1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECHIZITORIU IMPOTRIVA LIBERTATII DE EXPRIMARE – Raportul MCV pare scris de dusmanii Romaniei. Documentul asmute impotriva jurnalistilor si politicienilor care indraznesc sa semnaleze derapajele din sistem: „Atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare... CSM sa poata sustine magistratii sau sa ii poata apara pe acestia in instanta”. Niciun cuvant despre abuzurile DNA si oamenii tinuti nevinovati in puscarii

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 January 2017 14:40
Vizualizari: 11876

Comisia Europeana a dat publicitatii, miercuri 25 ianuarie 2017, Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (Raportul MCV). Nu a fost nici de aceasta data vreo surpriza. Si in 2017, Raportul MCV este redactat ca si cum ar fi fost scris de agentii de influenta ai DNA plantati in presa si diverse institutii. Exista doar laude la adresa DNA, dar niciun un cuvant despre abuzurilor parchetului condus de doctorita Laura Kovesi, despre oamenii defilati in catuse si umiliti in fata intregii tarii cu incalcarea Directivei UE privind prezumtia de nevinovatie, si nici despre oamenii tinuti nevinovati in puscarii si achitati apoi definitiv.


Nu este insa doar atat. Extrem de grav, Raportul MCV asmute practic impotriva jurnalistilor si politicienilor care nu sunt racolati de Sistem si care indraznesc sa critice derapajele din Justitie. In acest sens, autorii Raportului MCV acuza existenta unor atacuri impotriva magistratilor si a sistemului judiciar din partea mass-media si a politicienilor, care ar reprezenta o amenintare la adresa ireversibilitatii luptei impotriva coruptiei. De asemenea, Raportul MCV sustine ca atacurile la adresa unor magistrati sau institutii judiciare risca sa submineze increderea opiniei publice in Justitie si sa intimideze diferiti procurori sau judecatori, fara sa se tina cont ca romanii inteleg din ce in ce mai mult ca lupta impotriva coruptiei este de fapt un instrument folosit in batalia politica si in rafulieli intre taberele din interiorul sistemului ocult care conduce Romania. Halucinant, acelasi Raport MCV propune ca CSM sa poata sustine magistratii care doresc sa se apere in instanta sau chiar sa ii poata apara pe acestia in instanta.

Este cat se poate de clar, in acest context, ca Raportul MCV reprezinta un rechizitoriu impotriva libertatii de exprimare. Este inadmisibil ca un document al Comisiei Europene sa incerce sa puna botnita jurnalistilor sau politicienilor care au curajul de a semnala derapajele din sistem. Parlamentul Romaniei este obligat sa reactioneze fata de alegatiile din Raportul MCV, caci nimeni nu poate ingradi dreptul la exprimare, nici macar Comisia Europeana.

Pe de alta parte, trebuie spus ca Raportul MCV critica modul in care au fost numiti sefii marilor parchete. Documentul Comisiei Europene arata ca numirea procurorilor-sefi din parchete nu ofera destule garantii pentru a se evita o influenta politica. In acest sens, Comisia Europeana cere, la fel ca in anii trecuti, ca numirile in functiile de conducere ale marilor parchete sa se faca in baza unor criterii clare si transparente.

Iata un fragment din Raportul MCV:

Independenta Justitiei

Rapoartele MCV succesive au pus in evidenta faptul ca, desi a existat tendinta ca numirile sa se faca din ce in ce mai mult in mod transparent si pe baza de merit, legea numirii procurorilor-sefi si practica punerii ei in aplicare nu sunt suficient de robuste pentru a se evita o influenta politica excesiva asupra numirilor. Din experienta trecuta, acest lucru poate conduce la indoieli cu privire la independenta unui candidat, poate intarzia numirile datorita blocajelor de ordin politic sau poate chiar conduce la numirea unor magistrati despre care sa se dovedeasca ulterior ca au probleme de integritate.

In Europa exista diferite traditii legale cu privire la numirile in postul de Procuror General (sau in posturi similare de procurori de rang inalt) si acest lucru este recunoscut de Comisia de la Venetia. Cheia este insa de a se asigura garantiile corespunzatoare in termeni de transparenta, control si echilibru, chiar si in cazurile in care decizia finala se ia la nivel politic.

Recomandare:

-punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia.

Respectarea judecatorilor si a procesului judiciar

Succesul urmaririi penale si condamnarii multor politicieni renumiti in Romania este un semn de independenta a sistemului judiciar, care arata ca nici ocupantii unor posturi inalte nu sunt deasupra legii daca au comis infractiuni. Totusi, acest lucru pare sa se afle la radacina unor atacuri adesea orientate direct catre magistrati in mod individual, ceea ce depaseste critica sau dezaprobarea unei pedepse sau contestarea unei hotarari prin mijloacele legale aflate la dispozitie. Atacurile care vizeaza discreditarea diferitilor magistrati sau a institutiilor judiciare risca sa submineze increderea opiniei publice in ansamblul sistemului judiciar si, eventual, sa intimideze diferitii magistrati. Critica excesiva sau personalizata adusa judecatorilor de catre Parlament sau Guvern este contrara principiului respectului reciproc intre institutii si este in contradictie cu respectul pentru independenta sistemului judiciar.

Constitutia desemneaza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) drept principal aparator al independentei justitiei. Concluziile acestuia ofera un sprijin nepretuit magistratilor, dar faptul ca este dificil sa se asigure un nivel echivalent de acoperire in mass-media a concluziilor CSM fata de criticile initiale este simptomatic pentru provocarile cu care se confrunta sistemul judiciar in ceea ce priveste mass-media. Desi hotararile CSM sunt intotdeauna transmise Consiliului National al Audiovizualului, nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste luarea de masuri reparatorii eficace sau corectarea informatiei de catre canalul mediatic care a lansat sau care a preluat atacurile. Aceasta este o consecinta a unor probleme mai generale legate de libertatea de expresie in conformitate cu standardele Consiliului Europei si cu jurisprudenta CEDO. In timp ce subiectul mai larg al reglementarii massmediei si al luarii de masuri reparatorii este, in sine, in afara domeniului de aplicare a MCV, exista o legatura directa cu independenta sistemului judiciar. Noul CSM si noul Guvern ar putea, de asemenea, urmari aplicarea recomandarii de a se explora posibilitatea de a pune in practica un mecanism mai robust, astfel incat CSM sa poata sustine magistratii care doresc sa se apere in instanta sau sa ii poata apara pe acestia in instanta.

Recomandare:

-asigurarea faptului ca in Codul de conduita pentru parlamentari, care este in curs de elaborare in Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc intre institutii si se precizeaza clar ca parlamentarii si procesul parlamentar trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar. Un Cod de conduita similar ar putea fi adoptat pentru ministri.

CSM ar trebui sa raporteze in continuare cu privire la masurile intreprinse pentru a apara independenta justitiei si pentru a apara reputatia, independenta si impartialitatea magistratilor si ar putea organiza o dezbatere publica in cadrul careia Guvernul, Parlamentul si Consiliul National al Audiovizualului sa fie invitate sa raspunda la raport.

Combaterea coruptiei la nivel inalt

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au inregistrat un bilant impresionant in ceea ce priveste rezolvarea cazurilor de coruptie la nivel mediu si inalt. Mentinerea eforturilor institutiilor judiciare care combat coruptia la nivel inalt ramane cel mai important semnal de consolidare a luptei anticoruptie. DNA a constituit, de asemenea, un exemplu destul de bun in ceea ce priveste raportarea, ceea ce arata un nivel inalt de deschidere si vointa de analiza. In particular, caracterul recurent al unor cazuri de coruptie similare sugereaza deficiente in procesul de invatare din experienta si de eliminare a lacunelor in cadrul institutiilor publice. Atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie.

Legislatia anticoruptie trebuie sa se aplice tuturor in mod egal si la toate nivelurile. Dezbaterile din Parlament cu privire la criteriile obiective pentru justificarea refuzului de ridicare a imunitatii nu au condus la schimbare in sensul recomandarilor anterioare din rapoartele MCV.

Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie sau care au reprezentat o provocare majora la adresa independentei sau eficacitatii DNA ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate.

Recomandare:

-adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie. De asemenea, Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului. Aceste masuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Venetia si al GRECO. Parlamentul ar trebui sa instituie un sistem de raportare periodica referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitarile de ridicare a imunitatii si ar putea organiza o dezbatere publica astfel incat Consiliul Superior al Magistraturii si societatea civila sa poata reactiona”.

*Cititi aici integral Raportul MCV elaborat de Comisia Europeana

*Cititi aici Raportul tehnic al Comisiei Europene

Comentarii

# Luca date 25 January 2017 15:47 +7

Cine a lucrat la acest Raport MCV? De ce este totul in mod ocult? Ei vorbesc de transparenta si ei insisi nu sunt transparenti. Sefii de la DNA si de la alte parchete au fost numiti pe merite si in mod transparent? S-a organizat concurs, cati s-au inscris si cati au participat? Este revoltator! Acest Raport este o sfidare la adresa noastra a tuturor, inclusiv la adresa celor care lucreaza in justitie. Cum adica, magistratii nu sunt in stare sa-si apere singuri independenta? Asa cum rezulta din comentariu, Raportul constituie un rechizitoriu impotriva libertatii de exprimare nu numai a presei si a politicienilor, ci si a noastra a cetatenilor obisnuiti. Nu mai avem dreptul sa comentam si sa criticam gravele greseli din sistemul judiciar, pe considerentul ca atacam independenta justitiei? Pardon! Numai Dumnezeu nu este criticat. In acest moment, nimeni nu mai crede in obiectivitatea Raportului, Romania fiind tratata din nou ca o tara de categoria a III-a. O lehamite iremediabila.

# Sara date 25 January 2017 16:15 -8

Cei care intocmesc acest raport scriu ce li se dicteaza de cei din justitie(procurorul general.Kovesi si alti ... care vor sa-si mentina puterea)

# DODI date 25 January 2017 17:41 -9

Studiind istoria afli că în România, la Baia Mare (scris pe ungurește Nagybanya) s-a născut HORTY. Acesta a făcut rău României dar incomensurabil mai puțin decât au reușit loazele de ciolanis, luluța, macovei, preda și, în general, partidul hoților patentați PDL. Știut fiind faptul că Horty a murit, problema ce ne doare este că aceste javre ordinare sunt încă în viață, au devenit experte în defăimarea și distrugerii a tot ce mai este bun în România, iar PPE se bazează doar pe spusele lor atunci când aruncă în noi cu lături. Probabil că nu au aflat cum explodează mămăliga.

# un pacient date 25 January 2017 19:33 -7

ce legatura e intre horty si Ciolos? OMFG! Balaceanca rules!

# Luca date 25 January 2017 15:52 -2

Despre achitari, despre condamnari nedrepte, despre nemotivarea hotararilor timp de mai bine de un an de zile, astfel ca cel condamnat executa pedeapsa fara sa aiba habar de ce l-a condamnat judecatorul, despre nerespectarea regulilor de procedura, despre numeroasele condamnari la CEDO etc. Toate acestea sunt greseli ale presei si ale politicienilor?

# candiano popescu date 25 January 2017 16:11 -1

Asta pare lucrătura uneia ca macovei pe care și-au pus semnătura niște anonimi de la comisia europeană (cărora nu știu cum nu le crapă obrazul de rușine să semneze așa ceva). De acoperiții din justiție nimic, nimic! Halal raport după asemănarea cui l-a scris.

# ubu date 25 January 2017 16:17 +6

fara suveranitate romania piere, si merita sa piara.

# V date 25 January 2017 16:20 +6

Cum isi permite acest domn ajuns accidental presedintele Romaniei si, ulterior pe drept la o po******ritate de sub 30% sa dea indicatii si sa isi bata joc de reprezentantii nostri din Parlament si, implicit de Guvern ? As decapita toata conducerea numita si inca in functie in Justitie incepand cu anul 2009 pe simplul motiv de suspiciune de partinire la un sistem de politie politica dupa o interpelare in Parlament a celor doua voci de functionari americani care au sustinut acest lucru. Domnul Iohannis nu este o problema reala intrucat furnizeaza motive de suspendare la aproape fiecare iesire in public. Estimez ca in curand va fi nevoie sa mai iesim in strada sa ne aparam votul dat. NU EXISTA O PUTERE MAI MARE DECAT CEA OFERITA DE VOTUL PO******R !!! Faptul ca PSD "beneficiaza" inca de o imagine proasta "ajutata" de orfanii lui Base nu-i un motiv suficient pentru a ingadui sa ni se deturneze vrerea !

# ubu date 25 January 2017 17:56 -3

votul nu mai inseamna nimic. nu aunteti lamuriti ?

# Edelweiss - Zicălaș și Uricar de Bukowina date 25 January 2017 16:37 +4

Zîc Io* pe șleau concluzia acestei sforării: folosiți în mod unic și igienic raportul gulerelor albe de la Briusel și invitați-i ca să se cărăbănească cu mecanismul lor împuțit tamam în Somalia, Ghana, Liberia, Leshoto sau Eritreea. Auzi la ei sado-masochism autocratic: să impună statelor suverane să-și bage singure gâtul în jugul briuselez și tot înjugații să se roage de gulerele albe ca să se mențină apăsarea jugului cît mai aspră. Hy Seek Tear, stimați tavarișci din casta oligarhică europeană a porcilor Conducători! (tocmai ce-am terminat un eseu beton la „Ferma animalelor” a lui George Orwell. Superbă scriitură distopică! E scrisă în '945 - '946 dar zici că Orwell face parte din casta scriitorilor vizionari, care s-au inspirat în operele lor din realitățile începutului de secol XXI. (Ha, ha, ha! „Ferma animalelor comunitare” :lol: :lol: :lol: ).

# Edelweiss - Cyberinculpat de Bukowina date 25 January 2017 16:48 -1

Ș-apăi dacă Napoleonii și Squealerii Fermei europene violează cu atâta nonșalanță Perceptul X european al „libertății de exprimare”, normal că se simt încurajați porcii cu robe și câinii în ținută albastră de polițist politic ca să acționeze cu mai mult aplomb în vederea identificării și „tragerii la răspundere” a animalelor rebele care zbiară în gura mare că la RĂDĂUȚI se soluționează dosarele fără se citească un singur rânduleț, că sistemul ECRIS e doar un moft în calea P**ii intereselor cârdășiilor plutocratice, că tot la Rădăuți au dispărut țigări de 60.000 de euro din camera de corpuri delicte a Câinilor Municipali, că tot în acea urbe mirobolantă abuzul în serviciu și cercetarea abuzivă sunt modus vivendi tradițional, că se rețin 24 de ore și se audiază minori în lipsa apărătorului sau a părintelui, că se intră pe proprietățile cetățenilor fără pic de mandat, în afara oricărei proceduri penale și prin flagrantă violare de domiciliu se efectuează percheziții domiciliare nelegale

# Io* date 25 January 2017 17:15 -6

Erată: „PRECEPTUL”

# Emma Schwartz date 25 January 2017 17:39 +4

Este evident ca Partidul Po******r European (PPE), care domina UE, va continua sa monitorizeze/sa batjocoreasca Romania, prin intermediul MCV-ului, pana cand sucursalele sale din Romania (PNL, USR, PMP, GDS, Romania Libera s.a.) vor reusi sa preia puterea. Daca vrem o justitie realmente independenta, impartiala si - mai ales - depolitizata, va trebui ca asociatiile profesionale ale judecatorilor (Procurorii NU pentru ca ei sunt cei mai interesati sa fie mentinut MCV-ul) sa declare o greva pe termen nelimitat, greva prin care sa ceara suspendarea IMEDIATA a MCV-ului ! Demersul judecatorilor ar trebui sa fie urmat de o greva - cu acelasi scop - a avocatilor. Ca tanara jurista constat ca marii nostri maestri cam tac din gura ! De cine le-o fi frica ? Angajarea corifeilor justitiei romane in lupta impotriva MCV-ului ar putea trezi la realitate si pe politicienii nostri, îndeosebi pe cei care sprijina de pe pozitii talibane tot ce vine de la UE, de la PPE ! TREZIREA !

# Luca date 25 January 2017 19:00 +4

Stimata Emma, sustin tot ceea ce ai spus. Ma bucur ca ne intalnim pe aceleasi coordonate ale preocuparilor profesionale. Te contrazic in privinta asociatiilor profesionale. Cu exceptia doamnei judecator Garbovan. ca presedinta, care are mintea limpede si coloana vertebrala, si a altor catorva judecatori (pe care nu-i nominalizez aici) nimeni nu mi se pare ca ar vrea sa intre in arena. Vezi pe cineva care sa ia atitudine? Doar pe avocati, ei avand un spirit combativ mai accentuat, prin natura profesiei. Nici pe ,,corifeii justitiei romane" sa nu te bazezi. Unii ii slujesc (sau ii consiliaza) pe cei aflati la putere, altii sunt infricosati din varii motive, asa incat sa nu te astepti la mare lucru. Un lucru este cert, nu mai putem purta JUGUL MCV.

# Emma Schwartz date 25 January 2017 20:46 +3

Stimate domnule Luca, Aveti perfecta dreptate ! Este evident ca dvs. cunosteti care este situatia reala in rândurile profesionistilor din domeniu justitiei. Traind printre ei mi-am dat seama ca lasitatea este la mare inaltime ! Procedeele de natura comunista promovate de regimul dlui BASESCU, procedee tolerate tacit/vinovat de regimului dlui IOHANNIS (scandaloasa ascultare a telefoanelor, abuzurile inimaginabile lei dnei KOVESI, galagioasa/agresiva propaganda a sprijinitorilor talibani ai instrumentelor de forta create de MCV (DNA, ICCJ, CSM) etc., etc.) au reusit sa impuna o ingrijoratoare infricosare, inclusiv in rândurile elitei justitiei romane. Asta nu inseamna ca trebuie sa abandonam lupta pentru a scaoa de MCV, pentru a ne edifica o justitiei realmente independenta, impartiala si - mai ales - depolitizata. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu !

# Samanta date 25 January 2017 18:33 +2

Trebuie sa iesim cu totii si sa dam de pamant cu nesimtitul arogant ! Ce mai cauta ba, batoza-plagiatoare-ixata , pe functie , hm ?Exact ce cauta si Coldea multimilionarul in euro, nu ?

# Golan date 25 January 2017 23:07 +3

MCV-ul,ca mcv-ul,da ce ma revolta,e ca luju sustintor al statului de drept n-a prezentat pozitia de subminare a statului de drept,chiar a presedintelui ''ales'' KWI, cand a afirmat public referindu-se la '''cei ce au impresia ca conduc treburile acuma'',adica tocmai guvernul rezultat din vot au impresia asta,bineinteles cu parlamentul votat de cetateni.A spus-o pe sleau,fara nici-o retinere,sa ne intre in cap ca noua securitate conduce Romania,iar cine cracneste n-are scapare ca ''nimeni nu se poate juca cu securitatea nationala''.

# Luca date 26 January 2017 04:29 +5

Pentru Emma. Multumesc pentru raspuns! Aveti dreptate! Romania are stringenta nevoie de o justitie depolitizata si abia atunci va fi si independenta. Am auzit-o pe dna avocat Vasii vorbind la un canal TV despre marturisirea unei judecatoare (incarcerata), care i-a spus ca odata cu dosarul primea si notita cu anii de condamnare. Nu am nici o inregimentare politica, dar nu poti ramane indiferent in fata unui astfel de procedeu. Cred ca fiecare judecator este liber si independent functie de propria constiinta si de pregatirea lui profesionala. Asa fiind, nu trebuie sa abandonam lupta pentru o justitie impartiala, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie perpetuat acest MCV, asa cum sustin unii care nu stiu ce interese slujesc. Am inceput sa cred ca Dumnezeu ii ajuta pe cei care se ajuta singuri., Deci, sa ne ajutam singuri si sa ne facem curatenie in propria noastra societate.

# Emma Schwartz date 26 January 2017 13:56 +5

Stimate domnule Luca, Va rog sa fiti convins ca cei care cer perpetuarea MCV-ului stiu foarte bine ca numai astfel vor reusi sa mentina in functiune instrumentele de forta ale Partidului Po******r European România (DNA, ICCJ, PICCJ, CSM, GDS, Romania Libera, Revista 22, TV Actualitatea ș.a.), care le pot asigura victoria importiva adversarilor sai politici din Romania (PSD, ALDE, majoritatea electoratului roman, programul de guvernare al PSD+ALDE ș.a.). Va rog sa constatati ca MCV-ul lauda numai/EXCLUSIV instrumentele de forta ale Partidului Po******r European (PPE) din Romania. Fiind dominata de PPE, Comisia Europeana nu are niciun amestec in perpetuarea MCV-ului în România !

# Luca date 27 January 2017 11:29 +1

Pt. Emma Schwartz. Ma intreb: cum de a fost si este acceptat MCV timp de 10 ani? Ne raportam mereu la acest MCV si asteptam sa ne mangaie pe cap strainii care nu au habar de sistemul de drept romanesc, de traditiile noastre milenare etc. Nu am vazut atitudini ferme din partea europarlamentarilor romani (cu unele exceptii) pentru a combate acest MCV, care contine multe inexactitati si aberatii, neavand nici o legatura cu situatia reala de la noi. Odele aduse instrumentelor de forta nu fac altceva decat sa creasca in intensitate euroscepticismul.

# Vesti Povesti date 26 January 2017 08:57 +4

Dupa ce cu ingamfare in fata parlamentarilor europeni a prezentat ca mcv-ul [publicat intamplator cu doar 2 ore inainte] e pozitiv a mintit cu nonslanta ca in scandalul ghita sunt doar minciuni. Directorul SRI a confirmat legaturile lui Ghita cu fostul director, acum ambasador in SUA, si Coldea. Un fost judecator CCR a fost anchetat pentru o rochie si cateva capre. Contractele lui Ghita cu serviciile nu se pun?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva