16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TREI SPALATURI SI UN AMARAT DE AVERTISMENT – Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM i-a scos basma curata pe procurorii Bogdan Pirlog, seful Parchetului Militar Bucuresti, Bogdan Niculescu de la DIICOT Pitesti si Alin-Costin Ioana de la PJ Targoviste. Pirlog, acuzat de activism politic, a fost achitat initial pe procedura, dar ICCJ a intors dosarul la CSM. Sefa PJ Harsova, Monica-Mariana Drumea, a fost sanctionata cu avertisment pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 April 2024 17:20
Vizualizari: 2910

Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii a facut miercuri, 3 aprilie 2024, ceea ce a consacrat-o: a emis certificate de buna purtare.Cei trei procurori care au fost scosi basma curata de catre „Brigada Nufarul” sunt Bogdan Ciprian Pirlog (foto 1) – seful Parchetului Militar Bucuresti –, Bogdan Niculescu de la DIICOT Pitesti si Alin-Costin Ioana de la Parchetul de pe langa Judecatoria Targoviste. Spre deosebire de Pirlog, ceilalti doi (Niculescu si Ioana, judecati in acelasi dosar disciplinar) au fost albiti pe procedura – mai exact, pe motiv de nulitate a actiunii disciplinare.


A doua spalatura pentru Pirlog


Procurorul Bogdan Pirlog a fost trimis in judecata disciplinara pentru urmatoarele abateri din art. 99 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

- a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- d) teza I: „desfasurarea de activitati publice cu caracter politic”.

Mai precis, Inspectia Judiciara il acuza pe Pirlog ca, prin intermediul ONG-ului pe care il conduce (Asociatia Initiativa pentru Justitie), a sustinut pozitia USR in legatura cu reforma sistemului de justitie. De asemenea, in comunicatul AIJ au fost inserate expresii si afirmatii care afecteaza demnitatea, imaginea publica a procurorilor si a justitiei in ansamblul sau.

Initial, in 21 septembrie 2022, procurorii CSM au constatat nulitatea actiunii disciplinare, dar Inalta Curte a intors dosarul la Consiliu, dispunand continuarea judecatii. Iar acum, Pirlog a fost albit pe fond (click aici pentru a citi).

In partea cealalta, la procurorii Bogdan Niculescu si Alin Ioana, achitarea disciplinara a fost dispusa pe fond pentru acuzatia de la art. 271 lit. g) din noul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea 303/2022): „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”.


Avertisment pentru sefa neabtinuta


Singura care a primit o sanctiune disciplinara miercuri este Monica-Mariana Drumea (foto 2), prim-procuroarea de la Parchetul Judecatoriei Harsova. Ea a fost gasita vinovata de abaterea disciplinara de la art. 271 lit. h) teza I din Legea 303/2022: „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”.


Iata minutele celor trei dosare:


I. cauza nr. 3/P/2022 (Pirlog):


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, cercetat sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si d) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, modificarile republicata, cu si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata in sedinta publica astazi, 3 aprilie 2024”;


II. cauza nr. 1/P/2024 (Niculescu si Ioana):


Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 23-1271/a1 din data de 4 decembrie 2023.

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratilor Niculescu Bogdan, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Serviciul Teritorial Pitesti, si loana Alin Costin, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Targoviste, cercetati sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazuta de art. 271 lit. g) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 3 aprilie 2024”;


III. cauza nr. 12/P/2023 (Drumea):


Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Drumea Monica Mariana, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Harsova.

In baza art. 273 alin. (1) lit. a) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica doamnei Drumea Monica Mariana, prim- procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Harsova, sanctiunea disciplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. h) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata in sedinta publica astazi, 3 aprilie 2024”.

Comentarii

# santinela date 4 April 2024 08:05 -4

Sectia pentru procurori (tradus Nufarul I) a CSM-ului a fost si este cea mai nenorocita institutie din sistemul juridic romanesc . Nici nu este de mirare avand in vedere de cine este condusa ! Mai nou asta (sectia) este urmata de Nufarul II de la ICCJ unde "activeaza" niste juzi degraba primitori de "ordine" care spala la greu tot felul de magistrati nulitati, de te crucesti nu alta !

# o opinie date 4 April 2024 10:08 -5

Statutul cadrelor militare, legile militare, mai au valoare practica sau doar teoretica si doar pt prosti? Acu cativa ani un tanar locotenent(caz mediatizat) a fost trecut in rezerva pt participarea la o demonstratie in Bucuresti. Acu, ca Dl. e ofiter superior si "sef", nu este mai grav? Ma gandesc la juramantul militar si la cele "asumate". Sa nu mai zic despre "campul tactic" asupra caruia se pot rasfrange convingerile domniei sale. Patetismul colegial este debordant.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva