4 martie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REPLICA LUI IORDACHE – Presedintele Consiliului Legislativ Florin Iordache face precizari dupa avizul dat proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ: „Am sustinut infiintarea si functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie si nu ma dezic de sustinerile si valorile mele, insa ele nu pot trece peste limitele impuse de functia pe care o ocup... Niciodata nu am incetat sa cred in efectul pozitiv al SIIJ, fiind in continuare o idee pe care o sustin si de care nu ma dezic”

Scris de: L.J. | pdf | print

18 februarie 2021 17:40
Vizualizari: 4317

Presedintele Consiliului Legislativ Florin Iordache (foto) a trimis joi, 18 februarie 2021, catre Lumea Justitiei un drept la replica, dupa publicarea articolului „DE LA ALTA INTREBARE LA ALTA TRADARE – Cititi revoltatorul aviz pozitiv dat de Consiliul Legislativ, in frunte cu fostul deputat PSD Florin Iordache, proiectului prin care PNL si USR vor desfiintarea SIIJ, desi lipseste evaluarea impactului asupra drepturilor omului si exista cazuri de dubla reglementare. Paradoxal: Iordache a condus comisia parlamentara care a dat liber infiintarii SIIJ si unde actualul ministru al Justitiei, Stelian Ion, a facut scandal, incercand sa bruieze lucrarile (Avizul)”.


 

Redam dreptul la replica al presedintelui Consiliului Legislativ Florin Iordache:


In virtutea dreptului la replica si a corectei informari a opiniei publice, fac urmatoarele precizari:

In primul rand, este important de inteles rolul Consiliului Legislativ si care sunt atributiile si limitele sale. Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului Romaniei care nu poate stabili oportunitatea solutiilor preconitate in proiectul de lege. In acest articol se discuta despre oportunitatea desfiintarii unui parchet special care insa nu face obiectul unui aviz al Consiliului Legislativ.

In al doilea rand, se creeaza o falsa impresie potrivit careia Consiliul ar fi avizat favorabil proiectul de lege la care se face referire, iar aici este vorba despre un aviz favorabil cu observatii si propuneri ceea ce arata ca este nevoie de completari si modificari pentru definitivarea corecta a proiectului. In ceea ce priveste emiterea unui aviz negativ de catre Consiliul Legislativ, potrivit art. 46 si 47 din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Legislativ, acesta se da doar in situatia in care proiectul de lege contravine prevederilor sau principiilor constitutionale, ordinii statului de drept ori tratatelor la care Romania este parte. In plus, toate cele 4 initiative mentionate in Aviz si care au avut ca obiect desfiintarea SIIJ au primit aviz favorabil cu observatii si propuneri, Consiliul Legislativ pronuntand-se asupra legalitatii, nu a oportunitatii solutiilor preconizate, si urmarind respectarea normelor de tehnica legislativa.

In al treilea rand, in ceea ce priveste latura personala, cum ca as fi tradat cauza pentru care am luptat ca deputat PSD, este o afirmatie neadevarata si fara nicio baza. Personal, am sustinut infiintarea si functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie si nu ma dezic de sustinerile si valorile mele, insa ele nu pot trece peste limitele impuse de functia pe care o ocup. Este cel putin ciudat sa se ceara unui presedinte de institutie sa-si impuna propriile valori sau preferinte in activitatea institutiei pe care o conduce!

Cu speranta ca am clarificat rolul Consiliului Legislativ, mentionez ca indiferent de functia pe care am ocupat-o vremelnic, niciodata nu am incetat sa cred in efectul pozitiv al SIIJ, fiind in continuare o idee pe care o sustin si de care nu ma dezic”.

Comentarii

# dan101 date 18 februarie 2021 18:03 +5

Din pacate unii nu au cum si nici nu vor sa inteleaga : Consiliul Legislativ nu are prerogative/atributiii conferite de lege in a verifica oportunitatea desfiintarii Oportunitatea desfiintarii apartine potrivit principiului simetriei juridice aceleiasi puteri care a infiintat o. Adica Parlamentului Romaniei. Consiliul Legislativ verifica doar tehnica de redactare a legii si daca tehnic ,proiectul de desfiintare al SIIJ incalca sau nu vreo norma legala.

# Lorenzo de Medici date 19 februarie 2021 12:26 +2

O scurtă observație. Desființarea SIIJ nu constituie o chestiune sau numai o chestiune de oportunitate a reglementării, ci și o chestiune de constituționalitate a reglementării. Constituția României instituie drepturi și libertăți fundamentale, care sunt, ca regulă, concretizate prin acte normative subsecvente, infraconstituționale. În momentul în care legiuitorul consacră prin lege o garanție constituțională, respectiv independența judecătorului și a justiției în ansamblu, cum a făcut-o cu SIIJ, același legiuitor nu mai poate reglementa în sens contrar, pentru că încalcă Constituția. Aici nu se mai aplică simetria, ci limitele constituționale ale marjei de apreciere a Parlamentului. Să traduc, Constituția dă dreptul Parlamentului să legifereze, dar numai până la limita la care afectează drepturi și garanții constituționale. Cocreto, înființarea SIIJ a fost în marjă, desființarea SIIJ nu mai e în marjă. Ea este un veritabil mecanism de protecție a magistraților, nu doar un organ de up.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2021 – Werner iar s-a tras in poza cu Corbu. Lui Citu & co. le crapa capul dupa solutia din dosarul 10 august

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva