22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RETETA DE DISTRUS AFACERI ROMANESTI: SECHESTRE MENTINUTE ABUZIV – Situatie grava dezvaluita de Inspectia Judiciara: la parchete exista dosare vechi de 12 ani cu masuri asiguratorii. Desi sunt obligati de Codul de procedura penala, procurorii nu au verificat daca mai subzista temeiurile pentru care au fost luate ori mentinute sechestrele. In peste 6.200 de cauze, din totalul de 1,7 milioane aflate in lucru la parchete, au fost instituite masuri asiguratorii (Raportul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 June 2024 13:45
Vizualizari: 3505

La parchete exista in lucru dosare in care masurile asiguratorii sunt mentinute chiar si de mai bine de zece ani. Iar in multe dintre ele procurorii nici macar nu mai verifica daca mai sunt motive pentru pastrarea sechestrelor. Este o situatie extrem de grava, in conditiile in care asemenea masuri (sechestre pe conturi, pe bunurile persoanelor fizice sau juridice etc) pot avea un impact negativ urias pentru cei vizati, provocand, spre exemplu, falimentarea unor societati comerciale care ajung practic in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea. Iar falimentarea firmelor duce automat la pierderea locurilor de munca de catre angajati. O reteta care din pacate s-a aplicat de-a lungul anilor in cazul mediului de afaceri autohton, in cazul societatilor comerciale romanesti care trebuiau aduse la sapa de lemn pentru a face loc firmelor straine, fiind stiut ca multinationalele au fost ocolite de parchete. Ca sa nu mai spunem ca mentinerea la nesfarsit a unei masuri asiguratorii incalca dreptul la un proces echitabil.


 

CSM a dat publicitatii miercuri, 26 iunie 2024, Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM din 28 mai 2024 prin care a fost aprobat “Raportul de control al Inspectiei Judiciare cu privire la evidentierile statistice ale cauzelor in curs de solutionare in anul 2023 in care s-au dispus masuri asiguratorii”. Astfel, in 2023, din totalul celor 1.782.105 de cauze aflate in lucru la parchete, in 6.213 erau dispuse masuri asiguratorii. Adica, in 0,34 de dosare din numarul total de cauze aflate in instrumentarea procurorilor.

In ceea ce priveste vechimea dosarelor cu masuri asiguratorii, unele dintre acestea dateaza inca din 2011. Deci aveau o vechime de 12 ani, la data intocmirii raportului de catre Inspectia Judiciara.

Extrem de importanta este o mentiune din raportul Inspectiei Judiciare. Si anume faptul ca exista dosare in care nu a fost respectat art. 250/2 din Codul de procedura penala, care obliga procurorul sa verifice daca mai subzista sau nu temeiurile pentru care s-au luat ori sau mentiunut masurile asiguratorii.


Art. 252/2 Cpp:


Verificarea masurii asiguratorii


In tot cursul procesului penal, procurorul, judecatorul de camera preliminara sau, dupa caz, instanta de judecata verifica periodic, dar nu mai tarziu de 6 luni in cursul urmaririi penale, respectiv un an in cursul judecatii, daca subzista temeiurile care au determinat luarea sau mentinerea masurii asiguratorii, dispunand, dupa caz, mentinerea, restrangerea sau extinderea masurii dispuse, respectiv ridicarea masurii dispuse, prevederile art. 250 si 250/1 (n.r. - articole referitoare la contestarea masurilor asiguratorii) aplicandu-se in mod corespunzator”.


Iata ce a constatat Inspectia Judiciara:


“In urma efectuarii verificarilor, s-a constatat ca totalul cauzelor in curs de solutionare la nivelul Ministerului Public, in anul 2023, in care s-au dispus masuri asiguratorii, indiferent de data dispunerii acestora, se ridica la 6213 cauze. Din totalul de 6213 cauze, 1542 de cauze se aflau in lucru in trimestrul I, 1501 cauze in trimestrul II, 1576 de cauze in trimestrul III si 1594 de cauze in trimestrul IV. Totodata, s-a retinut ca 1724 de cauze vizau infractiunea de evaziune fiscala, 440 de cauze vizau infractiunea de spalare a banilor, 357 de cauze vizau infractiunea de delapidare, 506 cauze vizau infractiunea de inselaciune, iar 3186 de cauze vizau alte infractiuni.

Din totalul de 1.782.105 cauze aflate in lucru la nivelul Ministerului Public, in anul 2023, rezulta, astfel, un procent de 0,34% cauze in care s-au dispus masuri asiguratorii, valoarea prejudiciilor produse de inculpatii trimisi in judecata in anul 2023 fiind de 1.319.830.997 lei, in timp ce valoarea masurilor asiguratorii dispuse a fost de 1.130.702.195 lei (conform Bilantului Ministerului Public pe anul 2023).

S-a subliniat ca, desi s-a solicitat expres si comunicarea actelor de urmarire penala efectuate in cauza, din cuprinsul acestora nu rezulta pentru fiecare dosar aflat in lucru emiterea de catre procurorii de caz a ordonantelor privind verificarea masurilor asiguratorii conform dispozitiilor art. 250/2 din Codul de procedura penala, cu privire la verificarea subzistentei temeiurilor care au determinat luarea sau mentinerea acestora.

Cele 6213 cauze in curs de solutionare la nivelul Ministerului Public, in anul 2023, in care s-au dispus masuri asiguratorii, indiferent de data dispunerii acestora, sunt inregistrate in perioada 2011-2023”.


Incalcarea dreptului la un proces echitabil


Prin acelasi raport aprobat de Sectia pentru procurori a CSM, Inspectia Judiciara (condusa de judecatoarea Roxana Petcu - foto) a formulat si o serie de propuneri. Intr-una dintre ele, mentinuta de Sectia pentru procurori a CSM, se subliniaza nevoia de a se respecta dreptul la un proces echitabil. De asemenea, s-a propus monitorizarea procurorilor de caz in vederea respectarii de catre acestia a respectarii prevederilor referitoare la verficarea subzistentei temeiurilor pentru care s-a dispus luarea masurilor asiguratorii sau mentinerea lor.


Iata propunerile:


“1. Diseminarea Raportului la nivelul unitatilor de parchet, pentru a fi avut in vedere la solutionarea in termene legale a cauzelor in care s-au dispus masuri asiguratorii, in conditiile in care, printre obiectivele esentiale ale Ministerului Public se regaseste, pe de o parte, cel privind dreptul la un proces echitabil, in componenta duratei rezonabile a procedurilor, iar pe de alta parte, cel privind cresterea gradului de instituire a masurilor asiguratorii si de identificare si recuperare a produsului infractional.

2. Monitorizarea de catre conducerile unitatilor de parchet a dosarelor mai vechi de doi/cinci ani de la data sesizarii, in care s-au dispus masuri asiguratorii, in vederea solutionarii acestora anterior implinirii termelor de prescriptie a raspunderii penale.

3. Monitorizarea de catre conducerile unitatilor de parchet a modului in care procurorii de caz respecta prevederile art. 250/2 din Codul de procedura penala, cu privire la verificarea subzistentei temeiurilor care au determinat luarea sau mentinerea masurilor asiguratorii.

4. Aprecierea oportunitatii continuarii monitorizarii cauzelor aflate in lucru, in care au fost dispuse masuri asiguratorii, si in anul 2024”.


* Cititi aici integral Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM de aprobare a raportului Inspectiei Judiciare referitor dosarele aflate in lucru la parchete in care au fost dispuse masuri asiguratorii

Comentarii

# Ne mai intarim putin, vorba lui Pippidi. date 27 June 2024 14:38 +1

SOV zicea ca nu si-ar mai deschide nicio gogoșerie în România din acest motiv( sechestru prelungit). Mungiu Pippidi, doamna specializata în anticoruption a avut o zicere la o emisiune recenta: "trebuie sa facem compromis de la justiție ca să ne mai intarim putin". Dacă nici asta nu le întrece pe toate! Dar cine ne-a slăbit? De ce nu mai avem in viata publica oameni capabili și nici capital romanesc puternic?

# Cârcotaș date 27 June 2024 18:04 +5

Nu va supărați, nu sunt din localitate, așa ceva, sa instituie masuri asiguratorii si apoi sa uite de ele, e ceva grav din partea procurorilor? Serioooos? Da arestări degeaba, exista? Da achitării pe fapte neprevazute de legea penala, exista? Nu cred!?

# Ioana M. date 27 June 2024 19:38 +3

Sechestrul...ca sechestrul...da' sa tii 12 ani un dosar in sertar e....distrugator. Si pentru parti, oricare ar fi ele dar si pentru ...fapta prescrisa.Dupa care....Statul roman plateste de doua ori : pierde banii din sechestre si....plateste despagubiri faptuitorului...

# DODI date 27 June 2024 22:56 +2

Aceasta este încă o dovadă (dacă mai era necesară!!!) despre profesionalismul PORCurorilor care fac dosare la comandă politică sau la ordinul Noii securități. Este cazul ca pentru aceasta statul român să le mărească salarul la 8.000 euro lunar și să nu legifereze niciodată răspunderea materială și penală a unor asemenea lepre.

# Legea raspunderii magistratilor date 2 July 2024 12:22 0

Si daca verifica doar de forma, ce castigam? Povestea asta cu sechestrele ar trebui nitel analizata si din perspectiva dobanzilor pe care le are de platit o persoana condamnata. Dobanzi se platesc de la data faptei si daca onor domnii judecatoriși procuri plimba un dosar 12 ani, si condamnatul plateste lentoarea judecatorilor si procurorilor. Ca asa e in tenis!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva