25 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERFIDUL PREDOIU – AJADO il acuza pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu de fake news si manipulari pe tema SIIJ: „Procedand in acest mod, complet neloial si perfid, reinvie practica Serviciului 'D' – Dezinformare din fosta Securitate comunista, serviciu care avea ca rol dezinformarea, manipularea, distorsionarea si controlarea opiniei publice prin propagarea de informatii false pe plan intern si extern, in scopul obtinerii unui rezultat dorit de 'preaiubitul' conducator comunist al tarii”

Scris de: Valentin BUSUIOC

5 ianuarie 2020 18:44
Vizualizari: 2644

Desi guvernul Orban, in ansamblul lui, a adoptat scandalosul memorandum prin care sustine desfiintarea SIIJ (click aici pentru a citi), sa nu uitam cine a fost artizanul acestui document: nimeni altul decat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto 1). El este pus la zid duminica, 5 ianuarie 2020, de catre Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului, condusa de judecatoarea Florica Roman (foto 2), de la Curtea de Apel Oradea.Mai precis, AJADO il acuza pe Predoiu ca, prin disperata campanie dusa impotriva Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, nu a facut altceva decat sa comita o serie de manipulari cu privire la SIIJ, ministrul perpetuand astfel perfidele practici ale Securitatii – mai precis, a Directiei „D” (Dezinformare) din organul de represiune al regimului comunist. Daca fosta ministresa a Justitiei Ana Birchall s-a multumit doar sa dea din gura impotriva SIIJ, Predoiu a trecut la nivelul urmator, cerand, cu incalcarea legii, puncte de vedere ale tuturor instantelor si parchetelor din Romania privind existenta in continuare a sectiei speciale, aminteste AJADO.

In acelasi context, ONG-ul condus de Florica Roman aminteste usturatoarea umilinta incasata de Catalin Predoiu, care s-a vazut pus la punct de catre judecatorii si procurorii din cele mai importante instante, respectiv parchete din tara. In paranteza fie spus, mentionam ca infrangerea lui Predoiu a fost cu atat mai rasunatoare, cu cat cei mai multi dintre magistrati au ales sa boicoteze mascarada de consultare ministeriala (click aici pentru a citi).

Subliniind ca SIIJ este o garantie impotriva abuzurilor comise de magistrati, AJADO ii bate obrazul lui Predoiu, amintindu-i ca tocmai el, in calitate de avocat, ar trebui sa se afle in prima linie a luptei contra nedreptatilor, iar nu sa le ascunda sub pres, alegand in schimb sa puna cizma pe singura institutie gandita sa puna capat nenorocirilor din sistem.


Redam comunicatul AJADO:


Actiunea ministrului justitiei Catalin Predoiu de a manipula CJUE, magistratii si opinia publica in scopul sustinerii desfiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) este o operatiune de dezinformare pe plan intern si extern fara precedent in istoria post-comunista a Romaniei, similara actiunilor Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securitati comuniste.

Pentru necunoscatori, dezinformarea intreprinsa de fosta Securitate comunista a carei metehne se vede ca s-au pastrat pana azi era “masura operativa constand in diseminarea intentionata a unor informatii denaturate sau false intr-un anumit mediu, prin intermediul surselor din reteaua informativa sau al ofiterilor, pe baza unui plan bine stabilit si supus in prealabil aprobarii superiorilor ierarhici. De regula, dezinformarea avea ca scop compromiterea unei persoane sau crearea unei reputatii false, pregatirea sau contracararea unor evenimente sau actiuni, promovarea intereselor conducerii partidului sau statului roman, pe plan intern sau extern. Dupa reformarea administrativa a Ministerului de Interne in 1967, actiunile de dezinformare au fost coordonate de Serviciul “D”, ca unitate specializata“. (a se vedea in acest sens Indexul de termeni si abrevieri cu utilizare frecventa in documentele Securitatii alcatuit de CNSAS)

De la infiintarea ei, SIIJ a fost tinta celei mai crancene si asidue campanii de dezinformare, fakenews si manipulare din perioada post-comunista, campanie purtata atat pe plan extern, cat si pe plan intern, al carei varf de lance a devenit actualul ministru al justitiei Catalin Predoiu.

Acestei structuri de parchet nu i s-a dat nici macar sansa sa functioneze la parametri normali, fiind sabotata inca de la inceput atat din interiorul cat si din afara justitiei, o masinarie uriasa de propaganda si manipulare fiind angajata in a promova minciuni nerusinate si sfidatoare cu privire la SIIJ.

Motivul tuturor acestor atacuri impotriva SIIJ este clar pentru oricine are curajul sa vada si sa spuna adevarul: protejarea de raspundere a magistratilor care, o parte dintre ei in cardasie cu serviciile secrete, au comis abuzuri impotriva unor romani.

Reactia impotriva SIIJ se inscrie in actiunea constanta de 30 de ani a statului roman de a-i proteja pe cei care, detinand puterea statului, au abuzat si nenorocit romani. Nici pentru mortii, ranitii si abuzurile de dinainte de 1989, nici pentru abuzurile din ultimii 30 de ani, se vede ca cei din conducerea statului roman nu vor sa fie angajata raspunderea vreunui abuzator.

Creata ca o solutie pentru a contracara abuzurile si presiunile dovedite ala DNA la adresa judecatorilor si procurorilor, abuzuri ce au constituit adevarate amenintari la adresa independentei justitiei, SIIJ a fost de la inceput tinta unor atacuri si dezinformari sustinute, venite atat din interiorul sistemului judiciar, cat si din clasa politica, atacuri conduse de persoane ce doresc ingroparea abuzurilor si revenirea la sistemul de represiune care le-a promovat si tolerat.

Intamplator sau nu, aceleasi persoane din magistratura, clasa politica, societate civila sau presa, care prin manipulari si dezinformari au justificat si solicitat desfiintarea SIIJ, sunt cam aceleasi persoane care au aparat abuzurile din justitie impotriva romanilor din ultimii ani, transformarea instantelor in “camp tactic” al SRI si colaborarea nelegala si neconstitutionala dintre procurori si SRI in baza unor protocoale secrete.

In timpul fostului ministru al justitiei Ana Birchall aceasta campanie de dezinformare cu privire la SIIJ s-a rezumat la enuntarea unor neadevaruri de catre fostul ministru cu privire la aceasta institutie de parchet care au fost usor desfiintate chiar de presa. In acest sens, AJADO a avut o pozitie publica prin care a desfiintat o parte din falsele sustineri ale fostului ministru al justitiei Ana Birchall (n.r. click aici pentru a citi).

Odata cu instalarea la carma Ministerului Justitiei a lui Catalin Predoiu, insa, campania de fakenews si dezinformare interna si externa a atins o noua culme, prin incercarea ministrului Predoiu de manipulare a intregului corp al magistratilor in scopul desfiintarii SIIJ si implicit a influentarii in aceasta directie a proceselor ce sunt pe rolul CJUE.

Anvergura campaniei de dezinformare, manipulare si folosire in scop propriu a corpului de magistrati de catre ministrul justitiei Catalin Predoiu este fara precedent de la caderea regimului comunist in Romania.

Concret, in data de 25.11.2019, ministrul justitiei Catalin Predoiu a cerut ultimativ instantelor si parchetelor ca, pana in data de 30.11.2019, sa isi exprime prin adunari generale “opinia” cu privire la aspecte importante privind functionarea justitiei, intre care si functionarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

La data respectiva, AJADO a condamnat public respectiva actiune a ministrului justitiei Catalin Predoiu de intruziune nelegala si arogare abuziva de competente ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, solicitandu-i prin respectiva reactie sa revina in limitele legii, iar daca doreste consultarea instantelor prin adunari generale sa o faca trimitand un proiect de act normativ, asa cum ii cere legea (n.r. click aici pentru a citi).

Documentele publicate prima data, insa, de site-ul www.presacurata.ro pe data de 01.01.2020 si preluate ulterior de alte site-uri de stiri, demonstreaza ca actiunea de “consultare” a instantelor si parchetelor demarata de ministrul Predoiu a fost nu doar ilegala, ci pur formala, ministrul Predoiu deja transmitand catre MAE, cu doua saptamani inainte de consultare, ca noul guvern de la Bucuresti doreste desfiintarea SIIJ.

Astfel, din documentele date publicitatii rezulta fara putinta de tagada ca, la data consultarii instantelor si parchetelor, pe data de 25.11.2019, ministrul Catalin Predoiu avea deja luata decizia cu privire la desfiintarea SIIJ, dovada fiind adresa pe care a trimis-o Ministerului Afecerilor Externe cu doua saptamani inainte, pe data de 11.11.2019.

In adresa din data de 11.11.2019 catre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, ministrul justitiei Catalin Predoiu a cerut ca Romania sa isi schimbe pozitia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene in privinta SIIJ, in sensul ca aceasta trebuie desfiintata sau modificata radical. Aceasta noua viziune urma sa fie adoptata printr-un memorandum al Guvernului Romaniei.

Ca atare, la data la care ministrul Predoiu a cerut instantelor si parchetelor convocarea adunarilor generale, pozitia acestuia si a Ministerului de Justitie cu privire la SIIJ era deja pe deplin formata si exprimata in documente oficiale. Consultarea instantelor si parchetelor, prin urmare, a fost facuta pur formal, fiind o demonstratie de dispret a ministrului Predoiu fata de corpul judecatorilor si procurorilor cu scopul, se intelege, de a legitima post factum decizia deja adoptata de acesta.

De altfel, in chiar adresa de convocare a adunarilor generale, ministrul Catalin Predoiu a indus in eroare magistratii, sustinand ca a consultat deja Consiliul Superior al Magistraturii pe tema SIIJ. Or, din adresa trimisa instantelor, in ziua imediat urmatoare, CSM a devoalat dezinformarea ministrului Predoiu, aratand ca CSM a fost consultat doar pe celelalte teme, respectiv compunerea completelor de apel, admiterea la INM si pensionarea cu 20 ani vechime, nicidecum si cu privire la desfiintarea SIIJ.

Din fericire pentru statul de drept si democratia din Romania, magistratii, in special cei cu vechime, aflati in varful sistemului judiciar, au votat fie pentru mentinerea SIIJ in forma actuala, fie pentru mentinerea sectiei cu o serie de ajustari. In acest sens s-au exprimat judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cei ai Curtii de Apel Bucuresti, dar si ai altor curti de apel din tara si a parchetelor de pe langa acestea.

Opinia acestor magistrati, similara cu cea exprimata de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost nu doar complet ignorata, ci si ascunsa de ministrul Catalin Predoiu, care, in seara zilei de 27.12.2019, a propus Guvernului Orban un memorandum plin de neadevaruri flagrante prin care a sustinut direct desfiintarea SIIJ, pozitie ce urmeaza a fi prezentata institutiilor UE. In respectivul memorandum nu se face nici o referire la pozitia exprimata de cele mai inalte foruri din sistemul de justitie si nici la deciziile CCR care au statuat ca SIIJ reprezinta o garantie legala a independentei individuale a judecatorilor.

Procedand in acest mod, complet neloial si perfid, ministrul Catalin Predoiu reinvie practica Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securitati comuniste, serviciu care avea ca rol dezinformarea, manipularea, distorsionarea si controlarea opiniei publice prin propagarea de informatii false pe plan intern si extern in scopul obtinerii unui rezultat dorit de “preaiubitul” conducator comunist al tarii.

Actiunea de dezinformare cu privire la SIIJ intreprinsa cu precadere pe plan extern de ministrul justitiei Catalin Predoiu nu este noua, acesta avand deja experienta manipularii si dezinformarii institutiilor europene din perioada in care, fiind ministru al justitiei, a initiat noile coduri civile si penale. Comisia Europeana a laudat prin rapoartele MCV respectivele coduri, dar care in timp s-au dovedit a avea zeci de articole neconstitutionale.

Actuala actiune a ministrului justitiei Catalin Predoiu de distorsionare a adevarului si promovare de fakenews-uri in scopul sustinerii desfiintarii SIIJ are ca efect protejarea abuzatorilor care au incalcat drepturile si libertatile romanilor.

Modul in care actioneaza ministrul Predoiu este grav nu doar pentru ca vine din partea unui avocat, care ar trebui sa puna pe prim plan apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor romani, dar si pentru ca, folosindu-se de magistrati, ministrul Predoiu incearca sa asigure impunitate unor abuzatori prin manipularea CJUE, in cauzele de pe rolul curtii ce au ca obiect legalitatea infiintari si functionarii SIIJ.

AJADO condamna ferm orice actiuni si dezinformari care au ca scop exonerarea de raspundere a celor care au abuzat de functiile cu care statul i-a investit si care i-au calcat in picioare pe romani, le-au distrus vietile, familiile si afacerile.

Pozitia AJADO este ca toti abuzatorii din justitie trebuie sa raspunda in fata legii, egal cu orice alt cetatean, iar in acest sens ii va expune public pe cei care, prin dezinformari si manipulari asemenea ministrului justitiei Catalin Predoiu, urmaresc sa acorde impunitate celor care au abuzat cetateni romani si le-au incalcat drepturile si libertatile”.

Comentarii

# mitica date 5 ianuarie 2020 18:53 +8

Catalin Predoiu trebuia de mult timp sa fie la puscarie!

# Pintea date 5 ianuarie 2020 19:47 +11

AJADO nu este GRECO! Ori vreun MCV! Ori Marea Comisie Europeana! Că noi la astea ne inchinăm! Cine poate sti mai bine decat străinii sau decat johannis, ce ii trebuie justitiei? Ce le trebuie lor, asta ii trebuie si justitiei din RO: OBEDIENȚĂ si OBEDIENȚI, COMENZI, ȘANTAJ, CONDAMNĂRI NELEGALE, TĂCERE, MUȘAMALIZARE, PROTOCOALE, E T C! Altceva, onestitate gen, in alta viață! Poate!

# nae din dealul feleacului date 5 ianuarie 2020 20:41 +8

Acest Predoiu e precum dialectica marxista "sa se poata demonstra orice concluzie formulta inainte de orice demonstratie"(Prof.Yolanda Eminescu-Fac.de Drept a Univ.Bucuresti).Poporul nu va mai sti unde-i vina lui si unde-i cea a conducatorilor.De fapt,asta se si urmareste-indobitocirea in masa!Buna-credinta e mai importanta decit competenta.TREZITI-VA COMPATRIOTII MEI!

# santinela date 6 ianuarie 2020 07:26 +8

Toata lumea serioasa ce reprezinta magistratii vad ca-l injura pe acest nima-n drum de Predoiu,distrugatorul codurilor,sluga prea plecata a lui Snitel si Sica Mandolina dar lui nici ca-i pasa,cu obrazul gros cit talpa merge inainte !

# mircea date 6 ianuarie 2020 11:51 +2

Predoiu a fost de atâtea ori ministru încât dubiile asupra ”purității” sale nu pot fi excluse! N-a avut nicio performanță notabilă iar dacă cineva spune că este ”tătucul” noilor coduri acela îi este rudă sau subaltern!

# escu date 6 ianuarie 2020 12:05 +2

Nu este de mirare, Predoiu poate fi considerat distrugătorul Potemkin al justiției române. Pornind cu Codurile, clocite la ceas de seară, până la acest memorandum nu a făcut altceva decât să destabilizeze sistemul judiciar din ROMÂNIA. Dacă făcea PSD acest lucru ce spume la gură ar fi făcut propaganda johannistă, cum ar fi ocupat ei „gările”, iar la Bruxelles ar fi aruncat numai bombe artizanale. Dacă aceasta este linia politică a democrat-liberalilor va fi greu de tot pentru sărmanul popor român, care spera la mai bine.

# drept date 7 ianuarie 2020 06:53 +5

Timpul va demonstra ce jocuri a facut acest "Pruna-n gura" (ca tot a mai fost o precupeata din piata Obor, Pruna, la Justitie). Vai de poporul asta, dar ne meritam soarta! Cum a fost atat de incult sa aleaga o leguma in fruntea statului! Este incredibil! Orice om cu mintea la el, nu in vacanta, vedea ca neamtul gandeste romaneste precum un limbric. Asta este!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.01.2020 – Orban l-a facut pe Werner (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva