12 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SRI ABURESTE PROTOCOLUL CU CSM - Raspunzand dezvaluirilor Lumeajustitiei.ro, SRI pretinde ca nu are acces in baza de date eMap a CSM, desi recunoaste ca a incheiat un protocol de securitate cibernetica. Sustinerile SRI sfideaza logica elementara, intrucat nu se poate proteja un site de atacuri si accesari neautorizate fara a avea parolele de intrare in sistem. Recomandam SRI sa gandeasca un raspuns mai bun... SRI a aruncat bomba: mai are 50 de protocoale similare

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 March 2017 21:16
Vizualizari: 7650

Serviciul Roman de Informatii a reactionat dupa ce Lumeajustitiei.ro a dezvaluit ca SRI a incheiat un protocol cu CSM pentru asigurarea securitatii cibernetice. Este un protocol cu continut secret, parafat la finele anului 2014 cand CSM era condus de presedintele Adrian Bordea si vicepresedintele Gheorghe Muscalu, iar SRI de directorul George Maior si prim-adjunctul Florian Coldea (foto dreapta). Un protocol incheiat de CSM cu o structura de tip fantoma a SRI, denumita Centrul National Cyberint, de aceeasi factura cu Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor, adica o unitate militara a SRI fara personalitate juridica, infiintata printr-o hotarare secreta a CSAT, organism administrativ care nu are voie sa legifereze - (vezi facsimil).


Intr-un raspuns acordat jurnalistului Razvan Dumitrescu de la Antena 3, care in emisiunea „Subiectiv” de joi 30 martie 2017 a prezentat dezvaluirile Lumeajustitiei.ro, SRI pretinde ca nu are acces in baza de date eMap a CSM. Explicatiile SRI nu sunt insa deloc credibile, din motive pe care le vom detalia mai jos. Astfel, in raspunsul catre Razvan Dumitescu, SRI sustine ca protocolul este unul de cooperare, iar asemenea documente au mai fost incheiate cu alte 50 de instiitutii. De asemenea, SRI precizeaza ca nu a facut altceva decat sa ofere suport de specialitate in securizarea infrastructurilor informatice, fara sa existe acces la baza de date a CSM.

Explicatiile SRI nu stau insa in picioare, credem noi, ele sfidand logica elementara. Cum poate cineva sa protejeze un site (o baza de date informatica) de atacuri ale hakerilor si accesari neautorizate, fara sa detina parolele de intrare in sistem, si sa vada cum s-a umblat de un intrus in arhitectura site-ului? Spre exemplu, poti vedea daca au fost sustrase sau distruse documente, doar daca esti in interiorul bazei de date. Or, pentru a fi in interiorul site-ului trebuie sa ai parolele de acces. Este la mintea cocosului!

Asteptam ca directorul SRI Eduard Hellvig (foto stanga) sa denunte si acest protocol, asa cum a facut cu cel incheiat cu Ministerul Public. Si nu doar sa il denunte, ci si sa il desecretizeze, asa cum ar trebui desecretizat si protocolul incheiat cu PICCJ.

Iata raspunsul SRI:

In acord cu demersurile de crestere a nivelului securitatii cibernetice, la sfarsitul lunii decembrie 2013, SRI, impreuna cu STS, MApN, MAI, MCSI ( prin CERT-RO), in calitate de institutii partenere, au contractat, prin intermediul programului cu finantare europeana - POSCCE, proiectul Sistem national de protectie a infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic.

Inca de la depunerea documentatiei aferente, realizarea proiectului a presupus incheierea unor acorduri parteneriale cu institutiile beneficiare. Dupa finalizarea etapei de dezvoltare a proiectului aceste acorduri au stat la baza incheierii unor protocoale de cooperare, necesare bunei functionari a proiectului si in final asigurarii securitatii cibernetice. Astfel, in vederea indeplinirii obiectivelor proiectului, CSM, ca si alte 50 de institutii beneficiare, au incheiat protocoale de cooperare cu SRI, prin care Serviciul, in mod transparent si in conformiate cu prevederile proiectului, ofera suport de specialitate in securizarea infrastructurilor informatice, prin definirea si actualizarea politicilor de securitate si intocmirea si actualizarea procedurilor de interventie in caz de incident sau atac cibernetic. SRI nu are acces la bazele de date ale CSM asa cum eronat se afirma in articolul la care faceti referire.

Ovidiu Marincea, consilierul directorului SRI”.

Vrajeala din Protocol

Pe de alta parte, un alt aspect interesant legat de protocolul SRI-CSM a fost dezvaluit de publicatia Cotidianul. Jurnalistul Ion Spanu a aratat ca protocolul dintre SRI si CSM a fost discutat in Comisia nr. 1 a Consiliului Superior al Magistraturii, de aceasta problema ocupandu-se judecatorul Horatius Dumbrava (foto 2 alaturi de generalul Coldea). Intr-una dintre sedintele Comisiei nr. 1 a CSM, cea din 8 decembrie 2014, s-a decis ca in Protocolul cu SRI sa fie mentionata dispozitia conform careia „Centrul National Cyberint nu are acces la continutul documentelor Consiliului Superior al Magistraturii”. Evident, este o mentiune lipsita de valoare, in opinia noastra. Caci, asa cum am aratat, nu poti sa asiguri securitatea unui site, sa vezi daca din baza de date au disparut sau au fost sustrase documente, fara sa ai parolele de acces in arhitectura site-ului. Probabil a fost o mentiune cu scop sa adoarma banuielile celor care ar fi fost tentati sa creada ca SRI umbla prin documentele CSM.

*Cititi aici mai multe detalii despre Protocolul SRI-CSM

Foto: Mediafax

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 31 March 2017 21:46 +9

justitia/i PUBLICA??? ATUNCI DRACULUI SA SE FACA SI SEDINTELE DE JUDECATA SECRETE SI SA SE JUDECE DUPALEGI SECRETE!!!!!!!in tara asta judecatorii vor sa tina totul sub obroc!!!!abia, abia isi pun numele la avizier la sedintele de judecata si cit mai mic scrise.la dracu cu justitia voastra de netrebnici FACUTA NUMAI DE NETREBNICI. in sua pe podiumul pe care sta judecatorul pe biroul lui scrie cu litere de o schioapa HONORABLE JUGE...xxxyyzz ca sa vada oricine(SINGURUL CARE STA PE UNN PODIUM DE CCA 30/40 CM MAI INALT DECIT TOATA SALA,SALA SI TOTI CEILALTI FIIND LA ACELASI NIVEL,IN TRIBUNALELE PENALE JUDECATORII STAU CEL MAI SUS SI APOI JURATII UN PIC MAI JOS CA JUDECATORII,RESTUL,INCULPATI,PROCURORI,POLITISTI,MARSHALI,AUDITORIU TOTI STAU LA ACELASI NIVEL,SI NICI UN DOCUMENT DIN SALA-de la procurori sau defendent- nu/l primeste judecatorul direct, ci NUMAI PRIN intermediul marshalului).asa ca la mermelica/i justitie de barbari cu multa barbarie si mermeleaLA!!!!!

# ADEVARUL date 1 April 2017 18:53 0

IN NEMERNIICIA LUI TOADER SA DISPARA DE UNDE A VENIT,LOCUL LUI ESTE IN CLOACA MAGISTRATILOR.

# Stilul SRI date 31 March 2017 22:43 +3

Ce vă mirați? La cele 3 întrebări clare puse de presă privind falsificarea Mapei Profesionale a lui Lazăr, SRI a trimis o bălmăjeală, rezultînd că e secret de stat... http://www.secundatv.ro/studiu-de-caz/sri-afacerea-lazargate-este-de-domeniul-sigurantei-nationale-52167.html/

# remember date 31 March 2017 22:52 +3

SRI nu a considerat oportun să dea un răspuns cinstit. Amintiți-vă de boschetarul omorît în curtea SRI Timișoara. S-a aflat cu greu adevărul, poliția din zonă fiind nevoită să acopere SRI...

# discret SRI, cum se cuvine unui serviciu secret date 1 April 2017 12:31 0

În momentul în care ZIUA de Vest relata în exclusivitate despre omorul de la SRI Timiş, o singură instituţie din Timişoara a confirmat crima petrecută în ograda celor de la SRI. Sub protecţia anonimatului, un angajat al IML Timişoara (Institutul de Medicină Legală) a confirmat întreaga poveste... http://ziuadevest.ro/actualitate/35065-demia-domnule-comar-ef-

# ADEVARUL date 1 April 2017 18:51 +6

-ALO?!?DOMNUL IONESCU? -DA,VA ROG! -DE LA SRI VA SUN... -STIU. -CUM ADICA STITI? -PAI M-ATI SUNAT PE UN TELEFON CARE NU ARE CARTELA SIM,E STRICAT SI E SI INCHIS!

# andrei adrian trifan date 1 April 2017 20:52 +1

Parerea mea. In Romania sistemul asta e o hazna mirositoare .Degaba se mai da cu "fas-fas"din cand in cand sa se mai poate respira de ochi lunii daca vine unul gen... va las pe voi sa ghiciti persoana ,de se rupe tot, manjeste si capacul se sterge cu degetul si-l da pe perete. Ce este mai trist , pereti sunt plini de astfel de urme de "rahat romanesc".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.08.2022 – Buda si-a dorit purtatoare de cuvant

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva