6 iulie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Marca „Arsenie Boca” nu a fost si nu poate fi inregistrata vreodata

Scris de: Mihai BETELIE | pdf | print

19 iulie 2019 13:08
Vizualizari: 3711

Mi-au atras atentia anul trecut cateva articole aparute in presa, in sensul ca s-a inregistrat marca „ARSENIE BOCA” si ca titularul acelei marci a demarat diverse actiuni in justitie prevalandu-se de dreptul de marca, cerand in principal ca Biserica Ortodoxa Romana sa nu mai comercializeze obiecte cu mentiunea „Parintele Arsenie Boca”.


Desi coordonez activitatea unei agentii de proprietate industriala, recunosc ca nu am dat prea mare atentie la acea vreme subiectului, fiind convins ca marca „ARSENIE BOCA” nu poate fi inregistrata si ca stirile aparute in presa sunt inexacte.

Acum cateva zile a aparut din nou in presa stirea ca Tribunalul Bucuresti a respins in fond actiunea in anularea marcii „ARSENIE BOCA” si ca Biserica Ortodoxa n-ar mai putea comercializa produse cu mentiunea „Arsenie Boca”.

Stirile privind solutia instantelor de judecata m-au facut sa documentez cazul si situatia se prezinta astfel:

- La 06.12.2016, un cetatean maghiar pe nume Sandor Andor a reusit sa obtina inregistrarea marcii Uniunii Europene „Arsenie” pentru clasele NISA 3, 5, 14, 29 si 30;

- La 15.03.2018, acelasi titular a obtinut inregistrarea marcii Uniunii Europene „Painea noastra cea de toate zilele Pr. Painea Arsenie” pentru clasele NISA 30 si 35;

- La 21.08.2016, titularul Diana Talpos, cetatean roman, obtine inregistrarea marcii Uniunii Europene „Boca Parintele”, avand protectie pentru materiale educative, obiecte de arta, colectarea de fonduri de binefacere, servicii de strangere de fonduri in scopuri politice.

Dupa obtinerea frauduloasa a drepturilor de proprietate asupra marcilor, prin inducerea in eroare a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO), cei doi titulari au inceput o serie de actiuni de valorificare a presupuselor lor drepturi exclusive prin interzicerea comercializarii oricaror obiecte avand chipul parintelui Arsenie Boca.

Actiunile celor doi demonstreaza ca au avut o intelegere anterioara pentru inregistrarea marcilor, intrucat unul a inregistrat marca „Arsenie” iar celalalt marca „Boca Parintele”. Cei doi erau constienti ca daca ar fi incercat inregistrarea marca „Arsenie Boca”, denumire cu inalta valoare simbolistica si religioasa, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) le-ar fi respins cererile de marca.

Solicitand EUIPO separat inregistrarea a cate unui cuvant al numelui „Arsenie Boca”, cei doi titulari au reusit sa induca in eroare Oficiul European, care nu a fost in masura sa faca o cercetare documentara si le-a acordat protectia marcilor. Cererile „Boca Parintele” si „Arsenie” fiind depuse separat, EUIPO nu a putut face o asociere a celor 2 denumiri si sa constate incidenta motivelor absolute de refuz la inregistrare.

Episcopia Ortodoxa Romana a Devei si Hunedoarei si Manastirea Prislop au incercat sa protejeze simbolul national „Arsenie Boca” si au cerut Tribunalului Bucuresti anularea marcilor celor doi titulari (dosar nr. 19485/3/2018), actiunea fiind respinsa ca neintemeiata la 11.07.2019.

Cei doi titulari de marca au demonstrat ca nu au respect fata de simbolul national si religios „Parintele Arsenie Boca”, insa arat public ca actiunile lor nu au nicio consistenta juridica.

Niciunul dintre ei nu detine marca „Arsenie Boca”, ci doar „Boca Parintele” si „Arsenie”.

Pana la anularea acestor marci, lucru despre voi explica in continuare cum trebuie facut, Manastirea Prislop si Episcopia Ortodoxa Romana a Devei si Hunedoarei pot folosi denumirea „Parintele Arsenie Boca”, care nu face obiectul unui drept de proprietate exclusiva.

Cat priveste anularea celor trei marci europene depuse cu rea-credinta, in scop speculativ, aducand atingere memoriei parintelui Arsenie Boca precum si invataturii crestine pe care parintele a sustinut-o, in mod gresit anularea a fost ceruta instantei Tribunalului Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti este competent sa se pronunte asupra anularii unei marci nationale si nu a unei marci europene.

Manastirea Prislop si Episcopia Ortodoxa Romana a Devei si Hunedoarei, precum si orice persoana interesata pot cere anularea celor trei marci europene doar Tribunalului Uniunii Europene cu sediul la Luxemburg, dupa parcurgerea unei proceduri prealabile in fata Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuala (EUIPO).

Este in vigoare Regulamentul nr. 1001/2017 privind marca Uniunii Europene, care detaliaza procedura de anulare a unei marci.

Art. 58 si 59 din Regulament prevad cauzele de decadere si nulitate care trebuiesc solicitate si invocate in fata Oficiului, procedura de decadere si declarare a nulitatii fiind reglementata de art. 63 din Regulament.

Decizia EUIPO fata de cererea de decadere sau declarare a nulitatii poate fi contestata tot in fata EUIPO, la Camera de Recurs.

Arsenie Boca, un simbol national si nu o marca

Decizia acestei Camere de Recurs, la randul ei, poate fi atacata intr-un termen de doua luni la Tribunalul Uniunii Europene, solutia acestei instante putand fi cenzurata printr-o hotarare definitiva de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Nu am niciun dubiu ca marcile la care m-am referit au fost inregistrate cu rea-credinta, avand o inalta valoare simbolistica si religioasa si ca ele vor fi anulate daca se respecta procedura prevazuta de Regulamentul marcii europene.

Pana atunci, ii sfatuiesc pe cei doi asa-zisi proprietari de marci sa inceteze orice actiuni prin care sa pretinda ca au un drept de proprietate exclusiva asupra simbolului national „Arsenie Boca”.

In realitate, nu sunt decat niste speculanti care au intinat numele Parintelui Arsenie Boca si au insultat o tara intreaga prin actiunile lor.

Pe jurnalisti ii rog respectuos ca atunci cand vor mai scrie despre acest subiect sa se documenteze, sa inteleaga profunzimea subiectului si apoi sa informeze corect opinia publica.

Nu exista si nu va exista vreodata marca „Arsenie Boca”, ci doar simbolul national si religios al parintelui Arsenie Boca, care este al nostru, al tuturor romanilor.

Mihai Betelie, General Manager, Agentia de Proprietate Industriala ROMPATENT DESIGN

Sursa: Monitorul Justitiei

Comentarii

# iaca cu ce se ocupa dracii date 19 iulie 2019 13:24 +1

stampilesc cu 666 fugiti uriciosilor si stati la cotrocele

# Lechi date 19 iulie 2019 16:46 +5

EUIPO. are sediul la Alicante in Spania. Il voi informa pe prietenul meu care luctreaza acolo, ca inregistrarea acelor marci s-a facut prin uzurparea unui simbol national si crestin

# Informatii contradictorii date 19 iulie 2019 17:40 -5

Pe de o parte autorul ne spune ca inregistrarea marcilor este vrednica de anulare, iar pe de alta parte, mai jos ne spune ca Tribunalul tocmai ce a respins cererea de anulare. Apoi, ni se istoriseste ca cererea trebuia introdusa la o instanta suprastatala, insa in realitate constatam ca la primul termen de judecata, Tribunalul verificandu-si competenta tocmai ce a retinut ca este competent general, material si teritorial sa solutioneze cauza. Pentru un procuror, ma asteptam la mai multa acuratete in redactarea unui articol.

# Mihail date 19 iulie 2019 17:41 +2

Parintele Arsenie Boca nu poate fi o marca comerciala. Si nici nu isi doreste ! ! ! Sfinte Parinte Arsenie Boca roaga-te pentru noi !

# imun/teanu date 19 iulie 2019 19:08 +1

Pana una alta, domnule avocat, avem o "rezolutie" a (taman!) Tribunalului Bucuresti /si definitiva si irevovabila? Insii nu sunt doar Impostori, ci si atentatori la valorile noastre nationale /degeaba "via" PesteBuda? In curand marci ca Stefan Cel Mare (si Sfant) sau Balcescu?, tot de nu stiu pe unde "via"? Poate ca ar trebui completata chiar "Legea monumentelor". Si privind personajele noastre nationale si privind sfintii nostri (ai bisericii noastre!) /de astai s-ar preta si la Sf. Andrei, si la Sf. Ion, si la Sf. Ilie. Ar trebui chiar Papa interpelat. Ce-ar zice ca cineva, tot de la Buda sau altumdeva, sa si-l revendice pe chiar Sf. Petru! Oare OSIM-ul asta european ar si (documentat sau nu) valida? / de la aceasta UE se cam valideaza orice, daca e si contra noastra.

# Ma doare-n glezna ca un bozgor si o... au inregistrat ... date 22 iulie 2019 20:07 +3

Produce-ti ce doriti cu Arsenie Boca , asa cum e normal, si lasati sa vina aia din strainatatzuri sa le interzica :lol: . Nu au cum sa controleze asa ceva , fiindca nu se poate fizic.

# ciolanul gros date 23 iulie 2019 10:16 +1

in felul acesta s-au stopat pelerinajele la un calugar mort :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 148
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.07.2020 – Oda vomitiva pentru Iulia Motoc. Ceausistul Sica Mandolina

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva