1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STELICA ACUZA, MATEESCU SESIZEAZA – Presedintele CSM Bogdan Mateescu a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice declaratiile ministrului Justitiei Stelian Ion privind existenta procurorilor care incalca normele, tergiverseaza dosare si dau solutii la ordin: “Sa se clarifice daca poate fi disociata calitatea de participant intr-o procedura penala concreta de cea de ministru”

Scris de: L.J. | pdf | print

12 March 2021 17:05
Vizualizari: 6691

Dupa sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu atacurile lansate de USR-PLUS impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti privind clasarea dosarului “10 august”, iata ca o noua sesizare a Inspectiei este cauzata de acelasi partid USR. De data aceasta de catre ministrul Justitiei Stelian Ion (foto).


 

Asfel, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii Bogdan Mateescu in vederea apararii independentei procurorilor dupa cele mai noi declaratii facute de ministrul Justitiei Stelian Ion. Este vorba despre declaratii in care Stelian Ion a vorbit despre posibile incalcari ale normelor de catre parchete si procurori, tergiversari de dosare si solutii date la comanda, in contextul clasarii dosarului "10 august", in care el insusi depusese plangere penala.


Iata comunicatul CSM:


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in temeiul art. 30 alin.2 din Legea 317/2004, rep., pentru a efectua verificari in vederea apararii independentei procurorilor, fata de afirmatiile ministrului justitiei, dl Stelian Ion, din cadrul interviului difuzat de publicatia online www.g4media.ro.

Intrucat aceste afirmatii ar putea fi percepute ca generalizand incalcari ale legii in activitatea parchetelor, se impune ca, in limita verificarilor prevazute de art.30 din Legea 317/2004, sa se clarifice:

- Daca prin solutiile dispuse de procurori constand in declinari de competenta, reuniri, preluari 's-au eludat' normele de competenta prevazute de lege,

- Daca aceleasi solutii au determinat 'tergiversari de dosare' sau 'solutii dinainte dorite',

- Daca au existat 'preluari de dosare cu japca' de catre unele unitati de parchet de la altele,

- Daca insasi utilizarea expresiei 'cu japca', fata de semnificatia sa este compatibila cu discursul public al ministrului justitiei prin raportare la solutiile dispuse de procurori in instrumentarea unor dosare penale,

- Daca dispunerea de catre ministrul justitiei a unor controale avand ca obiect astfel de solutii adoptate de procurori este posibila in lumina dispozitiilor art. 69 alin. 2 teza a doua din Legea 304/2004, potrivit carora 'Controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate.'

- Daca poate fi disociata calitatea de participant intr-o procedura penala concreta de cea de ministru, cu consecinta luarii unor masuri specifice competentei celei din urma, cu privire la aceeasi procedura, precum si daca acest fapt determina o pozitie supraordonata in raport de celelalte persoane implicate in procedura ori fata de magistratii insarcinati cu instrumentarea acesteia.

Pentru consolidarea increderii in functionarea parchetelor, ca parte a autoritatii judecatoresti, exclusiv in temeiul legii si in afara oricaror influente, concluziile verificarilor vor fi prezentate opiniei publice imediat dupa analiza acestora in cadrul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competentelor sale legale”.

Comentarii

# Gyuse Bogdan date 12 March 2021 20:28 +2

Stelica geamparale progresiste pe teme neomarxiste.

# Marin Tulus Olt date 13 March 2021 20:38 0

Eu zic, nea Bogdanele, SĂ TI DAI TU DEMISIA PENTRU CĂ NU VEZI ADEVĂRATA REALITATE DIN JUSTITIA ROMANA! Pai, tu nu vezi că independenta este folosita de magistratii care încalcă legea si care incalcă drepturile Omului?!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.01.2023 – DNA pregateste artileria grea: cumpara Biblii si asteapta trei politicieni grei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva