25 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII PUSI SUB CONTROL PE MODEL SOVIETIC – AMR, AJADO, UNJR si APR acuza: “Numai regimurile totalitare, de sorginte sovietica, i-au platit deliberat pe magistrati cu salarii de mizerie, conducatorii partidelor comuniste fiind constienti ca unii vor face compromisuri pentru a putea supravietui, iar asta ii va face santajabili... Politicieni, jurnalisti si magistrati care au sustinut nevoia existentei protocoalelor secrete sunt critici cu privire la existenta pensiilor magistratilor”

Scris de: George TARATA

23 decembrie 2019 15:23
Vizualizari: 2250

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) prezinta adevaratul motiv pentru care se doreste cu atata inversunare taierea pensiilor de serviciu ale magistratilor, a pensiilor speciale asa cum sunt ele cunoscute in randul opiniei publice. Este vorba despre santajarea juedecatorilor si procurorilor.

Intr-un comunicat de presa de luni, 23 decembrie 2019, semnat de judecatoarea Andreea Ciuca (foto 1 centru), presedinta AMR, judecatoarea Florica Roman (foto 1 dreapta), presedinta AJADO, judecatoarea Dana Girbovan (foto 2), presedinta UNJR, si procuroarea Elena Iordache (foto 1 stanga), presedinta APR, cele patru asociatii profesionale avertizeaza ca se incearca punerea sub control a magistratilor prin metode specifice regimurilor totalitare, de sorginte sovietica. In acest sens, AMR, AJADO, UNJR si APR amintesc faptul ca numai regimurile comuniste i-au platit deliberat pe judecatori si procurori cu salarii mizeri, fiind constienti ca unii dintre ei vor face compromisuri pentru a putea supravietui si astfel vor deveni santajabili.


 

De asemenea, asociatiile profesionale remarca un aspect extrem de interesant. Si anume ca taierea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor este apaludata fix de politicienii, jurnalistii si magistratii care au sustinut protocoalele secrete incheiate cu SRI. Nu in ultimul rand, AMR, AJADO, UNJR si APR subliniaza ca nimeni nu spune ca, spre exemplu, in 2016 erau 9.400 de fosti angajati ai SRI cu pensii de serviciu, spre deosebire de 3.800 de fost magistrati cu pensii de serviciu.

 

Iata comunicatul AMR, AJADO, UNJR si APR:


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, declarata „de utilitate publica” prin Hotararea Guvernului nr. 530/21 mai 2008 - cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro -, reprezentata legal de judecator dr. Andreea Ciuca, in calitate de presedinte interimar,


Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), organizatie neguvernamentala, apolitica si profesionala a judecatorilor, cu sediul in municipiul Oradea, str. Bradului, nr.1, e-mail, contact@ajado.ro reprezentata legal de judecator Florica Roman, in calitate de presedinte,


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), cu sediul in cu sediul in Oradea, Parcul Traian nr.10, judetul Bihor, e-mail office@unjr.ro , reprezentata prin judecator Dana Girbovan, in calitate de presedinte,


Asociatia Procurorilor din Romania (APR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a procurorilor, cu sediul in municipiul Bucuresti, Bd. Libertatii nr. 12-14, e-mail apr@mpublic.ro , reprezentata legala de procuror Elena Iordache, in calitate de presedinte,


transmit urmatorul comunicat de presa:


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) condamna modul revansard, demagogic si manipulator in care o serie de politicieni prezinta 'abolirea' pensiilor de serviciu ale magistratilor ca fiind o solutie necesara pentru buna administrare a bugetului si pentru prosperitatea economiei Romaniei.

In primul rand, asa cum am aratat de mai multe ori si in acord cu cerintele organismelor europene, pentru ca judecatorii si procurorii sa fie independenti si impartiali statul trebuie sa le garanteze venituri decente si previzibile, inclusiv o pensie de servicu corespunzatoare statutului lor, interdicitiilor si incompatibilitatilor pe care legea, pe parcursul carierei, le impun acestora. Diferit de alte categorii profesionale, judecatorii si procurorii pot doar sa predea in invatamantul superior, orice alta activitate fiindu-le interzisa in intreaga cariera.

Numai regimurile totalitare, de sorginte sovietica, i-au platit deliberat pe magistrati cu salarii de mizerie, conducatorii partidelor comuniste fiind constienti ca unii magistrati vor face compromisuri pentru a putea supravietui, iar asta ii va face santajabili. In cazul Romaniei, printre atributiile Securitatii comuniste era si aceea de a supraveghea judecatorii si procurorii, iar cei santajabili erau adusi la cunostinta organelor de partid, chiar daca exista numai o slaba suspiciune ca s-ar incadra in standardele organului de represiune. In felul acesta s-a instituit controlul politic asupra judecatorilor si procurorilor, iar, prin ei, politia politica cu care regimuri tiranice au controlat societati intregi.

Revenind la situatia prezenta din Romania, intamplator sau nu, aceiasi politicieni, jurnalisti si magistrati care au aparat si sustinut nevoia existentei protocoalelor secrete intre servicii de informatii si autoritatea judecatoreasca, care s-au opus categoric tuturor modificarilor la Legile justitiei (solicitand retragerea proiectului in bloc, desi o serie de modificari au fost cerute chiar de magistrati) si scoaterii justitiei de sub controlul serviciilor, care s-au opus infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) si cer desfiintarea acestei structuri de parchet, sunt cei care acum sunt vocali si critici cu privire la existenta pensiilor de serviciu ale magistratilor.

In al doilea rand, sustinem in continuare ca drepturile salariale si pensia de serviciu de care beneficiaza judecatorii si procurorii trebuie sa vina la pachet cu raspunderea acestora, garantata prin mecanisme eficiente si functionale care sa fie, insa, apte de a nu da loc presiunii asupra lor.

Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, de aceea judecatorii si procurorii care au savarsit abuzuri, care nu si-au indeplinit atributiile de serviciu in mod corespunzator, trebuie sa raspunda in fata legii la fel ca orice alt cetatean. Intr-un asemenea context, subscrisele asociatii am fost de acord cu infiintarea SIIJ si ne opunem categoric desfiintarii acestei structuri de parchet, dupa cum ne opunem si luarii unor masuri care sa o indeparteze de la scopul legal pentru care a fost infiintata.

In al treilea rand, atragem atentia ca, periodic si recurent, justitia este prilej de propaganda electorala pentru unele partide in scopul de a-si creste popularitatea prin instigarea cetatenilor contra judecatorilor si procurorilor.

Totodata, aceiasi politicieni care ataca justitia in mod demagogic si ii prezinta in mod nedrept pe judecatori si procurori ca fiind niste imbuibati si profitori ai statului roman, nu au o problema sa suplimenteze sumele alocate serviciilor de informatii la fiecare nou buget sau rectificare bugetara. Asta in contextul in care serviciilor de informatii nu li se cunoaste numarul de angajati (obligatia de transparenta sub aspectul veniturilor neaplicandu-li-se lor, ci doar noua, celorlalti), desi acestor angajati, militari fiind, li se vor mentine pensiile.

Relevam, pentru comparatie, faptul ca 9.400 de fosti angajati ai SRI beneficiau de pensii de serviciu in 2016, fata de doar 3.800 pensionari judecatori si procurori in iulie 2019.

De asemenea, conform datelor publicate de presa, 'pensiile speciale' ce greveaza in masura covarsitoare bugetul statului, adica in proportie de peste 90%, sunt pensiile militare, deci tocmai pensiile pe care politicieni demagogi au gasit de cuviinta sa le excluda de la eliminare!

Ministerul Finantelor a informat ca prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat si 1 miliard pentru pensiile de serviciu (https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23263013-cate-pensii-speciale-sunt-romania-cat-platit-pentru-ele-anul-trecut.htm) .

In concluzie, conform datelor statistice, nu pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor impovareaza bugetul de stat, cifrele demonstrand deplin caracterul bombastic si neadevarat al discursurilor politicienilor ce ii incita iresponsabil pe romani contra magistratilor.

Independenta magistratilor, inclusiv cea financiara, este cea care are rolul de a le garanta romanilor ca, atunci cand vin in instanta, sunt egali cu statul si nu li se vor incalca drepturile si libertatile, iar balanta nu se va inclina in favoarea celor ce detin, vremelnic, puterea si controlul asupra resurselor statului. Politicienii care cred ca vor castiga capital electoral prin diabolizarea judecatorilor si procurorilor, prin manipularea cetatenilor contra lor, nu fac decat sa vulnerabilizeze statul de drept si democratia, atata cata exista in Romania.

In al patrulea rand, aniversam zilele acestea 30 de ani de la evenimentele din 1989 cand mii de oameni au murit si au fost raniti pentru ca au protestat pentru libertate si pentru o viata mai buna, dupa ce au cunoscut privatiunile si abuzurile regimului totalitar comunist. Ne inclinam in fata lor si le cinstim memoria!

Statul roman, politicienii, ar trebui sa fie preocupati de eradicarea saraciei din Romania, evidenta din toate statisticile Uniunii Europene, de asigurarea unor venituri decente fiecarei familii de romani, si nu de manipulari, de invrajbirea cetatenilor si de prezentarea unor categorii profesionale ca fiind paraziti ai bugetului public, insaracirea acestora aparand ca fiind solutia pentru echilibrarea bugetara - cu atat mai mult cu cat este vorba despre magistrati, cei care aplica legea. Fara autoritatea judecatoreasca nu poate exista stat de drept si democratie.

Mesajul magistratilor nu a fost si nu este unul de elitism social, ci de solidaritate cu ceilalti cetateni din perspectiva obligatiei statului, a guvernantilor, pe care o au fata de romani, de a nu-i tine la limita saraciei (a se vedea salariul minim, prin raportare la standardele UE), obligatie de care, insa, politicienii nu par a fi preocupati, de vreme ce, dupa 30 de ani de democratie, suntem aproape de pragul de jos al Uniunii. Pentru a masca aceasta realitate crunta, ni se servesc texte de invrajbire, in loc de masuri concrete de ridicare a conditiilor de viata ale romanilor.

In al cincilea rand, condamnam ferm afirmatiile unor politicieni, care sustin abrogarea pensiilor de serviciu cu texte de genul 'Cui nu ii convine, sa plece din sistem'.

Astfel de declaratii, profund nedemocratice, sunt specifice regimurilor totalitare in care functioneaza principiul 'cine nu este cu noi, este impotriva noastra', iar cei care nu sunt obedienti fata de putere sunt impinsi sa plece.

Judecatorii si procurorii alcatuiesc autoritatea judecatoreasca, putere egala in stat cu cea legislativa si executiva. Conform Constitutiei, cele 3 puteri au obligatia de a conlucra loial in interesul general al societatii, fiind inadmisibil ca reprezentantii altor puteri sa se adreseze magistratilor poruncitor si ultimativ.

Subscrisele asociatii vom intreprinde toate actiunile necesare pentru apararea independentei justitiei, a independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor, corelativ cu sustinerea consolidarii responsabilitatii lor, aceasta fiind abordarea conforma Constitutiei, drepturilor si liberatatilor fundamentale ale cetatenilor.

In fine, dar nu in ultimul rand, va dorim si ne dorim sarbatori cu pace in suflete si in tara, Craciun cu ganduri bune si LA MULTI ANI!

jud. dr. Andreea Ciuca – AMR

jud. Florica Roman – AJADO

jud. Dana Girbovan - UNJR

proc. Elena Iordache - APR”

Comentarii

# faracatuse date 23 decembrie 2019 16:20 +1

Acum v-ati iluminat, acum farul calauzitor va duce catre tarm... Hai mars incolonat catre nou Zeu, eu, el, supremul far, calauzitorul, mama si tatal vostru... Nu cred ca unul din roba a fost in prima baricada, voi pe plus.. Tot ce inseamna poitica ultimilor 25 de ani va pune in fruntea ierarhiei. Voi plus.Acum dupa ce v-ati autoflagelat, devenit victime, desi sunteti 97% hastag, voi tot pe plus.. Nu mere asa, dragi praduitori, nu mere... Ati pus votu, ati bus botu.... Sa de Borbosu sa fiti apolitici cum cere legea sai fara partirpis.. Desi ma indoiesc...

# nae din dealul feleacului date 23 decembrie 2019 18:10 0

Catre "inteleptii/inteleptele"care insa mai cred ca acest STAT ANTI-LEGE se mai poate salva tot cu "o alifie de sistem"Insa Acoperitii..reaza tot "gogosi SRI".Situatia actuala e blocata iremediabil si NU mai suporta frica,mila sau ALT BLAT prin schimbari minore.Exista doar o solutie:Recreerea din temelii a Statului Roman Democratic bazat pe LEGE si DREPTURI.Statul actual e controlat antidemocratic in toate structurile sale.Iar acum pt.cei lipsiti de ratiune care nu pricep DE CE NU mai e alta solutie,spun asa:Presupunind ca "voi"stati la masa si peste mincarea voastra Vomita Statul Paralel si Procurorii varsa otrava..iar Judecatorii va forteaza sa mincati!Care dintre voi vrea sa mai spuna ca veti putea separa mincarea de mizeria otravita si apoi veti savura resturile cu pofta?Nu va mirati!Exemplul e infinit mai putin grav decit gretosul vostru"stat de drept"creat,sustinut ,acceptat si laudat de voi..LISTA E PREA LUNGA!

# Ultimul Charlot date 24 decembrie 2019 01:06 +1

Jalnic. Cand va arde la buzunare sariti ca arsi. O dati cu atentatul la independenta justitiei. Noi suntem destepti si nu ne opunem ca voi sa aveti salarii mari ( aveti privatiuni si chipurile nu sunteti tentati de spagi desi voua nu va ajunge nici macar un salar de 20.000 lei lunar, sunteti vanduti aproape toti la servicii si barouri sa aveti unde sa mancati si dupa ce iesiti din magistratura ) dar nu suntem prosti sa acceptam sa aveti pensii la fel de mari ca si salariile. Cu ce mai este afectata independenta justitiei daca nu aveti pensie cat salarul, cata vreme odata cu iesirea la pensie nu mai sunteti in sistem? Voi v-ati facut magistrati pentru pensie sau pentru salar, cariera...?

# Cum dracu' suna supravietuirea cu minim6.000 lei/luna date 24 decembrie 2019 07:25 0

Pai, a traiasca ei cu 2000 lei sau cu un ajutor, ca aia e supravietuirea . R E F E R E N D U M !

# anemona date 24 decembrie 2019 08:28 +1

Felicitari doamnelor judecator,respectiv,procuror! Justitia a devenit un camp de lupta al politicienilor pt. capital electoral,si,si mai evident,pentru subordonarea justitiei!Discursurile de invrajbire ,indreptate impotriva unor categorii profesionale,nu sunt noi in istorie,si,de regula,au condus la instaurarea unei dictaturi al carui principiu de baza in conducere a fost vointa personala a conducatorilor,!Problema pensiilor de serviciu si a drepturilor salariale ale personalului din justitie este o abatere a atentiei cetatenilor de la adevaratele probleme ale tarii! Cetatenii mai degraba ar lupta pentru drepturile lor,decat sa-si canalizeze ura si energiile spre una dintre puterile din stat(puterea judecatoreasca), egala constitutional cu legislativul si executivul .De altfel,atacurile la adresa puterii judecatoresti au fost permanente,intr-o forma sau alta,virulenta fiind maxima acum!De ce nu se vor vorbeste despre salariile exorbintante din companiile de stat,despre evaziune,etc?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.01.2020 – Orban l-a facut pe Werner (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva