5 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PAZEA! Politia Capitalei ii verifica la domiciliu pe cei 18.000 de posesori de arme. Cine n-are acasa cutie metalica pentru armele neletale, primeste 2500 lei amenda si i se suspenda dreptul de port arma pe 2 ani

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

10 noiembrie 2011 16:49
Vizualizari: 17708

Atentie posesori de arme letale si neletale! Seful Politiei Capitalei, Viorel Vasile, a dispus un control de mare anvergura la domiciliile tuturor posesorilor de arme din Bucuresti, care sa identifice daca acestea sunt pastrate in conditii legale. Scopul acestei actiuni exagerate, disproportionate fata de situatia de potentialul pericol, este de a aduce venituri consistente pentru bugetul de stat din amenzile ce se aplica. Cum in Capitala exista circa 18.000 de detinatori de arme letale si neletale, cuantumul amezilor aplicate sunt insemnate, mai ales ca amenzile pornesc in aceste cazuri de la 2500 lei in sus. Astfel, politistii din Capitala au inceput sa sune pe la oameni acasa, sa ceara permisiunea sa intre si sa verifice armele si mai ales modul in care acestea sunt pastrate. Cine nu are cutie metalica speciala, cu cheie, incastrata in perete, primeste amenda de minimum 2500 lei, iar ca masura complementara i se suspenda dreptul de port arma pe doi ani.


Instantele s-au umplut de procese

Intrucat masura este considerata una abuziva in cazul armelor neletale (cele cu gaz sau bile de cauciuc) multi dintre cei sanctionati au atacat procesele verbale de contraventie in instante, solicitand anularea acestora. Deocamdata nu s-a ajuns la nicio solutie, procesele fiind pe rol. Exista si un caz aberant, in care o persoana isi tinea arma neletala intr-un seif, dar politistii l-au amendat pentru ca nu avea cutie metalica, cu toate ca este evident pentru oricine ca un seif este cu mult mai sigur decat o amarata de cutie de metal cu care daca dai de pamant ii zboara toate incuietorile. Pe de alta parte, s-au aplicat amenzi si celor care aveau cutii metalice prevazute cu incuietori, dar nu le aveau ancorate in perete.

Noile reglementari privind pastrarea armelor neletale in cutii metalice neomologate sunt foarte recente, si au fost efectuate prin norme de aplicare la Legea 295/2004, modificata si completata prin Legea 117/2011, fiind practic necunoscute de detinatorii de arme. Pana de curand, obligatia de a pastra armele in cutii metalice exista doar pentru armele letale (cu glont). Faptul ca asemenea modificari legale se fac fara publicitatea aferenta, prin acte normative stufoase, care se pot interpreta numai legate intre ele, iar apoi se intra in casele oamenilor pentru a fi amendati, constituie o masura de hartuire si spoliere de bani.

O posibilitate pentru evitarea amenzilor de acest gen este ca detinatorii de arme neletale care nu au cutii metalice sa nu permita accesul politistilor in locuinta lor (in lipsa unui mandat de perchezitie) si sa prezinte armele la Politie numai daca sunt solicitati in scris. Avem insa informatii ca unii dintre politistii care fac asemenea controale ii sperie pe oameni ca daca nu permit verificarea modului de detinere risca anumite raspunderi, ceea ce nu este real, o asemenea raspundere existand doar la refuzul de a te prezenta cu arma la sediul Politiei atunci cand ti se solicita.

O alta posibilitate este ca detinatorii sa-si achizitoneze cutiile metalize speciale, de la magazinele de arme, care costa incepand de la 250 lei.

Alti bani din taxe pentru stat

Legislatia privind detinerea armelor de foc a fost continuu modificata radical, trecandu-se de la permise, la certificate (2005) si, mai nou, din nou la permise (2011). Astfel, pentru obtinerea noului permis, detinatorii de arme care detin vechile certificate sunt obligati sa faca o vizita medicala, sa obtina un aviz psihologic, sa prezinte cazierul, doua fotografii si sa achite o taxa la trezorerie de 40 de ron. Altfel nu mai pot purta armele asupra lor. Toate aceste operatiuni costa sute de lei de persoana, doar pentru ca cineva a gandit ca vechile certificate trebuie inlocuite iar cu permise, ca sa se mai aduca niste bani la buget. O tara de hoti!...

Comentarii

# ionica date 12 noiembrie 2011 00:45 +2

61. Articolul 60 se modifica si va avea urmatorul cuprins:   "Pastrarea armelor neletale   Art. 60. -   Posesorii armelor neletale din categoriile D si E din anexa au obligatia sa ia toate masurile necesare pentru pastrarea armelor la domiciliu, resedinta sau, dupa caz, la locul de rezidenta, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate la acestea si sa nu existe pericol de vatamare corporala accidentala." Nu spune nimic de cutie de metal  Ce sa credem? 

# Roco date 12 noiembrie 2011 08:40 -1

vezi la normele de aplicare a legilor...

# stefan date 15 februarie 2012 14:13 +1

la pistoalele cu gaz sau aer comprimat trebuie sa iei toate masurile sa nu aiba acces nimeni la ele,insa la pistoalele cu bila de cauciuc trebuie cutie metalica incastrata in perete...iar arma pastrata la domiciliu sau resedinta care,atentie,trebuie trecuta in permisul de arma...un singur lucru va rog sa ma lamuriti daca se poate.eu sunt sportiv,resedinta mea se schimba de 4-5 ori pe an...cum ar trebui sa procedez,pt ca nu pot gaurii peretii hotelurilor internatelor sau vilelor sportive unde suntem cazati,numai ca sa incastrez cutia metalica.alta problema ar fi ca nu pot anunta politia de fiecare data cand schimb resedinta,se considera ca fiind nepastrata la domiciliul/resedinta trecuta in permis?va rog sa ma ajutati daca se poate,nu mi se pare corect sa nu am dreptul la autoaparare,daca sunt in situatia asta.multumesc!

# daniel stoica date 25 ianuarie 2016 22:57 0

Am avut un control de la politie in privinta armei neletale pe care o detin legal , neanuntat si verificat nu la locul de resedinta , ci la o a alta destinatie unde nu am cutie metalica ( la locu de domiciliu am cutie metalica si am fost verificat in urma cu 2 ani si am fost in reguta). Am fost sanctionat cu amenda de 2001 petru ca pistolul ca nu era in cutie omologata. Am platit amenda in 2 zile lucratoare (1001 lei) . Ce pot face ca sa raman cu pistolul si sa nu imi ia permisul de port arma . Voi fi chemat in instanta ? Multumesc .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 146
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar - 4.06.2020 - Presedintia Romaniei a ajuns oficina SIE

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva