24 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREMIERA DUPA DECIZIA CCR – CSM a dispus radierea excluderii disciplinare primite de fostul sef al PT Bihor Viorel Gavra in 2013 pentru imixtiunea in activitatea altui procuror si exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta. Gavra a fost sanctionat pentru ca ar fi intervenit la procurorul Ciprian Man pentru ca acesta sa inceteze urmarirea penala fata de sotia sefului PT Bihor. Este prima radiere a unei excluderi disciplinare dupa Decizia CCR 363/2022, transpusa in Legea 303/2022

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

1 November 2023 14:05
Vizualizari: 3801

Premiera la Consiliul Superior al Magistraturii: Sectia pentru procurori a dispus cea dintai radiere a unei excluderi disciplinare dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat Decizia nr. 363/2022, in care CCR a impus ca magistratii exclusi sa poata cere revenirea in sistem. Amintim ca decizia a fost transpusa de catre Catalin Predoiu in noul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2022), stabilindu-se un termen de radiere de trei ani, la fel ca in cazul celorlalte sanctiuni disciplinare.Revenind: CSM a hotarat miercuri, 1 noiembrie 2023, radierea sanctiunii disciplinare primite in 2012 de catre procurorul Viorel Gavra (foto), fost sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. Excluderea a ramas definitiva in 2013, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Iata minuta procurorilor CSM din cauza 3/P/2012:


Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat intervenita radierea de drept a sanctiunii disciplinare aplicate domnului GAVRA VIOREL GHEORGHE, fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor. (unanimitate)”.


Exclus pentru ca ar fi intervenit la Man


La 18 iulie 2012, Sectia pentru procurori a CSM l-a exclus din magistratura pe Viorel Gavra pentru abaterile disciplinare constand in „imixtiunea in activitatea altui procuror” si „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta” (vezi facsimil).

In 14 ianuarie 2013, sanctiunea a ramas definitiva, judecatorii Ionel Barba, Carmen Sirbu, Gheorghita Lutac, Adina Georgeta Nicolae si Iulia Manuela Cirnu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie respingand recursul lui Viorel Gavra.

 Redam minuta deciziei ICCJ nr. din dosarul nr. 6430/1/2012:


Respinge, ca nefondat, recursul declarat de GAVRA VIOREL GHEORGHE impotriva hotararii nr. 7/P din 18 iulie 2012 a Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori. Irevocabila.


CSM l-a exclus din magistratura pe Viorel Gavra pentru ca ar fi intervenit la procurorul Ciprian Man de la DNA Oradea pentru ca acesta sa inceteze urmarirea penala fata de sotia lui Gavra, Mariana Gal. Intre timp, Gal a fost condamnata definitiv in 2015 la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, dar in 2022 a castigat la CEDO despagubiri morale de 6.000 de euro pentru incalcarea dreptului la aparare. Mai exact, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca sotia fostului prim-procuror de la PT Bihor fusese condamnata de catre Curtea de Apel Cluj cu refuzul de audiere a tuturor martorilor ceruti de inculpata, precum si cu refuzul administrarii tuturor probelor propuse in aparare. Lumea Justitiei a prezentat anul trecut hotararea CEDO, dezvaluind cu acea ocazie ca excluderea disciplinara a procurorului Viorel Gavra a fost ceruta de catre sefa DNA de la acea vreme, Laura Kovesi (click aici pentru a citi). Datorita deciziei CEDO, Mariana Gal a obtinut in 2023 rejudecarea dosarului DNA (click aici pentru a citi).

In 2017, fostul senator Valer Marian si jurnalistul Ovidiu Ohanesian au afirmat ca inainte de scandalul soldat cu excluderea din magistratura a lui Viorel Gavra, procurorul Ciprian Man insusi ar fi intervenit la seful PT Bihor pentru solutionarea favorabila a unui dosar vizandu-l pe Catalin Man, fratele anchetatorului de la DNA Oradea. Dezvaluirea apare intr-o plangere disciplinara depusa de Marian si Ohanesian fata de Man: „Impotriva unui alt fost prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Gavra Viorel, procurorul Man a formulat actiune disciplinara, cu motivarea ca acesta a intervenit in vederea solutionarii favorabile a unui dosar penal al concubinei sale, reusind sa obtina plecarea acestuia din magistratura. Anterior insa procurorul Man a solicitat si a obtinut sprijinul fostului prim procuror Gavra in vederea solutionarii favorabile a unui dosar penal al fratelui sau Man Catalin” (click aici pentru a citi).


sursa foto: Ebihoreanul.ro

Comentarii

# Aghenitei Mihaela date 1 November 2023 18:29 +6

SECŢIA PENTRU PROCURORI Ordinea de zi soluționată din 11 aprilie 2023, ora: 11:00 Hotărârea nr. 504 Punctul 8 7529/2023 Notă completatoare privind solicitarea doamnei AGHINIŢEI MIHAELA (26778/2023) Soluţie Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat radierea de drept a sancțiunii disciplinare aplicate doamnei Aghiniței Mihaela. (unanimitate) Este vorba despre excluderea mea din magistratură

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.02.2024 – Vreti sa aflati domicilii si CNP-uri? Gasiti la ICCJ (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva