24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PESTE 100 MILIOANE LEI PENTRU SALARIILE JUDECATORILOR – Ministerul Justitiei a initiat proiect de hotarare de Guvern pentru suplimentarea cu mai mult de 113 milioane lei a bugetului Inaltei Curti pentru achitarea restantelor salariale din octombrie-noiembrie 2023. Initiativa vine la o saptamana dupa ce MJ a publicat un proiect de HG privind alocarea a aproape 99 milioane lei pentru ICCJ, in vederea achitarii restantelor salariale aferente aceleiasi perioade (Proiectul si nota de fundamentare)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 November 2023 15:54
Vizualizari: 6906

Ministerul Justitiei condus de Alina Gorghiu (foto) a pus in dezbatere publica marti, 31 octombrie 2023, un proiect de hotarare de Guvern menit sa suplimenteze cu peste 113 milioane de lei bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Banii vor fi destinati achitarii restantelor salariale aferente lunilor octombrie si noiembrie 2023.Aceasta initiativa de act normativ vine la o saptamana dupa ce tot MJ a lansat in dezbatere publica un proiect de HG privind alocarea a aproape 99 de milioane de lei pentru instanta suprema, in vederea achitarii restantelor salariale aferente aceleiasi perioade octombrie-noiembrie 2023 (click aici pentru a citi).

Totusi, exista o diferenta intre cele doua proiecte de hotarari de Guvern: primul este destinat doar salariilor in plata, virabile in noiembrie (pentru octombrie), respectiv decembrie (pentru noiembrie). La randul lui, al doilea proiect de HG vizeaza plata diferentelor rezultate din deciziile administrative emise în anul 2023, insa doar pentru lunile octombrie 2023 (cu plata in noiembrie 2023) si noiembrie 2023 (cu plata in decembrie 2023).

De asemenea, mentionam ca desi salariile trebuie platite conform deciziilor administrative emise în anul 2023 la nivelul tuturor instantelor din Romania (prin luarea in calcul a valorii de referinta sectoriala – VRS – de 605,225), in realitate acest lucru se intampla doar la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, curtile de apel nedispunand momentan de sumele necesare.


Iata ce spune actualul proiect de HG (vezi facsimil 1):


Art. 1 – Se aproba suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, cu suma de 113.593 mii lei credite de angajament si credite bugetare, in vederea achitarii drepturilor de natura salariale, aferente lunilor octombrie si noiembrie 2023, stabilite potrivit actelor administrative emise in anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023.

Art. 2 - (1) Inalta Curte de Casatie si Justitie raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor art. 1.

(2) Sumele ramase neutilizate se restituie la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pana la finele anului 2023.

Art. 3 - Se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe anul 2023”.


Redam nota de fundamentare (vezi facsimil 2):


Prezentul act normativ se incadreaza in prevederile art. 1 alin. (3) lit. a) pct.6 din Hotararea Guvernului nr. 443/2022 pentru aprobarea continutului instrumentului de prezentare si motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instructiunilor metodologice pentru realizarea evaluarii impactului, precum si pentru infiintarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, cu modificarile si completarile ulterioare, la intocmirea notei de fundamentare nefiind necesara respectarea structurii prevazute in anexa la prezenta hotarare.

Motivul emiterii actului normativ

Pornind de la preluarea bugetelor instantelor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care s-a produs ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciara, respectiv cu data intrarii in vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2023 [art. 142 alin. (8)];

Tinand cont de executia bugetara inregistrata la 30.09.2023, precum si de evolutia cheltuielilor preconizate a fi realizate pana la finele anului 2023;

Avand in vedere faptul ca, la aceasta data, din cauza lipsei fondurilor necesare, drepturile salariale ale judecatorilor, personalului auxiliar de specialitate si celorlalte categorii de personal, care au promovat concursurile de definitivat sau de grad profesional sunt achitate la nivelul anterior promovarii, desi prin acte administrative de stabilire a drepturilor salariale sunt mentionate niveluri superioare ale indemnizatiilor sau salariilor;

Tinand seama ca obligatiile de plata neachitate aferente cheltuielilor de personal au fost semnalate de catre curtile de apel si tribunalele finantate prin bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin adresele comunicate presedintelui instantei supreme;

Intrucat in urma analizei dispuse de ordonatorul principal de credite asupra creditelor de angajament si creditelor bugetare aprobate in bugetul Inalte Curti de Casatie si Justitie pe anul 2023, s-a constatat ca acesta nu poate asigura prin virari de credite sumele necesare achitarii drepturilor de natura salariale, stabilite prin acte administrative, aferente lunilor octombrie si noiembrie 2023, creditele de angajament si creditele bugetare ramase neutilizate la Titlul 10 „Cheltuieli de personal” fiind insuficiente pentru acoperirea acestor cheltuieli;

Se impune suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, cu suma de 113.593 mii lei credite de angajament si credite bugetare, in vederea achitarii drepturilor de natura salariale, aferente lunilor octombrie si noiembrie 2023, stabilite potrivit actelor administrative emise in anul 2023”.


* Cititi aici precedentul proiect de HG

* Cititi aici nota lui de fundamentare

Comentarii

# N.C. date 2 November 2023 22:46 +85

În viață, orice om, inclusiv CEI DIN PRESĂ (apropo de atacul asupra Magistraților), trebuie să învețe niște 'Principii' după care funcționează Lumea și viața noastră, în general, și anume: 1.Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face 2.KARMA is a beach 3.Ulciorul nu merge de multe ori la apă 4.Să construiești este greu, să distrugi este ușor 5.Nimic nu rămâne neplătit, spune Legea cauzei și a efectului 6.Dincolo de Justiția Umană, există o Justiție Divină (nu contează în ce/cine crede fiecare)... câteva dintre ele

# A aa. f date 3 November 2023 09:17 +7

Ce frumos ati scris..Pacat ca nu sunteti judecator sa motivati repedesi la fel de frumos.Sincer...mi au dat lacrimile!

# jUSTie date 3 November 2023 09:31 +139

Vulturii porniţi la ceruri pâna la ramuri nu ajung .. Prin urmare acum Ministerul Justitiei este “condus” de doamna Gorghiu. In urma cu cateva saptamani stirea era ca este condus de domnul Predoiu prin nu se stia cine. Realitatea este ca ministerul se conduce singur, de mult timp! La fel ca si justitia in general! Pana cand nu va mai fi nimic .. Orizontu-ntunecându-l, vin săgeți de pretutindeni … Asa spune poetul …

# maxtor date 3 November 2023 11:48 -11

apreciem ca oug80 prin taxe neconstitutionale a creat premisele SUVERANITATII Justitiei: nu, e doar independenta!

# La arme! date 3 November 2023 12:42 -6

Sa fie inarmati toti Magistratii..!Numai asa !!!!Garanţiile financiare care se acordă magistratului reprezintă nu doar o compensaţie dar si siguranta armata pentru sistemul de incompatibilităţi, interdicţii sau condiţii de muncă, dar mai ales o garanţie acordată până la urmă cetăţeanului, în sensul că este asigurat cadrul necesar pentru o judecată corectă, onestă, imparţială, protejată de orice influenţă externă", a afirmat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva