20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VASILICA DAT AFARA – Tribunalul Cluj a confirmat existenta suspiciunilor privind lipsa de impartialitate a vestitului Vasilica Danilet: “Privind strict din punctul de vedere al inculpatei, apare ca fiind justificata o temere a acesteia legata de impartialitatea judecatorului in solutionarea problemei juridice supusa atentiei si asupra lipsei oricarei prejudecati in solutionarea acesteia... Apreciaza ca fiind afectata aparenta de impartialitate a judecatorului cauzei” (Incheierea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 October 2018 12:37
Vizualizari: 28206

Vestitul judecator Vasilica-Cristi Danilet (foto), de la Tribunalul Cluj, a fost scos dintr-un dosar dupa ce s-a constat ca exista riscul ca inculpatii sa nu aiba parte de solutii corecte si impartiale. Constatarea a fost facuta chiar de un complet al Tribunalului Cluj, care a admis o cerere de recuzare formulata fata de Vasilica Danilet.

Admiterea cererii de recuzare a lui Vasilica a avut loc in urma cu mai bine de o luna, in 7 septembrie 2018, intr-un dosar de evaziune fiscala in care acesta era judecator de camera preliminara. Decizia a fost prezentata de presa la acel moment, insa in urma cu cateva zile revista Qmagazine a publicat si incheierea prin care Danilet a fost dat afara din dosar. Desigur, Vasilica-Cristi Danilet a incercat sa minimalizeze ceea ce i s-a intamplat, acuzand in schimb “presa controlata politic”. Cu toate acestea, incheierea Tribunalului Cluj este devastatoare, instanta confirmand practic faptul ca exista suspiciuni in legatura cu capacitatea lui Danilet de a da solutii corecte si impartiale.


Astfel, cererea de recuzare impotriva lui Vasilica Danilet a fost formulata in urma unor comentarii pe care acesta le-a facut pe pagina sa de Facebook, in legatura cu colaborarea dintre SRI si parchete. “Potrivit Codului de procedura penala valabil pana in 2016, procurorul putea sa apeleze la serviciile de informatii pentru aspecte tehnice cand nu avea mijloace de interceptare sau filaj. Deci, este legala luarea unor asemenea masuri pana la publicarea deciziei CCR din 2016”, scria Danilet pe Facebook. Or, inculpata care avea sa il recuze ceruse in camera preliminara tocmai nulitatea masurilor de supraveghere tehnica si excluderea probelor rezultate din punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica de catre SRI, fata de caracterul nelegal al efectuarii interceptarilor de catre organele specializate ale statului, raportat la Decizia CCR 51/2016. Oricum, judecatorul care a analizat cererea de recuzare a lui Danilet a ajuns in cele din urma la concluzia ca este justificata temerea inculpatei atat in legatura cu impartialitatea lui Vasilica, dar si in legatura cu posibilitatea existentei unor prejudecati din partea acestuia.

Iata fragmente din incheierea Tribunalului Cluj prin care s-a admis cererea de recuzare a lui Vasilica Danilet, documentul fiind atasat integral la finalul articolului:

“Prin cererea depusa in dosarul cu nr. 7358/117/2017/a1 la termenul de judecata din data de 07.09.2018, stabilit pentru dezbaterea camerei preliminare, inculpata prin aparator ales a formulat o cerere de recuzare a judecatorului cauzei – dl judecator Cristi Danilet, apreciind ca fiind intocmit in cauza cazul de incompatibilitate prev. de art. 64 alin. 1 lit. f C.pr.pen. intrucat exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata.

In motivarea cererii de recuzare formulate inculpata prin avocatul ales a aratat urmatoarele:

'In cauza exista suspiciuni rezonabile cu privire la lipsa de impartialitate a dlui. judecator Cristi Danilet, ca urmare a exprimarii in spatiul public a opiniei sale relative la legalitatea probelor obtinute ca urmare a efectuarii interceptarilor de catre SRI anterior publicarii in M.Of. a Decizei CCR 51/2016. S-a apreciat ca aceasta chestiune reprezinta o antepronuntare a d-lui judecator, prin raportare la una dintre exceptiile formulate in cauza referitoare chiar la caracterul nelegal al unor interceptari efectuate anterior publicarii in M.Of. a Deciziei 51/2016.

Astfel, la data de 2.08.2018, pe pagina personala de Facebook, dl judecator Cristi Danilet isi exprima opinia cu privire la o eventuala Ordonanta de Urgenta privind posibilitatea revizuirii hotararilor judecatoresti penale care s-au intemeiat pe masuri de supraveghere tehnica si protocoale intre Serviciul Roman de Informatii si parchete.

In acest context, in cadrul textului publicat, dl. Danilet afirma ca: 'Or, potrivit Codului de procedura penala valabil pana in 2016, procurorul putea sa apeleze la serviciile de informatii pentru aspecte tehnice cand nu avea mijloace de interceptare sau filaj. Deci, este legala luarea unor asemenea masuri pana la publicarea deciziei CCR din 2016'.

Exprimarea acestei opinii nu reprezinta un caz izolat, ci a aparut din nou in spatiul public la 05.09.2018, cand pe pagina Facebook a asociatiei 'VeDem Just – Voci pentru Democratie si Justitie', al carei membru fondator este dl judecator Cristi Danilet, a fost publicat un articol prin care se critica legalitatea Deciziei Curtii Militare de Apel Bucuresti din 12 iulie 2018 pronuntate in dosarul 1/81/2018.

(…)

S-a apreciat astfel ca aceste aspecte se incadreaza in limitele art. 64 lit. f C.pr.pen., rezultand suspiciuni rezonabile cu privire la impartialitatea dlui judecator Danilet in forma antepronuntarii sale cu privire la situatia juridica ce face obiectul uneia dintre exceptiile pe camera preliminara ce urmeaza sa fie solutionate de dansul.

Prin exceptiile formulate, inculpata a invocat, printre altele, nulitatea masurilor de supraveghere tehnica si excluderea probelor rezultate de punerea in executare a mandatelor de supraveghere de catre Serviciul Roman de Informatii. Fara a intra pe fondul exceptiei, temeiurile care stau la baza acesteia sunt reprezentate de constatarea caracterului nelegal al efectuarii interceptarilor de catre organele specializate ale statului, prin emiterea Deciziei instantei de contencios constitutional nr. 51/2016. Ori, opiniile exprimate de dl judecator Danilet se refera exact la aceasta ipoteza: daca probele obtinute ca urmare a interceptarilor efectuare de SRI anterior pronuntarii CCR cu privire la neconstitutionalitatea art. 142 C.pr.pen sunt legale sau nu. Practic, solutia care va fi dispusa este previzibila prin raportare la opinia exprimata de dl judecator in spatiul public. Antepronuntarea presupune in esenta existenta unei prejudecati cu privire la situatia dedusa judecatii. Din cuprinsul celor doua articole publicate pe retelele de socializare, reiese in mod clar existenta unei prejudecati a sitiatiei juridice ce face si obiectul exceptiei invocate de subsemnata pe camera preliminara.

(…)

Avand in vedere aceste consideratii teoretice legate de lipsa aparentei de impartialitate in analizarea situatiei invocate in prezenta cauza, judecatorul constata pe de o parte, ca inculpata a supus atentiei si solutionarii judecatorului de camera preliminara prin memoriul depus, exceptii legate de masurile de supraveghere tehnica si excluderea probelor rezultate din punerea in executare a mandatelor de supraveghere de catre Serviciul Roman de Informatii, masuri dispuse anterior publicarii Deciziei nr. 51/2016 a CCR si ca pe parcursul termenelor stabilite in vederea dezbaterii camerei preliminare s-au solicitat de catre judecatorul de camera preliminara relatii de la organele de urmarire penala legate de modalitatea de punere in executare a masurilor de supraveghere tehnica, precum si ca, pe de alta parte, pe acest aspect, anterior solutionarii camerei preliminare, judecatorul cauzei a exprimat pe pagina sa de Facebook un punct de vedere cu privire la legalitatea masurilor de supraveghere tehnica dispuse anterior deciziei instantei de contencios constitutional si puse in executare prin intermediul serviciilor de informatii. Or, in aceasta situatie, chiar daca punctul de vedere exprimat de judecatorul cauzei nu face in vreun fel referire la aspectele concrete din aceasta cauza, privind strict din punctul de vedere al inculpatei, fata de similitudinea problemei juridice analizate – atat in dosarul de camera preliminara cat si in opinia exprimata pe site-ul de socializare, apare ca fiind justificata o temere a acesteia legata de impartialitatea judecatorului in solutionarea problemei juridice supusa atentiei si asupra lipsei oricarei prejudecati in solutionarea acesteia, prin luarea in considerare doar a argumentelor invocate.

(…)

Prin urmare, fata de aspectele sus analizate, judecatorul sesizat cu prezenta cerere de recuzare apreciaza ca fiind afectata aparenta de impartialitate a judecatorului cauzei si prin urmare, in temeiul art. 68 C.pr.pen. raportat la art. 64 lit. f C.pr.pen. va admite cererea de recuzare a d-lui judecator Cristi Danilet, formulata de catre inculpata prin aparator ales, de la solutionarea cauzei cu nr. 7358/117/2017/a1 avand ca obiect examinarea competentei instantei, a legalitatii sesizarii acesteia prin rechizitoriu, a legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala de catre organele de urmarire penala in dosarul nr. 266/P/2015, emis la data de 19.10.2018 de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj”.

*Cititi aici integral incheierea Tribunalului Cluj prin care s-a admis cererea de recuzare a lui Vasilica Danilet

Comentarii

# Deci dl. Cristi Vasilica Danilet NU MAI ESTE JUDECATOR!!! date 21 October 2018 13:42 +7

Dumnealui era de altfel jucator de mult timp. Juca destine la TV sau pe FACEBOOK sau pe BLOG. Un fel de pacanele de-a sentinta. Judecatorul este ceva diferit conform dex si nu o persoana preocupata sa exlice copiilor cu e cu nenea/tanti pervers/perversa...

# DODI date 21 October 2018 22:00 +7

Știrea cea mai bună ar fi fost dacă renumitul karaokist era dat afară din magistratură. Așa că va mai rămâne să nenorocească niște românași, iar în plus să apară (ca și vredmicul de pomenire zegrean) să își dea cu părerea (la televiziunile de casă ale SRI) despre tot și toate ca un ”profesionist desăvârșit” ce este și ca ”fost membru CSM”. Pe când vom putea spune despre el ”ca fost magistrat...?”

# Edelweiss - Petent de Bukowina date 21 October 2018 17:45 +1

Patternul acestui tip de recuzare, argumentat pe activitatea extra-judiciară a unui golan cu robă, am brevetat-o Io* încă din 2016, în primul meu dosar de paradeală. Aclo am faultat-o pe amărâta aia de procuroare stagiară - ilașcu andreea-iuliana *, ajunsă între timp mare judecătoare penalistă la judecătoria Dorohoi. Inga aicișa arhetipul argumentativ al unei asemenea cereri de recuzare, fundamentată pe aprecierea subiectivă a unei eventuale afectări a imparțialității Golanului-Semizeu în robă: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2018/01/o-inedita-cerere-de-recuzare-unui.html

# Edelweiss - petent de Bukowina date 21 October 2018 17:51 +2

nota: ilașcu asta e o bufnițucă speriată de bombe, cu niște ochelari cu dioptriile croite din funduri de pahare Berzelius, nimeni alta decât autoarea unei celebre sintagme agramate, înscrisă în motivarea Apelului ce mi l-o declarat în dosar: „Prin acțiunile sale inculpatul [...] în mod fățiș A SFIDAT ÎNSĂȘI (!) ROLUL MAGISTRATULUI ÎN SOCIETATE, PERICLITÂND ASTFEL ORDINEA DE DREPT ȘI NU ÎN ULTIMUL RÂND SECURITATEA STATULUI.” link: https://www.facebook.com/Eine.Hand.wascht.die.andere.Hand/photos/a.1600011486877229/1967443300134044/?type=1&theater :roll: Pentru astă cerere de recuzare, stăpânul bufnițucii stagiare - chicochiu cătălin - hooliganul vasluian de pripas mi-a dat amendă judiciară 2.000 de lei pentru „abuz de drept”. Am contestat amenda la jude și mi-o anulat-o. Prostovanul vasluian o pune pe bufnițucă să... (țin-te bine de parâmă că vine tsunami-ul judiciar) DECLARE RECURS ÎMPOTRIVA UNEI HOTĂRÂRI DEFINTIVE! :eek: Am râs cu lacrimi de prostovani.

# Edelweiss - Petent jmecheraș și păgubos (de Bukowina) date 21 October 2018 19:11 +1

Lăsând deoparte amuzamentul unor asemenea situații, trebuie de subliniat ceea ce este esențial: un asemenea tip de cerere de recuzare va fi din ce în ce mai uzitată, mai ales în cazul magistraților mâncători de căcat militant necântărit. Până acum se punea accent exclusiv pe maniera obiectivă de apreciere a imparțialității magistratului, cea reglementată strict la cazurile enunțate de art. 64 C.p.p. Însă, fenomenul magistraților guralivi, obraznici și impertinenți, care își încalcă obligația de rezervă și încep să hălăduie fără lipsă de discernământ pe Câmpiile Elizee ale opiniei neargumentate pe marginea a fel de fel de subiecte extra- și intrajudiciare, va avea drept consecință imediată și inevitabilă – creșterea numărului de cereri de recuzare fundamentate pe litera f) a art. 64. Iar această suspiciune rezonabilă, această aparență de afectare a imparțialității, să fie expusă și argumentată prin prismă subiectivă *:

# Edelweiss - Petent jmecheraș și păgubos (de Bukowina) date 21 October 2018 19:13 +1

... este suficient ca petentul SĂ AIBĂ IMPRESIA CĂ respectivul magistrat nu prezintă o minimă aparență de imparțialitate și este suficient ca respectiva argumentație să capete greutate de suspiciune rezonabilă a afectării garanției de imparțialitate. Așadar, cu cât vor mânca magiștrii Țării mai mult căcat cu cupa IFRON-ului, pe treptele instanțelor sau prin acțiunile memorandiste ale forumului juzilor teleolteni și transdoljeni, cu atât va deveni mai frecventă această manieră de cerere de recuzare. Căci, în cazul magiștrilor, din punct de vedere procedural nu se poate accepta statutul paradoxal – „și cu aia-n manieră pidosnikă și cu sufletul în Bagdad”, sau „în curul gol și cu mâinile în buzunare”. Ori behăi și te smiorcăi pe trepte și atunci te abții la a te pronunța în spețe incidente și adiacente behăitului, ori îți tace fleanca și intri în dosar în plenitudinea Valorilor Bangalore!

# Edelweiss - Petent jmecheraș și păgubos (de Bukowina) date 21 October 2018 19:16 0

* nota: cf. speța CEDO PIERSACK v. BELGIUM (Application no. 8692/79) „Dacă imparţialitatea se defineşte de obicei prin absenţa prejudecăţii sau a părtinirii, ea poate, în special din punctul de vedere al articolului 6 para. 1 din Convenţie, să se aprecieze în diferite modalităţi. Poate fi făcută distincţia dintre partea subiectivă, care încearcă să determine ce gândește un asemenea judecător în sinea sa în asemenea circumstanţe, şi partea obiectivă, care contribuie la cercetarea faptului dacă el oferă garanţii suficiente pentru a exclude în această privinţă orice îndoială legitimă.” / în original: „Whilst impartiality normally denotes absence of prejudice or bias, its existence or otherwise can, notably under Article 6 § 1 (art. 6-1) of the Convention, be tested in various ways.

# Edelweiss - Petent jmecheraș și păgubos (de Bukowina) date 21 October 2018 19:18 +2

... A distinction can be drawn in this context between a subjective approach, that is endeavouring to ascertain the personal conviction of a given judge in a given case, and an objective approach, that is determining whether he offered guarantees sufficient to exclude any legitimate doubt in this respect.” :eek: Pe asta din urmă i-am servit-o anterior, cu vro 2 săptămâni, lu’ @lioara – puiuțul judiciar de la instanța de fond din 8856. Spre deosebire de bufnițuca ilașcu – pe care din punct de vedere subiectiv, personal, o bănuiam rezonabil că încearcă să-și asigure un avantaj procedural necuvenit, în cazul puiuței @lioara motivul era mult mai shock: :-? cerere de recuzare, ARGUMENTATĂ FAPTIC ȘI JURIDIC, pe baza suspiciunii rezonabile că puiuțul judiciar e… CAM NĂTÂNG! :eek:

# santinela date 22 October 2018 07:47 0

Berbecul asta nu da solutii corecte in nici un dosar !

# basicuta date 22 October 2018 11:26 +1

Inspectia judiciara nu se mai sesizeaza oare? ăsta nu mai este magistrat, orice inculpat poate sa invoce lipsa de impartialitate a lui Danilet. dnu ministru micsoreaza-le bre salariile, sa poata sa faca si politica cu 4000 de lei /luna, daca asta vor si fara pensie speciala că nu-s mai cu mot decat medicii sau inginerii...

# un mizantrop date 22 October 2018 12:59 +1

Conduita "de urmare", deci, atentie tuturor avocatilor, nevanduti inca, se impune recuzarea tuturor "magistratilor" activisti, supervocali si amnezici in privinta obligatiei de retinere! Si n-o uitati pe securista sefa, Tarcea-harcea, ca ea da tonul, restul sunt doar manelisti, care canta dupa casca din ureche...

# snaider paul date 22 October 2018 15:44 0

Cum naiba a facut facultatea de drept un asemenea ...!?

# Vasilica, sa te ia militia ! date 22 October 2018 17:17 0

Iata dovada ca pupicuristii ajung sa ocupe posturile inalte si nu cei harnici si profesionisti . Ce tara ! PSD+ALDE , pana nu le reduceti la jumate bugetul la parazitii de la SRI n-ati facut nimic . Desigur ca nu-s toti paraziti acolo ci tocmai cei cinstiti sunt asupriti de oxiuri. :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva