17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUSPICIUNI DE MUSAMALIZARE LA DNA – Deputatul PSD Daniel Ghita cere clarificari de la ministrul Justitiei Catalin Predoiu despre dosarele fostului director Electrica SA Ioan Rosca: „In 2014, Corpul de control a constatat ca Rosca a participat, cand era director al Electrica Transilvania Sud, la prejudicierea acestei filiale, prin favorizarea unor societati private. Le-au fost atribuite lucrari de aproape 10 milioane euro... Va solicit sa-mi comunicati modul de solutionare a dosarelor de la DNA”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 October 2022 13:15
Vizualizari: 4086

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu este asteptat cu precizari publice: a comis sau nu DNA o musamalizare?Luni, 3 octombrie 2022, deputatul PSD Daniel Ghita (foto 1) i-a solicitat lui Predoiu sa comunice stadiul a trei dosare penale, aflate in lucru la DNA – serviciile teritoriale din Cluj-Napoca, Oradea si Brasov. Cauzele il vizeaza pe inginerul Ioan Rosca (foto 2), cel care a condus Electrica SA in perioada mai 2012 – februarie 2016. In 2014, mentioneaza Ghita, Corpul de control al ministrului Energiei din acel moment a constatat ca exista suspiciuni privind savarsirea infractiunilor de fals intelectual, uz de fals, inselaciune calificata, abuz in serviciu, dare si luare de mita. Mai exact, Rosca era acuzat ca pe vremea cand conducea filiala Electrica Transilvania Sud SA Brasov, ar fi favorizat mai multe firme, atribuindu-le lucrari de peste 42 de milioane de lei (echivalentul a circa 10 milioane de euro) – lucrari care au fost receptionate fictiv (deci fara sa fi fost executate).

Dupa un ping-pong intre parchete, dosarele au ajuns in instrumentarea DNA Cluj, DNA Oradea si DNA Brasov. Problema este ca din 2014 pana in prezent nu s-a mai auzit nimic de ele, subliniaza Daniel Ghita, motiv pentru care i-a cerut ministrului Justitiei sa dispuna verificari in legatura cu faza in care se afla aceste cauze. Evident: suspiciunea deputatului este ca Directia Nationala Anticoruptie incearca musamalizarea celor trei dosare.


Redam intrebarea adresata de Daniel Ghita lui Catalin Predoiu:


Obiect: Modul sau stadiul de solutionare a dosarelor penale privind pe fostul director general al SC ELECTRICA SA, Ioan Rosca

In temeiul prevederilor articolului 112 alineatul 1 din Constitutia Romaniei si ale articolului 194 din Regulamentul Camerei Deputatilor, va adresez urmatoarea

INTREBARE:

In cursul anului 2014, in urma unei interpelari formulate de un fost parlamentar (senatorul independent Valer Marian), Corpul de control al ministrului delegat pentru Energie a constatat ca directorul general in functie al SC ELECTRICA SA, Ioan Rosca, a participat, in perioada in care a fost director general al SC ELECTRICA TRANSILVANIA SUD SA Brasov, la prejudicierea acestei filiale (care include 6 judete), prin favorizarea unor societati comerciale private, carora le-au fost atribuite lucrari in valoare de peste 42 milioane lei (aproape 10 milioane de euro), de transformare si defrisare a vegetatiei forestiere de sub astfel de stalpi, dintre care marea majoritate nu au fost executate, dar au fost receptionate fictiv si achitate definitiv de catre contractant. Ulterior, s-a constatat ca directorul general Ioan Rosca a cauzat SC ELECTRICA SA un prejudiciu total de circa 50 de milioane euro, motiv pentru care a fost eliberat din functie si i-a fost imputata suma sus-mentionata.

Parlamentarul sus-mentionat a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Structura Centrala a DNA, Serviciul Teritorial Oradea al DNA si Serviciul Teritorial Cluj al DNA, intrucat se contura savarsirea mai multor infractiuni (fals intelectual, uz de fals, inselaciune calificata, abuz in serviciu, dare si luare de mita), pe raza mai multor judete. PICCJ a transmis sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, care, neavand competenta materiala, a declinat-o Serviciului Teritorial Brasov al DNA, iar Structura Centrala a DNA a transmis-o spre solutionare tot Serviciului Teritorial Brasov, care a inregistrat dosarul nr. 105/P/2014. Serviciul Teritorial Oradea al DNA a efectuat cercetari in dosarul nr. 33/P/2014, iar Serviciul Teritorial Cluj-Napoca in dosarul nr. 97/P/2013. Pana in prezent, desi au trecut 8 ani de la formularea sesizarii penale, sesizantului nu i-au fost comunicate solutiile emise de serviciile teritoriale Brasov, Oradea si Cluj-Napoca, acesta avand banuieli legitime ca dosarele a fost tergiversate si/sau musamalizate.

Pentru aceste considerente, avand in vedere autoritatea ministrului Justitiei asupra Ministerului Public, va solicit sa dispuneti verificarile de rigoare si sa-mi comunicati modul de solutionare a dosarului Serviciului Teritorial Brasov al DNA nr. 105/P/2014, a dosarului Serviciului Teritorial Oradea nr. 33/P/2014 si a dosarului Serviciului Teritorial Cluj-Napoca nr. 97/P/2013 sau stadiul de solutionare a acestora, precum si motivele tergiversarii acestor dosare de catre servicii teritoriale considerate relativ recent 'unitati de elita' ale DNA. Totodata, va solicit sa-mi comunicati daca fostul director general al SC ELECTRICA SA, Ioan Rosca, a fost cercetat penal si in alte dosare de catre DNA, DIICOT, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de alta unitate de parchet si solutiile emise in acestea.

Solicit raspuns scris si oral”.


sursa foto Rosca: Economica.net

Comentarii

# santinela date 4 October 2022 15:00 +135

Cui ceri asta Daniele,DNA-ului,celei mai mizerabile institutii din cate exista ? Daca iti vor raspunde te rog sa ma anunti si pe mine.Adica asta inseamna in veci ,amin !

# Boldea date 4 October 2022 19:36 0

Daca mai vii cu povesti gen Nastratin Hogea, te pârăsc lui Gokhan Saki

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva