12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PUSCARIE FARA FAPTA – Fostul director adjunct al APIA, Bogdan Dumitrascu, a executat aproape cinci luni de inchisoare pentru o mita inexistenta. Judecatoarele ICCJ Lia Savonea si Adriana Ispas au admis recursul in casatie al lui Dumitrascu, au casat condamnarea aplicata de magistratii CAB Bogdan Voinescu si Alina Mosneagu si au dispus achitarea fostului sef APIA. Dumitrascu a stat inchis pe un dosar fabricat de fostul sef DNA Constanta Sorin Constantinescu (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 May 2024 17:00
Vizualizari: 3825

Inca un roman a executat o parte dintr-o pedeapsa la care a fost condamnat fara sa fi comis fapta de care a fost acuzat. Este vorba despre fostul director adjunct al APIA, Bogdan Dumitrascu (foto 1), care a stat in inchisoare aproape cinci luni, in baza unei condamnari care a fost desfiintata intr-o cale extraordinara de atac.


 

Bogdan Dumitrascu a fost trimis in judecata in 22 ianuarie 2022 pentru o pretinsa luare de mita, printr-un rechizitoriu intocmit de procurorul DNA Constanta Sorin Constantinescu (foto 2 - fost sef al structurii) si confirmat de seful DNA Constanta de la acea data Andrei Bodean (vezi facsimil 1). Pe scurt, acuzatiile anuntate de DNA erau urmatoarele: “Ar fi pretins de la o persoana (martor in cauza) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia in cadrul A.P.I.A. – Structura Centrala si, ulterior, sa o transfere la o agentie judeteana, situatie ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeasi ocazie, inculpatul ar mai fi precizat ca dorea ca banii sa-i fie remisi in doua transe, respectiv inainte si dupa angajare. In contextul mentionat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrascu Bogdan Dumitru ar fi primit o prima transa, in valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante”.

 


4 ani la fond


Dosarul lui Dumitrascu a fost trimis pentru solutionare in prima instanta la Tribunalul Bucuresti. In 20 iunie 2023, prin sentinta nr. 767/2023, pronuntata in dosarul 2303/3/2022 (vezi facsimil 2), judecatorul Dan Sterica Toma de la Tribunalul Bucuresti a dispus condamnarea lui Bogdan Dumitrascu la 4 ani inchisoare cu executare (pedeapsa in acest dosar a fost de 3 ani si 6 luni inchisoare, care a fost contopita cu o pedeapsa mai veche a lui Dumitrascu de 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, adaugandu-se un spor de 6 luni).

 


2 ani si 6 luni in apel


Sentinta Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel la Curtea de Apel Bucuresti, unde fostul sef APIA a reusit doar sa isi reduca pedeapsa. Mai exact, judecatorii Bogdan Florin Voinescu si Alina Petronela Mosneagu de la Curtea de Apel Bucuresti, prin sentinta nr. 56 din 18 ianuarie 2024, pronuntata in dosarul 2303/3/2022, au dispus condamnarea lui Dumitrascu la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare (vezi facsimil 3).

 Anularea condamnarii


18 ianuarie 2024 si ziua in care Bogdan Dumitrascu a ajuns din nou dupa gratii, dupa ce in faza de urmarire penala fusese arestat preventiv opt zile. Fostul director adjunct al APIA a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova. Si acolo a stat timp de aproape cinci luni, pana cand avea sa se dovedeasca faptul ca pedeapsa a avut la baza o condamnare stramba.

Dumitrascu a atacat decizia de condamnare dispusa de Curtea de Apel Bucuresti cu recurs in casatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Norocul sau a fost sa aiba parte de niste judecatori care nu au tratat recursul in casatie ca pe o simpla formalitate, ca pe un demers trebuie ignorat si respins de pe scaun, pe principiul ca oricum condamnatul se afla in penitenciar, executand deja pedeapsa.

In 23 mai 2024, judecatoarele ICCJ Lia Savonea (foto 3) si Adriana Ispas (foto 4) au admis recursul in casatie formulat de Bogdan Dumitrascu, prin avocata Mirela Gorunescu, au casat decizia Curtii de Apel Bucuresti si in rejudecare au dispus achitarea fostului director adjunct al APIA pentru luare de mita, in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I - “fapta nu este prevazuta de legea penala”, precum si inlaturarea formelor de executare. Adica eliberarea lui Bogdan Dumitrascu. Solutia ICCJ a fost pronuntata cu opinia separata a judecatorulu Dan Andrei Enescu, in sensul respingerii recursului in casatie formulat de Dumitrascu.

Astfel, in 23 mai 2024, dupa aproape cinci luni de detentie, efectuate pentru o fapta pe care nu a comis-o, Bogdan Dumitrascu a fost eliberat din penitenciar.


Copilul a avut cel mai mult de suferit


Contactat de Lumea Justitiei, Bogdan Dumitrascu a explicat ce s-a ascuns in spatele acestui dosar in care a fost saltat de DNA, retinut opt zile, condamnat, incarcerat vreme de circa cinci luni si apoi achitat in calea recursului in casatie.


Iata declaratia acordata Luju de fostul director adjunct al APIA, Bogdan Dumitrascu:


Am fost condamnat in baza unui dosar fabricat de catre procurorul (pensionat in prezent) DNA Constanta, Sorin Constantinescu impreuna cu ofiterul de politie judiciara Panait Marius Daniel (pensionat in prezent), dosar care a avut ca unic scop 'ajutorul judiciar' dat unui camatar din Calarasi, retinut la acea data de DNA Constanta. Inca din faza de urmarire penala am aratat ca nu am avut atributii de serviciu pentru organizarea unui concurs de recrutare personal nou la APIA, acest aspect revenindu-i exclusiv Directorului General, eu ocupand la acea data (dec 2021) functia publica de Director General Adjunct si deci nu puteam sa fiu acuzat de 'luare de mita' fara atributii de serviciu. Acest aspect a fost constatat si de Curtea de Apel CT care a inlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar.

Ulterior, dupa doi ani de procese, in care am incercat sa-mi dovedesc nevinovatia, am fost condamnat definitiv de catre CAB la o sentiiinta de 2 ani si jumatate cu executare. Pe langa lipsa atributiilor de serviciu (element obligatoriu in infractiunea de luare de mita) am invocat la instantele de judecata si nulitatile din dosar, probe obtinute prin procedee nelegale, respectiv folosirea colaboratorului fara aprobarea expresa a judecatorului de drepturi si libertati, asa cum ICCJ a stipulat in decizia nr 64/2023, publicata in MO in data de 20.12.2023. Nimic nu a contat, nici lipsa atributiilor de serviciu, nici probele lovite de nulitate de la dosar si in data de 18.01.2024 Sectia a II-a penala din CAB m-a condamnat la doi ani si jumatate cu executare, aducand ca principala argumentatie 'pozitia nesincera' din proces.

La aproape 5 luni de detentie, C6 din cadrul Sectiei Penale a ICCJ a facut dreptate si a admis recursul in casatie declarat de mine si m-a achitat pe motiv ca fapta nu e prevazuta de legea penala.

Rezumand, am stat aproape 5 luni in puscarie, am stat 2 ani in control judiciar (mergeam saptamanal sa semnez, nu aveam voie sa parasesc tara, nu aveam voie sa-mi practic meseria) pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala.

Familia mea a fost foarte afectata, copilul meu in varsta de 14 ani a suferit grave prejudicii psihice.

Multumesc judecatorilor supremi care au facut dreptate in acest dosar si multumesc doamnei avocat profesor Mirela Gorunescu care a crezut in nevinovatia mea si a luptat pana la capat. De asemenea apreciez atitudinea actualului Procuror sef DNA care a starpit acel 'grup infractional' numit DNA ST Constanta.

De aproximativ doi ani si jumatate ( din dec 2021) viata mea si a familiei mele a fost un adevarat calvar, am suferit prejudicii morale si materiale foarte mari, iar copilul meu minor a fost traumatizat, cazul fiind prezentat atat in presa scrisa, online, cat si audio-video. Voi actiona pe toate caile legale pentru ca vinovatii sa plateasca (denunt calomnios, declaratii mincinoase)”.


Ce urmeaza de acum? Probabil o noua condamnare a statului roman, pe buna dreptate, la plata unor daune morale catre fostul sef APIA Bogdan Dumitrascu. Daune pe care insa nu le vor plati nici procurorul pensionar Sorin Constantinescu, nici judecatorii care l-au aruncat pe Dumitrascu in penitenciar nevinovat, ci romanii de rand.

Comentarii

# Csaba D date 28 May 2024 18:09 0

Asta este fața hâdă a Justiției. Se pare că există 2 rânduri de CP și CPP. Pentru fiecare instanță. Și răspundere nema.

# DODI date 28 May 2024 18:46 +2

Asta îmi ”place” la Noua securitate: responsabilitate IOC, distrugerea vieții și carierei unui român executată la ordin, salarii nesimțite și în final... ”fapta nu există”. Există în schimb niște netrebnici în blană de oaie (acoperiți ca magistrați) care se luptă pentru venituri cât mai mari, pentru profesionalism IOC, pentru responsabilitate IOC și pentru celeritate în executarea ordinelor SRI. Dacă și asta se cheamnă justiție atunci ar trebui schimbat conținutul cuvintelor limbii române.

# Cârcotaș date 28 May 2024 19:20 +2

Ma întreb dacă, în afara oricărei sancțiuni pe care ar merita-o, domnii sau doamnele judecător cărora li se casează o sentința, la fond, o decizie din apel, prin care au dispus nelegal condamnarea cuiva, aspect demonstrat prin admiterea unui recurs în casație, nu ar trebui sa urmeze obligatoriu măcar un scurt curs intensiv, axat pe drept constituțional, pe drepturile omului, apoi pe rudimentele dreptului penal și de procedură. Asta dacă, funcție de monstruozitatea soluției pe care au dat-o, mai rămân în sistem

# Cârcotaș date 28 May 2024 19:22 0

Ma întreb dacă, în afara oricărei sancțiuni pe care ar merita-o, domnii sau doamnele judecător cărora li se casează o sentința, la fond, o decizie din apel, prin care au dispus nelegal condamnarea cuiva, aspect demonstrat prin admiterea unui recurs în casație, nu ar trebui sa urmeze obligatoriu măcar un scurt curs intensiv, axat pe drept constituțional, pe drepturile omului, apoi pe rudimentele dreptului penal și de procedură. Asta dacă, funcție de monstruozitatea soluției pe care au dat-o, mai rămân în sistem

# incredibil date 29 May 2024 08:52 +1

Cine se ocupa de genul asta de nemernici de procurori si de unii care te condamna fara probe?Era ordin de la Coldea si Dumbrava?

# KGB date 4 June 2024 13:56 0

Buna ziua oameni buni numai comentati si numai puneti "botul" la mani******rile din presa, acest Director adjunct a mai fost anchetat pentru mita in trecut, tot pentru creare de posturi la stat, eu personal am dat 2000 euro, am si dovezi binenteles, dar rau e usor sa faci, oricum n are o viata buna nici familiala, pacat ca era si arogant poate i s-a mai taiat de atunci.

# Omu Lu JÎGA date 6 June 2024 09:14 0

E ceva putred aici. Pute rau . A luat sau nu a luat banii ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.06.2024 – Paraditorul Andreei Cosma si procurorul „Talpa Iute”, reciclati de DIICOT

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva