13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

„Oameni pentru justitie. Justitie pentru oameni”...

Scris de: av. Marian NAZAT | pdf | print

15 September 2022 18:17
Vizualizari: 6437

 

MOTTO:

Justitia nu-i un joc pentru copii.

Intr-o seara m-am pomenit cu aceste cuvinte-slogan pe micul ecran. Spotul cuprindea si imagini cu niste imberbi imbracati in roba, stand in jilturile de judecatori. Vasazica, un complet colegial care ar intruchipa providentialii oameni pentru justitie. Din aia noi, desigur. Pai, minunata lume noua presupune la pachet si oameni noi, nu? Am oftat a lehamite si am schimbat programul, era prea mult si ma mir ca initiatorul campaniei de informare publica, nimeni altul decat Consiliul Superior al Magistraturii, nu-si da seama de penibilul situatiei. Fiindca, o justitie pentru oameni presupune un corp de judecatori trecuti de prima tinerete, ca o prima garantie a actului de infaptuire a justitiei. Profesionalismul, respectul fata de lege, corectitudinea si impartialitatea sunt valori care trebuie probate in timp, ceea ce inseamna o continuitate in nobila profesie. Chiar, m-ar interesa un studiu prin care inaltul for de conducere a magistraturii sa ne explice, de pilda, de ce judecatorii si procurorii bastinasi aleg sa se pensioneze in plina maturitate profesionala - in jurul varstei de 45-50 de ani. Cred ca aici se afla explicatia principalelor neajunsuri din sistemul ce compune una dintre cele trei puteri statale de la noi. Ma asteptam, iarasi, ca in completul de trei „onorabili” sa se regaseasca macar si unul cu parul carunt... Altminteri, privelistea cu trioul investit sa dezlege nodurile destinelor judiciare ale semenilor lor il poate speria pe telespectator, care nu poate evita o intrebare devastatoare: cum sa ma dau eu pe mana unor puberi, cu tuleiele abia crescute? Caci, prezumtia de competenta paleste considerabil cand ai douazeci si un pic de ani. Aparentele sunt impotriva ta si v-o spune unul care lucreaza in leprozeria penala de trei decenii si jumatate... Asa ca nu lasati justitia la indemana copiilor!


Pe de alta parte, strania campanie seamana cu una prin care sunt recrutati faiantari, chelneri sau instalatori... Nu de alta, insa eu stiam ca oamenii pentru Justitie sunt pregatiti in facultatile de drept si in Institutul National de Magistratura, iar nu cautati prin anunturi mediatice...

Comentarii

# maxtor date 15 September 2022 18:29 +56

exista o solutie: -peruca!

# maxtor date 15 September 2022 18:32 +56

(daca vreunu din aia 3 e chiar judecator=ai pus-o!)

# inamovibil date 15 September 2022 19:26 -26

Nu te panica, Maestre! Campania a avut loc și in Franța ! Poate fi o campanie decenta si interesantă pentru orice tânăr absolvent.

# nae din dealul feleacului date 15 September 2022 20:54 +124

Ce reclama imbecila la TV:"Oameni pentru justitie"!Corect este "Justitie pentru oameni"!

# Ion date 18 September 2022 14:56 -18

Sunt procurori și judecători tineri care se prezintă în sala de judecata fără sa citească dosarul în întregime, citește doar prefața. Tine un asa zis inculpat în arest luni de zile fără sa citească dosarul ca asa vor ei.

# Radu Gherasim date 22 September 2022 15:55 +1

Stimate domnule Nazat, ati fost procuror si daca ati anchetat cazurile asa cum scrieti, VA FELICIT PENTRU CORECTITUDINE ! dar eu am o alta problema chiar MAJORA ! Poate sa-mi explice cineva de ce la o instanta, indiferent de apelant sau parat, trebuie sa stau cu caciula in mana si in pozitia GHIOCEL in fata judecatorului ??? Unde este respectul cuvenit CETATEANULUI care sw prezinta in fata instantei ?? de exemplu m-am judecat cu cineva intr-un accident auto. Eu am 69 de ani si sunt operat pe cord deschis si a trebuit sa stau peste o ora in picioare - am solicitat un scaun si mi s-a raspuns obraznic = ca ce - suntem la cafenea ?? este rusinos. de ce nu se aplica asa ca la americani daca tot sunt aliatii nostri = toti intervievatii din instante stau intr-un loc special cand sunt audiati - dar stau jos = asta ca formula de respect ! Si in final = de ce procurorii stau la aceeasi masa cu judecatorii ??? Va multumesc.

# PETRACHE NICU date 23 September 2022 11:51 0

In ROMANIA actul de justitie este legat de apartenenta politica si legaturile dintre politisti , procurori si indubitabil de foarte multi judecatori . De multi ani in conditiile legale incerc sa-mi recapat dreptul fundamental de a ma bucura de locuinta mea . Mare ghinion s-a mutat un politist langa mine iar acesta nu poate fi tras la raspundere . Acesta a fost , organ de cercetare la Politia Transporturi Galati si a colaborat cu politistii din Galati , procurori , judecatori . In prezent a iesit la pensie fara sa plateasca : TAXE LA BUGETUL DE STAT AL ROMANIA fapte ne cercetate pana in prezent . Faptele de DISTRUGERE ampotriva proprietatii mele sunt in FORMA CONTINUATA si in prezent sub atenta grija a colegilor politisti si organelor abilitate sa apere proprietatea ... legea . Pentru acesta nu este valabil ca :NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE . Deocamdata m-a convins ...??

# LUCIAN BURCA date 26 October 2022 08:59 0

ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI POT FI CHEMATE ÎN FAȚA INSTANȚEI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV?

# Laur date 18 November 2022 17:30 0

Vreau si eu dreptate, am fost rapit de politie si dus la nebuni, am sunat la 112 si am cerut un procuror, avocat, dar am primit tot eu amenda, am zis bunaseara, s-a luat de mn, a zis:,,ce e cu aroganta asta?" Am tacut, pe urma a zis:,,ce e cu mersul asta pe tn?" Atunci am zis ce are cum merg eu? El a zis: la nebuni cu el, punetii bratara si la nebuni!! S-a depistat ca sunt normal, mi-a dat drumul din spitalul de nebuni, pe urma am fost la sectie sii au inceput, am zis ca am sa-i bat cu propiile arme, a zis ok sa te vedem ca ne pregatim, uite m-au scos nebun sii culmea ca nici la instanta nu am fost lasat sa vb, chiar din contra....am zis omule daca pateai tu asta, sau copilul tau, nepot...mi-a raspuns ca el nu e om, asta a zis presedintele de camera la instanta, azi iar m-a chemat, am zis sa vina toti ca sa se afle adevarul a zis ca nu am sa vad asta...atunci i-am zis ce ma bat cu morile de vant?? Mi-a raspuns ca inca nu.....deci va urma cer ajutorul, e simplu vin toti si aflam adevaru

# obiectiva date 24 November 2022 18:07 0

:-x Reclama TV care se derulează în această perioadă privind „Oameni pentru justiţie” şi „Justiţie pentru oameni” ar trebui schimbată în reclama „Justiţie pentru bani”. Schimb scarbita canalul de fiecare data cand vad acecste reclame platite din banii nostri. :-x

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva