28 octombrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE CLATINA PUSCARIA NATIONALA - Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea instituirii carantinei si izolarii prin ordin al ministrului Sanatatii: “Dispozitiile mentionate sunt neconstitutionale, in masura in care permit dispunerea unor masuri de restrangere a exercitiului libertatii individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative”. Romanii au fost tinuti abuziv cu lunile inchisi in case in numele isteriei Covid (Exceptia)

Scris de: B.G. | pdf | print

28 mai 2020 15:59
Vizualizari: 5474

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la prevederile articolului 25 din Legea privind reforma in domeniul sanatatii prin care este instituita carantina si izolarea in contextul epidemiei de coronavirus, prin ordin al ministrului Sanatatii, functie ocupata in prezent de Nelu Tataru (foto stanga, langa Ludovic Orban).Avocatul Poporului apreciaza ca respectivele prevederi sunt neconstitutionale, in masura in care permit luarea unor masuri de restrangere a exercitiului libertatii individuale, prin acte administrative (ordine) emise de ministrul Sanatatii.

Institutia condusa de Renate Webber arata in sesizarea facuta la CCR ca lipsa reglementarii la nivelul legislatiei primare a masurilor generate de epidemii lasa la latitudinea ministrului Sanatatii emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinta generata de aceasta stare vizand drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuala si dreptul la viata intima, familiala si privata, fiind astfel incalcate prevederi din Constitutia Romaniei:
“Dispozitiile legale criticate, fara a stabili in concret garantii adecvate menite sa asigure respectarea caracterului inviolabil al libertatii persoanei, lasa unui organ administrativ, Ministrul Sanatatii, posibilitatea sa legifereze si sa restranga drepturi fundamentale, prin impunerea unor masuri  privative de libertate”.

 

Iata comunicatul Avocatului Poporului, exceptia de neconstitutionalitate fiind atasata integral la finalul articolului:


“Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si cele ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile mentionate sunt neconstitutionale, in masura in care permit dispunerea unor masuri de restrangere a exercitiului libertatii individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sanatatii).

In esenta, Avocatul Poporului apreciaza ca lipsa reglementarii la nivelul legislatiei primare a masurilor generate de epidemii (carantina, izolare/internare obligatorie a persoanelor in contextul bolii transmisibile Covid-19) lasa la latitudinea Ministrului Sanatatii emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinta generata de aceasta stare vizand drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuala si dreptul la viata intima, familiala si privata, cu incalcarea prevederilor art. 53 din Constitutie.

Avocatul Poporului considera ca trebuie sa existe o reglementare juridica la nivel de lege, in sensul identificarii clare a persoanelor si situatiilor in care si fata de care masura carantinei (in oricare dintre formele acesteia: institutionalizata/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, in ce conditii si pe ce perioada, deoarece toate aceste situatii presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului.

Dispozitiile legale criticate, fara a stabili in concret garantii adecvate menite sa asigure respectarea caracterului inviolabil al libertatii persoanei, lasa unui organ administrativ, Ministrul Sanatatii, posibilitatea sa legifereze si sa restranga drepturi fundamentale, prin impunerea unor masuri  privative de libertate.


Legea este cea care trebuie sa reglementeze procedura de instituire si incetare a masurilor restrictive de libertate, aplicarea graduala a masurilor in functie de severitatea cazului, atributiile fiecarei autoritati publice in executarea masurilor.


Mai mult, normele legale supuse controlului de constitutionalitate, care reglementeaza dispunerea unor masuri, trebuie sa fie elaborate in mod previzibil si in limitele unor repere concrete, care sa elimine riscul ca, prin ingerinta autoritatilor administrative, masurile sa capete caracter abuziv sau restrictiv al unor drepturi sau libertati.

Pentru a fi respectata de catre destinatarii sai, si anume de autoritatile administrative, normele legale care permit acestora sa ia masuri necesare si proportionale, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de claritate si previzibilitate, astfel incat acesti destinatari sa isi poata adapta in mod corespunzator conduita”.

* Cititi aici integral sesizarea facuta de Avocatul Poporului

Comentarii

# Ala de la tara date 29 mai 2020 13:57 -217

8) :lol: Cica lumea nu sta pe loc, si vedeti si d-voastra: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ZVJjZG_u7Wo&feature=emb_logo http://www.lazerhorse.org/2014/06/15/video-1000-people-eat-1000-ghost-chillis/ https://www.hit.com.au/story/the-melbourne-chilli-eating-championship-returns-this-sunday-150676 La astia, aka, aia, nu le ia nimeni temperatura?! <img src=ops:' /> Sau traim pe planeta interzisa(Forbiden planet)!? 8) Noi, bine ca mai putem sa ne hlizim si inca sa radem si nechezam - ca(si) caii!! :D

# 4Kan date 29 mai 2020 16:29 -28

Bun si cu NECONSTITUTIONALITATEA decretarii Starii de Alerta ce s-a intamplat ? Am trimis cele 2 memorii recomandate de catre Dl. Piperea Avocatului Poporului dar se pare ca ptr acelea nu s-a sesizat ?!? Are cineva vreo noutate ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 149
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.10.2020 – Clotilde a nimerit la o judecatoare-activista. Nimeni nu se pune cu urmasa lui Werner

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva