4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRESTATIE DEZAMAGITOARE- Ministrul Justitiei Tudorel Toader nu a spus nimic despre abuzurile institutiilor de forta din Romania la comisia LIBE din Parlamentul European. A recunoscut ca DNA a anchetat ministri si a laudat decizia CCR pe Ordonanta 13/2017. Dacian Ciolos si Raluca Pruna s-au alaturat celor 45 de “protestatari #rezist” adusi cu avionul din Bucuresti

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

22 March 2017 13:40
Vizualizari: 9910

Zi eveniment in Parlamentul European! Comisia LIBE din Parlamenul European a organizat o dezbatere care si-a propus sa analizele ultimele evenimente desfasurate in Romania, cu precadere dupa emiterea Ordonantei 13/2017 de catre Guvern. La dezbatere a fost invitat sa participe din partea Romaniei si ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto 1 stanga), printre vorbitori numarandu-se si Sorin Avram de la Adevarul, Victor Alistar de la Transparency International, Attila Biro de la Rise Project si Gabriel Liiceanu. De precizat ca lista vorbitorilor a fost votata in Comisia LIBE de trupa majoritara a fostei ministrese a Justitiei Monica Macovei (foto 1 dreapta), astfel ca vorbitorii alesi sunt aceeasi care au incurajat propaganda strazii in zilele de proteste organizate la Bucuresti dupa Ordonanta 13/2017, fiind oameni care nu au nici pregatirea juridica necesara si nici nu fac dovada obiectivitatii, in asa fel incat sa poata transmite informatii reale despre situatia din Romania.

De parca nu ar fi fost de ajuns, in sala au mai fost prezenti si vreo 45 de “protestatari” care purtau insigne cu “#rezist” (foto 3), protestului lor alaturandu-se si, coincidenta, fosta ministresa a Justitiei, Raluca Pruna (foto 2), dar si fostul premier Dacian Ciolos. De evidentiat este faptul ca protestarii “#rezist” aflati langa Raluca Pruna au ajuns la Bruxelles in cursul zilei de marti, 21 martie 2017, cu o cursa Tarom (oare de cine o fi fost decontata).


Asa cum era de asteptat, oamenii alesi de Monica Macovei pentru a sustine discursurile de la Bruxelles, dar nici ministrul Justitiei, din nefericire, nu au vorbit despre gravele abuzuri comise de Directia Nationala Anticoruptie si de Ministerului Public in cazul Ordonantei 13/2017, fiind doar trecute in revista unele reactii.

Spre exemplu, ministrul Justitiei Tudorel Toader si-a exprimat speranta ca in viitor niciuna dintre cele trei puteri sa nu mai iasa din matca lor constitutionala, asa cum s-a intamplat in cazul Ordonantei 13/2017, concluzionand ca intr-adevar, DNA a anchetat ministri care au participat la adoptarea Ordonantei 13/2017, ca presedintele Senatului a reclamat la Curtea Constitutionala faptul ca DNA a intrat peste puterea legislativa si ca , in final, CCR a dat o decizie care ii place foarte mult, respectiv una de principiu care stabileste ca pe viitor DNA sa nu mai interfereze in activitatea Guvernului sau a Parlamentului.

Cititi in continuare cele mai importante declaratii cuprinse in discursul sustinut miercuri 22 martie 2017 de ministrul Justitiei Tudorel Toader in cadrul comisiei LIBE din Parlamentul European:

“Voi face o prezentare onesta, corecta a stadiului in care se afla Justitia din Romania. (…) Este necesara o radiografie corecta a sistemului juridic din Romania pentru ca numai in felul acesta stim ce am facut si ce trebuie sa facem pentru a ridica standardele de protectie a drepturilor si libertatilor pentru a asigura coordonatele statului de drept. Mi-am notat mai multe probleme care, fiecare in parte se preteaza la lunga dezbatere, dar in sinteza voi prezenta urmatoarele:

-Legislatia din Romania a cunoscut o dinamica, o evolutie continua, o dinamica ireversibila. Chiar daca la un moment dat apar sincope, dinamica si standardele, reglementarea le-a atins are caracter ireversibil.

-Avem din pacate o inflatie legislativa. Avem, consider in titlu personal, foarte multe legi greu de cunoscut, greu de aplicat, greu de interpretat uneori pentru juristi, daramite pentru cetateanul care este chemat sa respecte legea. Avem o practica neunitara, dar avem mecanisme de corectie. (…) -Legislatia necorelata cu deciziile Curtii Constitutionale. Sunt inca unele decizie netranspuse in legislatie, adica pronuntate, dar legiuitorul nu a adaptat legislatia cu deciziile Curtii. Avem inca numeroase directive ajunse la termen si netranspuse. Am inceput elaborarea unui proiect de lege pentru transpunerea directivelor inca netranspuse, sigur, in marja de apreciere pe care legiuitorul national o are.

-Avem 27.234 de detinuti in penitenciare, avem perspectiva deloc placuta a unei decizii pilot de la CEDO, o perspectiva deloc placuta de a fi condamnati pentru incalcarea conditiilor de detentie. Exista in Parlamentul Romaniei un proiect de lege pentru gratierea unor pedepse. Ieri am fost in Parlament si am cerut amanarea discutarii proiectului de lege pentru ca Guvernul sa vina din urma cu masuri complementare pentru ca gratierea nu este solutia miracol care sa rezolve in prezent si pe viitor problema supraaglomeratiei din penitenciare.

-Suntem sub semnul MCV. Am demarat actiunile pentru ca toate institutiile implicate in MCV sa isi uneasca compententelor, eforturile pentru a raspunde cerintelor din Mecanism.

-Ca ministru al Justitiei am solicitat si solicit fiecareia dintre cele trei puteri ale statului, autoritatilor, instutitiilor statului sa ramana in matca lor constitutionala. Arhitectura statului de drept este bine conceputa, creionata, partajata, ea mai trebuie si bine cunoscuta, ea mai trebuie si pe deplin respectata. Daca nu se intampla asa, puterile, autoritatile risca sa iasa din matca constitutionala, sa intre in zona de competenta a altor puteri, autoritati, asa cum s-a intamplat, si dumneavoastra stiti, iar eu stiu, ca acesta este unul dintre temeiurile prezentei mele aici, asa cum s-a intamplat cu de acum celebra Ordonanta 13/2017.

-Ordonanta in sine nu a fost o problema. Problema a fost poate de procedura. Cum si cand a fost adoptata. Societatea a reactionat la faptul ca ordonanta a fost adoptata la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevarat si foarte nefiresc. Numai ca, Guvernul putea sa lase Ordontata sa intre in vigoare in ziua in care a publicat-o in Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de 10 zile ca ordonanta sa intre in vigoare de unde, personal, am banuit mai degraba o lipsa de abilitate in tehnica legislativa decat un gand de a legifera in ceas de seara.

-Ordonanta aceea a nascut dispute multe, reactii proteste din partea societatii civile. Ordonanta aceea a generat si altceva care este mult mai important pentru evolutia statului de drept.

-Directa Nationala Anticoruptie a anchetat ministri care au participat la adoptarea Ordonante. Presedintele Senatului a considerat ca DNA a intrat peste puterea Legislativa, chiar daca e vorba de Guvern legiuitor delegat, si Curtea Constitutionala a fost sesizata sa spuna daca aceasta ordonanta inabil adoptata a generat un conflict juridic, daca Ministerul Public a intrat peste competentele de legiferare ale Guvernului.

-Curtea Constitutionala a Romaniei a dat o decizie care mie, ca fost judecator imi place foarte mult, o decizie de principiu. O decizie care a statuat ca legiuitorul ordinar sau delegat are competenta sa aprecieze oportunitatea unei legiferari, ca procurorul nu are competenta sa urmareasca penal pe ministrii care au libertatea sa aprecieze cand si cum adopta un act normativ si, prin decizia pe care a dat-o, Curtea a statuat ca exista, a existat un conflict juridic. Nu e important ca a statuat ca exista conflictul, important e ceea ce a statuat pe viitor, ca Ministerul Public nu poate ancheta pe viitor ministri care reglementeaza, adopte acte normative.

-Fiecare autoritate trebuie sa ramana in matca ei constitutionala"

Comentarii

# ADEVARUL date 22 March 2017 14:40 +4

TODERAȘ NU S-A ANTEPRONUNȚAT,DAR NU ÎL VĂDÎN STARE SĂ MIȘTE UN DEGET PENTRU JUSTIȚIA PE CARE A VISAT-O ATĂȚIA ANI,ESTE BĂTRĂN ȘI COMOD,EU M-AM ANTEPRONUNȚAT :) IAR # REZIST ESTE AVORTONUL SRI-ULUI,ARIPA POLITICĂ...

# csatal2000 date 22 March 2017 14:53 0

blab.... blab.... blab... ! :-* asta stie toate lumea...nimic nou si perseverent...!

# Pif date 22 March 2017 15:06 +6

Probabil ca protestatarii au venit in sala dotati cu fluiere si vuvuvzele ca sa inceapa circul la un semn. Erau in stare; ca doar n-au facut atata drum pana acolo doar pt. a sta cuminti in banci(ca niste tineri linistititi) si sa aiba de unde sa se intoarca acasa. Fix tiganeala asta ne lipsea si in Parlamentul European.

# Sorin date 22 March 2017 15:06 +3

De ce nu a zis de abuzurile , corupția , nedreptățile care se fac în România? De ce nu a zis ca de fapt oamenii sunt condamnați pe baza de legi ilegale și neconstituționale?! De ce nu a zis ca în România sunt o suta și ceva de mii ofițeri SRI iar în America sunt doar 30 și ceva de mii? Putem noi compara România cu America? În veci din toate punctele de vedere. Romania = tara de bătaie de joc, condusa de niște mafioți,  unde legea și dreptatea NU EXISTA. VA DAȚI SEAMA CĂ OAMENII SUNT CONDAMNAȚI ÎN BAZA UNOR LEGI ILEGALE? PE baza de interceptări trunchiate,  falsificate, interceptări abuzive,suspiciuni,procurorul inventeaza probe-judecatorului nu-i pasa microfoane în chiloti ( da nici la teroriști nu se procedează asa- mai lăsați-ne cu rahatul vostru de justiție. Asta nu-i justiție asta e distrugere de propria tara. Punct. Toți nemernicii ăștia de  procurori și magistrați care au conlucrat SA FIE URGENT ȘI NEAPĂRAT DEMISI ȘI CERCETAȚI PENAL. Jos cu hoții ăștia care cică fac JUSTIȚIE. .

# iohan iohanesco date 22 March 2017 15:08 +9

.....ministru a fost foarte bine crescut si nu a criticat romania(fiind vb chiar de dna)..toti stim ce hram poarta aceasta clica sorosista si bautori fruntasi de pisat!...a fost un atac la psd si romania,asa am perceput aceasta adunatura unde chipurile se vorbea de justitia din romanica..paduchi si banditi tipic ,celui care a pus mana pe editura humanitas ca fiind un bun succesoral al mamai lui dupa strabunica lui plesu...licheanu ...am vazut o echipa de tradatori adusi cu taromul ,cazati si controlati de clica sorosiat..simplu...romania nu duce,n-a dus si nici nu va duce lipsa de tradatori si cozi de topor..in veci ,vecilor ,amin!!

# Gogu Radulescu date 22 March 2017 16:14 0

Este trist nu că Monica Macovei s-a comportat aşa cum e educată! ci că Guvernul trage de timp, in toate privinţele! Dragnea nu-şi poate depăşi condiţia de "negociator" care i-a adus succes... L-a trădat pe Geoană, pe Ponta şi, acum, se trădează pe el insusi!

# Sorine date 22 March 2017 16:16 +1

stii ca legile le face Parlamentul? Daca-s ilegale si neconstitutionale .. sa le modifice ... poate de-asta ar trebui "cernuti" mai bine cei care ajung in Parlament

# george date 22 March 2017 18:04 0

noi, cei cu carte mai putina, dar mai in varsta, stim ca fara ajutorul interesat al intelectualilor cu papionul, in frunte si nu la gat, nici comunismul nu ar fi fost adus in Romania, de aceea ei cred si acum ca sunt detinatorii adevarului absolut si cine nu e cu ei e impotriva statului de drept fara sa aminteasca niciodata ca statul lor de drept este conceput de un procuror comunist. Cred cu tarie ca cei pe care ei ii considera prostii si analfabetii tarii s-au desteptat si vor face in asa fel incat acesti intelectuali de doi lei, sa nu mai aiba unde sa se planga de un partid sau altul, fara ca ei sa intre in lupta ci ascutind doar sabiile celor care ranesc si pun sare pe ranile acestei tari nefericite. Eu nu va pot spune decat ca NIMIC NU E VESNIC DOMNILOR ! iar copiilor le doresc sa le vina mintea la cap si sa nu creda in mentori tip Macovei pentru ca vor ajunge sigur in mocirla din care parintii lor nu-i mai pot scoate, fiind pre tarziu.

# Nu se mai poate date 23 March 2017 14:36 +2

Ce cauta Placinta , Mocirlosh si alte gunoaie acolo ? La ce nivel s-a infipt Soros !!! E clar ca ambii sunt cu serviciili . Astia trebuie decapitati pt. inalta tradare , prima fiind Macovei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva