30 septembrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REGLARI DE CONTURI PRIN METODA ORNISS – Mazilirile prin retragerea sau respingerea certificatului ORNISS ar putea fi stopate. Un proiect de lege pentru completarea Legii privind protectia informatiilor clasificate impune ca avizul, retragerea sau respingerea certificatului ORNISS sa fie motivate: “In lipsa motivarii actului administrativ, posibilitatea atacarii in justitie este iluzorie” (Proiectul)

Scris de: B.G. | pdf | print

4 septembrie 2020 15:48
Vizualizari: 4200

Reglarile de conturi din diverse institutii ale statului, inclusiv din Ministerul de Interne, prin refuzul de eliberare a certificatului ORNISS sau prin neprelungirea acestuia ar putea fi oprite daca Proiectul pentru completarea Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, initiat de mai multi deputati PSD, va fi adoptat.  In prezent, legea nu prevede ca refuzul eliberarii unui certificat ORNISS sau neprelungirea acestuia trebuie motivate. Lucru care poate genera abuzuri sau chiar reglari de conturi.


Spre exemplu, pentru a ocupa anumite functii in anumite institutii respectiva persoana trebuie sa aiba certificat de securitate. Daca nu-l are, nu poate ocupa postul respectiv. Iar daca-l are si respectivul devine incomod, sau pur si simplu se doreste schimbarea acestuia din functie cu o persoana agreata de sistem, nu i se prelungeste certificatul. Si este zburat de pe scaun. Fara sa fie nevoie ca respectiva decizie sa fie motivata.

 

Seful DGA, debarcat prin metoda ORNISS


Chestorul Catalin Ionita (foto) a fost debarcat zilele trecute de la conducerea Directiei Generale Anticoruptie prin "metoda ORNISS". Nu i-a mai fost prelungit certificatul de securitate, fara sa existe nici cea mai mica explicatie. Fara ca decizia sa fie motivata. Iar daca Ionita va ataca in instanta refuzul de prelungire a certificatului de securitate, judecatorul va fi pus in imposibilitatea de a lua o decizie obiectiva, si asta pentru ca nu cunoaste motivele care au stat la baza acestei decizii. Practic, fostul sef al DGA a fost tras pe linie moarta, fara sa stie de ce.
Trebuie precizat ca aceasta este a doua mazilire a lui Catalin Ionita. Prima data a fost dat jos din functia de sef al Politiei Romane cu ajutorul unui dosar fabricat de DNA, in care, dupa o buna perioada de timp, a primit clasarein baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - "fapta nu exista".

 

Proiectul de lege care ar putea opri mazilirile prin metoda ORNISS


Revenind, in Senat se afla o initiativa legislativa pentru completarea Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate. Initiatorii arata in expunerea de motive ca daca actul administrativ ar putea fi emis fara vreo motivare, asa cum se intampla in prezent in asemenea situatii, ar reiesi in mod exclusiv puterea discretionara a autoritatii publice, fapt de neinchipuit intr-un stat de drept: “A accepta teza potrivit careia autoritatea nu trebuie sa-si motiveze deciziile echivaleaza cu golirea de continut a esentei democratiei si a statului de drepturilor”.

Potrivit initiatorilor, in lipsa motivarii explicite a actului administrativ, posibilitatea atacarii in justitie a actului respectiv este iluzorie, de vreme ce judecatorul nu poate decela care au fost motivele care au determinat autoritatea administrativa sa ia o anumita masura. Iar absenta acestei motivari favorizeaza emiterea unor acte administrative abuzive si conduce implicit la limitarea accesului liber la justitie:

"Prin urmare, motivarea reprezinta o obligatie generala, aplicabila oricarui act administrativ, ea reprezinta o conditie de legalitate a actului care face obiectul unei aprecieri in concreto, iar obiectivul sau este prezentarea intr-un mod clar si neechivoc a rationamentului institutiei emitente a actului. Motivarea trebuie sa permita judecatorului sa exercite un control asupra elementelor de fapt si de drept care au servit drept baza de exercitae a puterii de apreciere, deci trebuie realizata intr-un mod detaliat”.

 

* Cititi aici Proiectul pentru completarea Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate

foto: digi24

Comentarii

# Liţă date 4 septembrie 2020 16:44 +3

Retragerea şi respingerea avizului trebuie motivate. Este de înţeles. Dar care e logica motivării avizului, adică a aprobării? Un singur articol are proiectul de lege şi nici acela nu e redactat cu atenţie.

# Gici date 4 septembrie 2020 19:12 +2

Dar v-ati gasit pe cine sa dati exemplu de victima imaculata: de plagiatul ala nu se pomeneste? S-a uitat?

# Gicu date 4 septembrie 2020 19:24 0

Deci, cum plagiatele imaculatului Ionita cum ramane? Chiar asa victima a sistemului sa fie?

# Mariana date 4 septembrie 2020 21:10 +1

Plagiatul este ultima problema a lui Ionita. Sa spui ca saracutul are ORNISS ul retras abuziv e o gluma buna. In declaratia de avere are terenuri si proprietati cat toti angajatii DGA la un loc! Nu e capabil sa justifice asemenea avere din salariul de politist si va mirati ca nu mai are ORNISS :lol:

# Grigoroiu Florentin date 4 septembrie 2020 23:06 +2

Tocmai pe Ionita de la DGA sa il aducem in discutie ca neavand idee pentru ce i s-a retras? Nu cumva era printre plagiatorii de la Academia de Politie, care au amenintat-o pe acea jurnalista cu moartea? Sau poate i se trage de la zecile de proprietati dobandite "legal", din salariul de politist? Nu este el cel care construia chiar si niste blocuri prin Bucuresti? Ori e samsar imobiliar, ori sef anticoruptie? Eu zic sa nu ii plangem de mila, la cate bube are in palmares, motive pt retragerea certificatului s-au gasit cu varf si indesat!

# Lucica date 5 septembrie 2020 12:45 0

Dar de performantele profesionale ale acestui Ionita nu pomenim? Ce rezultate a avut DGA sub conducerea sa? 0, nimic notabil, coruptia e in floare in MAI. Omul este un incompetent, mai pe romaneste

# mitica date 5 septembrie 2020 14:56 0

Dar cu plagiatorul ponta cum ramane?

# Bebe date 5 septembrie 2020 15:06 0

Imediat după Ioniță a urmat Chestorul Stan Cristian șef cazier judiciar

# ?????? date 6 septembrie 2020 14:23 0

& https://www.national.ro/dezvaluiri/cine-e-oficialul-nato-al-lui-geoana-colonelul-spp-dragos-dumitru-694689.html Fabrici de epoleți și uzine, ?

# [email protected] date 7 septembrie 2020 11:39 0

Nu cred .... Suntem țara lui pește. Dar nu vă faceți griji! Se rezolvă! Asociaţia Consilierilor Juridici a actualizat tabloul membrilor. 1. ALEXANDRU ALIN BOGDAN 0233 2. ANDREI SEBASTIAN ALEXANDRU 0117 3. ARMANU LIVIU IOAN 0238 4. BĂNICĂ MARIA FLORENTINA 0110 5. CABA FLORIN ALEXA 0180 6. CERNAT VERONICA 0089. Apelați cu încredere!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va fi pus Nicusor Dan sub urmarire penala pentru trafic de influenta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.09.2020 – Intrati, nu o sa regretati: spectacol de senzatie cu un inegalabil!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva