21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII SUB ASEDIU: VECHIME MAI MARE, PENSIE MAI MICA – Comisia Europeana cere majorarea vechimii necesare pentru iesirea la pensie a judecatorilor si procurorilor, la pachet cu diminuarea cuantumului pensiilor: „Ar trebui avute in vedere o durata mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic si alinierea indexarii la sistemul general”

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 March 2023 12:38
Vizualizari: 10537

Judecatorii si procurorii care indeplinesc in prezent conditiile de pensionare, dar care aleg sa nu iasa momentan la pensie risca sa nu o mai poata face in viitorul apropiat si sa fie nevoiti sa mai ramana in sistem. Asta intrucat este foarte posibil ca vechimea in magistratura ceruta pentru iesirea la pensie sa fie majorata, la cererea Comisiei Europene, asa cum reisese dintr-un document afat in posesia Lumea Justitiei. Mai exact dintr-o scrisoare trimisa de oficiali din cadrul Comisiei Europene catre autoritatile de la Bucuresti.


 

In momentul de fata, magistratii se pot pensiona cand indeplinesc o vechime de 25 de ani ca judecator sau procuror, luandu-se in considerare si anii in care acestia au activat in alte profesii juridice. Ei bine, in viitorul apropiat aceste criterii ar putea fi istorie.

Comisia Europeana, condusa de Ursula von der Leyen (foto alaturi de premierul Nicolae Ciuca), propune ca magistratii sa fie tinuti cat mai mult in sistem, ceea ce inseamna atat o crestere a vechimii necesare iesirii la pensie, iar in unele cazuri si a varstei la care magistratul va iesi la pensie. Caci, spre exemplu, daca se va impune o vechime de 25 de ani strict in magistratura, atunci este limpede ca iesirea la pensie se va face la o varsta mai inaintata decat in cazul in care cei 25 de ani ca vechime cuprindeau si perioada petrecuta in alte profesii juridice.

De asemenea, la pachet cu cresterea vechimii necesare pensionarii, Comisia Europeana propune taierea pensiilor, precum si o taxare suplimentara a acestora. Ceea ce inseamna ca cel putin cei care vor iesi la pensie dupa implementarea unei asemenea masuri vor pleca cu o pensie mai mica, presupunand ca va fi imposibil ca cele aflate in plata sa fie reduse.


Iata fragmentul din scrisoarea oficialilor Comisiei Europene catre autoritatile de la Bucuresti:


Proiectul de lege prevede in continuare perioade de cotizare substantial mai mici decat cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestatiile de pensie se calculeaza pe baza veniturilor obtinute intr-un numar foarte limitat de ani.

Cu privire la judecatori si procurori:

Proiectul de lege prevede limitarea pensiilor la 100% din venitul net pentru noii pensionari si cresterea stagiului de cotizare. Acest lucru ar avea un impact limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile.

Desi deciziile Curtii Constitutionale limiteaza modificarile care pot fi aduse pensiilor judecatorilor/procurorilor, ar trebui avute in vedere o durata mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic si alinierea indexarii la sistemul general pentru a alinia pensiile speciale ale magistratilor la principiul contributivitatii si pentru a face sistemul mai echitabil”.

 


Comentarii

# Ioane date 21 March 2023 13:01 +3

nu ma surprinde, suntem singura tara din UE care pensioneaza la varsta asta magistratii. si Bulgaria si Polonia au schimbat in anii 2000 situatia. in mai toate tarile varsta de iesire la pensie a lor este 65-70 cam asa. puteti sa dati google.

# Raymond Reddington date 21 March 2023 13:28 0

Cand Justitia Europeana instiga la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale , era foarte bine pentru unii magistrati Uite ca ca acum UE are alte idei ! Luam doar ce ne convine sau inghitim totul, la pachet ???

# Pensionarul date 21 March 2023 13:47 +9

Da,o masura foarte buna.pe langa minunatiile de solutii date in tinerete sa le vedem si pe alea date la 70 de ani.cred ca nici nu vor sti ce cod aplica.

# santinela date 21 March 2023 14:04 +1

Asta rade tamp,asta lasind la o parte faptul ca TUTA este la fel de proasta ca el !

# Cetateanul date 21 March 2023 14:54 +1

Vorbim de comisia aia care ne spunea acum 1 lună că nu are competență în materia pensiilor? Și cine o fi "espertul* care vrea tăierea pensiilor magistraților la jumătate? Cumva o fi vreun louserizt? PS Nu așa că acum nu mai poartă nimeni banderole, nu mai protestează etc? Ce fain va fi când or tăia și salariile...

# Unul date 21 March 2023 15:21 +7

Aceste pensii au fost introduse după 2004, o data cu MCV. Deci tot Europa le-a vrut, iar acum tot Europa nu le mai vrea. Cât despre alte țări, nu mai faceți paralele. Fiecare cu sistemul ei de drept și legislația ei. Iar tăierea unor pensii aflate în plata nu ar trebui sa va bucure. Nu se va aplica doar magistraților. In plus crearea unui astfel de precedent este foarte periculos pentru toate categoriile sociale. Mâine ne putem trezi că Europa vrea pensii mai mici și la alte categorii sociale. Cred că nu este atributul. Comisiei Europene să ne spună când să tăiem o pensie sau nu. Când s-au tăiat salariile Europa a susținut că e o chestiune de politică internă.Acum nu mai este?

# maxtor date 21 March 2023 16:47 0

lungimea conteaza!

# jUSTie date 21 March 2023 20:59 +4

Intrebare: Comisia nu a zis nimic de pensiile politistilor? Ca ei se pot pensiona leger cu 15 ani vechime (nu au interdicitii, incompatibiliti) ! Dar de cele ale celor de la Curtea de Conturi? Asta daca vechimea e problema! Adica, nu se poate intelege de ce Comisia este atat de preocupata de categoria nudecatorilor si procurorilor? Care e miza? Are Comisia vreo competenta pe statutul acestora? Analizeaza cineva inainte de a pune pe hartie solutii care mai de care este impactul pe termen scurt, mediu si lung? Sau e hate ca tot e la moda! Negociati cu Comisia ma bine sau daca nu stiti cautati unii care stiu.

# Pensionarul date 21 March 2023 21:53 0

De ce a mai fost platita bancuta mondiala sa gaseasca solutii daca comisia europeana spune punctual ce sa facem.deci pierdem bani cu bancuta mondiala,ne batem joc de pensionari si castigam cateva miliarde pe care le cheltuiesc primariile pe spectacole.asta da calcul

# ONG date 22 March 2023 07:08 +1

Europa a dat…Europa a luat! Dacă ar fi să trag cu urechea şi să aud toate poveştile despre justiţia din România, aceşti oameni chiar nu merită mai mult decât o pensie bazată pe contributivitate , care este destul de mare ţinând cont de salariile lor. Aceste salarii acoperă interdicţiile, incompatibilităţile despre care se vorbeşte pe aici. Să fim serioşi. Cu ce sunt mai cu moţ magistraţii decât un cercetător, un medic care salvează vieţi? Pentru câte vieţi au distrus mai vor şi bonus.

# Q10 date 22 March 2023 16:19 +1

Sunt sigur mai cu mot , de vreme ce prin fata lor se perindă toate categoriile profesionale si toate interesele individuale si colective .. Da , sunt asa in toata lumea! ! Ia priviti mai atent sa vedeti ca peste tot salariile au ca maxim salariile lor ! Dar oare de ce? Voi ii vreti in genunchi .Nu veti putea face asta! ...Ridicati-le interdictiile si incompatibilitatile si dati-le norma europeana de dosare si puteti face ce doriti sau va taie capu'.Cu ce e mai cu mot un director de la Posta , un sef de la ANRE , de la ASF , de la BNR etc???? Astia au dublu , triplu si mai mult decat un judecator de cariera! Rostogoliti o marota fara sa stiti ce presupune , ce este , ce inseamna sa fii judecator , .ca asa e in Romania : " vorbeste si nea Ion ca si el e tot om".

# ONG date 22 March 2023 20:48 0

În România sunt în funcție aproximativ 5.000 de judecători, cei mai mulți în judecătorii și tribunale. Salariile sunt destul de bune dacă ne raportăm la salariul mediu pe economie din România. Să-l întrebăm pe nea Ion, care plăteşte aceste salarii ce părere are. Judecător cu grad de Curte de Apel- 23.000 de lei ;Judecător cu grad de Tribunal 20.500 de lei; Judecător cu grad de Judecătorie 17.000 de lei (la vechime medie). Exista un raport al UE care prezintă salariile judecătorilor din toate statele UE şi nu prea este cum spune Q10-100. Mai lăsaţi aroganta .

# Q10 date 24 March 2023 09:05 0

Din nefericire "aroganta" nu intrece frustrarea !Raportul acela nu este real..iar judecatorii nu judeca persoanele aflate sub. maximul stabilit de dvs-ONG! Nu judeca DOAR pe cei cu salariu mediu in Romania ! E o rusine nationala ca salariile si pensiile magistratilor sunt discutate la colt de strada! Dar asta se doreste! Pentru ca ei inca tac, legati fedeles de dispoziții , interdictii si incompatibilitati ...in timp ce marile interese trag sforile .E bine asa ... dar ce sa vezi , nu exista - inca- un tribunal al bogaților.! Inca , ORICE OM din tara asta, DOAR LA INSTANTA mai are parte de acelasi tratament la fel ca si cel mai bogat , influent , celebru om din tara ! Doar aici ! In rest? Ia sa vedem? Platim meditatii- desi invatamantul cica e gratuit, si nu avem nicio garantie ca ai nostri copii au sanse de reusita la cele mai bune scoli, platim clinicile particulare intinse ca ciupercile pe tot teritoriul tarii desi TOTI platim asigurări de sanatate, platim de ce?

# Q10 date 24 March 2023 09:21 -2

Chiar salariile de care vb .sunt nereale !Mincinoase ! Nea Ion ar tb sa stie. ONG stie sau ar tb , daca vorbeste ! Da., stie dar ce mai conteaza niste cifre! ! Sa ne mancam intre noi e refrenul la moda , ca asta "netezeste" drumul pentru stingerea neamului nostru ! Opinia publica , oamenii care au fost "salvati de justitie" stiu ca singurul bastion in care mai ai o sansa este a treia putere in stat ! E istorie , filosofie deja ! Strainii stiu ! ,Dar la noi, cine mai stie azi filosofie sau istorie? Ochiul inchis nu are nevoie de astea ! Puteti spune orice , cu sufletul spasit cand veti merge ACOLO baiguind toti:"am incredere in justitie" "Justitia sa-si faca datoria "..etc "cineva "- un profesionist va va asculta chiar daca azi scuipati, strigati, infierati - ca de bine la C.V. Daca aveti copii, mai ganditi-va , macar pentru ei , daca de voi nu va mai pasa!

# ONG date 24 March 2023 15:02 +1

Domnule Q10 nu ştiu despre ce vorbiţi, despre ce frustrare vorbiţi, îmi doresc ca toţi să trăiască decent, inclusiv d-voastră, nu ma deranjeaza salariile, indemnizatiile, pensiile altora, dar atata vreme cât 3 milioane de români au pensii sub 3.000 de lei, după o viaţă de muncă şi sunt în pragul sărăciei, nu potspune altceva. Vorbeam despre discrepanta şi decenţa. Lăsaţi povestea cu copiii, Dumnezeu judecă după alte criterii. Apropo, dacă tot le aveţi cu cifrele exacte… ştiţi câţi bătrâni şi copii se culca flămânzi în România, în realitate? Vă doresc numai bine şi să aplicaţi întotdeauna legea !

# Atat! date 28 March 2023 18:58 0

Pai corect ONG! Din cauza astora cu pensii de 50.000 si care pleaca la 40 de ani , bunicii nostri si copiii se culca flamanzi ! Nici nu doneaza ca ceilalti ! Nici nu vorbesc ca ceilalti ca cica n-au voie ! Ma lasi? Sa le taie tot ! Sa plece daca nu le convine! ! Exista si justitie po******ra !

# Q10 date 28 March 2023 19:14 0

Povestea cu copiii, eu o las ..dar ONG pe cea cu copiii si batranii flamanzi o lasi sau aia da mai bine?? ! Plagiatele platite cu "spor de doctorat " consumă mai mult decat pensiile de care vorbiti atat !Dar ...nu-ti trebuie vreun IQ. ridicat sa intelegi ce se intampla chiar acum cand vorbim! Sa se taie odata aceste pensii ca nu mai putem trai de ele ! In fiecare minut gasesti in post , un site care vb de ele ! Nu e cinstit ! Sa le taie si sa le imparta! Ca sa ajunga la toata lumea ! Chiar asa !Ce-or avea astia in Franta si in Izrael...Doamne fereste ! Bine ca nu suntem nici...dar nici ....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva