4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RESTAURATIA SISTEMULUI TICALOS – Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului avertizeaza: „Intentia declarata a presedintelui Iohannis de a 'rezolva' SIIJ demasca adevaratul obiectiv al acestora, de restauratie a controlului serviciilor de informatii si a politicului asupra justitiei... A face un obiectiv politic, cu precadere de campanie electorala pentru prezidentiale, din desfiintarea SIIJ, inseamna ca scopul real este revenirea justitiei la anii abuzurilor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 October 2019 20:26
Vizualizari: 7447

Cu fiecare iesire publica, presedintele Klaus Iohannis (foto 1) demonstreaza ca nu vrea altceva decat sa readuca justitia sub cizma serviciilor secrete si a influentelor politice. Acuzatia a fost lansata luni, 14 februarie 2019, de catre Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) – condusa de judecatoarea Florica Roman (foto 2), de la Curtea de Apel Oradea.


Ultima oara, Werner a calcat in strachini miercuri, 9 octombrie 2019, cand si-a varsat fierea asupra Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie: „A mai ramas treaba cu sectia speciala de rezolvat. Si o rezolvam si pe-asta”.

In comunicatul emis luni, AJADO il distruge pe Iohannis, aratand cat de bicisnice sunt intentiile acestuia, pe care nici macar nu se mai deranjeaza sa le ascunda. Cat priveste SIIJ, AJADO atrage atentia ca sectia speciala le ofera garantii reale de independenta judecatorilor care intra in dosare instrumentate de catre DNA, ferindu-i pe acestia de presiunile Directiei Nationale Anticoruptie. De asemenea, ceea ce presedintele omite sa ne spuna este faptul ca procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie sunt numiti dupa o procedura total transparenta, fiind obligati sa aiba cel putin grad de parchet de pe langa curte de apel – ceea ce nu se intampla pe vremea fostului Serviciu pentru combaterea coruptiei din justitie, care functiona in cadrul DNA si care multa vreme a fost condus de catre faimoasa procuroare Florentina Mirica.

Nu in ultimul rand, Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului aminteste un episod jenant, petrecut la 6 ianuarie 2015, cand Klaus Iohannis si-a dat arama pe fata la doar cateva zile dupa preluarea fotoliului prezidential. Prezent la prima sedinta CSM de dupa investitura, presedintele a spus nici mai mult, nici mai putin decat ca dorea includerea in CSAT a Procurorului General. Colac peste pupaza, Ministerul Public – condus pe atunci de Tiberiu Nitu – n-a avut nimic impotriva.

Redam comunicatul complet al AJADO:

Intentia declarata a Presedintelui Iohannis de a “rezolva“, adica a desfiinta, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), desfiintare dorita si de o serie de partide, demasca adevaratul obiectiv al acestora, de restauratie a controlului serviciilor de informatii si a politicului asupra justitiei.

SIIJ a fost si este sustinuta de catre magistratii corecti care au vazut si luat pozitie atat impotriva presiunilor si abuzurilor facute de DNA asupra judecatorilor si procurorilor, cat si impotriva presiunilor serviciilor de informatii si ale politicului asupra justitiei.

Numirile in conducerea Parchetului General, DNA si DIICOT sunt toate politice, implicand decizional numai ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, ambii oameni politici.

Ca o paranteza, in acest moment toate aceste trei parchete au conducere interimara, ceea ce le face si mai controlabile de catre Presedinte. Amintim ca procurorul-sef DIICOT a fost fortat sa demisioneze la presiunea Presedintelui Romaniei, presiune pe care asociatii ale magistratilor, care pretind ca apara independenta procurorilor si a justitiei, au ignorat-o deplin.

La DNA a existat, intr-un mod total lipsit de transparenta, un serviciu special pentru anchetarea magistratilor, care era sub comanda procurorului sef al DNA, numit politic.

Conditia de accedere a unui procuror in DNA, si implicit in acest serviciu special, era de minim 6 ani experienta (din care 2 erau anii stagiaturii, deci 4 ani efectiv lucrati ca procuror definitiv) si un interviu complet netransparent cu procurorul sef DNA, numit politic.

S-a ajuns astfel ca procurori de la parchete de pe langa judecatorii, fara experienta, care au promovat la DNA in baza unui interviu netransparent si lipsit de obiectivitate cu un procuror-sef numit politic, sa investigheze magistrati pentru infractiuni de competenta DNA. In acelasi timp, in rest, pentru cea mai marunta infractiune magistratii trebuie sa fie investigati, conform legii, de procurori cu grad minim de parchet de pe langa curtile de apel.

La aceasta lipsa de experienta a procurorilor din DNA, care i-au anchetat pe judecatori si procurori, s-a adaugat cooperarea subterana si in afara legii dintre DNA si SRI in urma careia, pentru a se da exemple si a “baga frica” in magistrati, se punea presiune pe unii dintre ei prin dosare fabricate soldate deja cu esecuri rasunatoare.

Data fiind aceasta stare de fapt, care a creat o evidenta si incontestabila presiune asupra procurorilor si judecatorilor, la propunerea magistratilor s-a infiintat SIIJ ca o sectie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aflata la varful ierarhiei parchetelor, sub controlul Procurorului General, dar care sa ofere atat criterii clare si transparente de profesionalism pentru procurorii ce vor face parte din sectie, cat si garantii pentru excluderea oricarei implicari politice in numirile din cadrul ei.

Astfel, daca in cadrul serviciului special pentru anchetarea magistratilor din cadrul DNA puteau promova procurori cu 6 ani experienta si grad de judecatorie, in SIIJ pot promova numai procurori cu minim 18 ani experienta si grad minim de curte de apel.

Daca in DNA, si implicit in cadrul fostului serviciului special pentru anchetarea magistratilor din cadrul DNA, puteau intra procurori in baza unui interviu netransparent cu procurorul sef, numit politic, accederea in SIIJ se face in baza unui interviu in fata unei comisii formata exclusiv din membri CSM, interviu care este transmis live.

Daca in cadrul serviciului special pentru anchetarea magistratilor din DNA nu se cunoaste nici azi cine au fost procurorii care au activat in cadrul lui si ce grad profesional aveau, numele procurorilor ce activeaza in cadrul SIIJ este public.

Aceste criterii, precum si altele pe care le gasiti in Legea 304/2004, au fost gandite tocmai pentru a stopa orice presiuni asupra magistratilor cinstiti si corecti, dar in acelasi timp pentru a garanta romanilor ca magistratii care au comis fapte penale vor fi trasi la raspundere penala in mod profesionist, la fel ca orice cetatean care incalca legea.

Asadar, subliniem inca odata, nici un om politic nu este implicat in selectia si numirea procurorului sef sau a procurorilor din cadrul SIIJ.

Cu toate acestea, atat Presedintele Iohannis cat si unele partide politice isi manifesta determinarea sa desfiinteze sectia invocand repetat ca functionarea acesteia va pune presiune asupra judecatorilor si procurorilor pentru ca s-ar afla sub control politic.

Toti acesti oameni politici, promotori a unor sloganuri, au datoria fata de romani sa explice clar cum o sectie a Parchetului General in care, pentru prima oara, nici un om politic nu are nici un cuvant de spus cu privire la numirea procurorilor ce o compun, poate reprezenta o presiune asupra magistratilor si s-ar afla sub control politic.

Sa explice clar si concret cum membrii CSM, singurii implicati in numiri, alesi democratic de judecatori si procurori, vor de fapt sa puna presiune asupra acestora folosindu-se de SIIJ, asa cum acesti politicieni clameaza neintrerupt.

A face un obiectiv politic, cu precadere de campanie electorala pentru prezidentiale, din desfiintarea SIIJ, inseamna ca scopul real al celor ce-l promoveaza este revenirea justitiei la anii abuzurilor si restauratia controlului serviciilor si a politicului asupra justitiei.

Nu poti clama decat ipocrit ca doresti independenta justitiei cand, de fapt, vrei sa controlezi politic toate parchetele si blamezi necontenit singura structura de parchet aflata complet in afara influentelor politice.

Amintim ca Presedintele Iohannis, in prima sedinta CSM la care a participat, in 2015, a spus ca doreste includerea Procurorului General in CSAT, idee cu care, culmea, Ministerul Public a fost de acord. Cat timp CSAT este format exclusiv din politicieni si sefi ai serviciilor de informatii, aflati sub comanda Presedintelui Romaniei, care este si seful CSAT, este evident ca includerea Procurorului General in CSAT insemna un control total al serviciilor si politicului asupra parchetelor.

Modificarile la legile justitiei, cum sunt numirea conducerii ICCJ de catre Sectia pentru judecatori a CSM si nu de Presedinte, obligativitatea publicarii tuturor actelor extrajudiciare care influenteaza justitia (inclusiv protocoalele secrete), infiintarea SIIJ si altele, au fost propuse sau sustinute de catre magistrati tocmai pentru a inlatura definitiv influenta politicului si a serviciilor din justitie.

In concluzie, infiintarea SIIJ si modul in care a fost reglementata organizarea si functionarea acesteia este o garantie pentru cetatenii Romaniei ca vor fi cercetati penal de procurori impartiali si independenti si ca vor fi judecati de judecatori liberi, care se supun numai legii, in afara oricaror presiuni si influente.

De asemenea, SIIJ este si o garantie ca, in conformitate cu principiul constitutional al egalitatii in fata legii, magistratii care incalca legea vor fi trasi la raspundere, la fel ca orice alt roman, de procurori independenti de orice influente.

Dat fiind ca, printre obiective, Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) il are si pe acela de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenilor, precum si a independentei justitiei, ne rezervam dreptul de a prezenta opiniei publice manipularile si dezinformarile oamenilor politici, ale presei si ale unor ONG-uri pe subiecte ce tin de justitie, precum si de a denunta, ori de cate ori este cazul, actiunile acestora pentru restaurarea controlului serviciilor si politicului asupra justitiei”.

Comentarii

# coco date 14 October 2019 20:59 +37

Catre redactia LUJU : Santem la jumatea lui octombrie si Codruta inca nu e trimisa in judecata.Ce asteapta SIIJ, sa fie desfiintata?!? Cred ca e timpul sa puneti presiune pe SIIJ. O modalitate de presiune ar fi sa scrieti mare pe prima pagina a sitului LUJU ' A mai trecut o zi si Codruta nu a fost trimisa in judecata'. Cei care cititi acest coment si santeti de acord cu mine , dati like.

# DOREL date 14 October 2019 21:33 +5

As zice ca adevarul a altul, Viorica Dancila & Victor Ponta = love, au ales o varianta care sa nu afecteze SIJ ! Si, b): asa cum vad lucrurile, noul guvern nu va fi instalat nici intr-un an ! Parerea mea ...

# Nicolse Clivet date 14 October 2019 22:31 0

O spun cu toata responsabilitatea, S.I.I.J. a fost infiintat pentru apararea "dumnezeilor din justitie", atat. Daca te poti compara cu Ghita, Basescu, Ponta, mai poti spera ca o sa ti se respecte drepturile. Daca nu esti ca ei se caca SIIJJul in plangerea ta si-i da clasare. Nu mai indrumati cetatenii sa se adreseze la SIIJ, nu fac nimic. La mine nu mai lipsea mult si ma inculpau pentru hartuire. O acuzatie de fals in inscrisuri s-a evaporat. Ce mai conteaza. Prin urmare, va rog sa publicati comentariul.

# Iomita cristea date 15 October 2019 04:18 +1

Sunt de acord.Siij trebuie șase ocupe si de plângerile unor cetățeni obișnuiți

# santinela date 15 October 2019 07:40 +2

Pt.COCO- nici nu va fi trimisa in instanta Luluta.Sectia asta a fost infiintata de luni bune,cred ca 1 an de zile.Ati vazut vre-un rechizitoriu facut de astia ,si har domnului aveau de unde alege !

# imun/teanu date 15 October 2019 07:49 +3

S.I.I.J.? /"o REZOLVAM si pe asta!" (prima pe lista). Miza?! Deja are deschise dosare de neanchipuit in vremile "normale" Lulutei (cumva si despre actele false de furacit case?!, celebrele). Doar un exemplu, dosar de puscarie pentru celebirii "zdreanta" si Onisor. La sectia de procurori din CSM respins. La o desfiintare a SIIJ numitii nu numai "spalati" ci si pusi din nou in functiile in care si-au dovedit abnegat "maiestria" (falsuri judiciare prin josnicii ordinare!). N-ar fi "acestia" (si altii ca ei) cei mai potriviti de instrumentat cele mai "delicate" necesare dosare, cum, tot "delicat", domnul Iohanis a si previzionat? Si pentru "desfiintarea" (doar politic?, sau si vindicatia "fizica"?) a tot ce nu ii convine "ordinii sale" /democratie a sa, chiar ziua!, nu in vreo "noapte a cutitelor lungi", si in elogiu european. Si !!!, daca "desfiintata" SIIJ, faptele nu mai raman?, in biografiile care totusi exista /vedem, biografiile tot (mai!) ies la iveala.

# Un Om date 15 October 2019 08:13 +3

SIIJ a inceput sa spele magistrati judecatori si procurori cu pacate grele in actul de justitie vadit neprofesional.Nu am convingerea ca procurorii SIIJ sunt chiar rudele lui Dumnezeu Cel Drept.O lalaiesc la nesfirsit cu dosare importante,apoi dau clasare.Celor ce au reclamat fapte de abuzuri li se intovmesc dosare penale, sunt cercetati,urmariti penal si trimisi in judecata tocmai la comanda celor reclamati de fapte penale de abuz si altele.

# marius date 15 October 2019 08:31 +4

As vrea sa vad si eu un dosar solutionat si inaintat spre judecare. A trecut ceva vreme de la infintare si rezultate zero. Eficienta zero.

# romanul date 15 October 2019 08:50 +11

Pai se asteapta pina hotul de case cu gasca lui de pedelisti imbecili o repun de infractoarea de Kovesi (sunt tare multumit de activitatea ei, parca asa spunea impostorul) sefa DNA ca sa inceapa ·hora catuselor"!

# gelu date 15 October 2019 15:42 +5

O Tara, Un Partid, Un Conducator!!! Amintiri din viata anteriora sau de ce Johannis KlauSS Werner a cerut la Timisoara in fata stransurii liberale de partid disparitia PSD din Romania. Mai ramane ca Presedintele sa ceara PNL infiintarea Camasilor Galbene de Asalt care sa curete Romania de orice urma de membru sau votant PSD. „La 22 iunie 1933, SPD a fost complet interzis în Germania.” („Istoria democraţiei sociale ”, Friedrich Ebert Stiftung, autori Michael Reschke, Christian Krell, Jochen Dahm și alții, capitolul 5 „Persecuții, interzicere și exil (1933-1945)”, pag. 70)"

# român date 15 October 2019 15:46 +1

OAMENI,BUNI.,nu l-ati,auzit pe plãvan cã sectia trebuie desfintatã?nu ati vãzut cã s-a boicotat numirea,procurorului,,SIIJ,,NU l-ati auzit pe sicã mandolinã încã de cind so înfintat cã o fost o gresealã.?dar de ce?Sã nu se judece dosarele amintite mai sus,ce naiba,doar se întelege nů??Guvernul trebuia ,pe repede dat jos,dar stiti de ce?nu?Ca plãvanu sã poatã,manevra,toate ïnstitutiile,pînã si guvernu,sã fie sigur cã ,mai prinde5 ani de .,,,lenevealã si sã distrugã cu totul poporul român,ce o mau rãmas din iel,împreunã cu.,PNDLEUL LUI,DEaceia îi trebuie guvernul lui.Numai cã nu prea poate sã facã ,,majoritate,,,asta îi problema?sã vedem ce face Viorica ,dacã îl ajutã.

# Acest presedinte ... date 15 October 2019 17:40 +5

care ne-a vandut pe-o sapca la ameriloci ; a dat gazele si petrolul din Marea Neagra la fel cum dat padurile noastre la veri sai austrieci . FRATI ROMANI TREZITI-VA, CACI NE PIERDEM COPIII PRIN STRAINATATI SCLAVI SI SE ALEGE PRAFUL DE TARA SI DE VIITORUL LOR !!!

# Ciubar voda date 15 October 2019 20:03 +10

"Viata e frumoasa ...cu dobitocii mei, ma scap de urmarirea legii, si doar pe - romanii mei, ii fac cu privilegii". Shmecherul prin definitie, nu-i musai sa fie un om destept; doar sa-si gaseasca mocofanul(W-c Ihaa!), altii mai prosti. Si uite ca e plina curtea de"adunaturi", gunoaie in suflet, dar cu aspiratii de nebuni. Cum zicea orbul cand s-a iscat scandal in carciuma: - lasati-ma sa-i scot ochii; iar ciungul, ologul: - spargeti tot, ca eu platesc(...). Cam asta e fresca PNL, USR, Ponta-junction, pmp-itsii s.a. https://www.youtube.com/watch?v=KAnhz0bpprs

# maurer date 16 October 2019 06:47 +2

Neica Spilhozen, lada de GUNOI a istoriei, daca nu dupa gratii, iti este locul! Mai ticalos ca golanul Petrov, nu credeam ca vom mai avea un asa -zis presedinte! Iti promit ca la orice ghena vei fi pus , iti voi trimite cu prastia ...gogonele!

# livia date 21 October 2019 09:34 +3

oata schelambaiala nazistului Klaus Iohannis, al coruptului Barna Dan si ai altor impostori candidati la presedentia Romaniie este insumata in poezia lui Vasile Boldis, poet muncitor in Italia. “Ar trebui să vă cuprindă teama” de Viorel Boldiş Ar trebui să vă cuprindă teama Burtoşi cu cefe groase, parveniţi, Până la urma poporu-şi va da seama De unde ****** mamii voastre proveniţi. Aţi terfelit o-ntreagă naţiune, Orgoliul unui întreg popor S-a prăpădit, de nu ne mai rămâne Decât să punem iarăşi mâna pe topor. Aţi cumpărat şi aţi vândut de toate, Până şi sufletul ni l-aţi vândut pe bani, E timpul să strigăm: nu se mai poate, Noi nu suntem o ţară de ţigani! V-aţi bătut joc de lege şi de datini, De şcoli s-a ales praful, vai de noi! Popor român, periculos te clatini, Declară parveniţilor război! Nu mai avem nici fabrici, nici uzine, De cât ne-aţi mai privatizat minţind, A voastre buzunare gem de pline, Românii gem de foame, suferind. Pământurile toate-s de ocară, Acum

# livia date 21 October 2019 09:47 0

In ce limba ar trebui sa i se spuna lui Iohannis poezia manifest a poetului Vasile Boldis? Ar trebui să vă cuprindă teama/Burtoşi cu cefe groase, parveniţi,/Până la urma poporu-şi va da seama/De unde ****** mamii voastre proveniţi./Aţi terfelit o-ntreagă naţiune,/Orgoliul unui întreg popor/S-a prăpădit, de nu ne mai rămâne /Decât să punem iarăşi mâna pe topor https://www.gazetaromaneasca.com/observator/prim-plan/qar-trebui-s-v-cuprind-teamaq-de-viorel-boldi-poezia-contra-politicienilor-romani-care-arunc-in-aer-campania-electoral/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva