14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ZIUA METROLOGIEI IN ROMANIA – Societatea Romana de Masurari celebreaza stiinta masurarii la nivel national, dupa ce Guvernul a dispus ca data de 15 septembrie sa marcheze Ziua Metrologiei in Romania. Presedintele Societatii Romane de Masurari Fanel Iacobescu: "Aceasta sarbatoare imi ofera prilejul de a transmite un mesaj de pretuire si respect tuturor celor care activeaza in domeniul masurarilor"

Scris de: L.J. | pdf | print

15 September 2023 13:04
Vizualizari: 1761

15 septembrie este zi de marca pentru metrologie, fiind ziua in care se celebreaza anual Ziua Metrologiei in Romania, gratie unei Hotarari de Guvern nr. 879/2001 prin care s-a stabilit 15 septembrie ca ziua metrologiei. Cu acest prilej, presedintele Societatii Romane de Masurari, prof.univ.dr.ing.dr.h.c. Fanel Iacobescu (foto) a transmis un mesaj de pretuire si respect catre toti cei care activeaza in domeniul masurarilor.


In cuprinsul mesajului pe care il prezentam integral mai jos, Fanel Iacobescu aminteste despre faptul ca sistemul metric de masuri si greutati in Romania a fost implementat inca din 1864, de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mai exact la data de 15 septembri 1864, cand a fost promulgata Legea pentru adoptarea sistemului metri de masuri si greutati. Aceasta a fost considerata de altfel ca fiind prima lege a metrologiei, Romania fiind a 16-a tara din lume care a adoptat Sistemul metric de unitati de masura creat de Franta in 1799.


La nivel mondial, Ziua Metrologiei se celebreaza pe 20 mai, fiind data la care, in Franta, in anul 1875, 17 state au semnat Conventia Metrului, prin care s-a stabillit cadrul pentru colaborarea globala in domeniul stiintei masurarii si in aplicatiile sale industriale, comerciale si sociale, facand posibila crearea unui sistem mondial de masurare.

De atunci, potrivit national.ro, Institutele Nationale de Metrologie avanseaza continuu stiinta masuratorilor, dezvoltand si validand noi tehnici de masurare, si participând la comparatii de masurari coordonate de Bureau International des Poids et Mesures (BIPM), pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor masuratorilor, la nivel mondial.Comentarii

# felicitari date 18 September 2023 08:06 0

Pe cand "etalonarea " balantei justitiei?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva