Si cum Raportul IJ a fost trimis Sectiei de procurori, vicepresedintele CSM, Nicolae Solomon, si colegii acestuia au acum o ocazie buna sa isi mai dreaga titulatura de “Brigada Nufarul”.

Iata concluziile Raportului Inspectiei Judiciare privind controlul efectuat la PJ Caracal:

“Controlul, dispus de inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare a vizat verificarea modului de inregistrare, repartizare si prioritizare a solutionarii dosarelor si lucrarilor, verificarea modului de respectare de catre procurori a dispozitiilor legale vizand verificarea competentei de efectuare sau de supraveghere a urmarii penale si respectiv, declinarea de competenta,- verificarea modului de respectare de catre procurori a dispozitiilor legale in exercitarea atributiei de a conduce si supraveghea activitatea organelor de cercetare penala in solutionarea dosarelor penale inregistrate, precum si a oricaror alte situatii vizand managementul cauzei si verificarea modului de respectare de catre procurori a dispozitiilor legale in solutionarea plangerilor vizand tergiversarea solutionarii dosarelor la Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, in perioada de referinta 01 ianuarie 2018 – 31 iulie 2019. Verificarile s-au desfasurat in perioada 05 -09 august 2019 iar la intocmirea actului de control au fost avute in vedere constatarile nemijlocite ale inspectorilor raportori, in cadrul verificarilor directe.

In perioada 01 ianuarie 2018-31 iulie 2019 la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal s-a inregistrat o fluctuatie minima in schema de personal in ceea ce priveste procurorii cu functie de executie. Cu privire la personalul auxiliar de specialitate in perioada vizata de obiectivul controlului s-au inregistrat fluctuatii minime.

Statistica activitatii unitatii de parchet a relevat ca in perioada de referinta, anterior mentionata, la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal existau 11570 de cauze de solutionat, din care au intrat in cursul perioadei de referinta un total de 4735, din care au fost solutionate 4528 de cauze, respectiv un procent de 39%. Media cauzelor de solutionat in anul 2018 a fost de 1314 cauze/procuror, iar media cauzelor solutionate a fost de 607 cauze/procuror, respectiv procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal au solutionat sub 50% din totalul cauzelor repartizate, in conditiile unei scheme de personal ocupate in procent de 83%. Media cauzelor de solutionat in semestrul I 2019 in sectorul supraveghere a urmaririi penale a fost de 824 cauze/procuror, iar media cauzelor solutionate a fost de 243 cauze/procuror, respectiv procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal au solutionat sub 50% din totalul cauzelor repartizate, in conditiile unei scheme de personal ocupate din luna martie 2019 in procent de 100%.

Se constata o pondere semnificativa a solutiilor de netrimitere in judecata, respectiv clasare, din totalul solutiilor adoptate de procurori, indiferent de tipul de infractiuni.

In cadrul verificarilor au fost identificate urmatoarele deficiente:

-preluarea in perioada de referinta a unei cutume deficitare si neconforme regulamentelor si ordinelor procurorului general al PICCJ, cutume acceptate si de parchetul ierarhic superior privind modalitatea de desfasurare a activitatii la nivelul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal;

-lipsa unei evidente a diseminarii normelor infralegale care guverneaza activitatea Ministerului Public;

-preluarea intr-o pondere semnificativa , cu justificarea mentinerii unui climat amiabil in randul colectivului, de catre prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, a atributiilor aferente functiei de executie, cu consecinta diminuarii timpului necesar exercitarii functiei de conducere, cu efecte asupra calitatii actului de justitie infaptuit de unitatea de parchet;

-lipsa de implicare a procurorilor in efectuarea cercetarii penale si adoptarea unei solutii legale si temeinice;

-lipsa de asumare a responsabilitatii in ceea ce priveste emiterea de rechizitorii, solutiile de renuntare la urmarire penala depasind in anul 2018 numeric solutiile de clasare;

-lipsa de asumare a responsabilitatii de catre procurori in individualizarea legala si temeinica a masurilor preventive cerute instantei de judecata;

-urmarirea unui singur indicator, respectiv cel cantitativ in solutionarea cauzelor, cu ignorarea calitatii urmaririi penale, avand in vedere indicii statistici vizati de Ministerul Public.

Raportul a fost inaintat Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Comentarii

# basicuta date 12 September 2019 16:40 +9

salarii cât mai mari, pensii speciale, pensionare dupa 25 de ani de muncă ce mai vreti? doar nu aveti pretentia sa si muncească, băăăă prăpăditilor...păi astia s MAGISTRATI !

# Jos sistemul securist ! Plesoaianu presedinte ! date 12 September 2019 21:26 +4

Din cauza viermalailor din justitie , cei cinstiti si pasionati de acolo sufera . Trebuei inlaturate leprele , urgent ! Gunoaie ca Lazar, Stanciu, Tarcea, KOvesi, Macovei, CAmelia , trebuei eliminate. :-x

# Pintea date 12 September 2019 23:24 +5

Uite, de-aia cerea ăsta cu maidanezii # desfiintarea SIIJ! Ca sa nu ii incurce cineva! Dar ăștia, angajatii statului, sant profesionisti? Aici vedeti vreo competență? Sau vreo deontologie? Există vreo diferentă intre munca efectuata de ăsta sau daca o făcea un tractorist? Poate ca ăla săracu nu era plătit atat de bine...

# zatarra date 14 September 2019 00:08 +1

Păi cum dracu' sa.nu le scada "productivitatea"? Cine sa mai ancheteze cand ăștia o ardeau cu mitingeala pe la.Bucale? Cine sa mai dispună măsuri în dosare? Vai de mama noastra. Ăștia sunt hastagistii școliți la școală de vară a I.N.M.ului. Scoala aia de la Rasnov.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Coldea si-a facut implant. Pont pentru DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva