13 august 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UN ANARHIST IN FRUNTEA ROMANIEI – Indemnul lui Ludovic Orban catre romani de a nu tine cont de deciziile CCR reprezinta fapta penala si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Infractiunea de instigare publica capata forma continuata in cazul premierului Orban, care a transformat CCR in inamic public. Orban a devenit maestru in contestarea autoritatii Curtii Constitutionale. Judecatorii CCR se revolta

Scris de: E.D. | pdf | print

5 iulie 2020 14:15
Vizualizari: 5528

Guvernul Orban, in frunte cu premierul Ludovic Orban, a carui desemnare in functia de prim-ministru a fost declarata neconstitututionala de CCR, continua razboiul cu judecatorii constitutionali, pe care de-a lungul timpului i-a tot acuzat de partizanat cu PSD (pentru ca repezentatilor PNL nu le conveneau solutiile Curtii) si i-a criticat ca vor sa le strice strategia pe pandemia de coronavirus. Pe principiul, cine nu e cu noi, e impotriva noastra, premierul Romaniei Ludovic Orban a cerut public, la TV, tuturor romanilor sa nu tina cont de Decizia 458/2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei prin care s-a constatat ca internarea fortata in spitale a persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 este neconstitutionala.


 

Atat de tare l-a deranjat faptul ca judecatorii CCR au stabilit ca cetatenii nu pot fi tinuti in spitale impotriva vointei lor – in baza unui simplu ordin de ministru, si nu printr-o lege – incat fara sa tina cont de legi, de rolul institutiilor in Stat, si chiar de Constitutie, Orban s-a apucat sa instige populatia sa "nu mai repecte deciziile Curtii Constitutionale", pentru ca lui nu ii convin. Ce nu stie Orban sau inca nu vrea sa stie, este ca sfaturile pe care le da populatiei de a nu se supune legii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.


Vorbim despre articolul 368 din Codul penal privitor la "Infractiuni contra ordinii si linistii publice – Instigarea publica" care, din punctul nostru de vedere, ii este aplicabil premierului Orban dupa indemnul la nerespectarea chiar a Constitutiei Romaniei. Sustinem aceasta intrucat, indemnul lui Orban adresat romanilor de a nu respecta deciziile CCR contravine Constitutiei Romaniei, care prevede ca deciziile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea.

Iata inainte de toate ce contine articolul 368 din Codul penal privitor la "Infractiuni contra ordinii si linistii publice – Instigarea publica":


"(1)Fapta de a indemna publicul, verbal, in scris sau prin orice alte mijloace, sa savarseasca infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, fara a se putea depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea la savarsirea careia s-a instigat.


(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este comisa de un functionar public, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, fara a se putea depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea la savarsirea careia s-a instigat.

(3) Daca instigarea publica a avut ca urmare comiterea infractiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevazuta de lege pentru acea infractiune".


Iata ce prevede articolul 147 din Constitutia Romaniei privitor la Deciziile Curtii Constitutionale:

"(4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor".


Fata de indemnul public al lui Orban de nerespectare a deciziilor CCR au reactionat atat presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dornean, cat si judecatorul constitutional Daniel Morar. Ambii, astfel cum veti vedea au criticat sustinerile lui Orban, subliniind ca premierul nu doar ca nu se afla la primul atac la adresa CCR, insa de aceasta data demonstreaza ca nu intelege sensul deciziilor Curtii. Or, respectarea Constitutiei si Deciziilor CCR este obligatorie.


Orban instiga poporul impotriva Curtii Constitutionale


Practic, Orban le-a cerut romanilor sa nu respecte decizia CCR prin care s-a constatat ca instituirea carantinei fortate, prin ordin de ministru si nu prin lege, reprezinta "o veritabila privare de libertate" si "o restrangere a drepturilor fundamentale", fiind deranjat ca de la momentul publicarii in Monitorul Oficial nu va mai avea dreptul legal de a-i tine inchisi pe romani in baza ordinului ministrului Sanatatii.

Nu este insa pentru prima data cand Orban trateaza cu dispret si comenteaza deciziile Curtii Constitutionale, instigand in acelasi timp populatia impotriva judecatorilor CCR pe care, pe fondul unei antipatii politice fata de PSD, incearca sa ii infiereze transformandu-i in dusmanii poporului. Culmea, deciziile pe care Orban le critica cu atata aplomb sunt date tocmai pentru respectarea drepturilor fundamentale ale romanilor, drepturi vadit afectate de masurile impuse de Guvernul Orban.

A avut de asemenea o iesire publica nefiresca dupa decizia CCR privitoare la neconstitutionalitatea amenzilor aplicate pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta, cand Orban a acuzat Curtea Constitutionala ca este de partea celor care incalca legea: "CCR este de partea celor care incalca regulile, sanctionand pe cetatenii corecti care au respectat toate regulile".

Sa ne aminim altfel si de comentariile facute pe Decizia CCR prin care s-a stabilit ca presedintele Klaus Iohannis are obligatia de a numi un premier din partidul cu o majoritate stabila in Parlament: "Orice conflict juridic de natura constitutionala a fost tratat de CCR de pe pozitii partizane, dandu-se satisfactii PSD. Un partizanat evident in favoarea PSD care a fost manifestat sistemic de ani buni in deciziile CCR."


Practic, in fata unor declaratii de o gravitate uriasa, facute constat in ultimul an, ne intrebam daca este sanatos pentru tara noastra ca premierul in exercitiu sa faca un obicei din a invita oamenii la nerespectarea legii fundamentale si de a critica institutiile doar pentru ca nu sunt oameni pusi de PNL pe functii, ori pentru ca emit decizii nefavorabile lor. Noi credem ca nu, dar poporul decide...


Iata declaratia acordata de presedintele CCR Valer Dornean:


„Suntem constienti de gravitatea maladiei, suntem de acord ca trebuie luate cele mai sigure si severe masuri, dreptul la sanatate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate intr-un cadru legal.

In cazul asta exista justificare medicala, dar trebuie luate masuri in concordanta cu prevederile Constitutiei.

Respectarea Constitutiei e obligatorie.

Masurile care vizeaza restrangerea unor drepturi se iau prin lege, restrangerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Exista conditiile, dar masura trebuie luata prin lege.

Regret foarte mult ca multe greseli care se fac pe plan legislativ ni se pun noua in carca, pentru greseli evidente. (...)

Il respect pe premier, stiu ce presiune e pe capul lui, s-a straduit sa ia masuri cu sfaturile unor oameni foarte competenti medical, dar de ce nu a luat aceste masuri legal?

Nu trebuia sa dea in competenta ministrului Sanatatii masuri de genul restrangerii unor drepturi.

Deocamdata, pentru internare obligatorie avem reglementari doar in domeniul penal, pentru sanitar nu.

Nu pot sa le spun cetatenilor cum le-au spus altii – nu respectati decizia! Sfatul e sa respecte legea si hotararile judecatoresti”.


Iata declaratia acordata de judecatorul CCR Daniel Morar pentru Presacurata.ro:

"Constat ca este a nu stiu cata oara cand premierul Romaniei indeamna la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, ceea ce este un lucru grav si de nepermis intr-un stat de drept. Insa vad ca de aceasta data premierul nici macar nu intelege sensul deciziilor Curtii. Prin deciziile date privind starea de alerta, Curtea nu stabileste obligatii in sarcina cetatenilor, ci le protejeaza acestora drepturile si libertatile fundamentale iar obligatiile sunt stabilite in sarcina autoritatilor statului.

Prin urmare, Parlamentul, Guvernul si celelalte autoritati ale statului sunt cele care trebuie sa se conformeze deciziilor Curtii, nicidecum cetatenii. Asta ar trebui sa inteleaga prim ministrul Romaniei".


Redam integral declaratia premierului Ludovic Orban de la Digi24 referitoare la Decizia CCR:

„Nu, sunt doua consecinte. Prima consecinta e ca pacientii pot fi externati la cerere si nu pot fi opriti in cazul in care isi doresc sa fie tratati. si a doua consecinta a deciziilor Curtii Constitutionale este ca nu mai putem aplica masura carantinarii, izolarii la domiciliu. De exemplu, daca un pacient vrea sa iasa din spital, nu poate fi oprit dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale si nici nu intra in izolare la domiciliu.

Deci Curtea Constitutionala a decis ca o persoana care este infectata cu COVID poate sa circule libera, fara niciun fel de masura de restrictie, lipsind autoritatile de posibilitatea de a lua astfel de masuri care sunt adoptate in toate statele europene, care sunt adoptate inclusiv la nivel european, in decizii si recomandari ale Comisiei Europene.

Masurile existau in OUG 11 care a fost modificata, imbunatatita, care a fost adoptata. Cum nu existau? Sigur ca existau aceste prevederi. Nu, s-au legat de faptul ca aceste conditii de izolare, carantinare si masurile legate de pacienti sunt incluse intr-un ordin de ministru si nu sunt incluse intr-o lege adoptata de Parlament. Pai noi avem o lege, legea 55 privind starea de alerta care ne furnizeaza baza pentru legislatia secundara, hotararea de Guvern privind starea de alerta si toate actele normative, toate actele normative de rang secundar, care sunt ordinele comune de ministru.

Ele au fost date prin ordin de ministru in baza legii, in baza unei ordonante de urgenta care era in vigoare.

Curtea nu este la prima decizie in care zadarniceste eforturile noastre pentru a apara sanatatea si viata cetatenilor. Va readuc aminte ca intre starea de urgenta si starea de alerta practic a anulat toate amenzile si a interzis autoritatilor sa dea amenzi, in baza actelor normative care fusesera in vigoare la vremea respectiva.

Cu siguranta, lucram la o lege. Imediat ce am vazut decizia Curtii Constitutionale, deja am structurat o lege. E o echipa comuna a ministerului Sanatatii, a ministerului Justitiei, ministerul de Interne cu componenta de IGSU, care lucreaza la un proiect de lege. Cat mai repede posibil, cand este gata il vom adopta, convoc sedinta de Guvern in momentul in care este gata proiectul de lege. Lucreaza in weekend. Luni, cel tarziu marti, dupa parerea mea.

Deocamdata nu este publicata in Moniorul Oficial motivarea Curtii Constitutionale. Inca nu produce efecte pana nu e publicata in Monitorul Oficial. Cand va fi, produce efecte.

Recomandarea mea catre toti cetatenii este sa respecte toate regulile care sunt in vigoare. Pentru ca aceste reguli sunt pentru a se proteja pe sine si pentru a-i proteja pe ceilalti. Izolarea este… atat timp cat ai fost intr-o zona cu risc maxim sau ai fost in contact cu o persoana care a fost diagnosticata ca fiind infectata cu COVID. In urma anchetei epidemiologice se constata lucrul asta, e posibil sa fii infectat. Trebuie sa stai in izolare la domiciliu. Asta e cererea mea, recomandarea mea, rugamintea mea personala catre toti cetatenii sa nu tina cont de deciziile Curtii Constitutionale, sa actioneze responsabil asa cum au actionat pana acum si, chiar daca va exista o perioada pana va exista o lege- aici depinde si de Parlament. Sa tina cont de regulile care sunt normale si firesti intr-o astfel de situatie”.


Comentarii

# Dezumflat date 5 iulie 2020 14:31 -16

Instigarea publică reprezinta îndemnul de a săvârși infracțiuni. Or, nu există infracțiunea de nerespectare a deciziilor Curții Constituționale.

# Gîgă date 5 iulie 2020 15:56 +6

Instigarea la nerespectarea deciziilor CCRo este infracțiune . Mă tu ești normal ??? Pleacă mă că te arestează ăștia !!!.

# VIKY date 5 iulie 2020 16:20 +5

Azi trompeta Pnl-ului Rares bogdan, a dat un interviu din Roma, avand intalniri cu grupuri de romani. Urmatorul popas am inteles ca va fi in Germania. Oare de ce a plecat trompeta in strainatate, pentru a colecta CNP-urile diasporezilor, si sa le foloseasca (tabletele bineinteles), pentru alegerile locale si parlamentare?. Opozitia este chioara, surda, muta, ei nu vad ca sobolani Pnl-isi, fac campanie electorala, peste tot?. In legatura cu acest alcolist din poza, singura solutie este sa fie inchis la dezalcolizare, pe urma dupa gratii.

# escu date 5 iulie 2020 16:28 +11

Orban urmează exemplul lui Werner, de a instiga la dezordine socială, nesupunere și nerespectarea legii. Werner a dat semnalul mitingurilor neautorizate din Piața Victoriei, care au durat peste 2 ani. Acum Orban critică deciziile CCR și îndeamnă la nerespectarea acestora, dar când lumea nu vrea să respecte hotărârile de guvern ilegale de a sta în casă sau de a nu purta botnița aplică amenzi cu nemiluita. Uitați, acum, cum au pus poliția și DSP să controleze și să dea amenzi pentru nerespectarea normelor de distanțare fizică, inclusiv pe litoral, unde stresează turiștii.

# Neanae date 5 iulie 2020 16:42 +13

Ce naște din pisica tot șoareci mâncă! Iohanus nici nu se mai numără de câte ori a călcat și scuipat pe Constituție DEÎNDATĂ făcând pe prostul (ii iese atât de bine) și prefăcându-se ca nu știe Semnificația cuvintelor. “Fiul predilect” doar nu s-o vrea contra lu tac-su! Întrebarea e: nimeni nu le poate face chiar nimic? Penalii nu se vor in funcții publice, dar contra mizerabililor care nu au respect, ba chiar încalcă CONSTITUȚIA și ațâțâ la nerespectarea Legilor Fumdamentale chiar nu se pot lua măsuri DRASTICE? Dormiți bre cei din alte partide? Ăți fi fiecare cu spuza lui, dar când e de luptat contra abuzurilor uniți-vă bre o clipa! Pe urma n-aveti decât sa va reluați calea ... Altfel sunteți la fel de hahalere ca aiuriți astia de actuali guwerneranti neisprăviți și periculoși!

# nae din dealul feleacului date 5 iulie 2020 18:00 +7

Da.. si ce?Pai ,n-asa,daca desemnarea in functia de Prim-Ministru a fost declarata neconstitutionala,de aceeasi CCR,iata ca alogenul este Prim-Ministru.Asadar,el Orban Loios,e indreptatit sa spuna/sa indemne la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei.Sa vedem "cine are singe in instalatie"si sa formuleze actiune in justitie pe tema articolului pus in dezbatere;ciinii latra ,ursul trece dragi tovarasi si ..preteni!

# Baran Gheorghe date 5 iulie 2020 19:35 +9

Articolul 368 NCP , (1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat", raportat la articolul 47 din NCP , denumire marginala Instigatorul , il trimit pe Orbetele direct dupa gratii . Dar justitia din Romania este de ******t , pe cale de consecinta Orbetele poate face ce vrea in tara mea.

# banditu coroiu date 5 iulie 2020 20:43 +5

Si cine sa-l mature din functie pe haidamacul asta inept? Cumva ciolacu? S-a trezit sau inca hiberneaza? A venit vara ciolacule.. iesi din vizuina si intinde-ti oasele si dup'aia scrie pe feisbuc ceva gen..''sa-ti fie rusine guvernule ca esti un rau'', nu de alta dar sa vedem si noi ca te mai faci ca faci opozitie.

# Florins date 6 iulie 2020 06:27 +1

...'singura solutie este sa fie inchis la dezalcolizare, pe urma dupa gratii.' Dupa gratii de la inceput, dezalcolizarea se poate face si in puscarie; s-ar face economii!

# emil date 6 iulie 2020 06:48 +6

Aceasta caricatura, impreuna cu celelalte caricaturi din asa-zisul guvern, gen catu, alexandru, raluca,etc, trebuie date jos pana nu afunda Romania in prapastie definitiv. Alaturi de ei, ciolanis. La lada de gunoi a istoriei, cu ei!

# Fuga de la locul accidentului date 6 iulie 2020 09:45 +1

E maestru la fuga de respectarea legii. Asa cum a fugit de la locul accidentului, cand a lovit o femeie pe trecerea de pietoni. Avand alcool in sange, a aparut abia a doua zi si a scapat de raspundere. Nu va puneti cu el ca stie "meserie"!

# Lorenzo de Medici date 6 iulie 2020 12:25 -2

Nu cred că cineva se aștepta la altceva din partea lui Șică Mandolină Lăutarul Ebriant ajuns prim-ministru în colonie. Apoi, în afară de câțiva care se agită pe temă, în rest, poporul majoritar, nu pare afectat de deraierile ipochimenului, fiind, actualmente, preocupat cu înghesuitul la terase, hore și stat ”bot în bot” fără mască pe litoral sau pe la munte. Ca să nu mai pomenesc de coloana de 20 de km de la frontiera bulgaro-greacă. Așa că, haidamacul poate să zică și să facă ce vrea, atâta vreme cât poporul inert înghite toate mizeriile pe nemestecate și nu pare să facă indigestie din asta.

# Ovidiu Emilian date 6 iulie 2020 12:45 +1

Tot guvernul, "pas cu pas" fiecare, la Pușcărie. De fapt sa li se confiște tot sa rămână în ...l gol. Și sa lucreze în folosul țării. La spălat W. C. DAR NICI ACOLO NU SUNT BUNI. Și la spălat W. C. ai nevoie de școală.

# mitica date 6 iulie 2020 14:50 +1

Asteptam ca asa zisa justitie sa-si faca datoria si sa-l judeca si sa-l condamne pe acest sica mandolina!

# mitica date 6 iulie 2020 14:53 0

desumfltul trebuie luat si UMFLAT!

# TULUS Marin Olt date 6 iulie 2020 22:32 0

Num, dle, faceti o mare eroare si este o fractura de logică și conceptie!Oare acesti judecatori ai CCR nu trebuie si ei sa se supuna legii si sa nu pronunte decizii dupa bunul plac?!Spre exemplu,am fost la CCR si am atacat Legea 51/1995 modificata iar judecatorii nu s/au pronunțat pe motivarea exceptiei în cauză și prin care s/a dovedit că avocatura este o capusă a sistemului judiciar initiat,protejat și dezvoltat pentru profit de cei mai ,,prestigiosi>> juristi ce populează institutiile democratice ale Romaniei.Cum poti să nu justifici decizia privind exceptia Legii 51/1995 invocată ca judecator al CCR privind neconstitutionalitatea legii atunci cand se invoca faptul că SRL/urile fără acte de infiintare produc si atribuie ca la un market diplome si calitatea de avocat?Cu ce drept nu respecti hotararile judecatoresti/cum a fost a lui Bota- de infiintare a UNBR și de ce nu considericăprofesia de avocat ca si profesiile de medic, inginer,prof trebuie acordate deMEC?ce ro

# ?????? date 7 iulie 2020 09:46 0

@ CEDO a instigat la "nerespectarea" deciziei CCR în speța Kovesi, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.08.2020 – Lui Portocala ii tremura nadragii de emotie. Minciuna si Hotescu ies la interval

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva