22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

VESTI RELE PENTRU MAGISTRATI: PENSII MAI MICI, VARSTA MAI MARE – Pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor ar putea fi de 65% la suta din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din indemnizatia bruta cum este in prezent. Varsta de pensionare ar putea creste la 65 de ani pentru barbati, 63 ani pentru femei. Vedeti anuntul facut de ministrul Muncii Marius Budai (Video)

Scris de: L.J. | pdf | print

24 October 2022 17:03
Vizualizari: 10273

Vesti cat se poate de rele pentru judecatori si procurori. Toate pensiile de serviciu, deci inclusiv cele ale magistratilor, ar putea sa scada semnificativ. Asta reise din declaratia acordata luni, 24 octombrie 2022, de ministrul PSD al Muncii Marius Budai (foto).


 

Concret, Marius Budai a anuntat ca a primit raportul intocmit de Banca Mondiala privind pensiile asa-zis speciale, raport redactat in cadrul jalonului din PNRR, in care se propun o serie de reglementari care sa fie adoptate in perioada imediat urmatoare. In acest sens, intrebat fiind de un reporter, desi s-a ferit sa o spuna direct, Budai nu a negat faptul ca pensiile de serviciu ar putea fi de 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta, asa cum este in prezent in cazul magistratilor, spre exemplu. De asemenea, Budai nu a negat nici ca varsta de pensionare inclusiv la categoriile speciale ar putea sa fie crescuta la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, asa cum este si in sistemul public. 

Totusi, Marius Budai a precizat ca o decizie finala se va lua in urma discutiilor ce vor fi purtate intr-un comitet inter-ministerial, condus de premierul Romaniei, si din care vor face parte ministrii de resort, in speta ministrul de Justitie, ministrul Apararii si ministrul de Interne.


Iata declaratiile ministrului Muncii Marius Budai:

 


Marius Budai: Dupa cum stiti, avem un contract in derulare cu Banca Mondiala pentru a indeplini cerintele din PNRR, repet, unele dintre ele mi se par extrem de absurde. Astazi de dimineata am primit, asa cum scrie in contractul cu Banca Mondiala, un raport care contine masuri pe care ar trebui sa le prevada urmatorul proiect de act normativ, astfel incat sa implementam PNRR, un PNRR care cum bine stiti a fost scris de Raluca Turcan, daca vorbim de Munca, semnat si asumat de Florin Citu in calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea. Avem in aceste recomandari de la Banca Mondiala, astfel incat sa putem respecta jalonul, masuri care sa vina in indeplinirea celor cinci cerinte din jalonul pentru pensiile asa-zis speciale (eu le spun asa-zis pentru ca in calitatea mea de profesionist trebuie sa le spun asa cum sunt in lege, si anume indemnizatii si pensii stabilite si platite in baza unor legi speciale). Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeana a interpretat ca si pensiile militare trebuie sa fie introduse in acest jalon. Se refera jalonul la: pensiile sa aiba parte de contributivitate, sa aiba un stagiu minim realizat in specialitatea respectiva si sa nu mai fie nicio pensie care sa depaseasca venitul din timpul serviciului, sa nu depaseasca salariul. Toate aceste propuneri pentru a indeplini jalonul se regasesc in materialul primit de la Banca Mondiala.

Intrebare: Referitor la acele venituri care sa nu depaseasca salariu, care ar fi procentul prevazut?

Marius Budai: Sunt reglementari si propuneri pentru a reglementa ulterior printr-o lege acest material al Bancii Mondiale. Pe analitice si reglementarile respective permiteti-mi sa discutam public si transparent dupa ce vom avea un comitet inter-ministerial cu toti ministrii interesati si prezidat de domnul premier. (…)

Intrebare: Credeti ca reusim sa indeplinim acel jalon din PNRR care vizeaza indemnizatiile speciale?

Marius Budai: Eu mi-am facut treaba, in PNRR scrie ca trebuie sa indeplinim acel jalon, in PNRR scrie ca trebuie sa avem o consultanta. Impreuna cu ministrii de resort, cei care trebuie sa spuna din punctul lor de vedere, al specialistilor din domeniu, care sunt pasii de urmat in conformitate cu propunerile Bancii Mondiale, care sunt in conformitate cu ceea ce s-a scris in PNRR.

Intrebare: Se includ aici si magistratii, si militarii, pentru ca domnul Bode a spus ca nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupationale?

Marius Budai: Acelasi lucru l-am spus si eu la un moment dat, acelasi lucru l-a spus si presedintele PSD Marcel Ciolacu, daca ne referim la pensiile militare, ca nu sunt pensii speciale. Acelasi lucru spun si reglementarile NATO, din pacate altii au scris in PNRR termene care din punct de vedere juridic nu exista in Romania, si anume pensii speciale. Din cauza acelei interpretari, a unui termen inexistent juridic, s-a spus foarte clar ca si pensiile militare intra acolo, asta e interpretarea Comisiei Europene. (…)

Intrebare: In cazul militarilor si magistratilor se vor aplica aceste masuri, iesirea la pensie la 65 de ani, pensia de 65% din media salariilor burte in ultimele 12 luni sau pentru celelalte categorii?

Marius Budai: Ceea ce Banca Mondiala ne-a trimis astazi a fost un raport al Bancii Mondiale asupra legislatiei nationale, asupra a ceea ce avem de facut ca sa indeplinim jalonul. Ulterior trebuie sa avem discutiile, oamenii de la Ministerul Muncii nu sunt specialisti si in Aparare, si in Justitie, trebuie sa vina fiecare ministru cu propunerile lui, astfel incat sa mergem pe raportul Bancii Mondiale si pe indeplinirea jalonului, pentru ca pana l-a urma s-a pus in contrabalanta indeplinirea jalonului sau atragerea banilor pentru Romania, si aici trebuie sa fim foarte atenti.

(…)

Intrebare: Varsta de pensionare de 65 de ani se aplica pentru magistrati, militari, MAI?

Marius Budai: Am spus foarte clar ca sunt prevederi acolo care se vor discuta in acest comitet inter-ministerial si cu siguranta transparent, iar ministrii de resort trebuie sa spuna inputul dumnealui in aceasta reforma. Lasati-ne sa avem discutia pe marginea raportului Bancii Mondiale in comitetul inter-ministerial prezidat de domnul premier, si veti afla”.

Comentarii

# Smache T date 24 October 2022 17:39 +45

Și contribuția la asigurările de sănătate ,pentru tot neamu' lor și al soților lor. Vremuri europene ,magistraților,cum profețea cineva acu fo luna

# imi pare rau date 24 October 2022 18:14 +385

mi se pare ok, in toate tarile din europa magistratii nu se pensioneaza inainte de 60 de ani. in SUA ei mor si la servici dupa cum am vazut la curtea lor suprema. In franta unde au pensii speciale, ei le pot lua doar dupa 67 de ani!! E un raport pe intreaga europa, noi dam cele mai mari avantaje sociale procurorilor si judecatorilor si tot apara politicul in loc sa apere poporul.

# Mari date 24 October 2022 18:46 +57

În primul rand sa se uite la vârsta de pensionare ale angajaților MAI, ca e plin de polițiști pensionați la vârsta de 50 ani, care își mai iau încă un jobla stat, sa ocupe locurile tinerilor apți de munca.

# Cetateanul date 24 October 2022 20:33 +6

Somnul rațiunii naște monștri sau cum ar veni dacă dai briciul pe laba maimuței #salvatoare ...pățăști.

# grefier date 25 October 2022 08:00 +5

Judecătoarea Carmen Comănescu a murit la numai 48 de ani! Putini mai ajung să se bucure de aceasta pensie de serviciu!!!

# freacamenta date 25 October 2022 08:14 -69

reduceti limitările intai la magistrati daca tot reduceți drepturile. dar asta nu va interesează sa discutați. si sa va vad cand v-o judeca unu de 65 de ani...

# Y date 25 October 2022 11:14 +21

Fermecatei. Decat sa judece unul cu buricul verde, necopt la minte,fara nici o experienta de viata, care nu stie nici macar sa se stearga la nasul ce si-l tine foarte sus,in cel mai doct chip cu putinta, mai bine sa judece unul de 65 de ani. O fi el fizic obosit dar mintea-i este plina de experienta si intelepciune.

# pudila date 25 October 2022 15:51 +52

Isi stabilesc singuri salarii și pensii prin controlul CCR ies la pensie la 50 de ani cu pensia mai mare ca salariu, lucru unic in lume!

# Intrebare date 29 October 2022 09:04 0

Daca nu mai pot munci dupa 50 de ani, de ce la CCR, in facultatile de drept e plin de persoane peste 50 de ani???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva