6 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REZISTENTA IN FATA SERVICIILOR – Judecatoarea Gabriela Baltag ii indeamna pe judecatorii din Republica Moldova sa isi pastreze independenta: "Exista posibilitatea nefericita ca judecatorii sa fie monitorizati, filati, hartuiti si, implicit, abuzati de activitatea serviciilor secrete... Judecatorii romani au trait experienta amestecului nepermis al serviciilor secrete in actul de justitie... Nu aveti voie sa ingaduiti ca istoria sa se repete si in ce va priveste!"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 September 2019 16:10
Vizualizari: 4953

Dezastrul care se intampla in sistemul judiciar de peste Prut ii pune in garda pe magistratii romani, care simt nevoia sa intervina pentru a le fi alaturi judecatorilor ajunsi tinte ale procurorilor si Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova. Asemenea modului de lucru instituit in Romania in urma cu mai multi ani, la scurt timp dupa instalarea noii puteri ce o are cap de afis pe Maia Sandu, premier al Republicii Moldova cu inclinatii sorosiste, magistratura moldoveana risca sa fie calcata pe cap pentru ca nu achieseaza la "reformele" fortate, cu termene limita si decizii aberante, motivate de necesitatea europenizarii tarii. Si in aceasta tara, la fel ca si in Romania, s-a consacrat deja o stransa colaborare intre Procuratura si Serviciul de Informatii si Securitate (SRI-ul lor) care face deja victime in randul judecatorilor din Republica Moldova care se opun asa ziselor reforme. Dosare penale, suspendari din functie nejustificate si invitatii la demisie adresate judecatorilor care nu se supun sunt la ordinea zilei in Republica Moldova.


Gabriela Baltag: " Invatand din experientele noastre dureroase nu aveti voie sa ingaduiti ca istoria sa se repete si in ce va priveste!"

In sprijinul judecatorilor din Republica Moldova, greu incercati de "reformele" asumate de premierul Maia Sandu vine insa unul dintre cei mai curajosi magistrati din Romania. Este vorba despre judecatoarea Gabriela Baltag (foto), membru al Consiliului Superior al Magistraturii si fost presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania care le-a transmis judecatorilor moldoveni o scrisoare de sustinere in care ii indeamna sa nu renunte la independenta lor si la valorile statutului lor.

In scrisoarea transmisa in Republica Moldova, careia i-a dat citire noua presedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Andreea Ciuca, in cadrul Adunarii generale extraordinara a tuturor judecatorilor din Republica Moldova, desfasurata vineri, 27 septembrie 2019, si pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, judecatoarea Gabriela Baltag isi exprima ingrijorarea cu privire la situatia judecatorilor moldoveni care, la fel ca si in Romania, au ajuns sa fie "monitorizati, filati, hartuiti si, implicit, abuzati de activitatea serviciilor secrete". In opinia judecatoarei Baltag, aceasta forma de intruziune a serviciilor de informatii este de nepermis, fiind "obiceiuri mostenite si perpetuate in societatile totalitare", obiceiuri la care, din pacate, au fost supusi si magistratii romani.

Aminteste in acest sens judecatoarea Gabriela Baltag despre tristii ani cand, in Romania, SRI s-a amestecat in actul de justitie, ajungand sa incheie protocoale de colaborare cu Parchetul General si Inalta Curte, cu "un vadit caracter ocult", si un continut care a "nesocotit dispozitiile constitutionale si legale si a contribuit la alterarea procedurilor, conducand, in final, implicit, la incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor".

Publicam in continuare scrisoarea transmisa judecatorilor din Republica Moldova de judecatoarea CSM Gabriela Baltag:

"Dragi colegi judecatori,

Anul 2019 a adus multe provocari si pentru sistemul judiciar din Republica Moldova. Citesc cu interes tot ce este disponibil informarii noastre, in legatura cu justitia infaptuita de dumneavoastra, dragii nostri colegi si prieteni, intregitori ai unui vis minunat.

Nu o singura data, vorbind despre dumneavoastra, am evocat, ca un exemplu de bune practici, viziunea pe care Moldova a avut-o, dintr-un inceput, in ceea ce priveste separarea carierei judecatorilor de cariera procurorilor, pe care Romania l-a realizat, cu timiditate, abia incepand cu anul 2017. Nu putine sunt exemplele demne de urmat din politica dumneavoastra judiciara, situatie pe care o mentionez de fiecare data, cand am aceasta posibilitate.

Cunosc framantarile acestor zile dar mai ales ingrijorarile intemeiate care v-au coplesit si determinat sa aduceti si in atentia judecatorilor din Romania marile pericole care pot sterge toate valorile statutului judecatorilor din Moldova.

Cu o reala preocupare am citit despre faptul ca si la dumneavoastra exista posibilitatea nefericita – asa cum s-a intamplat multi ani si in Romania – ca judecatorii sa fie monitorizati, filati, hartuiti si, implicit, abuzati de activitatea serviciilor secrete (e.g. Serviciu de Informatii si Securitate). Aceasta forma de intruziune este de nepermis; sunt obiceiuri mostenite si perpetuate in societatile totalitare, iar o democratie adevarata nu poate sa accepte dar mai ales nu trebuie sa tolereze astfel de obiceiuri!

Judecatorii romani au trait experienta amestecului nepermis al serviciilor secrete in actul de justitie, prioritar fiind Serviciul Roman de Informatii, cu toate formele de opresiune, inclusiv incheierea unor protocoale avand un vadit caracter ocult, protocoale care au nesocotit categoric dispozitiile constitutionale si legale, contribuit la alterarea procedurilor, conducand, in final, implicit, la incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor! Invatand din experientele noastre dureroase nu aveti voie sa ingaduiti ca istoria sa se repete si in ce va priveste!

Dragi colegi, un judecator care nu poate avea totate garantiile de independenta si nici siguranta unui cadrul legal care sa nu-l supuna, in ceea ce priveste statutul, niciunei vulnerabilitati, in raport cu lumea politica si orice factor in masura sa ii altereze puterea de decizie, nu va fi niciodata un judecator liber sa hotarasca numai in baza legii si a constiintei sale. Cred in principiile pe care le promovati si de aceea sustin si apreciez demersurile pe care le realizati pentru a va apara independenta, cea mai importanta arma a unui judecator!

Cu deosebita consideratie,

judecator Gabriela Baltag

Membru in Consiliul Superior al Magistraturii"


Comentarii

# steluta date 27 September 2019 23:54 +14

magistratii din coloniie estice ale europei Romania si Moldova sunt infranti de puterrea uzurpatoare a serviciilor tradatoare cu care ambasadele corupte isi fac jocurile murdare

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.10.2022 – Tudoran loveste din nou. Un judecator numara lunile pana la pensie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva