29 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SIPA. Cum au gestionat arhiva ministrii Justitiei si procurorii. CAT S-A TOCAT!

Scris de: Adina ANGHELESCU-STANCU | pdf | print

16 mai 2017 11:58
Vizualizari: 7287

Ultima data cand am scris pe larg despre arhiva SIPA, istoria acestei sinistre “cutii de inspiratie” pentru santajarea magistratilor, a fost fix in urma cu un an, intr-un editorial pe care il puteti citi aici:

https://www.luju.ro/opinii/editorial/curiozitate-doamna-pruna-sau-altceva-hai-si-pa


Scriam atunci, cand fosta ministra a Justitei Raluca Pruna lansase ideea reinventarierii acestei arhive, ca modul cel mai simplu de a rezolva pentru todeauna acest subiect, de a taia din radacina raul, este acela de a da o hotarare prin care arhiva sa fie distrusa, mai putin actele administrative ale acestui serviciu de trista amintire, iar aceste acte necesare inclusiv caselor de pensii (e vorba de statele de salarii) sa fie transferate la Arhivele Statului. Restul trebuie ars. Ca sa piara 'ispita' asta de a reinventaria, si posibilitatea de a compromite, de a santaja cu informatii din aceasta mizerabila arhiva. Altfel, Justitia va fi bantuita, in continuare, de fantoma SIPA si de 'arhivarii' ei pana la un moment dat. Adica, pana ce toti 'subiectii' vor deveni oale si ulcele...” De atunci a trecut, cum scriam mai sus, un an!

Dezvalurile lui Dan Andronic nu sunt, de fapt, dezvaluiri. El a repus pe tapet, alegand bine momentul, acest subiect pe care unii dintre noi, vechi jurnalisti, l-am tocat de-a lungul anilor. Am tras semnale de alarma si, oridecate ori a fost instalat un ministru al Justitiei, am pus in discutie problema SIPA. Nimeni, insa, nu a facut nimic ca sa rada din temelii monstruosul munte de informatii care a facut din Justitie, de-a lungul anilor, campul tactic al serviciilor secrete. Asa au ajuns Protocoalele SRI cu parchetele si instantele sa produca tot felul de dosare abuzive, tot felul de incalcari grave ale drepturilor omului, in conditiile in care niciun ministru al Justitiei nu a avut curajul de a sustine elaborarea unei hotarari de Guvern prin care sa fie incinerata aceasta arhiva care a produs si produce in continuare victime santajate din sistemul juridic romanesc.

Cine cunoaste exact ce s-a intamplat cu arhiva SIPA, cine, cat si cum a avut acces inauntrul acesteia? Cateva personaje importante, care nu au iesit deloc in spatiul public cu vreo declaratie legata de acest subiect si cum a fost gestionat el. Exista procurori care au ajuns sa conduca penitenciarele ceva vreme si asta le va face pensia mai grasa la momentul respectiv. Procurori precum Marius Iacob (azi mana dreapta a procurorului sef DNA Kovesi), cu adjunctii sai procurori de PICCJ Alexandru Serban (azi avocat) si Silvia Cerbu (azi judecator ICCJ). Dupa Iacob, a ramas sef putin timp, la ANP, Alexandru Serban, cu adjunct Silvia Cerbu. Sef al SIPA, pus de Monica Macovei inainte de desfiintare, cateva luni, a fost tot un procuror din Parchetul General, Doru Dobocan (azi procuror DIICOT). Cum au inventariat Cristi Danilet si Paul Dumitriu (azi procuror DNA) aceasta arhiva, daca si ce s-a copiat, acestea sunt intrebari la care nu exista un raspuns cert, nici probe evidente. Doar o ancheta serioasa ar putea lamuri intrucatva cauza. Cu conditia ca anchetatorul sa fie din afara campului tactic...

Ce nu s-a spus pana acum este faptul ca SIPA, practic, a fost desfiintata de Monica Macovei pe modelul PNA. Adica, PNA a disparut, a aparut in locul lui DNA-ul. Asa si cu SIPA. S-a desfiintat SIPA, dar s-a infiintat o directie, de prevenire a criminalitatii din penitenciare. Care are birourile la etajul 2 din ANP, etaj la care se afla depozitata (cica securizat!) vestita arhiva SIPA.

Aceasta directie are si acum oameni in penitenciare, comasati in niste birouri, care fac note, rapoarte cu informatiile preluate de la detinuti sau din convorbirile lor de “budoar”. Si - sursele mele zic ca ar fi in penitenciare si cate un SRI-st. Caci cica trebuie combatut si terorismul. In penitenciare.

Arhiva SIPA a fost periata si pe timpul Monicai Macovei, si de comisia din timpul lui Chiuariu si de cea a lui Predoiu. Tot pe surse, din interiorul ANP, am aflat ca a fost o perioada in care s-au tocat, inainte de desfintarea SIPA, o gramada de dosare din aceasta arhiva, care au fost puse in saci SI...PA!

Asa ca, acuma, ma intreb daca ar mai trebui facuta vreo inventariere cu ce a ramas. Ar fi chiar bataie de joc. Singura solutie este topirea acestor instrumente de perpetuu santaj. Altfel, ne vom pensiona noi si de arhiva SIPA se va vorbi in continuare, se va scrie, va mai iesi cate un Andronic din cand in cand, care va reaprinde fitilul acestui scandal. Pana unde poate fi intinsa pelteaua?

Ministrul Justitiei Toader Tudorel trebuie sa desecretizeze raportul trimis de fostul ministrul Predoiu la CSAT. Daca nu o va face rapid, la celalalt capat al culoarului il asteapta remanierea. Si Dragnea, care nu va da inapoi nici macar jumatate de pas.

PS - Recapitulare: arhiva SIPA e in custodia MJ, dar se afla depozitata la ANP. Cat mai e din ea dupa ce s-a tocat la greu! Sta sub lacat, la etajul 2 al institutiei, unde se intra doar cu cartela. Prepay!

Comentarii

# TOUCHE! date 16 mai 2017 12:27 +6

f bune observatii. dar va fi cum ziceati...o chestie perpetua de scandal. tara va fi si mai dezbinata ca ieri. asta se vrea, asta va fi.

# mister date 16 mai 2017 12:57 0

informati noi, clar, care completeaza subiectul in partile lui esentiale. daca arhiva e si acu la ANP, de unde stim cine si cand intra pe acolo? nimic nu e sigur in tara asta. Apropo, interesant ca Iacobinul a fost sef acolo in perioada in care se frunzarea- cica inventaria aceasta arhiva. Nu?

# DOREL date 16 mai 2017 21:45 +2

Marius Iacob, Alex. Serban si Silvia Cerbu au fost pusi acolo tocmai pentru ca aveau personalitatile (cele mai) potrivite: erau printre cele mai decerebrate personaje din sistem si faceau parte din acelasi ONG (daca cineva e curios, proba veritatii de-abia asteapta sa-si lumineze fata ...) ! Deci, e putin probabil ca ceea ce a mai ramas sa fie altceva decat maculatura (nu se riscau ei Basescu si Macovei sa lase ceva in urma lor .. - un exemplu, intre multe altele, "disparitia" dosarului de Securitate a lui Tr. Basescu). Daca exista, arhiva trebuie data pe mainile profesionistilor care sa raspunda la intrebari absolut necesare pentru statul de drept - cat adevar contin hotararile pronuntate in ultimii 15 ani de instante si, in primul rand, de instanta suprema ! Si, b): sau, mai exact, daca au existat (sau nu !) condamnari politice ! Parerea mea ..

# Vladimârrr...!!! date 16 mai 2017 14:55 +9

Din capul locului trebuie sa spun ca sunt un sincer simpatizant ai autoarei acestui articol, apreciind efortul făcut pe parcursul atâtor ani pentru insanatosirea din ce in ce mai compromisei noastre justiții. De aceea ma surprinde naivitatea cu care dânsa crede ca prin distrugerea incriminatei arhive, problema s-ar putea rezolva. Tragicul adevăr este ca aceasta arhiva a fost deja microfilmata sau "cipată" (sau cum dracu' i-o mai zice operațiunii) și chiar "distrusă" își va face letalul ei efect in favoarea celor interesați, constituind un autentic CERNOBÂLI românesc gata oricând sa răbufnească, indiferent cu câte "sarcofage" s-ar încerca neutralizarea lui ...

# oaia neagra date 16 mai 2017 19:25 +2

un secret are valoare pentru cimpul tactic cita vreme este secret. din acest motiv, avind in vedere si faptul ca arhiva sipa a fost copiata, fara a se avea controlul copiilor, SINGURA SOLUTIE ESTE DESECRETIZAREA SI PUBLICAREA INTEGRALA A ARHIVEI. magistratul care nu poate purta povara publicarii dosarului sau, cert nu poate purta nici povara robei de magistrat si are optiunea intrarii in avocatura. nepublicarea acestei arhive va incarca doar nota de cost statului prizonier al serviciilor, nota cuantificata in destine umane distruse inutil si iremediabil.

# Prea neagra.... date 16 mai 2017 20:51 0

Ar fi o dementa, ptr ca multe rapoarte erau umflate sau pline de minciuni si ar supune oprobiului public oameni care pot fi nevinovati dar li s-a inscenat tocmai pentru a fi santajati. Se deschide o ordinara cutie a Pandorei care aduce atingere dreptului la viata privata!

# oaia neagra date 16 mai 2017 21:19 +1

daca faci raportul intre numarul posibil de magistrati fortati sa intre in avocatura ca urmare a publicarii dosarelor si numarul celor condamnati la comanda de magistratul aflat sub presiunea dosarului sipa, vei vedea ca nu e o dementa, e singura solutie morala si etic admisibila. ca sa dau un exemplu concret, nu vad de ce trebuie protejat un magistrat ce isi asuma apartenenta la un club de swingeri si/sau practici bdsm... sau altul care-si onoreaza datoriile prin negociera pronutarilor facute in instanta...

# Pif date 17 mai 2017 09:10 +1

Asa cum nici tie nu ti-ar conveni si ti-ai simiti calcat cu bocancii un drept constitutional, prin publicarea unor detalii ce tin de viata ta intima, nu inteleg de ce ar prezenta interes public chestiuni ce tin de viata sexuala a magistratilor spionati. Magistratii sunt cetateni ca noi toti iar daca pretindem sa ni se respecte drepturile , fara privilegii si discriminari, orice decizie in privinta minunatei arhive trebuie sa fie in acord cu Constitutia.Art.26 Constitutie (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri. PS. In logica ideilor expuse de tine, n-ai avea nimic impotriva ca in avocatura, cei ce sunt membri cluburilor de swingeri sa fie adeptii practicilor bdsm, astfel incat sa-i primeasca cu bratele deschise pe toti magistratii cu o viata sexuala agitata. Ca la bordel, da?

# oaia exagerat de neagra date 17 mai 2017 11:47 +1

@Pif , dragul meu, nimeni nu pune sub semnul intrebarii dreptul la viata privata al judecatorului, iar acest drept, in cazul in care prin protejare, devine parte principala a unui mecanism de santaj asupra magistratului, astfel incit sa anuleze insasi sensul actului de justitie, administrat de magistrat, ei bine, in acest caz, magistratul trebuie sa renunte la magistratura. sa nu uitam ca daca pasiunile pe care magistratul si le asuma in viata privata, impieteaza asupra exercitarii actului de justitie, atunci .. ei bine, pasiunea cere sacrificii, iar intre a sacrifica roba sau justitiabilul, e de preferat sa sacrificam roba. pe de alta parte, magistraqtul isi asuma prin insasi natura profesiei o anumita conduita si inafara instantei. nepublicarea arhivelor sipa, va face ca acestea sa poate fi folosite in continuare ca arma de santaj. si am convingerea ca stii asta foarte bine... 8)

# Pif date 17 mai 2017 14:24 +2

Poate ca am capul invers. Si nu inteleg ca descretizarea arhivei inseamna obligatoriu publicarea acesteia, indeosebi in privinta unor aspecte ce tin de viata intima a indosariatilor. In primul rand, sunt foarte discutabile conditiile de legalitate in privinta obtinerii respectivelor informati iar in al doilea rand, autenticitatea lor. Nimeni nu-si doreste sa fie expus publicului pe baza unor informatii obtinute ilegal si/sau inscenate. Habar n-am ce minuni pot exista indosariate in respectiva arhiva. Consider insa ca fiecare magistrat indosariat candva are dreptul sa-si studieze propriul dosar pt. a se convinge singur cat exista acolo minciuna si cat adevar.Posibil ca la unele chestiuni ce tin de viata lor intima sa fi fost dispusi candva sa cedeze santajului emotional exercitat de forte oculte, insa eu NU consider ca aspecte din viata privata a judecatorilor sa fie folosite ca mijloc de manipulare si santaj in scopul obtinerii unor sentinte dorite de catre fortele oculte.

# oaia policroma straight date 17 mai 2017 15:26 +1

@Pif, o persoana ori e onorabila, ori santajabila... inteleg ca tu doresti ca arhiva sa ramina secretizata ca sa pastrezi aparenta de onorabilitate a unor personaje santajabile din magistratura, cu riscul ca aceste persobnaje santajabile, sa fie folosite "cu telecomanda indosariata" , e si asta o optiune, e bine ca ti-o asumi...

# Pif date 17 mai 2017 23:06 0

Ar trebui sa doresc, la fel ca tine si ca altii, ca dosarele din arhiva SIPA, ale onorabililor magistrati, sa fie publicate pe Portal , ca sa nu mai fie santajabili ? :roll:

# cameleonul ciobanului date 18 mai 2017 08:21 +1

DA! si fara taraganare si false subrefugii, asta doar in cazul in care nu ne dorim o tara/teritoriu sub ocupatia securistoratiei si a castei magistratilor.

# Ilie date 17 mai 2017 14:03 +1

Nu este absolut nici o problema dacă se afla olecutza despre viata "vai ce sa spun " a judecătorilor și procurorilor.asa cum judecătorilor și procurorilor ii doare- n cot de viata privata a oamenilor si chiar SUSTIN intruziunea in viata privata a oamenilor ( mai ales prin interceptarile date fara numar) . Chiar trebuie desecretizata URGENT arhiva SIPA sa vedem si noi in ce stat politienesc ne-am dus traiul amar in care drepturile si libertatile cetateanului sunt terfelite in ultimul hal.ce judecata este asta? Adica un om ajunge in fata judecatorului este sau nu vinovat trebuie sa primeasca inchisoare ( sau unele vip-uri sa scape de inchisoare) caci are sabia deasupra capului judecatorul cu arhiva SIPA?ASTA NU este judecata sub nici o forma.AȘTEPTĂM CU FOARTE MARE INTERES DESECRETIZAREA URGENTA A ARHIVEI SIPA.  ACEST LUCRU ESTE SPRE BUNUL MERS AL ACESTEI TARI.

# ADEVARUL date 18 mai 2017 21:24 +1

ARHIVELE DE TIP B.D.S AU TERMEN DE PĂSTRARE NELIMITAT ȘI CONDIȚII DE ACCES FOARTE LIMITATIVE, CEI CARE AU COPIAT SAU SUSTRAS DOCUMENTE ”A LA SIPA” SUNT PASIBILI DE ANI,DE ZECI DE ANI DE PENITENCIAR( DE INCHIZITIE),NU-I DORESC NICI LA DANILEȚ, SARACU...NICI LA M. MACOVEI, POATE SUNT DOAR NISTE SCHELETE ÎNTR-UN DULAP, ORICUM AR TREBUI SECRETIZATE SAU DESECRETIZATE...ȘTIM CĂ TOȚI DINOZAURII DIN MAGISTRATURĂ SUNT FOSTI COMUNISTI DE FRUNTE, INFORMATORI ȘI MONSTRII AJUNȘI DIN IAD SĂ PREZIDEZE ȘEDINȚELE ÎN CARE JUCAU ROLUL MARIONETELOR COMUNISTE...NE ESTE GREAȚĂ DE VOI, NICI AZI NU V-AȚI DESCOPERIT DIMENSIUNEA UMANĂ, TOATE SENTINȚELE VOASTRE SUNT BUNE DE ARUNCAT, NU-I PREA AJUTĂ PE OAMENI, DIMPOTRIVĂ... PEDEPSELE INCHIZITIEI POT DOAR SĂ ABRUTIZEZE OMUL...SECURIȘTILOR ÎMPUȚIȚI.

# Miky date 22 mai 2017 17:03 0

Dorel e de coma,ce sa mai asteptam de la el? Trenul in gara?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2021 – Nici Chis nu il mai suporta pe Mateescu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva