19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRECEDENT LA CEDO – Judecatorii de la Strasbourg se vor pronunta asupra practicilor DNA de a scurge in presa interceptari si informatii din dosare aflate in faza de urmarire penala. Fostul senator PSD Catalin Voicu a dat in judecata Romania la CEDO: "In temeiul Art. 8, reclama ca autoritatile au scurs catre mass-media transcrieri ale convorbirilor obtinute prin interceptarea telefoanelor in timpul supravegherii domnului Voicu si a coinculpatilor" (Document)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

8 June 2014 11:43
Vizualizari: 8773

Romania risca sa fie condamnata la CEDO din cauza practicilor unor procurori DNA, care "inunda" presa de casa cu stenograme si alte informatii din dosare aflate in faza de urmarire penala, care nu sunt publice. Judecatorii de la Strasbourg vor decide daca in astfel de cazuri avem de-a face cu o atingere adusa unui drept fundamental garantat de Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, respectiv, dreptul la viata privata si de familie (Art. 8). CEDO poate pune capat sau macar poate atrage atentia asupra unor practici trecute cu vederea ani de zile de sefii marilor parchete din Romania si de CSM, care asista pasiv, fara sa ia vreo masura sau macar sa isi exprime o minima ingrijorare.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului va judeca, marti 10 iunie 2014, cauza Voicu impotriva Romaniei, dupa ce fostul senator PSD Catalin Voicu (foto), condamnat definitiv, in 2013, la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, s-a adresat Curtii de la Strasbourg pentru a arata ca autoritatile romanesti i-au incalcat nu mai putin de trei drepturi fundamentale.


Fostul senator a reclamat conditiile indurate in timpul arestului preventiv, dar mai ales scurgerea in mass-media a unor stenograme din dosarul de urmarire penala instrumentat de DNA, fapta comisa, in opinia lui Catalin Voicu, cu incalcarea Articolului 8 din CEDO, care garanteaza dreptul la viata privata si de familie.

Prezentam pasajul referitor la Catalin Voicu din comunicatul CEDO privind cauzele pe care Curtea de la Strasbourg le analizeaza saptamana viitoare:

"Voicu v. Romania (nr. 22015/10)

Cauza se refera la arestarea preventiva a unui fost senator acuzat de trafic de influenta. Reclamantul, Catalin Voicu, este cetatean roman, nascut in 1965 si domiciliat in Bucuresti.

A fost arestat preventiv in luna martie 2010, masura prelungita aproximativ in fiecare luna pana in iulie 2011, cand a fost eliberat cu interdictia de a parasi orasul.

Domnul Voicu formuleaza trei plangeri in temeiul Art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane ori degradante), reclamand atat conditiile indurate in timpul arestului preventiv (supraaglomerarea si lipsa unei igiene elementare) si transportarea sa de la locul de detentie la biroul procurorului (in spatele unei dube neincalzite si neiluminate), cat si expunerea in catuse in fata opiniei publice si a presei in timp ce era adus la instanta care urma sa analizeze masura arestului preventiv.

De asemenea, in temeiul Art. 5 par. (3) (dreptul la libertate si la siguranta), pretinde ca instantele au refuzat sa ia in considerare alte masuri preventive mai putin restrictive decat arestul preventiv, iar in baza Art. 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie), reclama faptul ca autoritatile au scurs catre mass-media pasaje din dosarul de urmarire penala – in special transcrieri ale convorbirilor obtinute prin interceptarea telefoanelor in timpul operatiunii de supraveghere desfasurate impotriva domnului Voicu si a coinculpatilor".

Catalin Voicu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare de un Complet condus de presedinta ICCJ Livia Stanciu. Alaturi de Voicu, au mai fost condamnati oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu, dar si judecatorul suprem Florin Costiniu, ultimi doi primind pedepse cu suspendare. Costiniu si Casuneanu s-au adresat si ei Curtii de la Strasbourg

Fostul senatorul Catalin Voicu a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Decizia a fost pronuntata la 22 aprilie 2013 de un Complet de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie condus de Livia Stanciu. Alaturi de Catalin Voicu, in acelasi dosar, instanta suprema i-a mai condamnat defintiv pe omul de afaceri Marius Locic (4 ani de inchisoare cu executare), pe fostul judecator suprem Florin Costiniu (4 ani de inchisoare cu suspendare) si pe omul de afaceri Costel Casuneanu (4 ani de inchisoare cu suspendare). Procurorii DNA au cerut 9 ani de inchisoare pentru Catalin Voicu, in conditiile in care, la 1 iunie 2012, instanta de fond il condamnase pe fostul parlamentar la 5 ani de inchisoare.

Florin Costiniu si Costel Casuneanu s-au adrest si ei Curtii Europene a Drepturilor Omului. Primului i-a fost respinsa cererea ca inadmisibila, in timp ce omul de afaceri a obtinut o hotarare favorabila, la 16 aprilie 2013, CEDO obligand statul roman sa-i plateasca 4.000 de euro daune, dupa ce Costel Casuneanu a reclamat conditiile improprii de detentie indurate in timpul arestului preventiv si expunerea in catuse in fata opiniei publice si a presei.

Acuzatiile DNA in dosarul "Voicu"

Catalin Voicu a stat in arest preventiv intre 30 martie 2010 si 18 iulie 2011, fiind trimis in judecata de DNA, la 21 mai 2010, pentru trafic de influenta. Alaturi de fostul senator, procurorii i-au trimis in judecata pe Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, pentru complicitate la trafic de influenta, Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, acuzat de cumparare de influenta, si pe Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie-septembrie 2009, Catalin Voicu, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (n.r. - Florin Costiniu), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat".
De asemenea, Catalin Voicu a fost acuzat de procurori ca
ar fi pretins si primit de la Marius Locic, in luna august 2009, suma de 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.
DNA l-a mai acuzat pe f
ostul senator PSD ca ar fi intervenit pe langa judecatorul Florin Costiniu pentru ca, in schimbul unor foloase, sa intervina pe langa magistratii instantei supreme investiti cu solutionarea unui dosar al SC PA&CO International SRL din Bacau, care contesta atribuirea unei licitatii privind lucrarile de reabilitare a Dumului National 76, intre localitatile Stei si Beius. In acest sens, in iulie 2009, Catalin Voicu i-ar fi cerut lui Florin Costiniu preschimbarea termenului de judecata, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Fostul senator PSD i-ar fi cerut 60.000 de euro patronului SC PA&CO International, Costel Casuneanu. Termenul de judecata a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.
Potrivit DNA, la 11 septembrie 2009, Catalin Voicu
i-ar fi cerut telefonic lui Casuneanu 200.000 de euro, iar cateva ore mai tarziu, curierul trimis de omul de afaceri l-ar fi contactat pe senator pentru a-i livra "imprumutul solicitat", in strada Carol Davila nr. 27 din cartierul Cotroceni.
Anchetatorii au mai consemnat ca fostul parlamentar PSD i-ar fi cerut judecatorului suprem Florin Costiniu sa le transmita magistratilor din completul care judeca dosarul firmei PA&CO International faptul ca "solutionarea favorabila" este "o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza" si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala "le va face judecatorilor din complet servicii similare in alte dosare in care ar fi interesati".

*Cititi aici comunicatul CEDO referitor la cauza Voicu vs. Romania

Comentarii

# ANTOANELLA date 8 June 2014 16:17 +7

Avem acolo omul nostru care va veghea să nu cîștige!

# BERCEA MONDIAL; ,, e manevra lu frații miei.........,, date 8 June 2014 20:03 +8

Propun ca domnul infractor condamnat definitiv pentru infracțiuni de corupție să fie dus zinic la resataurantul Parlamentului unde să servească ,,MENIUL GRATUIT AL DEMNITARULUI,, să bea un vin vechi. Să fie dus la solar, plajă, să aibă aer condiționat în cameră și să se spele cu săpun Rexona.              Câtă nesimțire poate avea acest infractor, chiar nu realizează că este întreținut din bani publici ?????/ colectați din salarii și pensii ??????                 Îi propun să ducă dracu la muncă sau să mai citească câteva almanahe

# e ridicol date 8 June 2014 20:06 -5

Acest individ chiar este nesimțit, noi îl plăteam din munca noastră și el mai lua și șpagă, a dat salariile înapoi ?

# MAI date 8 June 2014 20:08 -4

Ar fi vrut să fie ministru la MAI, să fure și cu stânga și cu dreapta. Apreciez că în cazul acestui individ a fost făcută dreptate

# este posibil date 8 June 2014 20:10 -4

Cum a ajuns acest hipopotam SENATOR ?

# tablou cu poza de famelie : purcelus cu mustache date 9 June 2014 16:36 -7

Lumea este tot mai dereglata : asa e daca sunt liberati prea repede se zapacesc si pretind luna de pe cer

# mircea date 8 June 2014 19:20 -7

porcu\' asta cumva visa el cu ochii deschisi cum uneste el diicot si dna si pune el pe cine vrea sef, sa nu il mai deranjeze ? deci ce cauta asta la CEDO ? 

# obiectiva date 8 June 2014 20:12 +5

fraierilor, lu` asta i/ati scapat cererea catre CEDO, la 99 % dintre justitiabili le/o blocati cu SRI si cu SIE si cu carpele voastre de la CEDO ! de ce lu` asta NU i/au respins/o din start ca INADMISIBILA ??? oare intruneste TOATE conditiile de fond si MAI ALES, FORMA ??????/ 

# subiectivu` date 9 June 2014 00:01 0

puneti mana domna pe carte si vedeti ca cel mai luminos prim ministru al patriei ma refer la nsatase a incercat si el pe la CEDO dar plangerea nu a trecut nici de faza de admisibilitate.....

# ADEVARUL date 9 June 2014 00:05 +4

NENUMĂRATE SUNT PRACTICILE EXOTICE SI INEFICIENTE ALE MINISTERELOR PUBLIC SI DE JUSTITIE,DE RÂSUL CURCILOR SI A EUROPEI,CEL PUTIN,AR TREBUI TOTI PROCURORII INTERNATI LA BALAMUC,MAGISTRATII ÎN SPITALELE PENITENCIARE IAR GREFIERII ÎN BORDELURI,ESTE AȘA O BULIBĂȘEALĂ ÎN TOT CIRCUL JUSTITIEI CĂ-DACĂ NU AR FI PE BANII,NERVII SI VIAȘA NOASTRĂ-AR FI AMUZANT...AȘA NU RÂD DECÂT NEBUNII,SITUAȚIA CORUPȚIEI DIN JUSTITIE FIIND SIMILARĂ CORUPTIEI DE PE VREMEA INCHIZITIEI SPANIOLE.ASTA TRECE DOAR DACĂ SOCIETATEA CIVILĂ VA PRELUA,CUM ESTE NORMAL,FRÂIELE JUSTITIEI,DIN MÂNA ESCROCILOR-IN CSM AR FI NECESAR UN SINGUR JUDECATOR SI UN SINGUR PROCUROR,UN SINGUR AVOCAT SI UN SINGUR GREFIER,RESTUL SA FIE JUSTITIABILI INTERESATI DE SUBIECT,NU MARIONETE BĂSISTE. :-* :-* :-*

# livia date 9 June 2014 07:25 +4

Foarte bine ca s-a adus la cunostinta acestei instante, practicile DNA. Sa vedem daca, in cazul in care Romania, ca si altadata, va fi condamnata, raspunde cineva. Si totusi, cand va raspunde faptuitorul si nu statul roman, inclusiv material, atunci cand Romania este condamnata la CEDO????

# AVOCAT BB 53 date 9 June 2014 10:17 +6

Nemernicului asta cu ceafa de zimbru trebuia sa ii dea pe viata pentru actele de coruptie care le-a facut. La varsta lui sa fie general ce o fi facut de este general, senator? Cat de fraieri suntem unii. Altii au murit in Revolutie pentru a ne faurii noua o viata mai buna iar jigodii ca acestsa au fost facuti generali, alesi senatori. ROMANIA TREZESTE-TE

# opinie date 9 June 2014 15:10 +4

Romania este un stat de tip mafiot bazat pe coruptie endemica, saracirea po******tiei, selectia negativa a demnitarilor, inaltilor functionari si a diplomatilor, si mai ales prin intruziunea serviciilor in toate domeniile si institutiile în si prin reprezentantii statului. De asemenea, un numar zdrobitor de inalti functionari sunt regasibili in sfera de interes a marilor mafioti. Mai mult, in Romania justitia este o gluma proastă si aproape ca lipseste cu desavarsire, tara fiind dominata de omerta. In rest... Dumnezeu cu mila pentru la CEDO ne reprezinta o duduie care nu are nici cea mai vaga urma de moralitate si care, in ciuda faptului ca se indreapta spre 50 de ani, pozeaza in domnisoara neprihanita si nu intr-un reprezentant serios al statului Roman. Cine poate lua in serios un astfel de judecator? Din pacate, dl Basescu a purtat Romania spre culmile dezastrului practicand ura, dezbinarea, intelectualii de casa, promovand tzatzele de tipul dnei Udrea, dnei Motoc samd.

# CEDO, SLEATCA DE ESCROCI!!! CORUPTI! POLITIZATI date 9 June 2014 15:53 +5

MI-E GREATA DE CEDO PANA IN MADUVA OASELOR...CEA MAI CORUPTA INSTANTA SI CEA MAI ESCROACA!!! BATE PALMA PE LA SPATE CU STATUL ROMAN IN PROBLEMA RETROCEDARILOR!!!! RUSINE JUDECATORI CORUPTI DE LA CEDO!!! ROMANI TREZITI-VA!!! MAINE SUNTETI DATI AFARA DIN CASELE VOASTRE!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva