27 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DE LA ALTA INTREBARE LA ALTA TRADARE – Cititi revoltatorul aviz pozitiv dat de Consiliul Legislativ, in frunte cu fostul deputat PSD Florin Iordache, proiectului prin care PNL si USR vor desfiintarea SIIJ, desi lipseste evaluarea impactului asupra drepturilor omului si exista cazuri de dubla reglementare. Paradoxal: Iordache a condus comisia parlamentara care a dat liber infiintarii SIIJ si unde actualul ministru al Justitiei, Stelian Ion, a facut scandal, incercand sa bruieze lucrarile (Avizul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 February 2021 16:24
Vizualizari: 5327

Fostul deputat PSD Florin Iordache (foto) ajuns presedinte al Consiliului Legislativ in octombrie 2020 si celebru pentru modul in care ii zorea pe ziaristi cu afirmatia "alta intrebare" – a tradat cauza pentru care a luptat in prima linie in perioada 2017-2018, cand a condus cea mai importanta comisie parlamentara comuna a vremii. Ne referim la comisia pentru modificarea legilor justitiei, tinta a nesfarsite insulte din partea opozitiei PNL-USR si a #rezistentilor din strada, comisie in care s-a decis infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).De data aceasta, marti, 16 februarie 2021, Consiliul Legislativ – in frunte cu Florin Iordache – a avizat pozitiv un proiect de lege care dinamiteaza una dintre principalele izbanzi ale comisiei parlamentare mentionate. Mai exact, Consiliul Legislativ a avizat pozitiv proiectul ministrului Justitiei, USR-istul Stelian Ion, privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).

Chiar daca la prima vedere Consiliul Legislativ invoca argumente pur formale, de natura a fi remediate imediat, o analiza atenta releva gravitatea situatiei. In primul rand, dupa cum o recunoaste insasi institutia, proiectul lui „DJ Stelica” nu contine o evaluare a impactului asupra drepturilor si libertatilor omului odata cu inchiderea SIIJ. De asemenea, Consiliul Legislativ nu vede nimic in neregula ca initiativa legislativa se face vinovata de dubla reglementare, normele pe care le contine gasindu-se deja in acte normative in vigoare.

Atat interzicerea dublei reglementari, cat si obligativitatea analizei de impact asupra drepturilor omului sunt continute in Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, dupa cum urmeaza:

- „Unicitatea reglementarii in materie

Articolul 14

(1) Reglementarile de acelasi nivel si avand acelasi obiect se cuprind, de regula, intr-un singur act normativ.

(2) Un act normativ poate cuprinde reglementari si din alte materii conexe numai in masura in care sunt indispensabile realizarii scopului urmarit prin acest act”;


- „Evaluarea preliminara a impactului noilor reglementari

Articolul 7 (...)

(3^1) Propunerile legislative, proiectele de legi si celelalte proiecte de acte normative vor fi insotite, in mod obligatoriu, de o evaluare preliminara a impactului noilor reglementari asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”.


Consiliul lui Iordache citeaza orbeste din doua decizii ale CCR


Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, acelasi Consiliu Legislativ se face de ras citand orbeste deciziile Curtii Constitutionale nr. 33/2018 si 547/2020. Ambele au constatat constitutionalitatea existentei SIIJ, per ansamblu, Decizia 547/2020 desfiintand doar o prevedere secundara din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara – si anume: felul in care este definit procurorul ierarhic superior raportat la sectia speciala. (Gasiti la final, in paginile 2, 3 si 4 ale avizului, citatele din deciziile CCR, precum si referirea la lipsa analizei de impact asupra drepturilor omului.)

In rest, avizul Consiliului Legislativ semnaleaza in repetate randuri neclaritati in proiectul de lege si faptul ca initiatorul – Ministerul Justitiei – nu a catadicsit sa-si argumenteze la fiecare pas masurile propuse in proiectul de inchidere a sectiei speciale.

Incheiem, exprimandu-ne speranta ca parlamentarii de buna-credinta nu vor intra in jocul PNL-USR de a distruge Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, una dintre cele mai solide garantii ale independentei judecatorilor si procurorilor.


Cititi mai jos intregul aviz pozitiv emis de catre Consiliul Legislativ:Comentarii

# Gyuse Bogdan date 17 February 2021 16:42 +7

Tipic PSD. Au dorit sa-si gratieze oamenii condamnati. Le-a fost frica! Au abandonat, dupa care au mimat apararea drepturilor cetateanului. Asa au facut si cu Cod procedura penala, Cod penal, Legile justitiei, infiintarea la oha a SIIJ. Impostura acestor securici a fost evidenta. Legile au fost intoarse de catre CCR, dovada pe de o parte a incompetentei, iar pe de alta parte fiind o bataie de joc. Important a fost sa scape politicienii, cei cuminti. Pe Dragnea l-au vandut pentru linistea lor! Asa ca nu-i de mirare faptul ca acum Ciordache o zdrangane dual. Coruptia judiciara este uriasa. Daca SIIJ ar fi functionat, peste doua treimi din judecatori acum erau la croitor sa-si comande zeghea. Iar din procurori, nu stiu daca mai ramaneau 10%. Asa ca pentru a construi o noua societate multilateral dezvoltata, se lucreaza intens la absolvirea penalilor securici magistrati. Detergentul PSD :D. Cetateanul nu conteaza!

# Gilu date 17 February 2021 16:46 +5

Nu exista nici o deosebire între Ciordache si DJ Stelica,minte mica,ambii cu facultatea făcută la Dragasani,la zi(ca ziceau ei,cum ca era pe lumina)...Ne amintim de ordonanta care intra în vigoare după 10 zile,termen scos din bezna minții sale;ani de zile i-am votat pe prostii ăștia...din 2020,am renuntat sa mai votez..i-am trimis la dracu'pe toti!Oricum serviciile hotărăsc.Imi pare rau de oamenii corecți din justitie;asta daca mai exista asa ceva.Pe țărmurile dambovitene nu se face politica ci un fel de negoț murdar:nu exista partide,ci găști...

# Lorenzo de Medici date 17 February 2021 16:51 +8

Ce să facă și domn Iordache, imparțial ca tot românu, gen pe legalitate e în regulă, dar pe oportunitate nu ne pronunțăm. E și el, acum, încolțit, tre să-l înțelegem. S-a ales și el într-o funcție călduță și bănoasă, nu e cazul să o părăsească prematur. Mai ales că a văzut și el ce se poate întâmpla dacă ai coloană vertebrală. Și, ca să elimin suspansul, mă refer în concret la Liviu Dragnea.

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicler date 17 February 2021 17:27 +8

(totalmente dezbrăcat de orice partizanat ideologic sau politic) Acești caraghioși Dănilă Prepeleci din psd AU AVUT TOT CE-ȘI PUTEAU DORI: alegeri câștigate ”en fanfare” pe un val uriaș de susținere populară, guvernul, președinția celor 2 Camere ale Dormitorului Parlamentului, CCR, Advocatul Toporului, ministerele, prefecturile, instituțiile deconcentrate, ... ce mai, dom'le, le mai trebuia Luna de pe cer s-o vopsească în roșu și pe ea să deseneze cu alb tufa celor 3 trandașiri kominterniști. :P Ce s-a ales de acest nemaiîntâlnit portofoliu politic? Praful de pe tobă. Uriașul gir de încredere l-au jucat și l-au pierdut la barbut dragnea și cu tăriceanu, în Pădure la Băneasa, în compania unor caporali din SRI, trișori vocaționali și cu obialele împuțite moștenite de la bunicii lor, membri întemeietori ai fostelor divizii „Tudor Vladimirescu” și „Horea, Cloșca și Crișan”. :sigh:

# Gradinaru date 17 February 2021 17:48 +4

Afara cu banditul.

# santinela date 18 February 2021 08:50 0

A timpit si asta !

# Geanina date 18 February 2021 12:41 0

Nu pot fi de acord cu antevorbitorii mei decat cu unii, si cu aceea unii doar partial. In primul rand PSD-isti n-au avut niciodata puterea decat cel mult puterea economica, dar nu e destul. Puterea o detin cei cu catusele , adica binomul, iar acesta n-a fost niciodata in tabara (nici pe-aproape) PSD. Nici in Parlament n-au fost majoritari decat cu ALDE impreuna iar ALDE uneori (in pozitii cheie) a avut o pozitie diferita/contrara. Dar ceea ce se omite mai ales de antevorbitori este presiunea imensa, uriasa , inumana exercitata asupra PSD; proteste zilnice foarte agresive sprijinite de la cel mai inalt nivel, modul de manifestare al protestatarilor a depasit toate limitele cunoscute mergand de la pancarde cu spanzurati in zeghe si aruncari in fata masinilor pana la agresarea nepermis de dura chiar fizica a parlamentarilor PSD, agresarea psihica a acestora si in final bagarea la inchisoare cu ajutorul "justitiei independente" a tuturor celor ce incurcau un mers dirijat al lucrurilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.03.2023 – Predoiu aduce magistratii la disperare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva