18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VICTORIE INTR-UN LITIGIU FISCAL DE PESTE 10 MILIOANE LEI – Societatea de avocati Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) a obtinut in instanta anularea deciziei de impunere emise de ANAF pentru o companie activa pe piata de aerosol, specializata in comercializarea gazelor tehnice si pure. Litigiul a vizat domeniul produselor accizabile, iar decizia Curtii de Apel Bucuresti, confirmata de Inalta Curte, este una de referinta avand in vedere complexitatea juridica a cazului

Scris de: L.J. | pdf | print

22 November 2023 12:25
Vizualizari: 2608

Victorie intr-un litigiu fiscal de peste zece milioane de lei. Societatea de avocati Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) a obtinut in instanta anularea deciziei de impunere emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru o companie activa pe piata de aerosol, specializata in comercializarea gazelor tehnice si pure. Litigiul a vizat domeniul produselor accizabile iar decizia Curtii de Apel Bucuresti, confirmata de inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), este una de referinta avand in vedere complexitatea juridica a cazului si valoarea ridicata a obiectului litigiului. Solutia de admitere s-a intemeiat, intre altele, pe incalcarea a doua principii fundamentale de drept fiscal si procesual fiscal, respectiv principiul certitudinii impunerii si cel al aplicarii unitare a legislatiei fiscale.


 

O echipa mixta de avocati si consultanti fiscali ai societatii de avocati Zamfirescu Racoti Vasile & Partners a asistat si reprezentat clientul, o companie activa pe piata de aerosol, specializata in comercializarea gazelor tehnice si pure, in litigiul ce a avut ca obiect anularea deciziei de impunere emise de ANAF, prin care se stabilise in sarcina societatii obligatii fiscale (accize) in cuantum de peste zece milioane de Lei pentru o pretinsa incalcare a procedurilor de declarare la autoritatile vamale si transport intre doua antrepozite fiscale a produselor accizabile, respectiv confiscarea produselor accizabile in valoare de aproximativ opt milioane de Lei.

Prin hotararea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, confirmata in mare parte de instanta suprema, a fost anulata decizia de impunere, apreciindu-se ca, pentru anul 2011, obligatia fiscala a fost stabilita cu incalcarea normelor privind prescriptia extinctiva, iar in ceea ce priveste restul perioadei verificate, si anume 2012-2016, ca societatea a respectat legislatia in materie de accize. Mai mult, instanta a atras atentia ca sanctionarea unei societati pentru o pretinsa neconformare, ca urmare a unor eventuale neclaritati din legislatia fiscala sau interpretari neunitare ale legislatiei intre diferitele structuri din cadrul ANAF, este excesiva si disproportionata.

„Este laudabil ca, dupa un litigiu greu, purtat pe mai multe planuri vreme de aproape sase ani, instantele judecatoresti au transat aceasta disputa in favoarea clientului nostru, aplicand corect atat dispozitiile de procedura in materie de prescriptie extinctiva, cat si prevederile de drept substantial in materia accizelor, o zona extrem de tehnica si relativ dificila pentru juristi in general. Avem speranta ca, dupa mai multe astfel de hotarari, atat legiuitorul roman, cat si organele chemate sa aplice legea fiscala vor intelege ca, in fiscalitate, este nevoie de predictibilitate, de aplicare unitara a legislatiei, de proportionalitate si de incurajare a mediului de afaceri prin politici fiscale transparente”, a declarat Ovidiu Serban (foto 1), partener ZRVP.

Coordonarea echipei multidisciplinare de avocaţi si consultanti fiscali a fost asigurata de Ovidiu Serban (partener ZRVP), alaturi de Ioana Höckl (partener ZRVP Tax – foto 2). Din echipa au mai facut parte avocati cu experienta solida in drept fiscal: Simona Oprea (foto 3), avocat colaborator coordonator ZVRP, si un colaborator extern al clientului, dl. avocat Constantin Marcu.


Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societaţi de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor si a arbitrajului, cat si in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale.

ZRVP are o echipa de 64 de avocati, dintre care 15 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Bajenaru, Cosmin Cojocaru, Marina Crenguta Florea si Ovidiu serban (asociati), si Robert Oancea (of counsel).

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva