4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABUZUL LUI MAN VALOREAZA DOAR 40.000 EURO? – Judecatoarele Madalina Jebelean si Ana-Maria Nica de la CA Timisoara le-au acordat cate 10.000 euro daune morale magistratilor Ovidiu Galea, Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc si Denisa Vidican pentru dosarul in care au fost trimisi in judecata nevinovati de procurorul Ciprian Man. Tribunalul Arad a respins actiunea, rastalmacind-o. Initial, Jebelean si Nica mentinusera sentinta tribunalului, cu o motivare telegrafica. ICCJ a dat rejudecare

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 April 2023 18:16
Vizualizari: 5906

Procurorul Ciprian Man (foto) – fost sef al DNA Oradea – a comis un abuz la adresa magistratilor oradeni Ovidiu Galea, Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc si Denisa Vidican. Nu o spunem noi, ci judecatoarele Madalina Jebelean si Ana-Maria Nica de la Curtea de Apel Timisoara, care joi, 27 aprilie 2023, au obligat statul roman la plata unor daune morale totale de 40.000 de euro din cauza paradelii pe care Ciprian Man, zis „Manelistul DNA”, a pus-o in opera impotriva judecatorilor Galea, Roman, Cuc si Vidican. Mai exact, cate 10.000 de euro pentru fiecare petent. Oricare va fi valoarea definitiva acestor despagubiri, ele vor fi achitate tot din banii romanilor, iar recuperarea lor de catre statul roman de la Ciprian Man, printr-o actiune in regres, va fi imposibila, in conditiile in care abaterile disciplinare de rea-credinta sau grava neglijenta care trebuie constatate in sarcina lui Man de catre Inspectia Judiciara, pentru declansarea actiunii in regres, sunt prescrise.Totusi, a fost nevoie ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dispuna intoarcerea dosarului la judecatoarele Jebelean si Nica, dupa ce initial, in 2021, acestea respinsesera actiunea petentilor, cu o motivare sumara, mentinand astfel sentinta din 2020 a magistratei Mirela Achimescu de la Tribunalul Arad. (Revenim mai jos cu detalii.)


Iata minuta deciziei CA Timisoara nr. 120/2023 din dosarul nr. 1048/108/2020*:


Admite apelul declarat de reclamantii-apelanti Roman Florica, Cuc Raluca Beatrix, Galea Ovidiu Daniel si Vidican Denisa impotriva sentintei civile nr. 290/24.11.2020, pronuntate de Tribunalul Arad in dosar nr. 1048/108/2020, in contradictoriu cu paratul-intimat Statul Roman prin Ministerul Finantelor.

Anuleaza sentinta apelata si, in rejudecare:

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Statul Roman prin Ministerul Finantelor. Respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii.

Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii Roman Florica, Cuc Raluca Beatrix, Galea Ovidiu Daniel si Vidican Denisa in contradictoriu cu paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor.

Obliga paratul la plata sumei de 10 000 euro catre reclamanta Roman Florica cu titlu de daune morale.

Obliga paratul la plata sumei de 10 000 euro catre reclamanta Cuc Raluca Beatrix cu titlu de daune morale.

Obliga paratul la plata sumei de 10 000 euro catre reclamanta Galea Ovidiu Daniel cu titlu de daune morale.

Obliga paratul la plata sumei de 10 000 euro catre reclamanta Vidican Denisa cu titlu de daune morale.

Respinge in rest actiunea. Obliga paratul la plata cheltuielilor de judecata in suma de: 10.612,5 lei catre reclamanta Roman Florica, 10.315 lei catre reclamanta Cuc Raluca Beatrix, 10.315 lei catre reclamantul Galea Ovidiu Daniel si 10.315 lei catre reclamanta Vidican Denisa constand in onorariu avocatial in recurs si in rejudecarea apelului si taxa judiciara de timbru in prima instanta, apel si recurs.

Cu recurs in termen de 30 de zile de la comunicare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cerere care se va depune la Curtea de Apel Timisoara. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 27 aprilie 2023.


Cei patru magistrati au stat suspendati 600 de zile


Totul a inceput in 2014, cand procurorul Ciprian Man – seful din acel moment al DNA Oradea – le-a trimis in judecata pe judecatoarele Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc si Denisa Vidican, acuzandu-le ca ar fi luat mita pastravi, whiskey, un ceas cu cuc etc. ca sa solutioneze favorabil mai multe dosare. In acelasi timp, DNA (dar Structura Centrala, nu Serviciul Teritorial Oradea) a disjuns in favoarea PICCJ cauza vizandu-l pe Ovidiu Galea. Cauza Roman-Vidican-Cuc a picat in camera preliminara, apoi a sfarsit prin clasare definitiva chiar la DNA, in timp ce dosarul Galea nici n-a mai apucat sa fie trimis in judecata, Parchetul General dandu-i direct clasare. Lucratura lui Man s-a dovedit cu atat mai revoltatoare, cu cat ambele clasari au fost dispuse pe „fapta nu exista” (art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala).

Dupa primirea ordonantelor de clasare, cei patru judecatori au depus o actiune comuna la Tribunalul Arad, la 11 iunie 2020, solicitand despagubiri morale de cate 50.000 de euro de persoana. Petentii reclama atat incalcarea dreptului la un proces echitabil, cat si durata excesiva a procesului penal (dosarul deschis de DNA Oradea in 2012 a fost trimis in judecata in 2014, apoi clasat abia in 2018) si mai ales dificultatile financiare la care au fost supusi in cele 600 de zile (1 an si 8 luni) cat a durat suspendarea lor din functie, cauzata de trimiterea in judecata. Perioada de suspendare a avut efecte dramatice atat asupra celor patru judecatori, cat si asupra familiilor lor, dupa cum veti citi in linkul de la finalul acestui articol.

Totusi, judecatoarea Mirela Achimescu de la Tribunalul Arad nu s-a lasat impresionata de drama celor patru colegi de breasla. Achimescu a ignorat faptul ca reclamantii si-au bazat actiunea pe art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (privind dreptul la un proces echitabil) si pe art. 73 din Codul civil (legat de dreptul la propria imagine).

Telegrafica argumentatie a Mirelei Achimescu a fost preluata de catre magistratele Madalina Jebelean si Ana-Maria Nica de la CA Timisoara, care au respins apelul intr-o motivare propriu-zisa intinsa pe mai putin de patru pagini. De aceea, in 25 mai 2022, judecatoarele ICCJ Lavinia Dascalu, Adina Nicolae si Mariana Hortolomei au dispus rejudecarea apelului.

In rejudecare, cauza a picat tot la completul Jebelean-Nica, motiv pentru care cele doua magistrate au facut cerere de abtinere inca de la primul termen. Ea a fost respinsa, fapt pentru care cei patru reclamanti au depus solicitare de recuzare a completului – respinsa si ea. Din fericire pentru petenti, acestia au avut un oarecare castig de cauza in al doilea ciclu procesual, chiar daca despagubirile primite sunt de cinci ori mai mici decat cele cerute.


* Cititi aici intreaga istorie a cazului, insotita de motivarile tuturor instantelor care s-au pronuntat pana acum

Comentarii

# Nistor date 28 April 2023 19:23 +3

Bine ca plateste prostimea cheltuielile unui gunoi si ii mai da statul si salariu in loc sa-i dea un picior in cur din magistratura sa ajungă electrician la mina , ca asta e capacitatea lui, nu are el nici o treaba cu magistratura

# Ile date 28 April 2023 21:03 +2

Dacă suspectul Man Ciprian ar avea onoare ar pune roba în cui și ar pleca din magistratură. În acest fel nu ar mai afecta imaginea Ministerului Public și a procurorilor onești. Vina în cazul acestui individ aparține și CSM -ului care nu indepărtează uscăturile din magistratură, tergiversând din 2019 dosarul în care este cercetat disciplinar.

# elon's mask date 29 April 2023 07:39 +1

Dati mah despagubiri babane ca nu dati de la voi. D'aia v-ati angajat la stat cu roba, cu diplome tot tacamul sa creeati si apoi sa rezolvati probleme care nu exista, si in tot acest timp banii statului se fac morman in buzunarele voastre. Clar cea mai rentabila afacere finantata de prostimea platitoare de taxe. Ia sa fi fost nulitatea asta de procuror angajat la privat si sa faca o gaura de patruj'da mii.. nu cumva ar fi fost dat afara si banii recuperati ulterior in justitie? A recuperat cineva vreodata, si aici ma refer la nulitatile din ministerul de finante, vreun ban de la paraditorii astia descreierati care decat distrug la comanda? Io zic ca nu pentru ca sunt afiliati la aceeasi gasca de overlorzi care folosec banul public dupa bunul plac si corb la corb nu-si scoate ochii.

# Gogu date 29 April 2023 20:04 0

Nici macar nu am citit articolul. Ma ghidez dupa titlul sau. Draga Luju nu le mai plange pe umar. Au primit mai mult decat merita. Daca sunteti impartiali , Lujule DRaga, uitati-va in urma cam cat acorda ei juzii altor victime, indreptatite la daune morale, uneori poate chiar de ordinul milioanelor de euro. Asa ca, nu mai plangeti pe umarul lor. Sa vada si ei cum e cand un jude cu salariu baban si cu perspectiva unei pensii speciale arunca unei victime cativa techini drept daune morale.

# dragos barna date 2 May 2023 07:39 +1

si sa le mai dam pensii speciale unosr satfel de tortionari? ar trebui tinuti la puscarie o saptamana inainte de a fi judecatori, sa poata mai bine judeca!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva