18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SINDICATUL ISI UMFLA MUSCHII DOAR CU MARUNTEII – Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM i-a aplicat a doua retrogradare profesionala din ultimul an procuroarei Anca Beatrice Resmelita de la PJ Campina. Resmelita a fost gasita vinovata pentru manifestari ce aduc atingere onoarei profesionale ori prestigiului justitiei. „Brigada Nufarul” indrazneste sa pedepseasca doar procurori mai micuti, dar spala pe banda rulanta vedete ca inculpatii Laura Kovesi si Lucian Onea (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 October 2020 13:45
Vizualizari: 4687

Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii isi permite sa faca muschiul mare doar cu procurori mai putin cunoscuti, in timp ce spala pe banda rulanta vedete precum inculpatii Laura Kovesi si Lucian Onea.De data aceasta, marti, 6 octombrie 2020, „Sindicatul” a ars-o pe procuroarea Anca Beatrice Resmelita, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina (delegata inca de la 1 martie 2019 intr-o functie de executie la PJ Constanta). Mai exact, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a gasit-o vinovata pe Resmelita pentru abaterea de la art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.

In consecinta, procurorii CSM, in unanimitate, au retrogradat-o profesional pe Anca Resmelita, de la gradul de parchet de pe langa curte de apel la gradul de parchet de pe langa tribunal (vezi facsimil). Amintim ca la 20 noiembrie 2019, Resmelita a primit cea dintai retrogradare: de la gradul de PICCJ la gradul de PCA. De altfel, ea a marcat o premiera in acel moment, fiind prima procuroare sanctionata cu retrogradarea profesionala (click aici pentru a citi). Hotararea de anul trecut a ramas definitiva, din cauza ca procuroarea nu a atacat-o cu recurs la Inalta Curte.


Revenind la ziua de marti, 6 octombrie 2020, va prezentam minuta din dosarul nr. 12/P/2018:


Admite actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Resmelita Anca Beatrice, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Campina (in prezent delegata la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta).

In baza art. 100 lit. d/1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Resmelita Anca Beatrice, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Campina (in prezent delegata la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta), sanctiunea disciplinara constand in retrogradarea din gradul profesional de parchet de pe langa curtea de apel in gradul profesional de parchet de pe langa tribunal pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a), din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

 Patru ani, patru pedepse


In afara de aceasta sanctiune si de cea de anul trecut – aplicata pentru absente nemotivate de la serviciu (art. 99 lit. k teza I din Legea 303/2004) –, procuroarea Anca Beatrice Resmelita a mai fost sanctionata in 8 noiembrie 2018 cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pe o perioada de 6 luni (tot pentru absente nemotivate), iar in 20 aprilie 2016 procurorii CSM i-au taiat salariul cu 10% timp de 3 luni pentru urmatoarele abateri disciplinare (conform art. 99 din Legea 303/2004):


- litera h: „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”;

- lit. m: „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- lit. t: „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”.


Procuroarea Anca Resmelita a declarat recurs la ICCJ impotriva primelor doua sanctiuni. In cel dintai dosar, recursul i-a fost respins, iar in cel de-al doilea s-a perimat, pentru simplul fapt ca nici Inspectia Judiciara, nici procuroarea Resmelita nu se prezentasera la strigarea cauzei. Judecatoarele supreme Ianina Blandiana Gradinaru, Bianca Elena Tandarescu, Aurelia Rusu, Mona Magdalena Baciu si Adriana Elena Gherasim au constatat perimarea prin hotararea nr. 29/2020 din 27 ianuarie 2020.


Prezentam minuta cauzei nr. 154/1/2019:


Constata perimat recursul declarat de Resmelita Anca Beatrice impotriva Hotararii nr.12P din 8 noiembrie 2018, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara in dosarul nr.11/P/2018. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 27 ianuarie 2020”.


Dupa toate aparentele, a treia sanctiune disciplinara a ramas definitiva prin neatacarea cu recurs la ICCJ.


A incercat sa scape de ultimul dosar prin pensionare


Incheiem, mentionand ca in prima jumatate a acestui an, procuroarea Resmelita a depus cerere de pensionare la CSM, dar Sectia pentru procurori a hotarat la 26 mai 2020 suspendarea solutionarii acestei solicitari. Desi nu a explicat de ce in minuta, motivul il gasim in art. 52 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: „Pe durata procedurii disciplinare, solutionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspenda pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare”.

Precizam ca Anca Resmelita are o vechime in profesie de 23 de ani, fiind numita procuror definitiv prin Decretul nr. 203 din 2 iunie 1997 al presedintelui Emil Constantinescu.


* Cititi aici intreaga odisee disciplinara a procuroarei Anca Beatrice Resmelita

Comentarii

# mitica date 10 October 2020 22:23 0

Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM trebuie anchetati si cei vinovati bagati la puscarie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva