Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Lectia Monei Pivniceru despre Tudorel Toader

Miercuri, 31 octombrie 2018 12:00 | Scris de Sorin ROSCA STANESCU | pdf | print | email

Mona Pivniceru, un tehnocrat, a fost numita ministru al Justitiei sub USL. Masura a fost agreata de ambele partide. Apoi, a fost eliminata. De catre PSD. A fost prima mare fisura care a condus la ruperea aliantei. Tudorel Toader este un tehnocrat. Tot la Justitie. Sustinut de ambele partide. Eliminarea lui va rupe coalitia. Mai devreme sau mai tarziu. E inevitabil.


Corifeii majoritatii parlamentare ar trebui sa aiba in vedere lectia pe care ne-a servit-o Uniunea Social Liberala atunci cand, sub presiunea PSD, Mona Pivniceru, venita la Justitie pe algoritmul PNL, a fost scoasa din joc. Pentru ca interimar la Justitie sa ajunga Victor Ponta. A fost inceputul sfarsitului. Pentru ca liderul de atunci al PSD, in baza pactului diavolului pe care l-a incheiat cu Traian Basescu, a adus-o la DNA pe Laura Codruta Kovesi. Iar maniera in care i-a fentat pe liberali a determinat ca nu peste mult timp USL sa se rupa. A fost un act sinucigas. Pentru alianta. Pentru PNL, care mai tarziu a fost infrant in alegeri. Pentru marele PNL, care a iesit un fas. Si, in final, pentru artizanul acestei operatii rau inspirate sau ticalos inspirate, Victor Ponta.

Se aude ca istorria s-ar putea repeta. Este adevarat, cu nuante diferite. De aceasta data, ministrul Justitiei tehnocrat, un produs tot al scolii din Iasi, a venit pe algoritmul politic al PSD. In acelasi timp, el este mai degraba sustinut de ALDE. Ambii ministri ai Justitiei, Mona Pivniceru si Tudorel Toader au cateva trasaturi comune de natura profesionala, dincolo de cele conjuncturale pe care le-am enumerat mai sus. Ei provin din scoala juridica de la Iasi. O scoala cat se poate de serioasa. Sunt cele mai bune produse ale Iasiului universitar. Specialisti de talie nationala si internationala. Recunoscuti ca atare in mediul academic. Cu o autoritate incontestabila in randul magistratilor. Dar, mai ales, ii uneste pedanteria. Se grabesc incet. Actioneaza in pasi mici, utilizand exclusiv argumente juridice, logica formala si nu iau decizii decat dupa ce studiaza in profunzime consecintele acestora. Doua personalitati, care fiecare in parte ar fi putut – si una inca mai poate – sa reformeze Justitia din temelii. in mod sistematic si nu heirupist. Mai putin grabit decat vor unii, dar in mod implacabil. Sunt chirugi ai sistemului. Nu au tinut in mana barda. Lucreaza fin. Cu bisturiul si cu laserul.

Ne-am putea afla intr-un scenariu asemanator celui nefast in care Victor Ponta a facut presiuni asupra lui Crin Antonescu pentru ca, in final, Mona Pivniceru sa fie ejectata de la Justitie. Motivul ar putea fi acelasi. Respectiv un pact al diavolului. O intelegere cu sistemul. Pentru care Tudorel Toader reprezinta un pericol de moarte. in schimbul a altceva. Mai poate exista si o a doua explicatie. Graba. Graba care strica treaba. Graba lui Dragnea de a obtine mult discutata odonanta de urgenta privind amistia si gratierea. O ordonanta obiectiv necesara. Dar, subiectiv, utila din varii motive pentru el insusi. in fine, pot exista si alte motive. Cand ne uitam insa la consecintele care pot surveni, pentru moment prea putin conteaza ce forte si sub ce pretexte actioneaza pentru ejectarea lui Tudorel Toader.

Consecinta politica va fi, cum aratam la inceput, ca mai devreme sau mai tarziu, pornind din acest punct, majoritatea parlamentara se va rupe. In planul Justitiei, consecinta este ca procesul de reformare va fi oprit. Intors din drum. Sau schimonosit. Pur si simplu, pentru ca reforma Justitiei este o operatie atat de complicata, incat nu poate fi facuta decat sub bagheta unui mare profesionist. Dar mai exista o consecinta, de-a dreptul perversa.

Consecinta perversa a eventualei aruncari peste bord a lui Tudorel Toader, cu sau fara mizeria pusa la cale in Parlament, este ca niciunul din cei care il va urma nu va putea gira o ordonanta de urgenta a Guvernului pe amnistie sau gratiere, fara a starni un scandal infinit mai mare, fara a genera reactii infinit mai puternice, in comparatie cu o eventuala Ordonanta de Urgenta, care ar fi data de Guvernul Romaniei, avandu-l in echipa la Justitie pe Tudorel Toader.

Pana la urma – trebuie spus – si acesta este responsabil cel putin cu o explicatie. De ce se opune totusi unei ordonante de urgenta, pe care, pana la Traian Basescu, au dat-o toate guvernele, inclusiv guvernul comunist, cam din zece in zece ani? O procedura impartasita si utilizata constant, atat in statele nedemocratice, cat si in statele democratice.

E adevarat. Nu e normal sa fac o ordonanta de urgenta cu un asemena impact de dragul unui om. Fie acesta Liviu Dragnea. Dar este la fel de anormal sa nu dai o amnistie si gratiere tot din cauza unui om. Care ar fi acelasi Liviu Dragnea.

Accesari:7644

Comentarii

# DODI date 31 octombrie 2018 13:47 +20

Analiză corectă în fond, dar concluzia a la Pirus ne duce tot la afirmația că Dragnea încurcă totul. În fapt Dragnea este efectul iar cauza este bețivul național hăhăilă înlocuit în prezent de penibilul ciolanis. Așa că pentru înlăturarea efectelor trebuie eliminată cauza. Și aceasta îneseamnă suspendarea lui ciolanis. Cel care a introdus zâzania în societate, cel care face tot posibilul să fie luate măsuri contra României. Dacă aceasta nu înseamnă trădare de țară atunci trebuie schimbată noțiunea nu țara.

# Baran Gheorghe date 3 noiembrie 2018 09:31 +8

Puneti-l si pe Ponta linga ei. Cit a fost sustinut a facut ce l-a taiat capul. Cind e vremea sa sustina incita la dezbinare. Aseara la un post TV zocea ca "... despre asta pot scrie o teza de doctoarat...." . Doamna Norica Nicolai l-a intrebat .. " la fel de plagiata ca teza dumneavoastra de doctorat?" . Tradatorul trebuie pus linga Iohannis si Basescu. Tot vorbeste ca lucra cu Dl Nastase, iata ca dl . Nastase nu prea mai pomeste de el. La groapa de gunoi a istoriei sunteti foarte potrivit domule Ponta, daca se poate mai rau cu atit mai bine.

# A.Pop date 6 noiembrie 2018 07:46 +1


Citeza pe Baran Gheorghe
Puneti-l si pe Ponta linga ei. Cit a fost sustinut a facut ce l-a taiat capul. Cind e vremea sa sustina incita la dezbinare. Aseara la un post TV zocea ca "... despre asta pot scrie o teza de doctoarat...." . Doamna Norica Nicolai l-a intrebat .. " la fel de plagiata ca teza dumneavoastra de doctorat?" . Tradatorul trebuie pus linga Iohannis si Basescu. Tot vorbeste ca lucra cu Dl Nastase, iata ca dl . Nastase nu prea mai pomeste de el. La groapa de gunoi a istoriei sunteti foarte potrivit domule Ponta, daca se poate mai rau cu atit mai bine.
:lol:

# imun/teanu date 31 octombrie 2018 14:04 +9

Pas cu pas, Iohanis a reusit o zazanie generala, el stindard in fata "rezistilor" sai. Molcom moldovIneste, tot pas cu pas maestrul Tudorel a reusit sa extirpe din justitie o CIuma. Si cealalta urmand. Ciumele, aduse de sobolani, in justitie colcaie, devenind-o canal de laturi. Cand "cine n-are un Tudorel trebuie sa si-l cumpere", acesta se pare ca-i deja de vandut. Ce a facut pana acum a realizat singur. Si cand sabotat de insasi (zisii) tovarasii sai. Desigur, un Tudorel ar mai avea, tot singur, inca pasi, tot pas cu pas, de facut. Sa le fie tuturor frica?, sau iresponsabili?, sau tradatori? Ar putea Tudorel sa renunte, insa nu-l lasa meseria si demnitatea ei. O debarcare a sa ar fi lovitura oamenilor care mai spera o revenire din precurvie justitiei. Cu si impact neprevazut la voturi. Sa se ambitioneze PSD inconstienti?

# Gilu date 31 octombrie 2018 14:14 +8

Asta nu i- o pot ierta, eu , lui Victor Ponta ! Niciodata ! Asemenea greseli , se comit ca in pirotehnie : o singura data ! Aviz Iohannis , PNL , hastagieni , ciolosi , etc ....

# livia date 31 octombrie 2018 14:41 +2

Un comentariu extraordinar! Intradevar. De ce trebuie scos din guvern dl. Tudorel Toader? Dar daca de fapt nu sunt decat bombe lansate de baietii instelati si nu este nimic adevarat?

# Tudorel e singura solutie , cel putin anul asta ... date 31 octombrie 2018 20:33 +4

Constat ca SRI este pe cale sa reuseasca diversiunea progrmata in laboratoarele lor .Daca va amjntiti tot au bagat batul prin gard , doar doar sa-i dezbine pe PSD+ALDE , ca sa-si poata ei pune guvern PNL+USR care mustesc de acoperiti si santajabili . SRI vrea guvern fosrmat din cei care au dosare la ei , clar. :eek:

# Marin ȚULUȘ, Olt date 1 noiembrie 2018 08:10 +1

Este o concluzie finală buna!Dar nu am nicio reticență să spun că toată lumea îl acuză pe Liviu Dragnea de tot felul de fapte,dar se uită cum corpul magistratilor apără membrii lor de fapte foarte grave.Inspectia Judiciară nu este decât o sperietoare ...pt. ciorile de pe tarla! Nu se face nimic concret atunci cand aduci in discutie si faci plangere pt. indivizii care îmbracă roba de magistrat ce comit infractiunii dintre cele mai grave distrugând vietile oamenilor.Cu privire la învătământul juridic se poate observa că nu are nicio valoare.Ce este un absolvent de drept fără a fi membru al SRL/urilor din Justitie, in speță,magistratură,avocatură, notariat?Un nimeni fără valoare!Ca jud.CCR i-am remarcat pt.. lipsă de respect față de Constitutie si implicit față de Om, sustinand clanul avocaturii de tip SRL.Astfel nicio parte din beligeranți nu pot să aibă credibilitate, nu se sustine statul de drept ,ci statul de clan.Avocatii de la Bota au fost condamnati ilegal,

# adi date 2 noiembrie 2018 03:42 +2

… totusi din cite imi aduc aminte au fost si amenintari si chiar actiuni desfasurate asupra integritatii//vietii Monei Pivniceru ,care au determinat-o sa-si de-a demisia.Speram sa nu fie amenintari asupra lui Tudorel ,si poate ca ar fi bine sa fie intrebat daca sint sau nu amenintari la viata personala sau a familiei dinsului...

# ?????? date 2 noiembrie 2018 23:50 0

@ Ce opinie aveți domnule Roșca Stănescu despre protocoalele pe care Băsescu susținea că le-au scris cu FBI și CIA și despre care Tăriceanu zicea că nu se datorează și HG nr.231 din 2005, cum zicea Procurorul General că ar fi cu protocoalel ce s-ar fi făcut și datorită acelei hotărâri a guvernului ?

# ?????? date 3 noiembrie 2018 00:21 0

De ce întrebați totuși de ordonanță despre amnistie și grațiere la guvern dacă este de atribuția parlamentului , exclusivă, așa cum stabilește textul Constituției , că ziserăți de tehnocrați?

# ?????? date 3 noiembrie 2018 00:23 +1

Remarcați totuși că și președintele mai poate acord și grațieri individuale ?

# Baran Gheorghe date 5 noiembrie 2018 13:05 +4

culmea culmilor: Iohannis emite decret de gratiere pentru Dragnea :))))), sau bancul zilei , cum doriti.

# escu date 3 noiembrie 2018 10:04 0

Corectă analiza maestre! Există totuși o micuță diferență. Pivniceru a fost tot timpul urmărită. Uitați propaganda ce se făcea prin vizita ei undeva prin zona 13 Septembrie? Totodată, sperăm ca Dragnea să nu facă jocuri urâte, confirmând faptul că atunci când un ministru COMPETENT dorește să facă o trebușoară bună trebuie schimbat. T. Toader lucrează după viteza sa, de moldovean, adică încet încetișor și pi loc, dar bine. Așa că ar fi o mare greșeală, cu consecințe nu prea bune pentru PSD, dacă l-ar schimba din funcție, timp în care unii miniștri, vai mama lor, care nu știu ce este cu ei pe acolo nu prea vrea să-i schimbe. De ce oare!

# santinela date 7 noiembrie 2018 08:00 0

Daca si acum PSD-istii sint la fel de idioti ca pe vremea lui Ponta sau ca Ponta si-l schimba pe Toader (cum au facut cu Mona P) atunci pot sa se duca sa se spinzure !

# Charlie date 9 noiembrie 2018 11:46 +1

Dle Rosca Stanescu, va stiu drept un jurnalist harsit si scrupulos, de aceea nu inteleg din ce motiv amestecati PSD in matrasirea marsava a Dnei Pivniceru, cand stiti cel mai bine ca a fost afacerea agentului securist-basist PONTA? Mai ales ca, concedierea ministrului a fost conditionata de posibilitatea executarii ordinului lui Basescu de a o propune pe Infractoarea Kövesi sefa la DNA!!! De aceea paralela cu "cazul" Toader e si din acest motiv deplasata. Dragnea nu-si poate juca atu-ul in lupta cu statul paralel SECURIST. Chiar nu ati sesizat ca zvonul cu remanierea lui Toader vine de la trompeta media a lui Ghita, miliardarul acoperit al Securitatii, preluat prompt de propaganda institutiei? Ati uitat la ce inscenare a Securitatii a fost supusa Pivniceru? "Prietena" care a luat-o in masina lui Nastase 4 case Jr.? Apropo, si Natzimann a ramas cu 4 case, in afara Patrimoniului GEG...

# Charlie date 9 noiembrie 2018 11:59 +3

Maestre, in Justitia securista romaneasca nu e loc de bisturiu si de laser, instrumentul adecvat fiind barda, daca nu chiar ghilotina! Pacat ca cu finetea analitica cunoscuta persistati in ideea falsa ca o sa se rupa Coalitia din cauza lui Toader,cu insinuarea subtila ca motivul ar fi blocarea amnistiei, stiind ca Dragnea nu scapa de condamnarea politica astfel, ci la CEDO si printr-o rejudecaree fiind nevinovat. Cine cere amnistie se recunoaste indirect vinovat! Repet, nu PSD, ci CONSERVA PONTA au rupt USL dupa ce l-a reconfirmat pe seful agenturii la Cotroceni. Pe vremuri(Dovada KGB) erati mai sceptic fata de diversiunile KGB, intre timp sub Rasputin redevenit STALINIST...

# ?????? date 9 noiembrie 2018 20:40 0

Domnule Roșca Siănescu, despre articolul, ,,Frica de Tăriceanu" 8 noiembrie 2018 Cornel Nistorescu Editorial Cum ați considera totuși despre faptul că Nistorescu încercă să îl prezinte pe Tăriceanu din perspectiva proprie a "tăricenismului răsuflat" ? Un fel de "reclamă la gloabe", "hrănite cu jar" ?

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 20.01.2019 – Taica si doamna K fac instructajul catorva CSM-isti pentru blocarea Sectiei de investigare a magistatilor

* Turbare severa in Parchetul General, in DNA si in CSM din cauza Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Revoltati ca le sunt luati la bani marunti prietenii sau fostii slubasi in ...

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER