14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOAPTEA MINTII: DESFIINTAREA SIIJ, BAGATA IN PNRR – Ministrul proiectelor europene Cristian Ghinea a inclus in PNRR desfiintarea SIIJ, eliminarea restrictiilor privind libertatea de exprimare a magistratilor si sporirea rolului CSM in numirea procurorilor de rang inalt. Iohannis se opune avizului conform al CSM la sefia marilor parchete. Ghinea nu explica ce treaba are asa-zisa reforma a justitiei cu PNRR, dar cere de la UE 148 milioane euro pentru reforma administratiei si justitiei (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 April 2021 16:12
Vizualizari: 10804

Dusmanii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie isi cer acum rasplata de la Uniunea Europeana pentru planul lor de a distruge SIIJ. De exemplu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (foto), solicita nu mai putin de 148 de milioane de euro din partea UE pentru Pilonul V, componenta 5 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Componenta V.5 se intituleaza „Reforma administratiei publice, salarizarea unitara, dialog social si cresterea eficientei justitiei” si include modificari controversate in domeniul justitiei, cum sunt nu doar distrugerea sectiei speciale, ci si eliminarea restrictiilor privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

Dezvaluirea a fost facuta joi, 29 aprilie 2021, de catre jurnalista Sorina Matei pe Alephnews.ro.Totusi, Ghinea nu explica punctual ce legatura are reforma justitiei cu revenirea economica a Romaniei folosind banii de la UE via PNRR.

In plus fata de cele expuse mai sus, ministrul Cristian Ghinea promite ca, in schimbul celor 148 de milioane de euro, va creste rolul Consiliului Superior al Magistraturii in numirea procurorilor de rang inalt. Este vorba despre introducerea avizului conform al Sectiei pentru procurori din CSM la numirea sefilor PICCJ, DNA si DIICOT. Subliniem: aviz conform, nu aviz consultativ, cum este in actuala Lege nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Ce te faci cu Werner?


Aici va fi o problema extrem de sensibila pentru USR-istul Cristian Ghinea, intrucat presedintele Klaus Iohannis s-a declarat deja impotriva introducerii avizului conform al Sectiei pentru procurori. Nu mai devreme de marti, 27 aprilie 2021, Iohannis declara urmatoarele, lansand chiar si o amenintare voalata pentru scoaterea din PNRR a respectivei propuneri:

Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbatut in aceste formate, ci a fost trimis direct CSM spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intentiei Coalitiei, nici spiritului legii, drept pentru care Coalitia a infiintat o comisie de parlamentari care, impreuna cu ministrul, sigur, si cu alte autoritati, vor analiza aceste propuneri. Este evident ca in Coalitie a existat o oarecare nemultumire pentru ca nu au fost consultati, lucru care, intre timp, s-a corectat. (…) Evident ca eu nu cred ca atributiile Presedintelui Romaniei trebuie diminuate si, in consecinta, personal nu sunt de acord cu aceasta varianta, dar nu stiu daca ea va ramane sau nu va ramane in proiect.


Ghinea vrea sa spele umilinta primita de la Orban si CCR


Alta prevedere care ne-a atras atentia din PNRR-ul USR-istului Cristian Ghinea se refera la „infiintarea unei/unor structuri specializate de parchet care sa investigheze infractiunile grave de mediu, in special taierile ilegale de paduri”. Pe scurt: DNA-ul sau DIICOT-ul padurilor, asa cum era cunoscuta structura de parchet ce urma a fi infiintata printr-o lege trecuta prin Parlament tot de catre USR. O lege care insa a picat la Curtea Constitutionala a Romaniei inca din septembrie 2020, in urma unei sesizari a guvernului PNL condus atunci de catre Ludovic Orban.

Totusi, este important sa subliniem ca instanta de contencios constitutional nu a gasit ceva in neregula cu noua structura de parchet in sine, ci cu faptul ca proiectul de lege nu indica o sursa de finantare certa. Altfel spus: initiativa de act normativ poate fi oricand reluata, desigur cu clarificarea sursei de finantare. (Gasiti la final Decizia CCR nr. 681/2020.)


Iata principalele reforme din justitie pe care Cristian Ghinea le promite UE in PNRR:


- Consolidarea aplicarii principiilor statului de drept si intensificarea luptei impotriva coruptiei, cu respectarea normelor europene, a recomandarilor aferente mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si a jurisprudentei CEDO;

- Profesionalizarea procesului de selectie si promovare a magistratilor;

- Eliminarea restrictiilor care privesc libertatea de exprimare a magistratilor;

- Desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie;

- Punerea in acord a Codului penal si a Codului de procedura penala cu deciziile Curtii Constitutionale si cu Directivele UE;

- Modificarea procedurii numirii procurorilor de rang inalt prin cresterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii in cadrul acestei proceduri;

- Reforma Inspectiei Judiciare pentru oferirea de garantii sporite de independenta si impartialitate;

- Infiintarea unei/unor structuri specializate de parchet care sa investigheze infractiunile grave de mediu, in special taierile ilegale de paduri;

- Dezvoltarea capacitatii institutionale a sistemului judiciar, prin:

a) Transformarea digitala a Ministerului Justitiei si a autoritatilor publice subordonate acestuia, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a instantelor de judecata, a Ministerului Public, respectiv a unitatilor de parchet pentru imbunatatirea accesului la informatie, dezvoltarea comunicarii electronice, a interoperabilitatii sistemului judiciar, la nivel national si european, intarirea capabilitatilor si rezilientei in domeniul securitati cibernetice. Cele patru obiective sunt sustinute prin masuri care dezvolta interactiunea digitala si consolideaza rezilienta sistemului judiciar pe suportul investitiilor descrise general si propuse in componenta II.1. din pilonul 'Tranzitie Digitala';

b) Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale pentru Administrarea Bunurilor provenite din Infractiuni;

- Imbunatatirea conditiilor de detentie din penitenciare si punerea accentului pe reintegrarea in societate a persoanelor condamnate”.


* Cititi aici intregul PNRR

* Cititi aici Decizia CCR 681/2020 privind DIICOT-ul padurilor

Comentarii

# maxtor date 30 April 2021 05:48 +2

a,nu!pana si domnul titi(t.t.) care a fost demisionat dupa ce afirmase ca nu da oug pe lege organica(legile justitiei) semnase totusi faza aia cu 2 judecatori(in loc de 3) in apel:pe motiv ca....e lipsa de cashcaval(canci oug80).

# santinela date 30 April 2021 07:59 +14

Este ca-i "tare specialistul " ? von Snitel este direct raspunzator ca astfel de specimene au ajuns in Guvernul Romaniei. In rest, numai de bine si multa recunostiinta de la popor. Daca se poate direct intre ochi !

# Neanae date 30 April 2021 16:28 +43

:lol: Eu nu cred ca poate fi adevărat. Rog redacția Luju sa ne informeze ca nu a avut timp sa verifice situația, nu e așa, ne pare rău tralala! NU POATE FI ADEVĂRAT! O sută pașopt de milioane de la stăpâni pentru a desființa ceva util in ograda noastră? Ca restul avem căcălău. Ha? Probabil pt a umple niște buzunare ca sa contribuie cât mai mulți la distrugere. O cutie a milei, pardon, a MITEI! Vorba unuia: “Nu-i cretin cine cere, e tâmpit cine dă”. Nu, eu nu cred ca sunt numai cretini in organul Statului. Măcar unul, vă rog ziceți ca măcar unul are oleaca de sare in dovleac! Rezumat: JOS IOHANNUS. ROEXIT. NU EXISTA VACCIN SIGUR CONTRA SARS COV, CI UN SER EXPERIMENTAL ȘI O MIE DE ÎNTREBARI FĂRĂ RĂSPUNS. Revine vorba aceluia: “Nu e idiot cine dă, ci e cretin cel ce mâncă tăt ce zboară din coliviile idioților”! Deci noi nu ne schimbam statusul. Superba eră românească!

# nae din dealul feleacului date 30 April 2021 16:51 +37

Cind se ridica in sus oameni de nimic,nelegiuitii misuna pretutindeni.Cind prostul nu pricepe,textul e de vina!Amza Pellea:"Ce boi?Dai dracului,niste vaci!"Se burzulesc ca un cocos ce crede ca face oua.Acesti lupi tur..ati nu stiu ce si unde ii este locul cerintelor din PNRR.Cea mai periculoasa forma pe care o poate lua rezolvarea unei probleme(PNRR de exemplu),este un amestec de prostie cu interes.Nebunii sint cei care nu stiu si nu stiu ca nu stiu.Ei ,cei ce ne conduc de sus-jos,nu pot pricepe ca "politica este o intreprindere(initiativa)umana care combina stiinta cu valorile si prioritatile".Pai daca stiinta nu si valori nu cum sa stabileasca si cine,prioritatile?Si gata!

# Ticu Isari date 30 April 2021 19:50 0

Paste fericit domnule Valentin Busuioc!

# Obs date 1 May 2021 09:21 +25

Ce are Sectia cu....prefectura ?!

# gigi date 1 May 2021 15:00 +50

Cristian Ghinea trebuie de urgenta internat la un azil.Este un pericol pentru societate. Pana si Basescu care l-a crescut a recunoscut ca este un nimic.

# VIKY date 2 May 2021 08:34 +38

Toti useristii-nazisti din guvern trebuie internati, verificati si incatusati. Ei vand tara cum vinde tanti Maria in piata, iar strainii cumpara tara, cum imi cumpar eu "chibrite", cu bani marunti. TREZITI-VA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva