24 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCANDAL PE OCHELARI IN JUSTITIE – Sindicatul Dicasterial indeamna grefierii sa continue procesele pentru decontarea ochelarilor: „Atat CJUE, cat si instantele nationale au decis ca decontul ochelarilor de vedere / lentilelor de contact trebuie sa se efectueze de angajator fara niciun cost in sarcina salariatului”. Apelul Dicasterial vine dupa ce presedinta ICCJ Corina Corbu a emis Ordinul 128/2024, prin care a plafonat la 3.000 lei deconturile pentru ochelarii judecatorilor si grefierilor

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

1 April 2024 14:59
Vizualizari: 4231

Ordinul nr. 128/2024 al presedintei ICCJ Corina Corbu, care a impus un plafon de 3.000 lei pentru decontarea ochelarilor, nu rezolva aceasta problema, acuza Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial luni, 1 aprilie 2024, in aceeasi zi in care Corbu a trimis ordinul catre toate curtile de apel din tara (click aici pentru a citi). Iar ordinul vizeaza nu doar judecatorii, ci toate categoriile de personal din instante – deci si grefierii.Concret, sindicatul – condus de grefierul Catalin Traistaru (foto) – isi indeamna membrii sa continue litigiile in care solicita obligarea angajatorilor (fie ei instante sau parchete) la obligarea decontarii ochelarilor. Motivul este unul cat se poate de simplu: decizia CJUE din 22 decembrie 2022 (pronuntata in cauza nr. C-392/21) prevede ca sumele trebuie decontate integral, indiferent de nivelul lor. Deci nu pe baza vreunui plafon, asa cum prevede ordinul Corinei Corbu.


Este vorba, adaugam noi, despre paragraful 56 din decizie:


Obiectivul articolului 9 alineatele (3) si (4) din Directiva 90/270, in masura in care urmareste sa asigure ca lucratorii primesc, fara nicio sarcina financiara, aparate de corectie speciale in caz de necesitate, poate fi atins fie direct, prin furnizarea unui astfel de aparat de catre angajator lucratorului in cauza, fie indirect, prin rambursarea costului acestui aparat de catre angajator”.


Redam intregul text al art. 9 din Directiva 90/270:


(1) Lucratorii au dreptul la un test corespunzator al ochilor si vederii, efectuat de catre o persoana avand calificarea necesara:

- inaintea inceperii lucrului la monitor;

- la intervale regulate dupa aceea;

- daca simt dificultati vizuale care s-ar putea datora lucrului la monitor.

(2) Lucratorii au dreptul la un examen oftalmologic daca rezultatele testului mentionat la alineatul (1) indica necesitatea acestuia.

(3) Daca rezultatele testului mentionat la alineatul (1) sau ale examenului mentionat la alineatul (2) indica necesitatea acestui lucru si daca nu pot fi folosite aparate de corectie normale, lucratorilor trebuie sa li se puna la dispozitie aparate de corectie speciale, specifice lucrului in cauza.

(4) Masurile adoptate in temeiul prezentului articol nu pot, in nici un caz, sa implice lucratorii in suportarea unor cheltuieli financiare suplimentare.

(5) Protectia ochilor si vederii lucratorilor poate fi prevazuta ca parte a sistemului sanitar national”.


Cu alte cuvinte, nemultumirea vizeaza situatia in care un magistrat sau grefier doreste ochelari mai scumpi de 3.000 lei. Practic, intr-un asemenea caz, respectivul magistrat sau grefier ar trebui sa suporte din propriul buzunar diferenta dintre cei 3.000 lei (plafonul impus de Corbu) si costul ochelarilor. Ca sa dam un exemplu: daca un magistrat sau grefier isi achizitioneaza ochelari de 4.000 lei, atunci va trebui sa plateasca din banii sai 1.000 lei, adica diferenta dintre plafonul de 3.000 lei si costul de 4.000 lei.


Avem cadru normativ inca din 2006


Inainte de a va lasa sa cititi postarea de pe Facebook a SNGJ Dicasterial, mentionam ca Directiva 90/270 a fost transpusa in Romania prin Hotararea de Guvern nr. 1028/2006, care la art. 12-16, prevede in felul urmator:

Capitolul IV Protectia ochilor si a vederii

Articolul 12

Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:

a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

Articolul 13

Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.

Articolul 14

Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.

Articolul 15

Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.

Articolul 16

Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare”.


Iata mesajul Sindicatului Dicasterial:


Informare SNGJ Dicasterial

Observand Ordinul emis de ICCJ cu privire la instituirea unui plafon pentru decontarea ochelarilor de vedere,

Dat fiind faptul ca acest Ordin contine prevederi contrare celor reglementate de legislatia nationala in materie (art. 15 din HG 1028/2006: „Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori”), precum si celor statuate prin Decizia CJUE cu privire la decontarea ochelarilor de vedere,

SNGJ Dicasterial recomanda membrilor de sindicat sa staruie in procesele demarate pe modelul pus la dispozitie de sindicat intrucat, atat CJUE, cat si instantele nationale, au decis ca decontul ochelarilor de vedere/lentilelor de contact trebuie sa se efectueze de angajator FARA NICIUN COST in sarcina salariatului.

Conducerea SNGJ Dicasterial”.

Comentarii

# dezacord date 1 April 2024 17:22 +6

Nu pot fi de acord cu ordinul emis. Trebuie sa fie decontat lunar si pretul a cate unui etui pentru ochelari,iar saptamanal a unor textile de stergere a ochelarilor,precum si unor solutii in acest scop.Numai asa vom avea o justitie dreapta,pusa in slujba cetateanului,si vom asista la hotarari pline de umanism.

# Florin date 1 April 2024 19:14 +25

Nu sunt în acord cu ”dezacord”...pentru următoarele considerente: 1.Pot furniza ochelari de cal cu prețul de 100000 Euro bucata/ la câți care au nevoie, cred ca pot sa o pun si eu de o pensie speciala pentru 1 an/ doi ani.... :lol: 2.Nu putem plafona drepturile, pentru ca oameni au nevoie de hârtie igienica superfina cand se șterg la gură..... E urat ce spun, știu ca este un drept, dar există limite....iar oameni ăști nu înțeleg limitele care deja le suportă p.... din partea lor...ca sa nu spun ifose de melteni... Mi-am făcut ochelari progresivi cu mama lor de lentile Zeiss cu mama ei de protecție, rame Karl Lagerfert si tot nu ma costat mai mult de 1800 de lei.... Am impresia că băieți nu cunosc fierberea care există, dar se miră că creste AUR în sondaje.....păi dacă e bal, bal să fie pentru toții...

# Daniela date 1 April 2024 19:43 -2

Eu am mers la un control oftalmologic, cu bilet de trimitere, la spital de stat unde medicul oftalmolog mi-a recomandat folosirea unor picaturi destul de scumpe de 4-5 ori pe zi iar contravaloarea avestora mi-a fost refuzata pe motiv ca mu sunt pe lista de medicamente!

# Un cetatean date 1 April 2024 20:35 +10

Este bine problema cu ochelarii,dar pentru a avea po******ția acestei tari încredere in justitie, ar trebui magistrați sa fie corecți, cu știință de carte sa fie aplecați spre aceasta meserie , sa respecte legile , nu sa de-a termene lungi, sa nu citească actele din dosare, sa nu amâne pronunțarea câte un an,sau mai mult s.a. Sunt multe probleme in justitie , care trebuie corectate , unele schimbate din temelie. Va multumesc.

# Mmm date 1 April 2024 20:37 0

Un contract cu un asigurător nu ar rezolva această problemă?

# maxtor date 2 April 2024 03:25 +2

celor cu mutra de ochelaristi sa li se deconteze...dupa mutra!!!!!!!!!

# Stan date 2 April 2024 23:05 +4

Va rog....va rog din suflet ,decontatile sarmanilor si un set de pampers ca sant vai mama lor!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva