21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MAGISTRATII-ASISTENTI SI GREFIERII SUNT DE VINA – Cu 4.000 de hotatari neredactate la Inalta Curte, sefa ICCJ Corina Corbu face scut pentru judecatorii care nu-si motiveaza sentintele si deciziile: “Au fost stabilite proceduri de monitorizare a activitatii si termene pentru evaluarea activitatii magistratilor-asistenti si grefierilor, in componenta ce vizeaza activitatea de redactare a hotararilor”. Corbu se impauneaza cu un magistrat-asistent deferit IJ pentru intarzieri la motivari (Raspunsul)

Scris de: George TARATA - Bogdan GALCA | pdf | print

21 March 2021 13:59
Vizualizari: 11555

De-a dreptul batjocoritor! Magistratii-asistenti si grefierii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt scosi tapi ispasitori pentru miile de intarzieri in redactarea hotararilor judecatoresti in termenul legal. Nu acuzam noi, ci asta reiese dintr-un raspuns acordat Lumea Justitiei chiar de catre Inalta Curte.


 

Astfel, incercand sa ne explice care este pozitia presedintei ICCJ Corin Corbu (foto centru) in ceea ce priveste miile de restante in redactarea hotararilor, precum si masurile dispuse pentru a opri acest fenomen, instanta suprema - prin raspunsul semnat de purtatoarea de cuvant ICCJ, judecatoarea Elisabeta Rosuarata cu degetul catre magistrati-asistenti si grefieri. Sugerandu-se ca acestia sunt de vina pentru ca hotararile nu au fost motivate la timp, chiar daca este de datoria judecatorilor sa se preocupe ca hotararile lor sa fie redactate in termenul legal si mai mult decat atat, credem noi, acestia ar trebui sa fie cei care isi redacteaza sentintele si deciziile, nu sa lase acest lucru pe seama magistratilor-asistenti si grefierilor.

Astfel, in raspunsul pe care ni l-a trimis (vezi facsimil), Inalta Curte precizeaza ca in ultimul an a solutionat 15.000 de cauze, dintre acestea 4.000 de hotarari nefiind inca redactate, desi termenul legal a fost depasit.

Pe langa explicatiile privind volumul urias de munca, Inalta Curte ne anunta ca sefa instantei supreme chiar s-ar fi implicat in remedierea situatiei, intrucat: “In ceea ce priveste respectarea termenelor instituite prin dispozitiile legilor procesuale sau a legilor procesuale sau a legilor speciale, masurile de optimizare a activitatii, dar si de remediere a deficientelor pe acest palier de activitate, toate acestea au constituit un obiectiv major al mandatului presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie inca de la inceputul exercitarii acestuia”.

 

Magistratii-asistenti si grefierii, bata-i vina...

 

In continuare, in raspunsul ICCJ sunt enumerate cateva dintre masurile luate de Corina Corbu. Ce ne-a atras atentia este ca, asa cum precizam mai devreme, se incearca acreditarea ideii ca de vina pentru miile de restante la redactarea hotararilor ar fi magistratii-asistenti si grefierii. In acest sens, ICCJ dezvaluie ca au fost luate masuri in sensul stabilirii de “proceduri de monitorizare a activitatii si termene pentru evaluarea interna a activitatii magistratilor-asistenti si a grefierilor de sedinta, in componenta ce vizeaza activitatea de redactare a hotararilor judecatoresti si a incheierilor, dar si pregatirea profesionala. Masurile au vizat activitatea pentru intreg anul 2020”. Cu alte cuvinte, magistratii-asistenti si grefierii vor fi evaluati pentru activitatea de redactare a hotararilor, insa ICCJ nu spune nimic despre judecatorii care au pronuntat hotararile, ca si cum acestia nu au nicio responsabilitate in motivarea sentintelor si deciziilor pe care le pronunta.

De altfel, sefa Inaltei Curti Corina Corbu se impauneaza ca a cerut capul unui magistrat-asistent pe motiv ca acesta ar fi avut intarzieri in redactarea hotararilor: “In urma analizei rezultatelor primelor masuri de monitorizare, la sfarsitul anului 2019, presedintele Inaltei Curti de Casatie si justitie a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la un magistrat-asistent care inregistra intarzieri frecvente la redactarea hotararilor judecatoresti. Sesizarea a fost clasata in anul 2020”.


Volumul urias de munca se aplica doar judecatorilor, nu si magistratilor-asistenti si grefierilor?


Asadar, magistratii-asistenti si grefierii sunt de vina pentru hotararile neredactate in termen legal. Desi nu intelegem de ce un magistrat-asistent sau un grefier trebuie sa redacteze o sentinta sau decizie pronuntata de niste judecatori, admitem ca in Romania acest lucru se poate intampla, insa o intrebam pe sefa ICCJ Corina Corbu:

-oare volumul urias de munca pe care il invoca pentru a gasi explicatii pentru miile de restante la motivarea hotararilor nu se aplica inclusiv magistratilor-asistenti si grefierilor?

-oare acestia stau cumva mai putin in sala de judecata decat judecatorii? Oare acestia pleaca mai repede acasa decat judecatorii? Evident ca nu, ba dimpotriva.


Iata raspunsul Inaltei Curti de Casatie si Justitie:

 


Comentarii

# . date 21 March 2021 14:15 +25

De ffff mult timp art. 426 Cod pr. civ. e cazut in desuetudine. Cei care motiveaza in instante, ca sarcina de serviciu fara a fi platiti, sunt grefierii. Grefierii pregatesc sedinta, grefierii fac incheierile cu termen, relatiile, citatiile, motiveaza, au si compartimente in plus, ca de... primesc actiunile, le califica, stabilesc taxa de timbru, fac permanenta... mai vreti ?

# Ioana M. date 21 March 2021 15:54 +4

Un motiv penibil..Ia sa vedem....ce scrie in art.99 lit.r) din Legea nr.303/2004 ? Ăă? Din cauza neredactarii hot.jud. au existat prejudicii imense, zeci de sentinte nu au putut fi puse in executare...debitorul micsorandu- si veniturile... sau pur si simplu bunurile executate au disparut fara urma( de ex., un autoturism...)...Din cauza neredactarii condamnatii au fost in imposibilitate de a folosi o cale ordinara sau extraordinara de atac...fiind in stare de arest....Din cauza neradactarii s au castigat procese la CEDO...

# Neamul lui Bicilis date 21 March 2021 16:00 +3

Si calul ce zicea? Era de lemn si nu vorbea! :D :D :D

# Leo date 21 March 2021 18:23 +5

Asa este pe toate instantele. Judecătorii se poarta de parca ar avea sclavi personali...ce contează ca grefierii muncesc 12-14 ore pe zi...sa le facă și munca judecătorilor, ca ei sunt surmenati intelectual, săracii, au probleme personale sau programări la salon. Iar dacă ai tupeul sa i înfrunți, ești amenințat cu diferite sancțiuni....

# mitica date 21 March 2021 18:46 +4

Principala vinovata este Corina Corbu.Daca ea este o incompetenta,vrea sa scoata tapi ispasitori pe altii.Asta nu are ce sa caute in magistratura.

# Narcis date 21 March 2021 19:50 +2

Magistratii-asistenti fac si ei parte din aceeasi categorie cu judecatorii si procurorii: au aceleasi salarii enorme ca acestia, se pensioneaza la varste fragede si primesc pensii de 20.000 lei din sistemul public de pensii, tot pe necontributivitate! Ba inca mai participa si la deliberare, cu vot consultativ! Legea trebuie modificata, pentru ca ei sunt personal auxiliar si nu e corect sa beneficieze de salarii atat de mari. Chiar d-na Viorica Costiniu a trimis, cu ani in urma, memorii, la diversi guvernanti, afirmând ca ”magistratii asistenti plimba hartii dintr-un birou in altul” si nu trebuie sa fie salarizati ca un magistrat, ei fiind tot un fel de grefier, dar mai scolit.

# maxtor date 21 March 2021 23:58 -2

pare un denunt.

# AndreiV date 22 March 2021 11:59 +1

URA SI LIPSA DE PROFESIONALISM A PROCURORILORE SI JUDECATORILOR SI ASERVIREA STRICT POLITIC,FERM HOTARATI SA EXECUTE INTOCMAI COMENZILE NEONAZISTILOR DIN TARA SI MAI ALES DIN STRAINATATE(probabil nu degeaba,mita si atentiile de tot felul tenteaza,desi au salatii URIASE din impozitele si taxele celor pe care ii prigonesc si uneori ii condamna la moarte)CARE AU FURAT SI FURA TARA.Ei se considere zei,deasupra legilor si Constitutiei,nu raspund in fata nimanui,iar organismele create in acest sens sunt la fel si nu da voie nimanui sa le atraga atentia cand gresesc.!!!CSM,IJ ii apara,ii incurajaza sa savarseasca cele mai grave abuzuri impotriva poporului roman si a celor care il apara.Va intreb cum au mitivat dobandirea cu acte ilegale a lui iohannis de case(confiscaTE,DAR BANII NU-I DA INAPOI),DECLARAREA CU SPRIJINUL UNOR JUDECATIRI!!! CA SUCCESOR A UNEI ORGANIZATII NAZISTE SI CU AVEREA ACESTEIA A IMPROPRITARIT fdgr ILEGAL!!!,FURAND.Sper sa ne trezim si sa trimitem pnl in istorie ca si PNCD

# Narcis date 22 March 2021 13:32 +1

O parte dintre magistratii asistenti sunt/au fost acoperitii sistemului, in special cei de la sectia penala. Fiind in aceeasi camera deliberativa cu judecatorii, ei stiau ce se discuta, care este opinia fiecarui judecator la pronuntarea unei solutii, astfel ca ii puteau ”turna” foarte usor. In ultimii ani au fost foarte ocupati cu proteste impotriva modificarii legilor justitiei. Au salarii nete de cca 12.000 lei/luna sau mai mult. Sunt o categorie profesionala aproape inutila.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva